Haavan hoito - Ensiapu, puhdistus ja hoito
Heinäkuu 28, 2023Arjessa sattuu ja tapahtuu monenlaista, ja pienet haavat ovatkin yleisiä vahinkoja. Mutta entä jos kyseessä on suurempi haava? Entä jos haava pääseekin tulehtumaan? Suurempi tai tulehtunut haava ei ole enää pikku juttu, vaan vaatii tarkempaa hoitoa ja huolenpitoa. Hoitamatta jätetty haava voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, jotka voivat johtaa pitkäaikaisiin terveysongelmiin.
Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää haavan hoidosta – miksi se on tärkeää, kuinka hoitaa haavaa kotikonstein ja milloin on syytä hakeutua lääkäriin.
Yleisimmät haavatyypit
Osana haavojen hoitoa on tärkeä osata tunnistaa haavatyypit, sekä milloin kyseessä on syvempi tikkausta vaativa haava. Arkielämässä yleisimmät haavatyypit ovat:
Viiltohaava
Viiltohaavan aiheuttaa jokin terävä esine, kuten puukko, keittiöveitsi tai rikkoutunut lasi. Viiltohaava voi olla pinnallinen jolloin ainoastaan ihon uloin kerros eli epiteeli vaurioituu, tai syvä jolloin haava ulottuu ihonalaisiin kudoksiin. Syvä viiltohaava voi vaurioittaa verisuonia, hermoja, jänteitä tai jopa lihaksia. Viiltohaava on lähes poikkeuksetta siisti ja tasainen, mikä helpottaa haavan paranemista.
Naarmut ja pintahaavat
Naarmut ja pienemmät pintahaavat johtuvat usein kaatumisesta tai raapaisusta. Haava-alue on usein epätasainen.
Pistohaava
Pistohaavan aiheuttaa useimmiten veitsen kärki, naula, neula tai tikku, joka puhkaisee ihon pieneltä alueelta. Syvempi pistohaava voi olla haastava tunnistaa, sillä verenvuoto on muihin haavatyyppeihin verrattuna vähäisempää. Etenkin vartaloon kohdistunut syvä pistohaava voi olla vaarallinen ja aiheuttaa vakavia vaurioita kudoksiin ja sisäelimiin.
Puremahaava
Puremahaava syntyy useimmiten eläimen, kuten koiran, tai pienen lapsen puremasta. Luonnonvaraisten eläinten puremat ovat Suomessa harvinaisia, lukuun ottamatta kyykäärmeitä. Kyyn puremassa suurin riski ei kuitenkaan ole haavan tulehtuminen, ja pureman kautta kehoon päätyvä myrkky.
Puremahaavoissa on poikkeuksellisen suuri tulehtumisen riski. Näissä haavoissa piilee myös riski sairastua jäykkäkouristukseen. Siksi puremahaavatilanteessa on tärkeä varmistaa, onko jäykkäkouristusrokotus vielä voimassa.
Ruhjehaava
Ruhjehaava syntyy joko repeytymästä, tylpän esineen osumasta tai voimakkaasta kaatumisesta. Haava-alue ei ole tasainen, ja haavan reunat ovat rosoiset.
Miksi haavan hoito on tärkeää?
Haavan hoito on tärkeää, sillä aina kun iho on rikkoutunut, on bakteereilla käytännössä vapaa pääsy kehoon mikä voi johtaa infektioon. Sen lisäksi että infektio hidastaa haavan paranemista, voi se levitä muualle kehoon ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.
Kun hoidat haavan oikeaoppisesti hyvissä ajoin, paranee haava ilman komplikaatioita. Muista, että pienetkin haavat voivat hoitamattomina aiheuttaa komplikaatioita, kuten tulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen. Ota siis pienemmätkin haavat vakavasti – puhdista ne huolellisesti ja anna niiden tyrehtyä ja parantua rauhassa.
Älä jätä pienintäkään haavaa huomioimatta.
Haavan hoidon perusteet - Näin hoidat pienet haavat kotikonstein
Näillä ohjeilla varmistat, että pienemmät haavat parantuvat tehokkaasti ja nopeasti sekä minimoit tulehtumisen riskin. Tarkasta, että lääkekaapistasi löytyy aina tarvittavat välineet haavojen hoitoon.
- Hygienia: Pese kädet huolellisesti saippualla ennen kuin alat hoitamaan haavaa.
- Puhdista haava: Ensimmäinen askel jokaisen haavan hoidossa on sen huolellinen puhdistaminen. Puhdista haava puhtaalla vedellä ja varmista, ettei haava-alueella jää likaa. Puhdistukseen voi tarvittaessa käyttää mietoa saippuaa.
- Käytä antiseptistä haavanpuhdistusainetta: Haavan huuhtelun jälkeen puhdista haava-alue antiseptisellä puhdistusaineella.
- Tyrehdytä haava: Tyrehdytä haava puristamalla haavan reunoja yhteen tai painamalla haavaa.
- Peitä haava: Kun haava on puhdistettu, peitä haava steriilillä laastarilla, haavatyynyllä tai sideharsolla. Tämä auttaa estämään bakteerien pääsyn haavaan sekä nopeuttaa haavan tyrehtymistä.
- Vaihda side: Vaihda side tai laastari päivittäin tai aina, kun se likaantuu tai kastuu.
- Seuraa haavan paranemista: Seuraa päivittäin haavan paranemista ja hakeudu lääkäriin, mikä haava ei parane, vuotaa mätää, tulee entistä kipeämmäksi tai ympäröivä iho muuttuu punaiseksi.
Syvä haava - Kuinka toimia?
Jo haava on syvempi, vaatii se välitöntä ensiapua ja usein myös lääkärikäynnin. Syvässä haavassa ihon alla olevat kudokset ovat vaurioituneet, mikä voi johtaa vakavampiin ongelmiin mikäli haavaa ei hoideta oikein. Syvempi haava voi johtaa jopa verenmyrkytykseen tai verenhukkaan.
Suuremmat ja syvät haavat voivat vaatii tikkausta tai antibioottikuurin infektion välttämiseksi. Jos verenvuoto on voimakasta eikä sitä saada kuriin, soita hätänumeroon 112.
Toimi näin:
- Rauhoita tilanne: Ensimmäinen askel on rauhoittaa tilanne. Älä panikoi, vaan yritä pitää itsesi sekä loukkaantunut rauhallisena.
- Soita hätänumeroon 112: Jos haava on syvempi, soita välittömästi hätänumeroon. Kerro hätäkeskukselle, mitä on tapahtunut ja seuraa tarkasti heidän ohjeitaan.
- Pysäytä verenvuoto: Aseta puhdas side haavan päälle ja paina sitä voimakkaasti. Jos haava on raajassa, nosta raaja sydämen tason yläpuolelle.
- Tee kiristys- tai paineside: Jos verenvuoto ei tyrehdy, tee paineside tai kiristysside. Kiristyssidettä käytetään ainoastaan jos haava on raajassa ja vuotaa voimakkaasti. Paineside taas soveltuu jokaiseen haavaan.
- Älä yritä puhdistaa haavaa: Syvää haavaa ei tule yrittää puhdistaa itse, sillä se voi aiheuttaa lisää vahinkoa tai aiheuttaa infektion.
- Odota apua: Odota paikalla, kunnes ambulanssi saapuu. Älä yritä siirtää loukkaantunutta.
Tulehtunut haava - Tunnista oireet ja hoida haava oikein
Jokaisessa haavassa piilee aina riski, että se tulehtuu. Tulehtumisen aiheuttaa haavaan päässeet bakteerit. Haavan tulehtuminen hidastaa haavan paranemista ja voi aiheuttaa kipua.
Tulehtuneet haavan yleisimmät oireet:
- Pahentunut kipu
- Haava-alueen ja ympäröivän ihon punoitus
- Haava on poikkeuksellisen lämmin
- Paha haju ja kertyvä mätä
- Kuume
Tulehtuneen haavan hoito voi vaatia antibioottilääkityksen, joko paikallishoitona voiteena tai suun kautta otettavina lääkkeinä. Lääkärin määräämä antibioottikuuri on suoritteva aina kokonaan, vaikka oireet helpottaisivat jo kesken kuurin.
Haavan parantumista voi edistää terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä nesteytyksellä. Myös runsas C-vitamiini, proteiini ja sinkki voivat nopeuttaa tulehduksen paranemista. Tupakointi hidastaa haavan paranemista.
Tulehtunut haava voi hoitamattomana johtaa verenmyrkytykseen eli sepsikseen. Sepsis on vakava koko kehon tulehdustila, joka voi olla hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa.
Jos tulehdus estää veren pääsyn haavaa ympäröiviin kudoksiin, voi seurauksena olla nekroosi. Nekroosi tarkoittaa haavaa ympäröivän kudoksen kuolemaa. Nekroottinen kudos vaatii lähes poikkeuksetta kirurgisia toimenpiteitä. Tulehduksen ympärille voi muodostua myös absessi, joka tarkoittaa tulehduksen aiheuttamaa märkäpesäkettä.
Nämä kaikki komplikaatiot ovat vakavia ja vaativat aina lääkärin hoitoa. Tämän takia onkin ensiarvoisen tärkeää hoitaa tulehtunut haava ajoissa, ettei tulehdus joka näihin ongelmiin.
Milloin lääkäriin? - Tunnista merkit
Vaikka suuri osa haavoista on mahdollista hoitaa kotikonstein, on olemassa tilanteita jotka vaativat joko lääkärin arvion tai syvällisempää hoitoa. Jos olet kahden vaiheilla, käytkö näyttämässä havaa lääkärille, on järkevämpää pelata varman päällä kuin ottaa turhia riskejä.
Tilanteita, jolloin täytyy hakeutua lääkäriin:
- Suuri haava: Pinta-alaltaan suuremmat haavat voivat vaatia ompelua tai muita toimenpiteitä paranemisen nopeuttamiseksi.
- Syvä haava: Jos haava on syvempi, voi se aiheuttaa vahinkoa hermoihin, lihaksiin, jänteisiin tai muihin ihon alla oleviin kudoksiin. Syvät haavat voivat aiheuttaa runsaampaa verenvuotoa, mikä voi olla vaikeaa saada kuriin kotikonstein.
- Likaiset haavat: Jos haavaan on päässyt jotain sinne kuulumatonta, kuten roskia, lasia tai metallia, vaatii haavan puhdistus ja infektioriskin minimoiminen lääketieteellisiä toimenpiteitä.
- Eläimen purema: Koiran tai muun eläimen aiheuttama puremahaava on altis infektioille ja vaatii usein antibioottihoitoa.
- Tulehdusoireet: Jos havaitset tulehdukseen viittaavia oireita, kuten kuumetta, voimakasta kipua tai märkimistä. hakeudu lääkäriin.
Yhteenveto - Usein kysytyt kysymykset
Kuinka puhdistaa haava?
Huuhtele haava puhtaalla vedellä ja tarvittaessa miedolla saippualla. Tämän jälkeen puhdista haava antiseptisellä puhdistusliuoksella.
Mistä tunnistaa tulehtuneen haavan?
Tulehtuneen haavan voi tunnistaa esimerkiksi voimakkaasta punoituksesta ja kivusta. Tulehtunut haava voi olla myös lämmin tai jopa märkiä.
Pitääkö haavan antaa hengittää?
Kyllä. Liika desinfiointi tai haavan peittäminen voi aiheuttaa ihon kuivumista, mikä hidastaa paranemisprosessia.
Mikä nopeuttaa haavan paranemista?
Haavan paranemista voit nopeuttaa vaihtamalla siteen tai laastarin säännöllisesti. Tulehtuneet haavan parantumista voit edistää nauttimalla C-vitamiinia, proteiinia, sinkkiä sekä runsaasti vettä.
Milloin haava pitää näyttää lääkärille?
Jos haava on suuri tai syvä, vaatii sen hoito lääkärikäynnin. Suurissa haavoissa piilee aina suurempi infektioriski.