Helle verottaa ruokahalua

 

Helteellä ikääntyneiden ruokahalu ja janontunne saattavat heikentyä, mikä voi johtaa nopeastikin yleiskunnon ja toimintakyvyn laskuun. Nutrician ravitsemusasiantuntija Carina Kronberg-Kippilä kannustaa, että omaiset muistaisivat seurata erityisesti yksin asuvien ikäihmisten kuntoa ja kysellä, onko hän muistanut juoda ja syödä riittävästi.


Helteellä monelta ikääntyneeltä saattaa unohtua juominen, sillä iän myötä janon tunne vaimenee. Lisäksi kehon lämmönsäätelyjärjestelmän ja munuaisten toiminta heikkenevät, mikä vaikuttaa janon tunteeseen.


– Harva tietää, että nestevajaus on haitallisempi ikäihmisille kuin nuoremmille. Ikäihmiset myös usein syövät vähemmän ja saavat näin ravinnon mukana muita heikommin nestettä. Lisäksi heillä saattaa olla sairauksia tai lääkkeitä, jotka edesauttavat nesteen poistumista kehosta, Kronberg-Kippilä selvittää.

 

Tunnista nestehukan oireet


Nestehukan oireita ovat muun muassa: 

  • suun kuivuminen
  • virtsaamistarpeen väheneminen
  • virtsan värin muutos tummemmaksi
  • päänsärky
  • huimaus ja
  • väsymys.

– Ikäihmisen olisi hyvä varata kannuun mielellään sokeritonta juomaa ja juoda siitä pitkin päivää. Näin pystyy seuraamaan juomisen määrää päivän mittaan. Osan tarvittavasta nesteestä voi nauttia myös maitotuotteiden tai pirtelön muodossa. Jos viileät tai vesipitoisetkaan ruoat eivät maistu, avuksi voi ottaa apteekista saatavat, pienikokoista ateriaa vastaavat kliiniset täydennysravintojuomat. Ne sisältävät nesteen lisäksi energiaa, proteiinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, Kronberg-Kippilä vinkkaa.


Valmisteiden pitkäaikaisesta käytöstä kannattaa kuitenkin olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Nesteen tarpeemme on yksilöllistä, mutta nyrkkisääntönä voi pitää 30 millilitraa painokiloa kohti. Esimerkiksi 60 kiloa painavan ikäihmisen olisi hyvä juoda helteiden aikana 1,8 litraa vuorokaudessa. Alkoholin nauttimisessa Kronberg-Kippilä kannustaa kuitenkin varovaisuuteen, koska alkoholi edistää nesteen poistumista kehosta ja heikentää lämmönsäätelyä.


Turvaa proteiinin ja energian saanti


Helle vaikuttaa usein ikääntyneiden ruokahaluun. Vaikka näläntunne heikkeneekin, Kronberg-Kippilä neuvoo ikäihmisiä huolehtimaan säännöllisestä ruokailusta.


– Monella kotona yksin asuvalla ikääntyneellä on jo valmiiksi vajaaravitsemusriski. Siksi vain muutaman sadan kilokalorin päivittäinen vaje energiansaannissa voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä vakavaa painonlaskua sekä toimintakyvyn ja lihasten heikkenemistä.

 

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan yli 75-vuotiaista pitkäaikaissairaista ja heidän omaishoitajistaan jopa 75% saa suosituksia vähemmän proteiinia. Kronberg-Kippilä kannustaakin huolehtimaan riittävästä proteiinin ja energian saannista myös kesähelteillä.


– Pelkkä proteiinin saanti ei kuitenkaan riitä. Jos emme saa ravinnosta riittävästi energiaa, niin kehomme ei pysty hyödyntämään proteiinia lihasten rakennusaineina. Tämä tarkoittaa, että ikäihmisen lihaskunto heikkenee.


Yli 60 kiloa painavan ikäihmisen tulisi saada proteiinia ravinnosta 72–84 grammaa vuorokaudessa, eli joka aterialla. Energiaa tulisi saada 1 500–1 900 kilokaloria vuorokaudessa. Kronberg-Kippilän mukaan ikäihminen voi helteellä syödä pienempiä aterioita kuin yleensä, mutta useammin. Yöpaasto saa jäädä mielellään lyhyeksi eli yli 70-vuotiaalla enintään 10 tuntiin.


Kronberg-Kippilä toivoo, että omaiset muistaisivat kesäaikaan soitella ikääntyneelle läheiselleen.


– Kesälomalla on hyvä viettää aikaa yhdessä ikääntyneen kanssa ja erityisesti ruokailla koko perheen kesken. Jos on pitkään poissa, niin ikääntyneen kuntoa voi seurata soittamalla ja kysymällä esimerkiksi, miten ruoka ja juoma ovat maistuneet. Äkillinen painonlasku on aina asia, johon kannattaa reagoida, Kronberg-Kippilä muistuttaa.


Sisältöyhteistyö: Nutricia Nutridrink