Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on häiritsevä vaiva. Esimerkiksi päänsärky, tinnitus ja hartiakipu voivat johtua hampaiden narskuttelusta. Moni saattaa kärsiä bruksismista tietämättään, sillä yöaikaisen bruksismin oireita on hankala havaita itse.

Seuraavaksi asiantuntijamme kertoo yleisimpiä syitä narskuttelun taustalla ja antaa toimivaksi todettuja vinkkejä hampaiden narskuttelun lopettamiseksi. 

Hampaiden yhteen pureminen  

Hampaiden yhteen pureminen on yleinen vaiva, jossa ihminen tiedostamattaan tai tahattomasti puree hampaitaan yhteen. Tätä voi tapahtua sekä hereilläoloaikaan että nukkuessa. Se liittyy usein stressiin, ahdistukseen tai keskittymiseen, ja se voi aiheuttaa erilaisia oireita, jotka vaikuttavat suun terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin.

Mitä on bruksismi?

Bruksismi tarkoittaa hampaiden tahatonta narskuttelua tai yhteen puremista, yleensä tiedostamatta. Se voi tapahtua joko hereillä ollessa (valvebruksismi) tai unen aikana (unibruksismi). Bruksismi voi esiintyä myös puremalihasten jännittämisenä. Bruksismista voi seurata esimerkiksi hampaiden kulumista tai päänsärkyä etenkin ohimon seudulla.

Valveaikainen bruksismi

Valvebruksismilla tarkoitetaan tahatonta hampaiden yhteen puremista tai leuan jännittämistä hereillä ollessa. Tämä liittyy usein stressiin, keskittymiseen tai ahdistukseen.

Yöaikainen bruksismi

Unibruksismilla tarkoitetaan hampaiden narskuttelua tai purentaa nukkumisen aikana. Se on tahatonta toimintaa, ja monet ihmiset eivät tiedä kärsivänsä siitä ennen kuin havaitsevat sen oireet, kuten hampaiden kulumisen — tai joku muu huomaa äänen nukkuessa.

Mistä narskuttaminen johtuu?

Hampaiden narskuttaminen eli bruksismi voi johtua esimerkiksi stressistä, purentaongelmista, hermoston häiriöstä tai stimulanttien liiallisesta käytöstä. Stimulanteiksi lasketaan muun muassa alkoholi, kahvi ja kofeiinia sisältävät energiajuomat. Myös uniapnea tai muut univaikeudet saattavat aiheuttaa hampaiden narskuttelua. Joissakin tapauksissa hampaiden narskuttelu liittyy neurologisiin häiriöihin, kuten Parkinsonin tautiin.

Bruksismin oireet

Hampaiden narskuttaminen aiheuttaa oireita etenkin pään, kasvojen ja niskan alueella. Kanssanukkuja havaitsee hampaiden narskuttamisen äänen usein selkeästi, mutta yksin nukkuvalla bruksismin havaitseminen täytyy tehdä muiden oireiden perusteella.

Yleisimpiä bruksismin oireita:

  • Hampaiden voimakas yhteenpureminen voi kuluttaa hampaita, aiheuttaa halkeamia, lohkeamia tai hammaskiilteen vaurioitumista.
  • Leuan lihakset saattavat väsyä tai kipeytyä jatkuvasta jännityksestä ja narskuttelusta. Esimerkiksi alaleuan liikehäiriöt (kuten suun avautuminen) ovat yleisiä.
  • Bruksismi voi johtaa leukanivelen (TMJ) kipuun tai naksumiseen, ja joillakin voi kehittyä purentaelimistön toimintahäiriöitä (TMD).
  • Erityisesti ohimoilla tai otsan alueella tuntuva, selittämätön päänsärky on yleinen bruksismista kärsivillä. 
  • Jatkuva leuan lihasten jännittäminen vaikuttaa myös niskaan ja hartioihin aiheuttaen jäykkyyttä. Jäykät lihakset ja kaula- tai hartiakipu voivat johtua bruksismista.
  • Unibruksismi saattaa heikentää huomattavasti unen laatua, mikä johtaa usein väsymykseen tai keskittymisvaikeuksiin päivällä.
  • Korvakipu on tavanomaista, sillä purentalihasten ja leukanivelen rasitus voi säteillä kipua korvan alueelle. Myös tinnitus saattaa olla narskuttelun oire.

Miten eroon bruksismista?

Hampaiden narskuttelu häiritsee etenkin kanssanukkujaa, mutta aiheuttaa ikäviä oireita myös narskuttelijalle itselleen – kuten hampaiden kulumista, leukanivelen naksumista ja hartiakipua. Bruksismia on mahdollista helpottaa esimerkiksi purentakiskon avulla.

Purentakisko tai kuorsauskisko

Purentakisko on erittäin tehokas keino välttää hampaiden narskuttelu, sillä sen avulla hampaiden pinnat eivät pääse osumaan toisiinsa. Kuorsauskisko ajaa saman asian.

Esimerkiksi NukkuMatti Brux & TMD on suunniteltu bruksismiin ja leukakipuihin. Kisko tuo leukaa kahden millimetrin verran eteenpäin ja erottaa ylä- ja alaleuan hampaat toisistaan viiden millimetrin verran. Tämä auttaa leukanivelen nivellevyn sijoiltaanmenon kiputiloissa ja narskuttelun lopettamisessa. Kisko estää hampaiden kulumisen ja suojaa leukaniveltä liikarasitukselta. Lämpömuovautuvan muovin ansiosta kisko asettuu suuhun mukavasti.

Stressinhallintamenetelmät

Tänä päivänä arki on kiireistä, ja stressi vaivaa monia. Stressi ja ahdistus ovat yleisiä bruksismin syitä, joten rentoutumismenetelmät voivat auttaa. 

Rentoutusharjoitukset joogan tai meditaation muodossa auttavat kehoa ja mieltä rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa. Hengitysharjoitukset voivat auttaa rentouttamaan kehoa ja vähentämään lihasjännitystä. Urheilulajeista etenkin pilates voi olla hyödyllinen.

Purentalihashieronta

Ammattilaisen tekemällä purentalihashieronnalla voidaan rentouttaa purentalihaksia ja helpottaa kipuja, jotka aiheutuvat hampaiden narskuttelusta. Purentalihashieronnassa purentalihakset käsitellään posken sisäpinnalta. Usein hieronnassa käydään läpi myös koko kasvojen alue sekä niska-hartiaseutu. Kokeile tehdä leukojen lihasten hierontaa myös kotona, sillä se lievittää jännitystä ja kipua varsin tehokkaasti.

Kofeiinin ja purukumin vaikutus

Bruksismin hoidossa riittävät pienet elämäntapamuutokset ruokavalion suhteen. Stimulantit, kuten kofeiini ja alkoholi, voivat pahentaa bruksismia. Vältä kofeiinin saantia erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi kannattaa välttää purukumin jauhamista. Purkan käyttö voi lisätä leuan lihasten kuormitusta ja tehdä narskuttelusta pahempaa.

Näillä simppeleillä elämäntapamuutoksilla voit saada paljon aikaan. Elämäntapamuutoksiin voi kuulua myös rauhallisemman rytmin löytäminen, jotta stressi ei kuormita kehoa ja mieltä.

Lämpöhaudehoito

Lämpöhaude voi olla hyödyllinen hoitokeino bruksismin oireiden lievittämisessä, erityisesti leukojen lihasjännityksen ja kivun vähentämisessä. Lämpö auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia, lisäämään verenkiertoa sekä vähentämään kipua.

Voit käyttää esimerkiksi mikrossa lämmitettävää lämpötyynyä tai kostuttaa pyyhkeen lämpimässä vedessä. Varmista, että lämpö on miellyttävää eikä liian kuuma iholle.

Lämpöhaude tulee asettaa molemmille puolille leukaa (purentalihaksille tai poskille). Anna sen olla paikoillaan noin 10–20 minuuttia. Voit käyttää lämpöhaudetta pari kertaa päivässä, erityisesti illalla ennen nukkumaanmenoa tai silloin, kun tunnet kipua tai jännitystä alueella.

Botuliinitoksiini eli botox

Jos muut hoitokeinot eivät auta, botuliinitoksiini-injektiot toimivat rentouttaen leuan lihaksia ja vähentäen näin narskuttelua. Botuliini tunnetaan myös kauppanimellä botox. Botuliinia käytetään erityisesti vaikeissa bruksismin tapauksissa.

Botuliini pistetään ohuella neulalla purentalihakseen. Hoitoja tarjoavat muun muassa hammaslääkärit. Botuliinihoidon vaikutus kestää 2–6 kuukautta.

Stressi, uniapnea ja muut syyt bruksismin taustalla

Bruksismi voi johtua monesta eri syystä. Psyykkinen kuormitus, kuten stressi, on yksi yleisimmistä syistä hampaiden narskuttelulle. Hampaiden yhteen pureminen voi olla tiedostamaton tapa purkaa jännitystä tai ahdistusta.

Myös uniapnean kaltaiset unihäiriöt voivat lisätä hampaiden narskuttelun riskiä. Unen laadun heikkeneminen saattaa vaikuttaa puremiskäyttäytymiseen yöllä.

Toisinaan purentaongelmista löytyy syy hampaiden narskutteluun. Jos hampaat eivät kohtaa oikein, se voi johtaa narskutteluun. Tällöin leuat pyrkivät löytämään luonnollisen asennon, mikä johtaa hampaiden yhteen puremiseen ja hampaiden kiristelyyn.

Alkoholin, kofeiinin tai muiden stimulanttien liiallinen käyttö voi lisätä riskiä narskuttelulle. Lisäksi tupakointi ja tietyt lääkkeet (esim. masennuslääkkeet) voivat vaikuttaa. Joissakin tapauksissa hampaiden narskuttelu liittyy neurologisiin häiriöihin, kuten Parkinsonin tautiin.

Bruksismin vaikutus ulkonäköön

Bruksismi tarkoittaa hampaiden tahatonta narskuttelua. Pitkään jatkuneella hampaiden yhteen puremisella voi olla vaikutusta myös ulkonäköön. Syy kannattaa selvittää ja bruksismi hoitaa esimerkiksi purentakiskoa käyttämällä, jotta muutoksia ei ehdi syntyä.

Narskuttelulla on vaikutus etenkin hampaiden ulkonäköön. Hampaat voivat kulua, lohjeta tai halkeilla jatkuvan narskuttelun seurauksena. Tämä puolestaan johtaa usein hampaiden epätasaisuuteen, lyhenemiseen ja hampaan pinnan sileäksi kulumiseen, mikä voi vaikuttaa hymyn esteettiseen ulkonäköön.

Muutoksia saattaa tapahtua myös kasvojen symmetrian suhteen. Pitkäaikainen bruksismi voi johtaa purentalihasten eli masseter-lihasten vahvistumiseen, mikä muuttaa kasvojen muotoa. Muutos purentalihaksissa tekee kasvoista kulmikkaamman tai "neliskanttisemman" näköiset erityisesti leuan alueelta. Lihasten jäykkyys ja kipu voi aiheuttaa jännitystä kasvoissa, mikä saattaa tehdä ilmeestä väsyneen tai stressaantuneen näköisen. Lisäksi leukanivelten toiminta voi heikentyä narskuttelun seurauksena, jolloin vaikutus näkyy kasvojen liikkumisessa ja mahdollisesti myös symmetriassa.

Tietenkin myös jatkuva lihasjännitys voi edistää ryppyjen muodostumista, erityisesti suun ympärille ja otsalle, mikä voi vaikuttaa kasvojen ulkonäköön pitkällä aikavälillä. 

Voit ennaltaehkäistä ja hoitaa bruksismin aiheuttamia muutoksia esimerkiksi käyttämällä purentakiskoa, kokeilemalla botuliinihoitoa tai käymällä purentalihashieronnassa. Nämä hoitokeinot auttavat rentouttamaan lihaksia ja vähentämään oireiden vaikutusta ulkonäköön.


Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®