Kipeät peräpukamat kuriin - Peräpukamien hoito kotikonstein
Elokuu 18, 2023Peräpukamat ovat kiusallinen, mutta varsin yleinen vaiva. Vaikka ne ovat usein vaarattomia, voivat ne aiheuttaa kipua ja hankaloittaa normaalia elämää. Peräpukamat voivat johtua useista eri syistä, kuten liiallisesta istumisesta, voimakkaasta ponnistamista ulostaessa tai ummetuksesta.
Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka voit lievittää tämän noloksi koetun vaivan oireita kotikonstein. Esittelemme myös tehokkaimpia keinoja niiden ennaltaehkäisyyn. Vaikka peräpukamat ovat yleensä harmittomia, voivat ne tietyissä tilanteissa vaatia lääketieteellistä hoitoa. Olo-apteekin valikoimassa on itsehoitolääkkeitä peräpukamien hoitoon.
Peräpukamat parenevat usein itsestään. Jos oireet kuitenkin pitkittyvät, ovat poikkeuksellisen voimakkaita tai eivät parane kotikonstein, hakeudu lääkäriin.
Mikä on peräpukama? - Tunnista yleisimmät oireet
Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita.
Yleensä peräpukamat ovat oireettomia ja paranevat itsestään ilman hoitotoimenpiteitä. Tavanomaisia oireita ovat kipu, kutina sekä peräaukon verenvuoto.
Peräpukamat voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin pukamiin. Sisäiset peräpukamat voivat olla haastavampi havaita, sillä ne ovat usein oireettomia tai hyvin vähäoireisia. Sisäiset peräpukamat voivat kuitenkin aiheuttaa kutinaa ja verenvuotoa.
Ulkoiset peräpukamat syntyvät, kun turvonneet laskimoverisuonet pullahtavat peräaukon ulkopuolelle. Ulkoiset peräpukamat oireilevat voimakkaammin, ja voivat vaatia lääketieteellistä hoitoa.
Peräpukamien yleisimmät oireet:
- Kirkas veri ulosteen seassa tai paperissa
- Kipu peräaukon alueella
- Pukamien pullahtaminen peräaukon ulkopuolelle
- Peräaukon alueen kutina ja ärtymys
- Ripuli
- Ummetus
Kirkas veri ulosteessa ja WC-paperissa on yleisin merkki peräpukamista. Punainen veri ulosteen seassa on merkki siitä, että veri on peräisin peräaukosta eikä suolistosta. Jos ulosteen mukana tulee verta, tulee verenvuodon syy selvittää.
Mistä peräpukamat johtuvat? - Yleisimmät syyt
Peräpukamat syntyvät peräaukon alueen paineesta. Voimakas paine johtaa laskimoverisuonten pullistumiseen. Peräaukon alueen paine voi johtua monista syistä, kuten:
- Pitkät istunnot WC:ssä: Pitkään istuminen WC:ssä on yksi yleisimmistä peräpukamien aiheuttajista. Esimerkiksi lukeminen tai puhelimen käyttö ulostamisen yhteydessä johtaa helposti liian pitkiin istuntoihin.
- Voimakas ponnistelu ulostamisen aikana: Liiallinen ponnistelu aiheuttaa painetta peräaukon laskimoissa.
- Krooninen ripuli tai ummetus: Ripuli ja ummetus voivat altistaa peräpukamille.
- Ylipaino: Ylipaino voi edesauttaa pukamien syntymistä ja paineen muodostumista peräsuolen laskimoissa.
- Kuituköyhä ruokavalio: Kuidun puute voi ulosteen kovaan koostumukseen, mikä voi lisätä ponnistelua ulostamisen aikana.
Ota kuitenkin huomioon, että vaikka nämä tekijät lisäävät peräpukamien riskiä, ei kaikilla kehity pukamia näistä riskitekijöistä huolimatta. Vastaavasti joillain ihmisillä peräpukamia voi kehittyä ilman selkeää syytä.
Peräpukamien syntymiseen voi vaikuttaa myös perinnölliset tekijät ja omat elämäntavat. Esimerkiksi jatkuva istuminen, heikko ruokavalio tai liikunnan puute voivat altistaa peräpukamille.
Peräpukamien hoito - Lievitä kipua ja nopeuta parenemista
Jos peräpukamat eivät oireile, eivät ne vaadi hoitotoimenpiteitä. Oireettomat pukamat paranevat itsestään viimeistään muutaman viikon kuluessa.
Voit kuitenkin edesauttaa pukamien paranemista välttämällä voimakasta ponnistamista sekä ulosteen pidättämistä. Lisäksi huolehtimalla hyvästä hygieniasta voit nopeuttaa paranemisprosessia. Peräaukon huolellinen pesu 1-2 kertaa vuorokaudessa on suositeltavaa.
Jos peräpukamat ovat kipeät, voit lievittää oireita käyttämällä erilaisia apteekista saatavia valmisteita. Peräpukamavoiteet lievittävät kipua ja vähentävät epämukavaa tunnetta. Ota kuitenkin huomioon, että pukamavoide ei poista peräpukamia ja on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön.
Peräpukamien hoidossa on tärkeä muistaa, että jos oireet ovat vakavia ja pitkittyneitä, on syytä hakeutua lääkäriin. Yleisin hoitokeino on niin kutsuttu kumilenkkihoito. Se on tehokas, nopea ja kivuton keino pukamien poistamiseen. Vakavammissa tapauksissa peräpukamat joudutaan leikkaamaan. Leikkaushoito on kuitenkin harvinaista.
Voiko peräpukamat parantua itsestään?
Peräpukamat oireilevat muutamista päivistä viikkoihin, jonka jälkeen ne voivat parantua itsestään. Jos kyseessä on sisäiset peräpukamat, vaativat ne harvoin sen suurempia hoitotoimenpiteitä jos oireet pysyvät kurissa.
Jos oireet pitkittyvät tai aiheuttavaa voimakasta kipua, on suositeltavaa kokeille erilaisia hoitokeinoja tai hakeutua lääkäriin.
Peräpukamien ennaltaehkäisy
Terveelliset elämäntavat ovat keskeisessä asemassa peräpukamien ennaltaehkäisyssä. Eritoten säännöllinen liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavaan pitämään suolen toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään ummetusta, jota pidetään peräpukamien yleisimpinä syynä. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa, mikä voi helpottaa peräpukamien aiheuttamaa kipua ja turvotusta.
Riittävä nesteen saanti on myös tärkeää, sillä se auttaa pitämään ulosteen pehmeänä ja helpottamaan sen kulkua suolistossa. Runsas kofeiinin tai alkoholin nauttiminen voi kuivattaa kehoa ja aiheuttaa ummetusta.
Peräpukamien ennaltaehkäisyssä pätee myös samat periaatteet kuin niiden hoitamisessa. Vältä turhan pitkiä istuntoja WC:ssä, älä pidätä ulostetta ja vältä turhaa ponnistelua ulostaessa.
Näin vältät peräpukamat:
- Harrasta säännöllistä liikuntaa
- Juo riittävästi vettä
- Huolehdi suolen normaalista toiminnasta esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä ruokarytmillä
- Minimoi WC:ssä vietetty aika
- Älä pidättele ulostetta turhaan
Milloin lääkäriin? - Tunnista hoitoa vaativat oireet
Vaikka peräpukamat ovat useimmissa tapauksissa vaarattomia ja paranevat ajan kanssa, on tärkeää tietää milloin on aika hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi korkea kuume, jolle ei ole muuta selitystä, on aina riittävä syy käydä lääkärissä.
Jos peräpukamien oireet kuten kutina, kipu tai verenvuoto eivät lakkaa itsehoidosta huolimatta, on suositeltavaa käydä lääkärissä. Pitkittyneiden oireiden taustalla voi olla suurempi sairaus tai terveyshaitta, joka on tärkeä selvittää. Kaikki peräaukon oireet eivät välttämättä johdu peräpukamista. Oikea diagnoosi lääkäriltä auttaa määrittämään parhaat hoitokeinot.
Mikäli pohdit, kannattaako peräpukamien takia mennä lääkäriin, on aina järkevämpää pelata varman päälle ja saada tehokkaimmat mahdolliset hoitokeinot.