Kun nenä vuotaa, yskittää ja olo on merkittävästi huonontunut, ei auta kuin levätä ja lievittää flunssan oireita. Influenssa on kuitenkin tavanomaista nuhakuumetta vakavampi virustauti, joka voi viedä voimat pitkäksikin aikaa, ja olla riskiryhmille vakava.

Kausi-influenssa leviää helposti pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Tarttumista voi pyrkiä ehkäisemään välttämällä sairastuneiden tapaamista ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Parhaan suojan influenssaa vastaan antaa influenssarokote. 

Kuinka influenssa eroaa tavallisesta flunssasta? 

Influenssan oireet ovat flunssan kaltaisia, mutta yleensä voimakkaampia. Usein influenssa alkaa korkealla kuumeella. Tyypillisiä oireita ovat lisäksi päänsärky, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. 

Riskiryhmään kuuluvilla virus voi aiheuttaa tuntuvat oireet ja jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, keuhkoputken tulehdusta, poskiontelontulehdusta ja lapsilla välikorvan tulehdusta. Riskiryhmään kuuluvat pikkulapset, vanhukset ja perussairauksia sairastavat. 

Kenelle influenssarokotetta suositellaan? 

Influenssarokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmille ja heidän lähipiirilleen, kuten lapsille, ikääntyneille, raskaana oleville ja heille, joilla on perussairauksia tai heikentynyt vastustuskyky.

Rokottaudu ennen influenssakauden alkua

Influenssarokotus kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua. Rokotteen suojaava vaikutus alkaa noin 2–3 viikon kuluttua rokotuksesta. 

Influenssarokote tulee uusia vuosittain, sillä edellisvuoden rokote ei riitä suojaamaan seuraavalla influenssakaudella virusten muuntuessa.  

Syksyllä 2024 influenssarokotteita on saatavilla 

  • lapsille nenäsumutteena tarjottavana influenssarokotuksena
  • perinteisenä olkapäähän pistettävänä influenssarokotuksena ja  
  • korkean annoksen influenssarokotteena yli 60-vuotiaille

Pääkaupunkiseudulla voi rokottautua kätevästi vaikka kauppareissulla esimerkiksi RokoteNyt-rokotusbussilla. Tarkista RokoteNyt-aikataulut täältä. 

Muistilista influenssakaudelle

  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Suojaa nenä ja suu aivastaessa esimerkiksi käsivarrella.
  • Vältä sairastuneiden tapaamista.
  • Rokottaudu ennen influenssakauden alkua. Rokotteita on saatavilla syyskuun loppupuolelta alkaen.  
  • Opi tunnistamaan oireet ja hakeudu lääkäriin tilanteen vaatiessa.