Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on monille suomalaisille tuttu iho-ongelma. Tässä kroonisessa ihotaudissa kutinaa ja kuivuutta voi esiintyä lähes missä tahansa kehonosassa – se voi vaivata kasvojen ihoa, käsiä, taipeita tai vaikkapa päänahkaa.
Mistä tietää, että on atooppinen ihottuma?
Atooppisen ihottuman tunnistat siitä, että iho punoittaa, kutisee ja tulehtuu herkästi.
Kutina on atooppisen ihottuman keskeinen oire, ja se voi olla hyvin voimakasta.
Iho on usein kuiva ja karhea. Saattaa tuntua, ettei mikään riitä kosteuttamaan ihoa.
Iho voi olla punainen, ärtynyt ja tulehtunut. Ihon pinta voi olla rikkoutunut.
Iholla saattaa näkyä kutinasta ja kuivuudesta aiheutuneita raapimisjälkiä.
Mikä laukaisee atooppisen ihottuman?
Atooppinen ihottuma voi osittain olla myös perinnöllistä. Jos vanhemmilla tai lähisukulaisilla on atooppinen ihottuma, allerginen nuha, astma tai muita allergisia sairauksia, lapsella on suurempi riski kehittää atooppista ihottumaa.
Vaikka perinnöllisyys voi vaikuttaa ihottuman kehittymiseen, myös ympäristötekijät, kuten ilmasto, allergeenit, stressi, ruokavalio ja elinolosuhteet, voivat vaikuttaa ihottuman puhkeamiseen ja pahenemiseen. Tämä tarkoittaa, että vaikka perinnöllinen alttius olisi olemassa, nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten ja milloin ihottuma ilmenee.
Yleensä talvi on pahinta aikaa atoopikolle. Kuiva, kylmä talvi-ilma ja vähäinen määrä auringosta saatavaa ultraviolettisäteilyä voivat laukaista ihottuman tai pahentaa oireita.
Atooppinen ihottuma kasvoissa
Kasvoekseema aiheuttaa kutinaa, kuivuutta, punoitusta ja muita ihottumaoireita kasvoille. Atooppista ihottumaa esiintyy usein etenkin poskissa, silmäluomissa ja silmien ympärillä, leukapielissä sekä otsan alueella. Kasvoissa oleva ihottuma vaikuttaa usein ulkonäköön ja myös itsevarmuuteen – lisäksi päivittäiset rutiinit, kuten meikkaaminen, vaikeutuvat.
Näin hoidat atooppista ihoa
Kosteutus atooppiselle iholle
Kasvojen iho tulisi pitää kosteutettuna käyttämällä hellävaraisia ja hajusteettomia tuotteita. Levitä iholle ensin kasvovesi ja/tai kosteusvoide, jonka jälkeen lisää hieman rasvaisempaa perusvoidetta tai muutama tippa laadukasta kasvoöljyä. Rasvainen perusvoide tai kasvoöljy auttaa lukitsemaan muiden tuotteiden sisältämät, kosteuttavat raaka-aineet ihoon.
Lääkärin määrääminä reseptilääkevoiteina kortikosteroidivoiteet toimivat kuuriluontoisessa käytössä. Myös kalsineuriiniestäjävoiteet voivat olla vaihtoehtoja kortikosteroidivoiteille. Pitkäaikainen kortisonivoiteiden käyttö kasvojen herkillä alueilla voi ohentaa ihoa.
Atooppisen ihon puhdistus
Kun puhdistat ihon, käytä haaleaa vettä, ja tarvittaessa mietoa, happamahkoa puhdistusvoidetta tai -maitoa. Useita perusvoiteita voi käyttää myös puhdistukseen ja voidepesuihin.
Vältä runsaasti vaahtoavia puhdistustuotteita ja puhdistusgeelejä. Valitse jälleen hajusteeton tuote. Etenkin kasvojen puhdistus on syytä suorittaa asianmukaisilla tuotteilla.
Huolehdi aurinkosuojasta
Useimmilla auringonvalo rauhoittaa atooppista ihottumaa. Mikäli oleskelet paljon auringossa, käytä kuitenkin aurinkosuojavoidetta. Tarkista, että tuote on suunniteltu herkälle iholle eikä sisällä hajusteita tai väriaineita.
Atooppisen ihon hoito vaatii usein pitkäaikaista, päivittäistä rutiininomaista ihonhoitoa perusvoiteilla. Jos ihottuma on vaikea tai ei parane kotihoidolla, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.
Atooppinen ihottuma käsissä
Atooppinen ihottuma oireilee usein käsissä, etenkin sormenpäissä, kynsivalleissa, sormiväleissä ja kämmenissä. Käsiekseema voi olla esimerkiksi ärsytyskosketusihottumaa tai allergista kosketusihottumaa. Etenkin käsien toistuva peseminen tai suojakäsineiden käyttö saattavat altistaa ärsytykselle. Allerginen kosketusihottuma puolestaan oireilee altistumisesta säilöntäaineille, hajusteille, muovikemikaaleille sekä muille aineille.
Näin hoidat ihottumaa käsissä
Kosteutus: Käsien iho tulisi kosteuttaa usein, erityisesti käsien pesun jälkeen. Käytä hajusteettomia, paksuja kosteusvoiteita, jotka sisältävät keramideja, glyseriiniä tai ureaa. Luonnonöljyt auttavat sitomaan kosteuden ihoon tehokkaasti. Lievissä tai kohtalaisissa tapauksissa voidaan käyttää mietoja kortisonivoiteita tulehduksen vähentämiseksi.
Suojakäsineet arjessa: Käytä suojakäsineitä siivotessa, tiskatessa tai työskennellessä ärsyttävien aineiden kanssa. Puuvillaiset aluskäsineet kumikäsineiden alla auttavat estämään hikoilua ja ihoärsytystä.
Käsineet talvella: Ihottuma voi ärtyä kylmästä pakkasviimasta. Käytä käsineitä ulkona talvella kylmän ja kuivan ilman aiheuttaman kuivuuden ehkäisemiseksi.
Atooppinen ihottuma päänahassa
Atooppinen ihottuma saattaa aiheuttaa päänahan kuivuutta ja kutinaa. Päänahka voi myös hilseillä, mutta erona pelkkään hilseilyyn on se, että atooppisessa ihottumassa iho on usein lisäksi punoittava ja tulehtunut. Päänahan iho on herkkä ja altistuu päivittäisille ärsykkeille, kuten pesuaineille sekä hiustuotteille, mikä voi pahentaa ihottumaa. Seborrooinen ekseema on usein atooppista ihottumaa yleisempi syy päänahan ihottumaan ja hilseilyyn. Näitä kahta voi olla vaikea erottaa toisistaan ilman lääkärin diagnoosia.
Näin hoidat kutiavaa päänahkaa
Shampoon valinta: Käytä hajusteettomia, mietoja ja kosteuttavia shampoita, jotka on tarkoitettu herkälle iholle. Vältä voimakkaita ja kuivattavia shampoita. Sulfaatiton shampoo voi olla usein atoopikolle parempi valinta. Muista, että päänahan liiallinen pesu voi kuivattaa ihoa.
Öljyhoito: Luonnollisilla öljyillä tehtävät hoidot hoitavat päänahkaa. Öljyä voi hieroa päänahkaan ja antaa vaikuttaa jonkin aikaa ennen pesua.
Muotoilutuotteet: Kiinnitä huomiota myös muotoilutuotteiden valintaan. Usein hiuskiinteet ja muut muotoilutuotteet sisältävät hajusteita. Kokeile vähentää muotoilutuotteiden käyttöä ja jos käytät niitä, valitse mahdollisimman hellävaraiset ja hajusteettomat tuotteet.
Atooppisen ihon valohoito
Atooppisen ihon valohoito (UV-hoito) on tehokas hoitomuoto erityisesti vaikeaan, laaja-alaiseen tai krooniseen atooppiseen ihottumaan. Valohoidossa käytettävät erikoislamput toimivat UV-säteilyn tavoin vähentäen tulehdusta. Yleisin valohoitotyyppi atooppisen ihon hoidossa on kapeakaistainen UVB-valo, joka on tehokas tulehduksen ja kutinan vähentämisessä. Valohoitoa annetaan yleensä 2–4 kertaa viikossa.
Valohoitoa suositellaan erityisesti niille, joilla on laaja-alainen ihottuma tai oireet eivät ole helpottuneet paikallishoidoilla. Valolle altistuminen voi myös pahentaa joidenkin ihottumaa. Tämä riippuu potilaan yksilöllisestä ihotyypistä ja ihottuman vakavuudesta.
Stressinhallinta on osa ihonhoitoa
Stressinhallinta on tärkeä osa atooppisen ihottuman hoitoa, sillä stressi voi pahentaa ihottuman oireita ja aiheuttaa uusia ihottumajaksoja. Atooppisen ihottuman ja stressin välillä on kaksisuuntainen yhteys: stressi voi laukaista tai pahentaa ihottumaa, ja krooninen ihottuma usein aiheuttaa lisää stressiä vaikuttaen myös elämänlaatuun negatiivisesti.
Miten stressi vaikuttaa?
Stressi lisää kortisolihormonin tuotantoa, mikä voi johtaa tulehduksen lisääntymiseen ihossa ja pahentaa atooppista ihottumaa. Stressi voi myös lisätä kutinaa ja halua raapia ihoa. Stressin vuoksi ihon suojamuurin toiminta saattaa heiketä.
Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja monipuolinen ravinto vähentävät stressiä ja tukevat kehoa stressitilanteissa. Syvähengitys, jooga, pilates sekä esimerkiksi metsässä kävely voivat rauhoittaa hermostoa ja näin auttaa stressinhallinnassa.
Vaatevalinnoilla on vaikutusta
Vaatteiden materiaaleilla on suuri merkitys etenkin silloin, kun iho on kutiseva tai jopa rikkoutunut. Ihoa vasten pehmeät, saumattomat vaatteet tuntuvat miellyttävältä. Vaatteet ovat jatkuvassa kosketuksessa ihoon, joten niillä voi olla merkittävä vaikutus ihon kuntoon.
Valitse sileäkuituisista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi modal, lyocell, pellava, silkki ja puuvilla. Myös merinovilla voi toimia osalle atooppisesta ihottumasta kärsivistä, vaikka yleensä villa onkin kutittava materiaali.
Vinkkinä myös hoitosukat ja puuvillakäsineet. Nämä ovat erityisesti atooppiselle iholle suunniteltuja tuotteita, joita voidaan käyttää yhdessä ihovoiteiden kanssa tehostamaan niiden kosteuttavaa vaikutusta ja imeytymistä ihoon.
Vaatteiden pesussa suosi hajusteettomia tuotteita. Ihon runsaan rasvaamisen vuoksi vaatteita voi joutua pesemään useammin, joten pesuaineen valinnassa tulee olla tarkka. Valitse pesuaineet, jotka ovat hajusteettomia ja herkälle iholle tarkoitettuja, ja huuhtele vaatteet hyvin pesun jälkeen ärsyttävien aineiden poistamiseksi. Huuhteluaineet voivat jättää jäämiä vaatteisiin ja ärsyttää herkkää ihoa – niiden käyttö ei ole suositeltavaa.
Uuden vaatteen peseminen ennen käyttöä on tärkeää. Uusissa vaatteissa voi olla kemikaaleja jotka ärsyttävät ihoa, joten pese ne ennen ensimmäistä käyttökertaa.
Atooppisen ihottuman hoito pähkinänkuoressa
Kuten olemme saaneet huomata, on atooppisen ihon hoito hyvin kokonaisvaltaista. Pelkkä rasvaaminen harvoin riittää, vaan ihottuman hoidossa on huomioitava kaikki arkiset tavat aina vaatteiden pesusta stressinhallintaan saakka. Tärkeää atooppisen ihottuman hoidossa on kiinnittää huomiota kodista löytyviin kemikaaleihin ja päivittäin käytössä oleviin tuotteisiin.
Valitsemalla miedot, hajusteettomat pesuaineet sekä kasvoille, vartalolle että pyykille ja myös kodin pinnoille, vähennät huomattavasti kehosi kemikaalikuormaa. Lisäksi tärkeää atooppisen ihon hoidossa on kosteuttaa ihoa runsaasti useita kertoja päivässä.
Pitämällä huolta kehostasi ja mielestäsi liikkumalla säännöllisesti, nukkumalla riittävästi sekä syömällä monipuolisesti, autat myös kehoasi pitämään huolta sinusta.
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto®, © Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry.