Kynsisieni eli kynsisilsa on tarttuva infektio, joka tulee hoitaa mahdollisimman varhain. Yleensä sieni vaivaa varpaankynsissä, mutta se voi tarttua myös sormiin. Sieni-infektio etenee hitaasti ja voi levitä kynnen sisään. Pahimmassa tapauksessa kynsi irtoaa kokonaan tai se joudutaan poistamaan kirurgisesti.

Kynsisieni

Kynsisieni (onychomycosis) on sieni-infektio, jota voi olla varpaiden tai sormien kynsissä. Suomessa tavallisimmat kynsisienen aiheuttajat ovat Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes. Infektio etenee hitaasti ja voi levitä kynnen sisään.

Kynsisieni saa alkunsa, kun sienet pääsevät kynnen alle ja alkavat lisääntyä. Tämä tapahtuu yleensä seuraavista syistä:

  • Kosteus ja lämpö: Sienet viihtyvät kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, kuten uimahalleissa, saunoissa ja hikisissä kengissä.
  • Paljaat jalat julkisissa tiloissa: Käveleminen ilman kenkiä esimerkiksi kuntosalilla, suihkuissa tai pukuhuoneissa lisää tartuntariskiä.
  • Huono jalkahygienia: Likaiset tai pitkään kosteana pysyvät jalat ovat otollinen kasvualusta sienille.
  • Tiukat tai huonosti hengittävät kengät: Epäsopivat kengät voivat aiheuttaa hikoilua ja painetta kynsiin, mikä edistää sienen kasvua.
  • Huono verenkierto ja sairaudet: Esimerkiksi diabetes, heikentynyt immuunijärjestelmä tai huono verenkierto jaloissa voivat altistaa kynsisienelle.
  • Kynsivauriot: Pienetkin kynsivauriot, kuten lohkeamat tai haavaumat, voivat mahdollistaa sieni-infektion syntymisen.

Minkä näköinen on kynsisieni?

Kynsisieni näyttää erilaiselta sen mukaan, kuinka pitkälle infektio on edennyt. Alkava kynsisieni aiheuttaa yleensä vain pieniä laikkuja kynnen pintaan. Näiden lisäksi kynnen pinta voi olla samea ja hauras. Kun sieni-infektio etenee, kynsi yleensä paksuuntuu ja kovettuu. Saatat huomata värimuutoksia: kynsi voi muuttua rusehtavaksi tai ajan kanssa mustaksi.

Alkava kynsisieni

Alkava kynsisieni voi näkyä kynnessä esimerkiksi laikkuina, kynnen pinnan haurastumisena tai pienenä lohkeiluna. Se saattaa aiheuttaa myös kynnen paksuuntumista tai muutoksia kynnen muodossa. Sieni-infektion edetessä kynnen väri usein muuttuu.

Kynsisienen oireet

Kynsisienen oireet riippuvat siitä, kuinka pitkälle sieni-infektio on edennyt. Yleensä sieni aiheuttaa värimuutoksia kynnessä sekä kynnen lohkeilua ja paksuuntumista. Pitkälle edenneen sieni-infektion myötä kynsi voi irrota kynsipohjasta kokonaan. Joskus sienen mukana ilmaantuu epämiellyttävä haju. Ympäröivä iho voi punoittaa ja olla tulehtunut.

Alkavan kynsisienen oireet

  • Pienet laikut kynnen pinnalla
  • Kynsi voi muuttua sameaksi tai menettää luonnollisen kiiltonsa
  • Lievää haurastumista tai kynnen pientä halkeilua

Etenevän kynsisienen oireet

  • Kynnen värimuutokset – kellertävä, ruskea, vihertävä tai jopa musta
  • Kynnen paksuuntuminen ja kovettuminen
  • Kynnen hauraus ja mureneminen reunoilta
  • Kynsi voi alkaa irrota kynsipohjasta (osittain tai kokonaan)
  • Joskus epämiellyttävä haju kynnen ympärillä

Pitkälle edenneen kynsisienen oireet

  • Koko kynsi on paksu ja hauras, voi muuttua epämuotoiseksi
  • Kipu tai epämukavuus, etenkin jos kynsi painaa ihoa vasten
  • Mahdollinen tulehdus kynnen ympärillä

Kynsisieni sormessa

Kynsisieni sormessa aiheuttaa värimuutoksia, eli kynsi voi muuttua kellertäväksi, ruskeaksi tai vihertäväksi. Kynnen reunat lohkeilevat, ja kynsi saattaa halkeilla. Kynsi voi alkaa irrota kynsipohjasta osittain tai kokonaan. Kynsisieneen voi liittyä myös pahaa hajua.

Pitkäaikainen käsien altistuminen kosteudelle voi lisätä riskiä sieni-infektion kehittymiselle. Sienitartunta voi levitä myös muualta kehosta: esimerkiksi varpaiden kynsisieni voi levitä käsiin. Pienet haavaumat tai kynsivauriot voivat myös toimia sisäänpääsyreittinä sienille.

Lisäksi heikentynyt immuunijärjestelmä tai muut sairaudet voivat lisätä alttiutta. Kynsien pureskelu tai tekokynnet voivat aiheuttaa kynsivaurioita ja edistää sienen leviämistä. Epähygieeniset kynsisalongit ovat myös riskitekijä sienen leviämiselle.

Kynsisienen tarttuminen

Yleinen kysymys on se, että tarttuuko kynsisieni? Kyllä, kynsisieni on tarttuva, mutta se ei yleensä leviä terveeseen kynteen ilman suotuisia olosuhteita. Tartunta tapahtuu pääasiassa suorassa tai epäsuorassa kosketuksessa sienen kanssa.

Kynsisieni voi tarttua esimerkiksi uimahalleista, saunoista, pukuhuoneista tai suihkuista, joissa kävellään paljain jaloin. Kotioloissa kynsisienen tarttuminen vaatii yleensä pitkäaikaista altistusta, kuten yhteisten sukkien, kenkien tai kynsileikkureiden käyttöä.

Miten estää kynsisienen tarttuminen?

  • Käytä omaa pyyhettä, sukkia ja kenkiä
  • Käytä sandaaleja julkisissa tiloissa (esim. uimahallissa ja saunassa)
  • Pidä jalat ja kädet kuivina ja puhtaina
  • Desinfioi kynsisakset ja viilat jokaisen käytön jälkeen
  • Vältä samojen kenkien käyttöä useana päivänä peräkkäin, jotta ne ehtivät kuivua
  • Käytä kynsisienen hoitotuotteita heti, jos epäilet tartuntaa

Saako mennä uimahalliin, jos on kynsisieni?

Hoitamattoman kynsisienen kanssa ei saa mennä uimahalliin. Kynsisieni on tarttuva, ja uimahallissa kuljetaan paljain jaloin, joten sieni-infektio voi levitä muihin ihmisiin.

Kynsisienen hoito

Kynsisieni ei parane itsestään, mutta tehokkaalla hoidolla sen voi pysäyttää ja estää leviämisen. Seuraavaksi kerromme, kuinka pääset kynsisienen ikävistä oireista eroon. Aina itsehoito ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan lääkärin määräämää lääkehoitoa.

Pihkalakka tai kynsisienen hoitokynä

Sieni-infektion itsehoitoon kannattaa kokeilla pihkalakkaa tai kynsisienen hoitokynää.

Abicin 30 % pihkalakka tulee kätevässä sivellinpullossa. Abicin pihkalakka tehoaa aikuisten lievään ja keskivaikeaan kynsisieneen sekä jalkasilsaan ja kynsivallin tulehdukseen. Kuusen pihkan ainesosat ovat laajakirjoisesti antibakteerisia ja antifungaalisia.

Nailner kynsisienen hoitokynä on helppo käyttää. Hoitokynän patentoitu koostumus läpäisee kynnen ja vaikuttavat aineet pääsevät hoitamaan kynsisienitulehdusta syvällä kynnen sisällä.

Hyvä jalkahygienia on tärkeää

Hyvä jalkahygienia on tärkeä osa kynsisienen hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Pese ja kuivaa jalat huolellisesti (erityisesti varpaiden välit). Anna kenkien kuivua käyttöjen välissä. Vältä sukkien ja kenkien jakamista muiden kanssa. Keinokuitusukkien sijaan kokeile hengittävästä materiaalista valmistettuja sukkia: esimerkiksi bambusukat ovat oiva valinta.

Teepuuöljy kynsisienen hoidossa

Itsehoitotuotteiden lisäksi on olemassa erilaisia luonnollisia kotihoitoja. Esimerkiksi teepuuöljy on luonnollinen vaihtoehto. Teepuuöljy on eteerinen öljy, jota saadaan australialaisen teepuun (Melaleuca alternifolia) lehdistä. Sillä on antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, minkä vuoksi se voi auttaa kynsisienen hoidossa.

Lääke kynsisieneen

Kynsisieni varmistetaan sieninäytteellä, joka sisältää mikroskooppinäytteen ja sieniviljelyn. Jos kynsisieni on levinnyt koko kynteen tai useisiin kynsiin, tarvitaan yleensä lääkkeellistä hoitoa. Lääkäri voi määrätä kynsisienen hoitoon sienilääkkeitä, kuten terbinafiinia tai itrakonatsolia. Kuuri kestää yleensä useiden viikkojen tai jopa kuukausien ajan.

Paha kynsisieni

Paha kynsisieni voi olla kivulias ja haista epämiellyttävälle. Kynnen väri on yleensä muuttunut huomattavasti. Lisäksi kynsi murenee, lohkeilee tai jopa irtoaa kynsipohjasta.

Jos kynsisieni on edennyt pitkälle, se voi olla mahdotonta hoitaa pelkillä itsehoitotuotteilla. Paha kynsisieni vaatii usein lääkärin määräämää hoitoa, koska sienikasvu voi olla syvällä kynnen sisällä ja kynsipohjassa. Tällöin sieni-infektio hoidetaan sienilääkkeellä.

Kynsisienen hoito on tärkeää. Joskus erittäin pahasti vaurioitunut kynsi voidaan joutua poistamaan kirurgisesti. Yleensä poistetun kynnen tilalle kasvaa kuitenkin uusi kynsi.

Kynsisienen ennaltaehkäisy

Kynsisieni on hankala ja pitkäkestoinen vaiva, joten ennaltaehkäisy on paras tapa välttää se. Kannattaa kiinnittää huomiota hyvään jalkahygieniaan ja omaan kokonaisvaltaiseen terveyteen. Esimerkiksi diabetes tai huono verenkierto jaloissa voivat altistaa kynsisienelle.

Lisäksi kenkien valinnan suhteen tulee olla tarkka: tiukat tai huonosti istuvat kengät voivat aiheuttaa hikoilua, joka edistää sienen kasvua. Sukat on syytä vaihtaa päivittäin ja suosia luonnonmateriaaleista valmistettuja sukkia.

Vältä käyttämästä muiden kynsisaksia, viiloja tai kynsileikkureita. Älä lainaa sukkia, kenkiä tai pyyhkeitä muilta. Julkisilla paikoilla, kuten kuntosaleilla ja uimahalleissa, kannattaa liikkua sisäkengät tai sandaalit jaloissa.

Hoitokynät ja muut kynsien hoitotuotteet sopivat käytettäväksi myös ennaltaehkäisevästi.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®