Jänteet koostuvat pääasiassa tiiviistä sidekudoksesta. Toisinaan jänne voi tulehtua etenkin liiallisen rasituksen seurauksena. Jännetulehdus on varsin kivulias ja ikävä vaiva. Jännetulehdus saattaa vaivata esimerkiksi ranteessa, jalkapöydässä tai polvessa. Oireiden syynä voi olla myös jännetuppitulehdus, joka eroaa jännetulehduksesta.

Mitä jänteet ovat?

Jänne koostuu pääasiassa kollageenisäikeisestä sidekudoksesta, joka tekee siitä vahvan ja kestävän. Jänne yhdistää lihaksen luuhun ja välittää lihaksen supistusvoiman. Lihaksen supistuessa voima siirtyy jänteiden kautta luuhun – ja näin muodostuu liikettä.

Esimerkiksi akillesjänne on ihmisen kehon suurin jänne.

Jännetulehdus vai jännetuppitulehdus?

Jännetulehdus (tendiniitti) ja jännetuppitulehdus (tenosynoviitti) eivät ole täysin sama asia, vaikka ne liittyvät toisiinsa ja voivat esiintyä samanaikaisesti. Jännetulehdus on jänteen tulehdus, kun taas jännetuppitulehdus tarkoittaa jännettä ympäröivän kalvon tulehdusta.

Jännetulehdus johtuu yleensä liiallisesta rasituksesta, ja ikääntyessä myös kudosten rappeutumisesta. Jännetuppitulehdus voi johtua pitkäaikaisesta rasituksesta tai tulehduksellisista sairauksista, kuten reumasta. Molemmissa oireet ovat samankaltaisia: kipua, turvotusta, jäykkyyttä ja arkuutta jänteen alueella.

Jännetulehduksen oireet

Jännetulehduksen oireet riippuvat tulehtuneen jänteen sijainnista.

  • Kipu: Paikallinen jomottava tai terävä kipu jänteen alueella, pahenee liikkuessa.
  • Turvotus: Lievää tai kohtalaista turvotusta tulehtuneessa jänteessä.
  • Arkuus: Kipu lisääntyy koskettaessa tai painettaessa jännettä.
  • Jäykkyys: Vaikeus liikuttaa niveltä aamulla tai pitkän levon jälkeen.
  • Lihasheikkous: Voiman heikentyminen kyseisessä raajassa.
  • Naksuminen: Jänne voi naksua tai “rahista” etenkin liikkeen aikana.

Jos kipu on voimakasta tai jatkuu yli 6 viikkoa, tai jos turvotus on voimakasta ja liikkuminen vaikeaa, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin.

Kauanko jännetulehdus kestää?

Lievä jännetulehdus kestää yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Pitkään jatkuneen, hoitamattoman tulehduksen paraneminen voi kuitenkin kestää jopa kuukausia.

Jännetulehdus on ikävä vaiva

Jännetulehdus voi esiintyä missä tahansa päin kehoa – esimerkiksi olkapäässä, kyynärpäässä, ranteessa, jalkapöydässä tai polvessa. Yleisimpiä oireita ovat kipu, liikkuvuuden rajoittuminen sekä turvotus jänteen alueella. Hoitona on aina rasituksen välttäminen. Jotta jännetulehdus ei uusiudu, myös toimintatapoja kannattaa muuttaa.

Jännetulehdus jalkapöytä

Jalkapöydän jännetulehdus on melko yleinen vaiva, joka johtuu yleensä liiallisesta rasituksesta, huonosta jalkinevalinnasta tai toistuvasta kuormituksesta, kuten juoksemisesta, hyppimisestä tai seisomatyöstä. Jalan virheasennot voivat lisätä riskiä jännetulehdukselle.

Kipua esiintyy jalkapöydän päällä tai sisäsyrjällä. Kipu pahenee liikkuessa ja voi tuntua myös levossa. Tulehdus saattaa ilmetä epävakautena tai vaikeutena kantaa painoa jalalla.

Hoidossa tärkeintä on välttää rasitusta. Tulehduskipulääkkeet lievittävät tulehdusta ja kipua. Jalkineiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota: hyvät kengät ovat pehmeät, tukevat ja iskunvaimennetut. Tukipohjalliset voivat auttaa oikaisemaan jalan mahdollista virheasentoa. Jalkapohjan venyttelyä kannattaa kokeilla – esimerkiksi varpaiden taivutukset voivat auttaa.

Jännetulehdus polvessa

Polven jännetulehdus (tunnetaan myös nimellä hyppääjän polvi) liittyy yleensä polvilumpion (patellan) alla olevan jänteen tulehdukseen. Tämä jänne yhdistää nelipäisen reisilihaksen sääriluuhun ja mahdollistaa polven ojentamisen. Yleinen vaiva erityisesti urheilijoilla, jotka tekevät paljon hyppyjä ja juoksua. Huonot kengät, ylipronaatio tai polven virheasennot voivat altistaa jännetulehduksen syntymiselle. Ylipronaatio tarkoittaa jalan liiallista sisäänpäin kääntymistä askelluksen aikana.

Kipu polvilumpion alapuolella (yleensä keskellä jänteen kohdalla) saattaa kertoa jännetulehduksesta. Usein kipu pahenee rasituksessa eli esimerkiksi portaita kävellessä, kyykätessä tai juostessa. Alueen turvotus ja arkuus ovat myös yleisiä oireita.

Hoidossa tulee välttää rasitusta – etenkin hyppyjä, juoksua ja polvea kuormittavaa liikuntaa. Tulehduskipulääkkeet auttavat tulehduksen hallinnassa sekä kivun lievittämisessä. Liikunnan aikana hyvät jalkineet ovat tärkeät. Polvituki tukee polvea ja voi auttaa vähentämään jänteen kuormitusta. Venyttelyn aikana kannattaa kiinnittää huomiota etenkin etureiden, takareiden ja pohkeiden venyttelyyn. Tämä sen vuoksi, että näiden lihasten kireys usein lisää jänteen kuormitusta.

Polvitaipeen jännetulehdus

Polvitaipeen jännetulehdus viittaa polvitaipeessa sijaitsevien hamstring-lihasten jänteiden tulehdukseen. Hamstringit tarkoittavat takareiden lihaksistoa, jotka kiinnittyvät polvessa oleviin jänteisiin ja auttavat polven koukistuksessa ja lonkan ojentamisessa. Tulehdus voi johtua liiallisesta rasituksesta tai toistuvista liikemalleista – esimerkiksi urheilusuorituksissa väärä liiketekniikka tai äkillinen pysähtyminen aiheuttaa usein rasitusta jänteelle.

Kipu polvitaipeessa voi kertoa polvitaipeen jännetulehduksesta. Kipua esiintyy erityisesti liikkuessa ja polvea koukistaessa, kuten kävellessä, juostessa tai kyykkyjä tehdessä. Kipu voi olla lievää tai voimakasta, ja polvitaipeessa voi olla myös pientä turvotusta. Polvitaipeen jänne on erityisen kipeä, kun jalkaa venytetään tai polvea taivutetaan.

Hoitona on rasituksen välttäminen. Tulehduskipulääkkeet madaltavat tulehdusta ja kipua. Takareiden lihaksiston venytteleminen on tärkeää. Kun palaat urheilun pariin, pidä huolta tarpeeksi hyvästä lämmittelystä ennen urheilusuoritusta.

Lonkan jännetulehdus

Lonkan jännetulehdus tarkoittaa yleensä pakaralihasten jänteiden tulehdusta niiden kiinnittyessä lonkkaluuhun. Tämä aiheuttaa kipua lonkan sivulla ja voi heikentää liikkuvuutta. Syynä lonkan jänteen tulehdukselle saattaa olla esimerkiksi pitkäaikainen seisominen, heikkojen pakaralihasten aiheuttama lihasepätasapaino tai jalan virheasennot.

Lisäksi muun muassa huono juoksutekniikka, epäsopivat kengät tai lonkankoukistajien kireys voivat altistaa jännetulehdukselle. Lonkankoukistajien kireys vetää lantion asentoa väärään suuntaan ja rasittaa lonkan jänteitä.

Kipu lonkan ulkosyrjällä on varsin yleinen oire. Kipua tuntuu erityisesti kävellessä, portaissa tai kyljellään maatessa. Kipu voimistuu painettaessa lonkan ulkosivua. Lonkan jännetulehdus voi aiheuttaa säteilevää kipua alaselkään tai pakaraan, jolloin oireet muistuttavat iskiaskipua.

Hoidossa kannattaa välttää rasitusta. Tulehduskipulääkkeet toimivat vähentäen tulehdusta ja lievittäen kipua. Venyttely ja liikkuvuusharjoitukset voivat helpottaa oireita: erityisesti lonkankoukistajien ja pakaralihasten venytys voi tuoda helpotuksen. Keskity myös pakaralihasten, keskivartalon ja reiden lihasten vahvistamiseen. Tukipohjalliset ja hyvät kengät voivat auttaa, jos ongelma johtuu jalan virheasennosta, kuten ylipronaatiosta.

Mistä jännetulehdus johtuu?

Jännetulehdus johtuu pääasiassa jänteen liiallisesta rasituksesta tai toistuvasta kuormituksesta, mutta siihen voi vaikuttaa myös muita tekijöitä.

  • Yleisin syy jännetulehduksen syntymiseen on liiallinen rasitus. Kun liike on yksitoikkoista, toistuvaa ja äkkinäistä, riski jännetulehduksen syntymiselle kasvaa. Urheilulajeista esimerkiksi juoksu, tennis ja erilaiset palloilulajit ovat tämänkaltaisia.
  • Ikääntyminen aiheuttaa jänteiden jouston ja palautumisen heikkenemistä, joten iän myötä riski jänteen tulehtumiselle yleensä kasvaa.
  • Seisomatyö tai työ, jossa tehdään toistuvia liikkeitä, saattaa aiheuttaa jänteen tulehtumisen. Työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja asentoa vaihdella.
  • Myös vammat ja loukkaantumiset, kuten esimerkiksi nilkan nyrjähdys, voivat vaikuttaa tulehduksen syntymiseen.
  • Tietyt tulehdusta edistävät sairaudet, kuten reuma tai diabetes, voivat tehdä myös jänteistä alttiimpia tulehduksille.
  • Esimerkiksi ylipronaatio (jalan liiallinen sisäänpäin kääntyminen) voi lisätä polven, lonkan ja selän kuormitusta, mikä puolestaan rasittaa jänteitä.
  • Epäsopiva liiketekniikka saattaa lisätä jänteen kuormitusta, jolloin se joutuu kestämään enemmän rasitusta. Esimerkiksi huono juoksutekniikka voi olla syynä.
  • Heikot tai kireät lihakset voivat aiheuttaa epätasapainoista kuormitusta jänteille.

Jännetulehduksen uusiutumisen estämiseksi onkin tärkeää tunnistaa ne tekijät, jotka saattavat altistaa jänteen tulehtumiselle.

Jännetulehduksen hoito

Jännetulehduksen ensivaiheen hoidossa tärkeintä on rasituksen välttäminen ja lepo. Vältä liikkeitä, jotka kuormittavat tulehtunutta jänteen aluetta. Lepo on tärkeää jänteen toipumiselle. Liian pitkä liikunnan välttäminen voi kuitenkin heikentää jänteen kestävyyttä ja hidastaa toipumista. Alkuvaiheen levon jälkeen kevyet kuntouttavat harjoitteet ovat suositeltavia.

Tulehduskipulääkkeet ovat usein käytettyjä tulehduksen madaltamiseen ja kivun lievittämiseen. Lisäksi kylmähoito voi hillitä turvotusta ja estää tulehdusreaktion pahenemista. Kylmähoito lievittää myös kipua varsin tehokkaasti. Kylmähoidossa tulehtuneen jänteen päälle asetetaan jääpalapussi. Vältä kuitenkin jääpussin kosketusta iholle – käytä esimerkiksi pyyhettä ihon suojana. Hoidon pituudeksi riittää noin 15 minuuttia.

Venyttely ja kevyet liikkuvuusharjoitukset auttavat jänteen elastisuuden ja liikkuvuuden palauttamisessa. Erityisesti jänteen ympärillä olevien lihasten vahvistaminen tukee jänteen toipumista ja estää uusiutumisriskiä.

Erilaiset tukivälineet, kuten patellatuki tai tukipohjalliset, voivat auttaa vähentämään jänteen kuormitusta ja tukea paranemista.

Leikkaushoitoa vaativia tilanteita ovat etenkin jänteen repeytyminen osittain tai kokonaan.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®