Korona ei ole ohi - Korona kotitesti 6 vinkkiä
Elokuu 09, 2022
Korona ei valitettavasti ole ohi, vaikka elämässä onkin palattu pitkälti normaaliin arkeen tiukkojen rajoitusten jälkeen. Olemme siirtymässä koronaviruspandemiasta endemiaan, mikä tarkoittaa, että virusta esiintyy kaikkialla maailmassa vaihtelevalla ilmaantuvuudella ja epidemiat toistuvat kausivaihtelun mukaisesti. Tämä on uusi normaali.
SARS-CoV2 on herkästi muuntautuva virus. Se tuottaa uuden muunnoksen, variantin, 3–6 kuukauden välein. Rokottaminen on paras keino suojautua vakavalta taudilta.
Taudin leviämisen estämiseksi koronan kotitesteillä on erittäin tärkeä rooli. Koronaviruksen kotitestejä on olemassa kahta päätyyppiä: antigeenitestejä ja vasta-ainetestejä. Suomessa on myynnissä ainoastaan antigeenikotitestejä ja niitä löytyy myös Olo-apteekin valikoimasta.
Olo-apteekin valikoimista löytyvät sekä nenän limakalvoilta otettavat Sars-Cov-2 -antigeenipikatestit että syljestä otettavat antigeenipikatestit.
1. Milloin kotitesti kannattaa tehdä?
Koronaviruksen kotitestiä suositellaan erityisesti oireiden ilmaantuessa, altistumisepäilyssä tai muulloinkin haluttaessa varmistusta siitä, että henkilöllä ei ole COVID-19 -tautia aiheuttavaa virusta. Kotona tehtävä pikatesti voi tuoda mielenrauhaa ja varmuutta siihen, ettei vahingossa tartuta läheisiä tai vaikkapa työkavereita.
Pian alkava flunssakausi lisää kotitestauksen tarvetta. On hyvä varmistaa onko napannut tavallisen flunssaviruksen vai koronan. Koronatesti on myös hyvä varotoimi ennen suurempiin kokoontumisiin tai juhliin menoa.
2. Onko koronan kotitestit luotettava?
Mikään testi ei ole 100%:n luotettava. Kotitestien tuloksiin vaikuttavat monet tekijät. Testin ominaisuuksien lisäksi luotettavuuteen vaikuttaa ohjeiden noudattaminen. Lue käyttöohje aina huolellisesti ja noudata sitä tarkasti.
Fimea valvoo, että markkinoilla olevat COVID-19-kotitestit ovat vaatimustenmukaisia. Ennen testien markkinoille saattamista niiden vaatimustenmukaisuuden arvioi ulkopuolinen tarkastuslaitos, ns. ilmoitettu laitos. Arvioinneissa myynnissä olevien testien tarkkuudeksi on saatu jopa 98%.
Pakkauksessa on CE-merkintä osoituksena testin vaatimuksenmukaisuudesta. CE-merkinnän vieressä on nelinumeroinen koodi, joka yksilöi tuotteen arvioineen tarkastuslaitoksen. CE-merkintä on siis osoitus siitä, että testi on todettu käyttötarkoitukseensa toimivaksi.
Kotitestin merkinnoistä tulee myös käydä ilmi, että se on tarkoitettu itse suoritettavaan testaukseen eikä ole ammattilaiskäyttöön suunniteltu testi.
Kotitestit saattavat tunnistaa koronan omikronmuunnoksen muutamia päiviä myöhemmin kuin virallinen pcr-testi. Kotitesti kannattaakin toistaa negatiivisen tuloksen jälkeen, jos epäilys altistumisesta tai tartunnasta jatkuu.
3. Koronan Omikron-variantti - selviääkö sekin kotitestillä?
Alustavien tutkimustulosten mukaan koronaviruksen omikronmuunnos saattaa näkyä kotitesteissä muutamia päiviä myöhemmin kuin virallisissa pcr-testeissä. Tutkimuksen mukaan viive on tyypillisesti kolme vuorokautta. Kotitesti kannattaakin toistaa, vaikka ensimmäinen testi antaisikin negatiivisen tuloksen ja samalla oireet jatkuvat. Kaikki Olo-apteekissa myynnissä olevat testit havaitsevat valmistajan ilmoituksen mukaan myös omikron-muunnoksen aiheuttaman infektion.
4. Soveltuuko koronan pikatesti oireettomille?
Suurin osa Suomessa markkinoilla olevista kotitesteistä soveltuu sekä oireellisille että oireettomille. Tieto on hyvä tarkistaa tuotteen käyttöohjeista, mutta pakkauksen ulkoa tietoa ei yleensä löydy. Kaikki Olo-apteekissa myytävät kotitestit sopivat myös oireettomille.
5. Voiko kotitestin tehdä myös lapsille?
Kyllä. Olo-apteekissa myynnissä olevia testejä voivat käyttää niin lapset kuin aikuiset riippumatta siitä onko koronavirusinfektioon sopivia oireita vai ei.
Aikuisen on kuitenkin tärkeää tehdä tai avustaa lapsia ja nuoria testin tekemisessä ja tuloksen tulkinnassa.
6. Miten kotitestiä käytetään oikein koronan testaamiseen?
Ensimmäinen ja tärkein ohje on, että lue ja noudata käyttöohjetta! Kaikkien kotitestien mukana tulee yksityiskohtaiset suomenkieliset ohjeet testin tekemiseen ja niitä pitää noudattaa tarkasti.
Yleisesti kaikkien testien tekemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Koko hommaan aikaa kuluu noin 15-20 minuuttia.
Huomioi, että yli 20 minuutin jälkeen testin tulos voi muuttua virheelliseksi. Kannattaakin ajastaa vaikkapa kännykkään tai munakelloon hälytys, jottei tuloksen katsominen oikeaan aikaan unohdu.
Pese kädet ennen testausta, varaa nenäliinoja, äläkä koske sormilla testipintoihin.
Ja vielä loppuun muistutuksena, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma. Monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa vaikuttavat lopputulokseen. Jos epäilet testin antamaa tulosta, voit toistaa testin esimerkiksi seuraavana päivänä tai hakeutua ammattilaisen tekemään testiin.