Hilse on ikävä vaiva, joka saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös itsetuntoon. Valkeat hiutaleet mustassa t-paidassa eivät taatusti ainakaan kohota sitä. Hilseilevä päänahka voi johtua monesta eri syystä, eikä hilseshampoo ole ainoa hoitokeino. Tässä artikkelissa asiantuntijamme esittelee kotihoitovinkit, joiden avulla voit päästä hilseilystä eroon. 

Hilse päänahassa

Hilse on helposti tunnistettavissa muutamien selkeiden piirteiden perusteella. Hilse näkyy usein pieninä, vaaleina hiutaleina, joita saattaa pudota hartioille tai vaatteille. Hilse päänahassa aiheuttaa tavanomaisesti myös kutinaa. Hilse voi olla rasvaista tai kuivaa.

Rasvainen hilse

Rasvaisessa päänahassa hilse esiintyy yleensä suurempina, kellertävinä hiutaleina, jotka tarttuvat helposti päänahkaan ja hiussuortuviin. Rasvainen hilse syntyy, kun talirauhaset tuottavat liikaa talia. Tämän tyyppinen hilse liittyy usein seborrooiseen ekseemaan, joka on melko yleinen päänahan ihosairaus.

Kuiva hilse

Kuivan päänahan hilse on yleensä hienojakoisempaa ja väriltään vaaleampaa verrattuna rasvaisen päänahan hilseeseen. Kuivan hilseen taustalla on yleensä kylmä ulkoilma ja kuiva sisäilma, liian voimakkaasti pesevien shampoiden käyttö tai hiustenpesu useita kertoja viikossa. Myös kehon kuivuminen sisältäpäin voi aiheuttaa kuivaa hilsettä.

Hiuspohjassa elävä hiivasieni

Hiuspohjassa elää luonnostaan hiivasieniä, joista mainittakoon esimerkkinä Malassezia furfur. Malassezia-hiivat kuuluvat ihon normaalikasvustoon – niitä siis esiintyy ihmisen iholla luonnostaan. Vaikka hiivat kuuluvat hiuspohjaan, ne voivat kasvaa liikaa. Hiivasienen liikakasvu aiheuttaa yleensä ongelmia, kuten hilseilyä. 

Seborrooinen ihottuma hiuspohjassa

Seborrooinen ihottuma hiuspohjassa johtuu siitä, että iho tuottaa liikaa talia. Ihottumassa hilse on usein kiinnittynyt hiuspohjaan isompina, lauttamaisina lastuina. Hiuspohja saattaa lisäksi olla punoittava, kutiseva ja kirvelevä. Myös hiustenlähtö voi liittyä vaivaan.

Ketokonatsolia, sinkkipyritionia tai seleenisulfidia sisältävä lääkeshampoo on usein tehokas apu hiuspohjan seborrooisen ihottuman hoidossa. Salisyylihappoa tai hydrokortisonia sisältävät tuotteet voivat myös auttaa “hilselauttojen” irrottamisessa.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös monipuoliseen ruokavalioon. Lisäksi stressi voi pahentaa hilseongelmaa, joten sitä tulisi pyrkiä vähentämään.

Hilseilevän päänahan hoito

Hilseilevän päänahan hoidossa tulee kiinnittää huomiota etenkin päivittäisiin rutiineihin. Millaista shampoota käytät? Kuinka usein peset hiukset? Onko ruokavaliossasi puutteita? Panostamalla hiustenhoitorutiiniin ja terveellisiin elämäntapoihin pystyt vaikuttamaan myös hiuspohjan terveyteen. Seuraavaksi jaamme vinkkimme hilseilyn hoitoon.

Valitse shampoo hilsetyypin mukaan

Rasvaisessa hilseessä talirauhaset tuottavat liikaa talia, jolloin tietyt mikrobit, kuten hiivasienet, pääsevät lisääntymään. Ketokonatsoli on itsehoitoon tarkoitettu lääkeaine, joka hillitsee hiivasienen kasvua ja vähentää talineritystä. Kokeile Olo-apteekin itsehoitolääkkeiden valikoiman ketokonatsolia sisältävää Nizoral-shampoota.

Kuivassa hilseessä päänahka on kuiva. Valitse tällöin kosteuttava shampoo, joka tukee hiuspohjan luonnollista tasapainoa. Esimerkiksi Ducray Squanorm DRY shampoo on suunniteltu erityisesti kuivan, olkapäille putoavan hilseen vähentämiseen.

Molemmille hilsetyypeille sopii myös Nurme Tea Tree Shampoo Bar. Se on luonnollisista raaka-aineista valmistettu palashampoo, joka rauhoittaa kutiavaa ja ärtynyttä hiuspohjaa. Sen sisältämä teepuuöljy tasapainottaa hiuspohjan toimintaa.

Kokeile hoitoainepesua

Hoitoainepesu eli co-wash (conditioner wash), on hiustenpesumenetelmä, jossa hiusten pesuun käytetään pelkkää hoitoainetta shampoon sijaan. Hoitoaine on shampoota hellävaraisempi ja vähemmän pesevä, mikä auttaa pitämään päänahan kosteutettuna.

Käytä silikonitonta, kevyttä hoitoainetta, jotta päänahka ei tukkeudu eikä hiuksiin kerry liikaa tuotetta. Hoitoainetta levitetään hiuspohjaan ja hierotaan kuten shampoota. Hoitoainepesua suosittelemme etenkin kuivalle hilsetyypille.

Käytä salisyylihappoa ja luonnonöljyjä

Salisyylihappoa sisältävä hoitoneste voi auttaa etenkin rasvaisen hilsetyypin hoidossa. Salisyylihappo kuorii päänahkaa poistamalla kuolleita ihosoluja ja ylimääräistä talia. Tämä auttaa erityisesti hilseilyssä ja päänahan rasvoittumisen hallinnassa. Kuorivien ominaisuuksiensa ansiosta salisyylihappo voi vähentää myös kuivan hilseen muodostumista. 

Öljyhoito on erinomainen tapa hoitaa hiuspohjaa. Öljy hierotaan hiuspohjaan, sen annetaan vaikuttaa ja lopuksi öljy pestään pois shampoolla normaaliin tapaan. Kokeile esimerkiksi hilseilevää hiuspohjaa hoitavaa jojobaöljyä tai neitsytoliiviöljyä. Hiuspohjan öljyhoito sopii kuivalle hilsetyypille, mutta rasvainen hilse kaipaa yleensä kevyempiä tuotteita.

Kosteuta kehoa sisältäpäin

Kehon kosteuttaminen ja ravitseminen sisältäpäin on avainasemassa molempien hilsetyyppien hoidossa. Etenkin omega-3-rasvahapot, sinkki ja B-vitamiinit voivat auttaa ihon hyvinvoinnissa. Riittävä vedenjuonti auttaa myös pitämään ihon kosteustasapainon kunnossa. Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää hyviä rasvoja, vitamiineja ja antioksidantteja, tukee kokonaisvaltaista terveyttä – ja näin myös päänahan hyvinvointia.

Pidä taukoa muotoilutuotteista

Hiusten muotoilutuotteet, kuten muotovaahdot, hiusgeelit ja hiuslakat sisältävät useita ainesosia. Useimmiten erilaisia muotoilutuotteita kerrostetaan useampia kerroksia päällekkäin, mikä lisää kemikaalien määrää. 

Monet muotoilutuotteet sisältävät silikoneja ja muita aineita, jotka voivat jäädä päänahkaan ja tukkia huokoset. Tukkeutuneet huokoset voivat lisätä talin kertymistä sekä johtaa päänahan rasvoittumiseen ja hilseilyyn. Muotoilutuotteiden sisältämät alkoholit ja muut ainesosat voivat myös kuivattaa päänahkaa.

Vältä liiallista muotoilutuotteiden käyttöä ja pyri käyttämään niitä lähinnä hiusten pituuksissa ja latvoissa. Mikäli kuitenkin käytät muotoilutuotteita, käytä säännöllisesti syväpuhdistavaa shampoota tai päänahan kuorintatuotetta poistaaksesi tuotekerrostumat päänahasta.

Vähennä stressiä

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta stressin vähentäminen voi auttaa myös hilseongelmaan. Vaikka stressi ei suoranaisesti aiheuta hilsettä, se voi pahentaa päänahan kuntoa ja lisätä hilseilyä. Erilaiset rentoutumistekniikat, kuten meditaatio, syvähengitys ja jooga voivat auttaa mielen rauhoittamisessa. Luonnossa ulkoilu ja riittävä uni auttavat palautumisessa. Kokeilemalla löydät oman keinosi stressin vähentämiseen.

Ketokonatsoli, sinkkipyritioni ja seleenisulfidi

Ketokonatsoli, sinkkipyritioni ja seleenisulfidi voivat tuoda avun erilaisissa päänahan ongelmissa, joten niitä sisältäviä tuotteita kannattaa kokeilla.

  • Ketokonatsoli on sienitautien hoitoon tarkoitettu itsehoitolääke, joka estää sieniä ja mikrobeja lisääntymästä päänahassa. Se on erityisesti tehokas hoitamaan hilseilyä, joka johtuu hiivasienen liikakasvusta. Esimerkiksi Nizoral-shampoo sisältää ketokonatsolia.
  • Sinkkipyritioni on antiseptinen aine, joka vähentää hiivasienen liikakasvun aiheuttamia oireita. Sinkkipyritioni auttaa myös rauhoittamaan kutinaa. Esimerkiksi Ducray Kelual DS shampoo sisältää sinkkipyritionia.
  • Seleenisulfidi on tehokas vaikuttava aine, joka taistelee päänahan sieni-infektioita vastaan ja vähentää hilsettä. Se toimii estämällä sienen kasvua ja on erityisen hyödyllinen hoitamaan päänahan rasvaisuutta ja kutinaa. Esimerkiksi Vichy Dercos shampoo sisältää seleenisulfidia.

Millainen on hyvä hiusten pesuväli?

Hiusten pesu liittyy olennaisesti meidän jokaisen hiustenhoitorutiiniin. Monet kampaajat suosittelevat hiusten pesua kahdesti viikossa. Tämä on hyvä ohjenuora, mutta täytyy muistaa, että hiusten pesuväli on yksilöllinen. Vaikka jatkuva peseminen voi häiritä hiuspohjan luonnollista tasapainoa, toisinaan jopa päivittäinen pesu on tarpeen.

Etenkin rasvainen hilse vaatii pääsääntöisesti tiheämpää pesua. Kun talintuotanto on normaalia runsaampaa ja meillä kaikilla päänahassa elävä hiivasieni saa liikaa ravintoa, ongelma yleensä pahenee. Rasvaisen hilseen kohdalla pesuväli kannattaa pitää tiheämpänä, kun taas kuivan hiuspohjan hoidossa pesukertojen määrää voi vähentää.

Milloin lääkäriin?

Jos hilse ei helpota kotikonsteilla, päänahka on erityisen ärtynyt tai ihossa näkyy tulehdusta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi suositella erityisiä hoitotuotteita tai selvittää, onko hilseilyn taustalla esimerkiksi seborrooinen ekseema tai muu ihosairaus.

Hilseen ennaltaehkäisy

Hilseen muodostumista voi ennaltaehkäistä pitämällä yllä hiuspohjan luonnollista tasapainoa, huolehtimalla monipuolisesta ravinnosta sekä pitämällä stressin minimissä. Tarkista siis, että sinulla on hiuspohjallesi sopiva hiustenhoitorutiini, joka sisältää mahdollisesti hiuspohjan hoitonesteen tai öljyhoidon, shampoon ja hoitoaineen. Kuivan päänahan hoidossa shampoon voi korvata myös hoitoaineella (co-wash). Seborrooisessa ihottumassa tiheä pesuväli ja hilseshampoon käyttö ennaltaehkäisevästi voi toimia.

Huolehdi monipuolisesta ravinnosta, joka pitää sisällään hiusten ja hiuspohjan hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita, kuten omega-3-rasvahappoja, B-vitamiineja sekä sinkkiä. Pidä kehosi nesteytettynä juomalla vettä päivittäin muutaman litran verran.

Hiusten muotoilutuotteet voivat häiritä hiuspohjan luonnollista tasapainoa, joten pidä välillä päiviä, jolloin et käytä muotoilutuotteita. Käytä myös säännöllisesti syväpuhdistavaa shampoota, jos muotoilutuotteet kuuluvat rutiiniisi.

Stressaa vähemmän – stressi nimittäin kuormittaa koko kehoa ja voi vaikuttaa myös päänahan kuntoon. 


Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry.