Miten nukkua, kun toinen kuorsaa? Siinäpä kysymys. Kuorsaus on häiritsevä vaiva sekä nukkujalle itselleen että hänen kumppanilleen. Me kaikki tarvitsemme riittävästi hyvää unta, mutta kuorsaaminen tekee yöunista katkonaista. Jatkuva heräily tai huonolaatuinen uni näkyy seuraavana päivänä väsymyksenä. Tässä artikkelissa kerromme päteviä vinkke jä kuorsauksen hoitoon kotona, jotta sinä ja kumppanisi voitte jatkossa nukkua paremmin.

Kuorsauksen syyt

Jotta kuorsausta on mahdollista hoitaa, on hyvä tietää syy kuorsaamisen taustalla. Kuorsauksessa on kyse siitä, että nielun kudokset alkavat värähdellä syystä tai toisesta. Kuorsaaminen voi johtua monesta eri asiasta, kuten nenän ja nielun rakenteesta, ylipainosta, allergiasta, hengitystieinfektiosta, leukojen ja purennan poikkeavuudesta tai tukkoisesta nenästä. Myös uniapnea on tavanomainen syy kuorsaamiselle. 

Uniapnea ja kuorsaus

Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus. Kuorsaus on varsin yleinen merkki uniapneasta, mutta ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita uniapneaa. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Uniapnea on hoitoa vaativa sairaus.

Onko kuorsaus vaarallista?

Kuorsaus on yleensä vaaratonta. Suurimmat kuorsaukseen liittyvät haitat koskevat makuuhuoneen rauhan rikkoutumista sekä unen laadun heikentymistä. Kuorsauksesta johtuva katkonainen, huonolaatuinen uni altistaa väsymykselle ja muille terveyshuolille. Hyvin voimakkaaseen kuorsaamiseen voi kuitenkin liittyä myös hengityskatkoksia. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuorsauksen hoito kotikonstein ei tuota tuloksia.

Mistä naisen kuorsaus johtuu?

Monet naiset alkavat kuorsata vasta keski-ikäisenä. Naisilla kuorsaus usein lisääntyy vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen. Naisen kuorsaus johtuu samasta syystä kuin miehenkin kuorsaus – ylähengitysteiden osittaisesta ahtautumisesta, joka puolestaan voi johtua esimerkiksi ylipainosta, allergiasta tai tukkoisesta nenästä.

Mitä tehdä kuorsaukselle?

Kuorsaamisesta ei tarvitse kärsiä lopun elämää. Kuorsauksen hoito kotikonstein vaatii usein muutoksia elämäntapoihin. Kuorsaus voi johtua myös tilapäisestä ongelmasta, kuten kuivasta tai tukkoisesta nenästä. Kuivaa tai tukkoista nenää kannattaa kosteuttaa nenäsumutteilla tai yrittää avata nenähuuhtelukannulla. Kuorsausta voi vähentää myös nielun pehmytkudoksia kosteuttavilla tuotteilla. Lisäksi kuorsaajan kannattaa kokeilla eri nukkumisasentoja, sillä etenkin selällään nukkuminen aiheuttaa usein kuorsausta.

Tutustu kuorsausta helpottaviin tuotteisiin

Kuorsauksen hoito kotikonstein

Kuorsaaminen voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä ongelmia ihmissuhteisiin. Katkonainen, huonolaatuinen uni vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti terveyteen. Myös kumppanin nukkuminen vaikeutuu äänekkään kuorsaamisen vuoksi. Seuraavaksi kerromme muutaman kotioloissa toimivan ohjeen, joiden avulla kuorsausta on mahdollista vähentää. 

Pidä yllä normaalia painoa

Ylipaino on yleinen syy kuorsaukselle – kaulassa ja nielussa saattaa olla rasvakudosta, joka ahtauttaa hengitysteitä. Ahtaista hengitysteistä seuraa usein kuorsausta. Myös sisäelinten ympärillä oleva rasva ahtauttaa selinmakuulla keuhkoja, ylähengitysteitä sekä nielua. Mikäli haluat päästä eroon kuorsauksesta, kiinnitä huomiota elämäntapoihin ja etenkin siihen, onko tarpeen pudottaa painoa. Pienikin painonpudotus voi helpottaa ongelmaa.

Vältä alkoholia ja tupakkaa

Alkoholi ja tupakka saattavat lisätä kuorsausta. Myös rauhoittavat lääkkeet voivat aiheuttaa kuorsausta. Näillä aineilla on nielun ja ylähengitysteiden lihaksia rentouttava vaikutus. Mikäli alkoholin, tupakan tai rauhoittavien lääkeaineiden käytön lopettaminen ei ole mahdollista, suosittelemme ainakin vähentämään käyttöä etenkin iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Muuta leuan asentoa kuorsauskiskolla

Yöksi suuhun asetettava kuorsauskisko on erinomainen apu kuorsaukseen. Se on miellyttävän tuntuinen laite, joka tuotteesta riippuen on mahdollista muotoilla jopa täysin omaan suuhun istuvaksi lämpimän veden avulla. Kuorsauskiskon tarkoitus on avata ylähengitystiet, jotta ilma pääsee kulkemaan vapaasti ja kuorsaaminen vähenee. Kuorsauskisko tuo leukaa ja siten kieltä edemmäs nukkuessa, jonka ansiosta ylähengitystiet avautuvat. Kuorsauskiskoa on tarkoitus käyttää ainoastaan yöllä. 

Kokeile nielu- tai nenäsumutetta

Nielun pehmytkudoksen värinä saa aikaa kuorsauksen. Snoreeze Throat Spray nielusumute on suunniteltu vähentämään tätä värinää, jolloin kuorsaus vähenee tai loppuu kokonaan. 

Mikäli tiedät kuorsaamisen johtuvan vilustumisesta, allergiasta tai muusta nenän tukkoisuudesta, kannattaa kokeilla siihen suunniteltua nenäsumutetta. Sumutteiden lisäksi vaihtoehtona on myös nopeasti liukeneva imeskelytabletti, jonka tarkoituksena on kosteuttaa nielun takaosan pehmytkudoksia helpottaen kuorsausta välittömästi.

Vaihda nukkumisasentoa

Nukkumisasennolla on väliä, kun kyse on kuorsaamisesta. Kylkiasentoa suositellaan ensisijaisena keinona vähentää kuorsausta. Selällään nukkuminen puolestaan saattaa pahentaa ongelmaa, sillä selinmakuulla kieli valuu nieluun. Vatsallaan nukkuminen on yleensä myös hyvä vaihtoehto. Kokeile siis eri asentoja, niin löydät itsellesi parhaimman.

Kuorsaajalle sopivaa nukkumisasentoa tukevat tyynyt ja muut tuotteet tuovat usein avun. Esimerkiksi Posiform kuorsaajan tyyny on suunniteltu ehkäisemään kuorsausta tukemalla kylkiasennossa nukkumista. Selällään nukkumista voi yrittää estää myös siten, että kiinnittää jonkin esineen selän puolelle vaikkapa yöpaitaan. 

Kiinnitä huomiota hengitykseen

Nenähengitys on tapa vähentää kuorsausta. Suu auki nukkuminen voi tuntua hyvältä etenkin silloin, kun nenä on tukossa. Suun kautta hengittäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kuorsaamista, joten sitä kannattaa välttää. Jos nenä on tukossa, käytä sen avaamiseen nenäsumutetta tai nenähuuhtelukannua. Nenän kautta hengittämistä kannattaa harjoitella kotona. Nenähengitystä ja sierainten auki pysymistä helpottaa sieraintenlaajentaja.

Yhtäkkiä alkanut kuorsaus

Yhtäkkinen kuorsaus saattaa johtua esimerkiksi flunssasta. Kuorsaus ei ole sairaus, vaan kertoo yleensä siitä, että ilma ei pääse kulkemaan vapaasti. Ahtaat hengitystiet puolestaan voivat johtua hengitystieinfektiosta tai vaikkapa allergisesta reaktiosta. Yhtäkkiä alkanut kuorsaus on hoitoa vaatimaton tila, mutta kuorsausta voi pyrkiä helpottamaan itse. Mikäli kuorsaaminen jatkuu tai alkaa häiritsemään elämää, asiantuntijan avulle voi olla tarvetta.

Paras apu kuorsaukseen 

Kuorsausta kannattaa pyrkiä vähentämään erilaisin keinoin. Kuorsaus häiritsee sekä nukkujaa itseään että kanssanukkujaa. Kokeile esimerkiksi:

  • pudottaa ylimääräistä painoa
  • välttää alkoholia, tupakkaa ja rauhoittavia lääkkeitä
  • muuttaa leuan asentoa kuorsauskiskolla
  • käyttää nielu- tai nenäsumutetta
  • vaihtaa nukkumisasento kylkiasentoon
  • harjoitella nenän kautta hengittämistä

Paras apu kuorsaukseen on tarpeen mukainen muutos elämäntapoihin. Jos kuorsaus johtuu esimerkiksi ylipainosta, saattaa painonpudotus ratkaista ongelman. Kannattaa poissulkea myös mahdolliset allergiat sekä ylähengitysteiden sairaudet kuorsauksen aiheuttajana. 

Koska ahtaat hengitystiet aiheuttavat kuorsausta, keskittyy kuorsauksen hoito hengitysteiden avaamiseen ja niiden auki pitämiseen. Kuorsaus voi aiheutua myös kuivasta tai tukkoisesta nenästä, jonka vuoksi kosteuttavat tai tukkoista nenää avaavat nenäsumutteet kannattaa ottaa käyttöön. Lisäksi oikeasta nukkumisasennosta on usein apua kuorsauksen hoidossa. Selinmakuulla nukkumista on syytä välttää, kun taas kylkiasento toimii vähentäen kuorsausta. Kuorsaajan tyyny tukee oikean nukkumisasennon pysymistä läpi yön.

Mitä tehdä, jos lapsi kuorsaa?

Kuorsaaminen ei ole ainoastaan aikuisten ongelma. Vaikka suurin osa kuorsaavista on keski-ikäisiä aikuisia, saattavat myös lapset tai nuoret kuorsata. Lasten kuorsaus johtuu usein ylipainosta tai nielu- ja kitarisojen liikakasvusta. Myös flunssa voi aiheuttaa kuorsausta. Lapsen kuorsaus ylähengitystieinfektion aikana on hyvin tavanomaista. Tukkoisesta nenästä aiheutuvaa kuorsausta on mahdollista helpottaa esimerkiksi lapsille soveltuvalla nenäsumutteella. Vaikka satunnainen kuorsaus on vaaratonta, kannattaa lapsen kuorsauksen syy aina selvittää lääkärin vastaanotolla.

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Yleensä kuorsaus on ohimenevä vaihe, jonka oireita on mahdollista helpottaa kiinnittämällä huomiota ylähengitysteiden terveyteen. Aina näin ei kuitenkaan ole – tällöin kuorsauksesta tulee jatkuva vaiva. Tarkempiin tutkimuksiin tulee hakeutua kuorsauksen ollessa ongelma.

Mikäli kuorsaukseen liittyy hengityskatkoja tai nukkumisvaikeuksista johtuvaa väsymystä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Nenänielun tutkimukset kertovat usein syyn kuorsaukselle ja näin ongelma voidaan ratkaista löytämällä oikea hoitomenetelmä. Tarvittaessa lääkäri ehdottaa nielu- tai kitarisojen leikkaushoitoa.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®