Karkota hyönteiset ja varaudu punkinpuremiin
Touko 29, 2020Kesä tuo usein mukanaan myös kutsumattomia vieraita, kuten punkkeja ja hyönteisiä. Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa, lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia. Eniten punkkeja tavataan saaristossa ja rannikkoseuduilla. Punkit viihtyvät kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheää aluskasvillisuutta.
Hyttyset ovat vaarattomia, mutta pistojälki voi kutista kovastikin. Hyttysten toukat elävät esimerkiksi sulavesilammikoissa ja lätäköissä. Runsasluminen talvi ja viileä sekä kostea kevät aiheuttavat runsaamman hyttyskannan. Kuiva ja lämmin kevät enteilee puolestaan rauhallisempaa hyttyskesää. Olo-apteekin valikoimasta löydät kattavasti itsehoitolääkkeitä ja muita valmisteita hyönteispistojen aiheuttamien oireiden hoitoon.
Suojaudu punkilta ja pidä varalla punkkipihdit
Punkit, eli puutiaiset, ovat monille meistä tuttu kesäinen riesa. Punkeilta voi suojautua käyttämällä ruohikossa liikkuessa peittäviä vaatteita, kuten pitkiä lahkeita ja hihoja. Sukat kannattaa vetää housun lahkeiden päälle. Suojautumisen viimeistelee hyvin hajusteeton Punkkiässä+-karkote.
Ulkoilun jälkeen punkit huomaa helpommin vaaleista vaatteista. Jos vietät kesääsi punkkien tiheällä esiintymisalueella, ota rutiiniksi päivittäin punkkitarkastus, jossa käyt läpi koko kehon. Älä unohda tarkastaa myös päänahkaa ja korvantauksia!
Jos punkki on ehtinyt tarttua, pitää se poistaa iholta mahdollisimman pian. Poista punkki rauhallisesti tarttumalla punkkiin punkkipihdeillä mahdollisimman läheltä ihoa. Irrota punkki kiertävällä liikkeellä. Joskus punkin imukärsä saattaa jäädä ihoon kiinni, mutta se tipahtaa yleensä ajan myötä irti itsestään. Punkin puremakohdan voi desinfioida normaalilla desinfiointiaineella. Punkin poistamisen jälkeen ihoa kannattaa tarkkailla muutaman viikon ajan. Jos puremakohdan ympärille ilmaantuu yli 5 cm halkaisijaltaan oleva punoittava ja rengasmainen ihottuma, on syytä hakeutua lääkäriin, sillä kyseessä voi olla borrelioositartunta.
Punkkien levittämä borrelioosi tarttuu todennäköisemmin, mitä kauemmin punkki on ehtinyt purra. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Olo-apteekista saatavalla Borrex borrelioositestillä voit myös testata, kantaako punkki borrelioosia aiheuttavia bakteereja. Suomessa punkit kantavat myös harvinaisempaa, mutta borrelioosia vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta, joka tarttuu miltei välittömästi pureman jälkeen. Puutiaisaivokuumevirusta vastaan on rokote, jonka ottamista suositellaan kaikille puutiaisaivokuumealueella liikkuville, eli esimerkiksi saaristoalueella tai Kokkolan seudulla oleskeleville.
Hyönteisten puremiin apu Olo-apteekista
Hus, pois hyttyset! Hyönteisten, kuten hyttysten, puremat oireilevat esimerkiksi punoituksena, kutinana, ihon turpoamisena ja kipuna. Pistoilta voi suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin, sekä käyttämällä tehokasta hyönteiskarkotetta niillä ihon alueilla, jotka jäävät paljaiksi.
Olo-apteekista on saatavilla yksi markkinoiden tehokkaimmista hyttyskarkotteista, Hyttysässä + pumppusuihke 50 ml, joka lamauttaa hyttysen suunnistusaistin. Paukamia, punoitusta ja kutinaa voi puolestaan helpottaa hydrokortisonivoiteella.
Lopuksi vielä lohdutuksen sana: kesän mittaan iho tottuu hyttysen puremiin, eivätkä ne kutita enää niin paljon kuin alkukesän pistot.