Väsymys, mielialanvaihtelut ja vatsan seudulle kertynyt rasva voivat kertoa andropaussista. Andropaussi eli miesten vaihdevuodet aiheuttavat oireita, jotka helposti laitetaan stressin syyksi – ajatellaan, että uupumus ja kiukunpuuskat johtuvat huonosta päivästä töissä. Kuitenkin myös miehet voivat kärsiä niin kutsutuista vaihdevuosista. Miesten vaihdevuosista puhutaan huomattavasti vähemmän kuin naisten vaihdevuosista, joten nyt käymme aihetta läpi.

On tärkeää huomata, että "miesten vaihdevuodet" ei ole tieteellinen termi samalla tavalla kuin naisten vaihdevuodet, ja monet asiantuntijat mieluummin käyttävät termiä andropaussi viitatessaan miehen kehossa iän myötä tapahtuviin hormonaalisiin muutoksiin.

Mikä on andropaussi?

Andropaussi eli miesten vaihdevuodet vaivaavat joitakin keski-ikäisiä miehiä. Se on huomattavasti harvinaisempi tila kuin menopaussi eli naisten vaihdevuodet. 

Miesten testosteronitasot laskevat iän myötä. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, masennusta, seksuaalisen halun vähenemistä, lihasten heikentymistä ja erektiohäiriöitä. Vaikka andropaussi ei olekaan yhtä selkeästi määritelty kuin naisten vaihdevuodet, se voi silti vaikuttaa miehen elämään merkittävästi. Oireita voi olla paljon, vähän tai ei ollenkaan.

Androgeenituotanto miehellä

Andropaussi saa nimensä miehen androgeenituotannosta. Androgeenit ovat miespuolisia sukupuolihormoneja, joista tärkein on testosteroni. Androgeenit tuotetaan pääasiassa miehen kiveksissä ja pienemmissä määrissä lisämunuaisissa. Ne ovat vastuussa esimerkiksi parrankasvun ja lihaskasvun sekä muiden miehisten piirteiden kehityksestä.

Milloin miesten vaihdevuodet alkaa?

Miesten vaihdevuodet alkavat yleensä noin 40 vuoden iässä. Vaihdevuodet voivat kestää useamman vuoden ajan. Yleensä miesten testosteronitasot laskevat hitaasti, joten niin kutsutut vaihdevuodet voivat kestää pidempään miehillä kuin naisilla. 

Mikä tehtävä testosteronilla on?

Testosteroni on miessukupuolihormoni. Se on tärkeä hormoni monissa kehon toiminnoissa. Testosteronilla on keskeinen rooli miesten kehityksessä, kuten parran kasvussa ja äänen madaltumisessa. Se vaikuttaa myös seksuaaliseen haluun (libido) ja erektiokykyyn.

Testosteronin tuotanto voi vaihdella iän, terveydentilan ja elämäntapatekijöiden mukaan. Alhaiset testosteronitasot voivat aiheuttaa erilaisia ​​terveysongelmia, kuten vähentynyttä seksuaalista halua, lihasheikkoutta, väsymystä ja mielialanvaihteluita.

Mistä tunnistaa alhaiset testosteronitasot?

Alhaiset testosteronitasot voivat aiheuttaa monia erilaisia ​​oireita, kuten seksuaalisen halun vähenemistä ja erektiohäiriöitä, väsymystä sekä rasvan kertymistä etenkin vatsan alueelle. Myös masennus ja mielialanvaihtelut saattavat olla läsnä arjessa. Testosteronitasojen lasku saattaa johtaa lisäksi lihasten heikentymiseen. Helpoin tapa tunnistaa alhaiset testosteronitasot on käydä mittauttamassa ne laboratoriotestin avulla.

Andropaussin oireet

Andropaussin oireet voivat olla hyvin samankaltaisia kuin stressin oireet – syynä oireilun taustalla saattaa siis olla andropaussi sen sijaan, että kyse olisi stressistä. Tai toisin päin. Saattaa tuntua jatkuvaa väsymystä, turhautumista ja pienistäkin asioista ärtymistä. Petipuuhat eivät välttämättä jaksa kiinnostaa, eikä kuntosalille tee mieli enää lähteä.

Yleisimpiä andropaussin oireita:

  • Seksuaalisen halun väheneminen: Libidon aleneminen on yleinen oire. Matalat testosteronitasot voivat vähentää libidoa ja seksuaalista halua.
  • Erektiohäiriöt: Testosteronitasojen lasku voi vaikuttaa erektiokykyyn, mikä voi johtaa erektiohäiriöihin tai vaikeuksiin saavuttaa ja ylläpitää erektiota.
  • Väsymys ja uupumus: Miehet voivat kokea jatkuvaa väsymystä ja uupumusta.
  • Masennus ja mielialanvaihtelut: Alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa mielialaan aiheuttaen masennusta, ärtyneisyyttä, ahdistusta ja mielialanvaihteluita.
  • Lihasmassan väheneminen: Testosteroni vaikuttaa lihasmassan ylläpitoon. Andropaussin myötä voi esiintyä lihasmassan vähenemistä sekä voimantuoton heikentymistä.
  • Lisääntynyt rasvan kertyminen: Andropaussin seurauksena voi esiintyä rasvan kerääntymistä, erityisesti vatsan alueelle.
  • Kuumat aallot ja hikoilu: Vaikka kuumat aallot ja hikoilu mielletään vain naisten ongelmaksi, voi myös miehillä esiintyä kuumia aaltoja ja lisääntynyttä hikoilua.

Huomioi, että andropaussin eli miesten vaihdevuosien oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Oireet johtuvat testosteronitasojen laskemisesta. Matala testosteronitaso ei aina kuitenkaan aiheuta ongelmia, joten vaihdevuosioireita ei välttämättä tule kaikille miehille.

Kuinka kauan miesten vaihdevuodet kestävät?

Miehen vaihdevuodet eivät ole yhtä selkeästi ennustettavissa olevia kuin naisten vaihdevuodet. Naisten vaihdevuodet liittyvät munasarjojen toiminnan hiipumiseen, mikä johtaa estrogeenitasojen laskuun ja lopulta kuukautisten loppumiseen. Sen sijaan miesten testosteronitasot laskevat hitaasti (vuositasolla noin prosentin verran) iän myötä.

Miehen vaihdevuosien kesto ei ole vakiintunut yhtenäiseksi ajanjaksoksi, ja se voi vaihdella yksilöllisesti. Osa miehistä kamppailee oireiden kanssa useita vuosia, kun taas toiset vain vähän aikaa tai ei juuri ollenkaan. Joillakin miehillä testosteronitasot saattavat laskea niin vähitellen, että he eivät välttämättä huomaa merkittäviä oireita.

Andropaussin hoito

Andropaussin hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja yksilöllisistä tarpeista. Joillakin miehillä oireet voivat olla lieviä eivätkä he tarvitse erityistä hoitoa, kun taas toiset voivat hyötyä hoidosta. Nyt käymme läpi muutamia lähestymistapoja miesten vaihdevuosien hoitoon.

Elämäntapamuutokset

Miesten vaihdevuosiin lukeutuvat oireet, kuten väsymys, seksuaalisen halun väheneminen ja vatsan seudulle kertynyt rasva, voivat kertoa muustakin kuin andropaussista. Yleinen liikkumattomuus, huonot ruokailutottumukset ja runsas alkoholin käyttö tai tupakointi saattavat aiheuttaa näitä oireita. Ensin kannattaa siis kiinnittää huomiota elintapoihin.

Mikäli miehellä on todettu testosteronivaje, terveellisten elämäntapamuutosten tekeminen voi auttaa lievittämään vaihdevuosien oireita. Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen, liikunnan lisääminen, painonhallinta, alkoholin ja tupakoinnin vähentäminen sekä riittävän unen saaminen ovat usein riittävä apukeino vaihdevuosioireiden hallintaan.

Hormonikorvaushoito

Jos mies kärsii elämää häiritsevistä oireista ja testosteronitasot ovat merkittävästi alentuneet, lääkäri voi harkita testosteronikorvaushoitoa. Tämä hoito voi auttaa palauttamaan normaalit testosteronitasot ja lievittämään näin oireita. 

Onko testosteronihoidosta haittaa?

Testosteronihoidon haitat ovat mahdollisia. Hoito voi aiheuttaa esimerkiksi HDL-kolesterolin pitoisuuden pienenemistä, uniapnean pahenemista tai eturauhasen kasvua. Testosteronihoidon tiedetään aiheuttavan erytrosytoosia. Erytrosytoosilla tarkoitetaan punasolujen ylimäärää. Useimmiten hoidon hyödyt ovat kuitenkin riskejä suuremmat. Hoidon hyödyt ja riskit kannattaa kuitenkin käydä huolellisesti läpi lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista.

Andropaussi ei vaivaa kaikkia miehiä

Andropaussi ei välttämättä vaikuta kaikkiin miehiin samalla tavalla tai lainkaan. Testosteronitasojen luonnollinen lasku iän myötä ei aina aiheuta merkittäviä oireita tai tarvetta hoitoon. Joillakin miehillä testosteronitasot voivat laskea niin huomaamattomasti, että he eivät huomaa oireita, kun taas toisilla oireet saattavat olla voimakkaampia.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka voimakkaasti ja milloin andropaussin oireet ilmenevät, mukaan lukien perinnölliset tekijät, elämäntavat sekä yleinen terveydentila.

Liikunta ja terveelliset elämäntavat on paras lääke mataliin testosteronitasoihin

Andropaussi vs. menopaussi

Andropaussi ja menopaussi ovat molemmat hormonaalisia muutoksia, jotka liittyvät ikääntymiseen, mutta ne tapahtuvat eri sukupuolilla ja niillä on erilaisia ​​biologisia vaikutuksia.

Andropaussi (miesten vaihdevuodet)

Andropaussi viittaa miesten vaihdevuosiin. Se on miehen ikääntymiseen liittyvä prosessi, joka liittyy testosteronitasojen luonnolliseen laskuun. Oireita voivat olla esimerkiksi seksuaalisen halun väheneminen, erektiohäiriöt, väsymys, masennus ja lihasmassan väheneminen. Hoitoon voi sisältyä elämäntapamuutoksia ja/tai hormonikorvaushoitoa.

Menopaussi (naisten vaihdevuodet)

Menopaussi eli naisten vaihdevuodet on naisen elämässä tapahtuva luonnollinen tapahtuma, jossa kuukautiset lakkaavat ja hedelmällisyys päättyy. Se johtuu munasarjojen toiminnan vähentymisestä ja estrogeenitasojen laskusta. Oireita voivat olla esimerkiksi kuumat aallot, unihäiriöt, mielialanvaihtelut sekä emättimen kuivuus. Hoitoon voi sisältyä elämäntapamuutoksia ja/tai hormonikorvaushoitoa sekä lääkitystä oireiden hallintaan.

Vaikka andropaussi ja menopaussi ovat molemmat osa ikääntymisprosessia ja liittyvät hormonaalisiin muutoksiin, ne eroavat toisistaan biologisesti ja vaikuttavat eri sukupuoliin eri tavoin. Lisäksi niiden oireet ja hoidot voivat vaihdella.

Yhteenveto miesten vaihdevuosista

Andropaussi eli miesten vaihdevuodet tarkoittavat ikääntymiseen liittyviä hormonaalisia muutoksia. Termiä käytetään kuvaamaan testosteronitasojen luonnollista laskua iän myötä, mikä voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Oireet

Miesten vaihdevuodet voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten seksuaalisen halun väheneminen, erektiohäiriöt, väsymys ja uupumus, masennus ja mielialanvaihtelut, lihasten kasvun muutokset, lisääntynyt rasvan kertyminen sekä kuumat aallot ja hikoilu.

Syyt

Andropaussin taustalla on testosteronitasojen luonnollinen lasku. Muita tekijöitä voivat olla ylipaino ja epäterveelliset elämäntavat, kuten huono ruokavalio tai vähäinen liikunta.

Hoito

Elämäntapamuutokset, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta, voivat auttaa lievittämään oireita. Hoidossa voidaan käyttää hormonikorvaushoitoa tarvittaessa.

Miesten vaihdevuodet voivat vaikuttaa merkittävästi miesten elämänlaatuun ja terveyteen. Oireet voivat myös liittyä muihin terveysongelmiin, joten lääkärin arvio ja diagnoosi ovat tärkeitä. Mikäli yllä mainittuja oireita esiintyy, käänny lääkärin puoleen.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®