Aikuinen sairastaa keskimäärin 2-5 flunssaa vuodessa. Syysflunssat alkavat alkusyksystä koulujen alkaessa. Tämän syksyn flunssakausi on jo kovassa vauhdissa.

Flunssan estämiseen ei ole takuuvarmaa keinoa. Parhaiten varaudut syysflunssaa vastaan, kun 

  • syöt ja liikut terveellisesti
  • huolehdit riittävästä C- ja D-vitamiinin sekä sinkin saannista
  • pukeudut lämpimästi 
  • peset käsiä riittävän usein.

 

Orastavan flunssan oireisiin kannattaa kuitenkin reagoida nopeasti. Alkavan flunssa oireita on mahdollista lieventää ja lyhentää. Tällöin sinkki ja C-vitamiinivalmisteet kannattaa ottaa tehokäyttöön.

 

Sinkki auttaa lyhentämään alkavan flunssan kestoa

 

Mikä on sinkki ja mikä on saantisuositus?

Sinkki on mineraali, joka on välttämätön elimistön normaalille toiminnalle. Sinkki on tunnettu vaikutuksistaan ihon ja hiusten hyvinvointiin sekä flunssan kestoon.

Sinkki ei varastoidu elimistöön. Tämän vuoksi sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Sinkin lähteinä esimerkiksi täysjyvävilja, maitotuotteet ja liha ovat hyviä. Yleisesti suomalaiset saavat tarpeeksi sinkkiä normaalista, monipuolisesta ravinnosta. 

Sinkin normaali saantisuositus on miehille 9 mg/vrk ja naisille 7 mg/vrk. Raskaana ollessa ja imettäessä saantisuositus on korkeampi.

Lue kaikki sinkistä ja katso kaikki sinkkituotteet.

 

Sinkki flunssan hoidossa

Suurempina annoksina nautittuna sinkki auttaa lyhentämään flunssan kestoa. Tutkimuksissa on todettu flunssan lyhentyvän jopa kolmanneksella. 

Jotta sinkistä on apua, se pitää nauttia oikeassa muodossa:

  • Flunssan hoitoon auttaa parhaiten sinkkiasetaattivalmisteet. Näistä sinkki pääsee vapautumaan nieluun paremmin, koska sinkki ja asetaatti ovat heikosti sitoutuneet.
  • Sinkin pitää vaikuttaa nimen omaan nielun limakalvoilla, jossa flunssavirukset majoittuvat. Tästä syystä nieluun suihkutettavat tai imeskeltävät tuotteet auttavat parhaiten.
  • Joissain tuotteissa sinkki on sinkkisitraattina. Näissä sinkki ei pääse vapautumaan nielussa, koska sinkin ja sitraatin sidos on luja ja sinkki vapautuu vasta suolistossa. Sinkkisitraatti on tehoton.
  • Nielaistavien tablettien tehosta ei ole näyttöä, koska ne eivät vapaudu nielussa. 

 

Annostus pitää olla riittävä, jotta sinkki auttaa flunssan oireisiin:

  • Paras teho saavutetaan, kun sinkin käyttö aloitetaan heti oireiden alkaessa.
  • Flunssan hoidossa normaalit sinkin saantisuositukset eivät päde. Riittävä vuorokausiannos on 80-100 mg sinkkiä vuorokaudessa.
  • Sinkkiä kannattaa ottaa pitkin päivää. Imeskelytabletit kannattaa imeskellä mahdollisimman hitaasti.
  • Tehokuuria voi jatkaa kolmesta viiteen päivää. Viikkoa pidempään ei kannata ottaa isoja sinkkiasetaattiannoksia. 
  • Lyhytkestoisesti flunssan hoitoon suurista annoksista ei ole haittaa terveydelle.

 

Sinkkisuositukset flunssaoireisiin

Myös C-vitamiini lyhentää flunssan oireita

  

Mikä on C-vitamiini ja mikä on saantisuositus?

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kehossa muun muassa luuston, hampaiden, ihon ja muiden kudosten kasvua ja uusiutumista. C-vitamiini on myös tärkeä osa kehon immuniteettia eli vastustuskykyä. Sen riittävästä saannista kannattaa olla tarkkana etenkin syksyllä ja talvella, kun kausiflunssat leviävät.

C-vitamiini ei varastoidu kehoon, joten sitä pitää saada riittävästi päivittäin.

Normaalisti C-vitamiinin tarve on melko maltillinen: vauvoilla noin 30 mg/vrk, lapsilla noin 40-50 mg/vrk, ja teineillä ja sitä vanhemmilla 75 mg/vrk.

Yleisesti suomalaiset saavat riittävästi C-vitamiinia normaalista ja monipuolisesta ravinnosta.

C-vitamiinista voit lukea lisää täältä.

 

C-vitamiini flunssan hoidossa

Myös C-vitamiinin osalta normaalit saantisuositukset voi unohtaa, kun sen avulla pyritään lyhentämään ja lieventämään flunssan oireita. 

Flunssassa ihmisen elimistössä C-vitamiinin kulutus kasvaa. Selkein tutkimusnäyttö C-vitamiinin hyödyistä on, että se lyhentää flunssan kestoa.

C-vitamiinia voi ottaa turvallisin mielin kuusi grammaa päivässä. Parhaan vaikutuksen saa, kun annoksen ottaa tasaisesti pitkin päivää. C-vitamiinituotteet nielaistaan, koska ne vaikuttavat mahan ja verenkierron kautta.

C-vitamiini on turvallinen aine. Vesiliukoisena aineena ylimääräinen poistuu elimistöstä. Yliannostuksesta ei siis tarvitse olla huolissaan lyhytkestoisen flunssan hoidossa.

 

C-vitamiinisuositukset flunssaoireisiin