Kun kantapäät kuivuvat ja halkeilevat, saattavat keinot loppua kesken. Sukkien sisällä muhivat ja kengissä koluavat kantapäät vaativat hellää huolenpitoa. 

Etenkin monet naiset haaveilevat pehmeistä jalkapohjista. Totuus voi kuitenkin olla toisenlainen: kantapäät kuivuvat ja halkeilevat, eikä mikään meinaa auttaa. Kuivat ja halkeilevat kantapäät kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon, sillä pahimmassa tapauksessa halkeileva iho voi tulehtua ja aiheuttaa kipua sekä jopa työkyvyttömyyttä. 

Mikä kantapäiden ihon halkeilun aiheuttaa, ja kuinka voit päästä eroon kuivista kantapäistä? Asiantuntijamme antaa sinulle parhaat vinkit pehmeiden kantapäiden saavuttamiseksi.

Asiantuntijamme suosittelemat tuotteet kuiviin kantapäihin

Kuivat ja halkeilevat kantapäät kaipaavat kosteutta ja suojaa. On olemassa muutamia tuotteita, joita sinun tulee ehdottomasti kokeilla, mikäli kantapääsi kuivuvat helposti. Ulkoisesti levitettävien tuotteiden lisäksi kiinnitä huomiota kehon sisäiseen kosteutukseen.

Pihkavoide halkeilevat kantapäät

Mills Pihkavoide suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta, joten se sopii erinomaisesti halkeilevien kantapäiden hoitoon. 

Bepanthen kuiville kantapäille

Bepanthen on Olo-apteekin valikoimaan kuuluva lääkevoide, joka jättää iholle suojaavan kerroksen. Tämän ominaisuuden ansiosta se on erinomainen apu kuiville ja halkeileville kantapäille.

Ureaa sisältävä jalkavoide

CCS Cracked Heel Repair sisältää korkean pitoisuuden ureaa. Urea eli karbamidi on tehokas raaka-aine kuivien kantapäiden hoidossa.

Urea eli karbamidi jalkojen hoidossa

Urea eli karbamidi on ehdoton ykkönen kuivien ja halkeilevien kantapäiden hoidossa. Sitä löytyy monista jalkavoiteista ja esimerkiksi jalkakylpyihin tarkoitetusta kylpysuolasta.

Kun kantapäiden iho kuivuu ja hankautuu esimerkiksi huonosti istuvissa kengissä, iho alkaa muodostaa paksua sarveiskerrosta. Urea sopii erinomaisesti tämän paksun sarveiskerroksen ohentamiseen. Urealla on myös muita vaikutuksia, kuten:

  • Urea auttaa sitomaan kosteutta ihoon. Se auttaa pehmentämään ja kosteuttamaan kuivia kantapäitä ja muita karheita alueita jaloissa. 
  • Urea auttaa myös kuorimaan ja poistamaan kuollutta ihosolukkoa, mikä tekee ihosta pehmeämmän ja sileämmän. Tämä on erityisen hyödyllistä kovettumien hoidossa.
  • Urea voi auttaa vahvistamaan ihon suojakerrosta ja estämään kosteuden haihtumista, mikä pitää ihon kosteutettuna ja terveenä.

Mistä johtuu halkeilevat kantapäät?

Yksi yleisimmistä syistä kantapään halkeamiin on kuiva iho. Erityisesti jos kantapäät eivät saa riittävästi kosteutta, iho kuivuu ja halkeilee helpommin. Kuivan ihon lisäksi jatkuva paine ja hankaus kantapäissä saattavat aiheuttaa ihon halkeilua – esimerkiksi kovilla alustoilla käveleminen paljain jaloin tai epäsopivat kengät voivat saada kantapäät huonoon kuntoon.

Halkeilevien kantapäiden taustalla voi olla myös ylipaino tai jokin sairaus. Esimerkiksi jalkasilsa tai tutummin myös jalkasieni voi aiheuttaa kantapäiden halkeilua. Muista, että myös elintavat vaikuttavat: iho kuivuu, mikäli keho ei saa riittävästi nesteitä tai ravintoaineita. 

Syitä kovettumille ja halkeamille:

  • Kuiva iho kantapäissä
  • Paljain jaloin kävely
  • Huono hygienia
  • Epäsopivat kengät (väärä koko tai malli)
  • Jalkasilsa eli jalkasieni
  • Muu sairaus tai elintavat

Kuivat kantapäät vai jalkasieni?

Kuivien, kovettuneiden kantapäiden taustalla voi olla myös jalkasilsa eli jalkasieni. Tällöin kuiva iho kutisee voimakkaasti ja punoittaa. Mikäli kyseessä on jalkasieni, kuivuu ja kutisee yleensä koko jalkapohjan alue – ei ainoastaan kantapäät. Useimmiten kuivat kantapäät kertovat vain ihon ja kehon kuivuudesta sen sijaan, että kyseessä olisi sienitulehdus.

Miksi kantapäät kovettuu?

Kantapäiden kovettuminen johtuu yleensä kahdesta syystä: iho on kuiva ja/tai kengät hankaavat. Kuivat kantapäät kovettuvat. Kuivan ihon lisäksi kovettumien syy voi olla esimerkiksi epäsopivista kengistä johtuva hankaus tai paine. Kantapäiden iho muodostaa paksua sarveiskerrosta suojatakseen itseään hankaukselta. Kannattaa siis pitää huolta ihon kosteuttamisesta hyvällä jalkavoiteella ja tarkistaa, että jalkineet eivät purista tai hankaa. 

Miten kovettumat saa pois?

Kantapäiden kovettumat saa pois rasvaamalla ihoa päivittäin. Tarvittaessa myös kengät tulee vaihtaa, sillä kovettumat voivat syntyä epäsopivien kenkien aiheuttamasta paineesta ja hankauksesta. Lue alta asiantuntijamme vinkit kovettumien poistoon.

  1. Jalkavoide: Käytä kosteuttavaa ja suojaavaa jalkavoidetta, erityisesti suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on pehmeämpi ja kosteus imeytyy paremmin. Tämä auttaa pitämään ihon pehmeänä ja vähentää kovettumien muodostumista.
  2. Hohkakivi: Käytä hohkakiveä poistaaksesi varovasti kuolleita ihosoluja ja pehmentääksesi kovettumia. Tee tätä lempeästi, välttäen liiallista hankausta, jotta et vahingoita ihoa. Valitse hellävaraisempi hohkakivi tavanomaisen jalkaraspin sijaan.
  3. Jalkakylpy: Tehosta jalkojen hoitoa ottamalla ajoittain lämmin jalkakylpy, johon on lisätty hieman kylpysuolaa. Tämä auttaa pehmentämään ihoa ja helpottaa kovettumien poistamista. Myös jalkanaamio sopii viikottaiseksi tehohoidoksi.

Toista nämä toimenpiteet säännöllisesti, esimerkiksi päivittäin, viikoittain tai aina tarpeen mukaan, pitääksesi kantapääsi terveinä ja pehmeinä. Kovettumien hoito on huomattavasti hankalampaa ja työläämpää kuin niiden ennaltaehkäisy hyvällä hoitorutiinilla.

Halkeilevat kantapäät kesäkuntoon

Etenkin kesän tullessa on ihana sipsutella ulkona paljain jaloin. Sukkien pois ottaminen voi kuitenkin tuntua epämukavalta kantapäiden ollessa huonossa kunnossa. Ilman kenkiä kävely saattaa myös altistaa herkät jalkapohjat kipeille kovettumille. Kokosimme alle parhaat vinkit, joiden avulla voit saada kantapäät kuntoon kesäksi ja pitää ne pehmeinä läpi arjen.

Valitse sinulle sopiva jalkavoide

Jalkavoide auttaa ylläpitämään jalkojen kosteustasapainoa. Valitse kevyempi, kosteuttava jalkavoide tai rasvaisempi, suojaava jalkavoide. Kevyempi jalkavoide sopii etenkin päivittäiseen käyttöön kovettumien ennaltaehkäisyyn, kun taas rasvaisempaa voidetta suosittelemme ihon suojaksi silloin, kun kantapäät ovat erityisen kuivat tai halkeilevat. 

Kokeile kuorintasukkia

Kuorintasukat poistavat kovettumia tehokkaasti. Kuorintasukkien sisältämä geeli nopeuttaa ihon uudistumista ja tekee jaloista silkkisen sileät sekä vastustamattoman pehmeät. Kuorintasukkien käyttö on helppoa, sillä voit sujauttaa ne jalkaan ja pötkötellä sohvalla.

Ota käyttöön jalkakylpysuola

CCS Jalkakylpysuola sisältää vain yhtä raaka-ainetta: ureaa eli karbamidia. Sen ansiosta jaloista tulee ihanan pehmeän tuntuiset. Hoitavien ominaisuuksien lisäksi jalkakylpy on rentouttava päätös pitkälle päivälle.

Tee tehohoito jalkanaamiolla

Jalkanaamiolla voit hoitaa intensiivisesti jalkojen ihoa. Hemmotteleva naamio antaa kantapäille runsaasti kosteutta ja poistaa kovettumia. Tehohoito kannattaa tehdä esimerkiksi kerran viikossa. Jalkanaamio on kuin sukka, joten sen käyttö on helppoa.

Hohkakivellä eroon kovettumista

Hohkakivi sopii sarveistuneen ihon poistoon ja kevyeen hiontaan. Kuivien ja halkeilevien kantapäiden hoidossa tärkeää on päästä eroon kuolleista ihosoluista. Liian voimakas hionta esimerkiksi jalkaraspilla voi saada ihon puolustautumaan ja muodostamaan lisää kovettumia. Käytä hohkakiveä suihkun tai jalkakylvyn jälkeen kostealle iholle.

Sujauta kenkiin pohjalliset

Geelipohjallinen vähentää jalkojen kuormitusta. Kantapäiden kovettumat voivat saada alkunsa rasituksesta, jota syntyy esimerkiksi kovilla alustoilla kävelemisestä tai epäsopivien jalkineiden käyttämisestä. Geelipohjallinen on oiva apu vähentämään kuormitusta.

Käytä kantapääkuppia

Kantapääkuppi pehmustaa kantapäätä ihanasti. Erikoispehmeä silikonityyny vähentää kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta. Pehmeä kantakuppi voi ehkäistä kovettumien syntymistä vähentämällä kantapään alueen rasitusta. 

Vanha kunnon kelmukonsti

Kantapäiden ollessa todella kuivat ja halkeilevat, voit kokeilla kelmukonstia. Voitele jalat rasvaisella jalkavoiteella, jonka jälkeen kääri kantapäät tuorekelmun suojiin yön ajaksi. Kelmun päälle voit laittaa vielä sukat normaalisti. Kokeile, tämä kikka voi toimia!

Halkeilevat kantapäät altistavat tulehduksille

Pehmeät, kosteutetut kantapäät eivät ole ainoastaan ulkonäön tai mukavuuden kannalta tärkeä asia. Kantapäiden hoitaminen kannattaa myös sen vuoksi, että kantapäät voivat kuivua ja halkeilla verinahalle asti, jolloin koko elimistö altistuu tulehdukselle.

Jos halkeilevia kantapäitä ei hoideta ajoissa, halkeamat voivat tulehtua. Tulehtuneet, märkivät halkeamat ovat otollisia paikkoja bakteerien pesimiselle. Painon laskeminen kipeiden kantapäiden päälle voi olla mahdotonta, jolloin normaalit askareet tai töihin meneminen ei välttämättä onnistu. Pitämällä kantapäistä mahdollisimman hyvää huolta arjessa, vältyt muilta ongelmilta. Luo rutiini, josta on helppo pitää kiinni jokaisena päivänä.

Mikäli tilanne on jo hankala tai haluat hoitaa jalat kuntoon ammattilaisen vastaanotolla, kannattaa kääntyä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan puoleen. 

Kovettumien ennaltaehkäisy ja hoito

Kukapa ei tahtoisi pehmeitä jalkapohjia? Hyvinvoivat jalat palvelevat arjessa paremmin. 

Yksi yleisimmistä syistä kuiville kantapäille on kosteuden puute. Ihon kosteustasapainon säilyminen on tärkeää, jotta se pysyy pehmeänä ja joustavana. Ikääntymisen myötä ihon joustavuus vähenee myös kantapäissä, mikä tekee jalkojen hoidosta erityisen tärkeää.

Hoida kuivia kantapäitä käyttämällä säännöllisesti kosteuttavia voiteita tai öljyjä, erityisesti suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on vielä kostea. Kokeile myös kuorintasukkia.

Tiukat tai huonolaatuiset kengät voivat aiheuttaa ylimääräistä painetta ja hankausta kantapäihin, mikä voi johtaa kuivumiseen ja kovettumien muodostumiseen. Varmista, että käytät mukavia kenkiä, jotka eivät purista tai aiheuta liikaa painetta kantapäille. Geelipohjalliset tuovat mukavuutta kenkiin, joten niitä kannattaa kokeilla.

Riittämätön jalkojenhoito voi johtaa kuiviin kantapäihin. Pidä huolta jalkojen hygieniasta ja kuivaa ne huolellisesti pesun jälkeen. Käytä tarvittaessa hohkakiveä poistaaksesi kuollutta ihoa ja kovettumia. Mitä paremmin pidät huolta jaloistasi, sitä vähemmän kovettumia syntyy.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®, Diabetesliitto