Mikä on parodontiitti? Oireet, diagnoosi ja hoito
Huhtikuu 12, 2024Ilkeän punainen veri hammastahnavaahdon seassa herättää huolta. Verta vuotavat ikenet etenkin hampaiden harjaamisen yhteydessä saattavat kieliä parodontiitista. Parodontiitti on jopa hampaiden reikiintymistä yleisempi ongelma, joka ilman asianmukaista hoitoa voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Tämän parodontiittioppaan avulla voit tunnistaa ongelman ajoissa.
Tiesitkö, että parodontiitti pitää yllä elimistön matala-asteista tulehdusta ja lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä? Kyllä, parodontiitti todella kannattaa pitää loitolla.
Parodontiitti on yleinen hammassairaus
Parodontiitti on suomalaisten suussa varsin yleinen hammassairaus, joka tunnetaan myös nimellä hampaiden kiinnityskudossairaus. Parodontiitti tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Tämän vuoksi sairauden edetessä hampaat alkavat heilua ja voivat jopa irrota kokonaan.
Parodontiitissa bakteeriplakki löytää tiensä ikenen alle, jossa se alkaa tuhota sidekudossäikeitä. Sidekudossäikeet kiinnittävät hampaan leukaluuhun. Tämän tärkeän kiinnityskudoksen tuhoutuessa ientaskut syvenevät ja hampaiden paikka voi muuttua. Syvissä ientaskuissa bakteerit saavat lisääntyä kaikessa rauhassa – ja kierre on valmis.
Parodontiittiin altistavia tekijöitä
Vaikka parodontiitti on yleinen hammassairaus, kaikki eivät siitä kärsi. Tiedetään joitakin riskitekijöitä, jotka altistavat parodontiitin syntymiselle. Niitä ovat esimerkiksi:
- stressi
- tupakointi
- huono suuhygienia
- perinnölliset tekijät
- pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes.
Omilla elämäntavoilla ja etenkin hyvällä suuhygienialla on mahdollista ennaltaehkäistä parodontiitin syntymistä. Lumoral-hoito on hammaslääkäreiden suosittelema tapa pitää hampaat puhtaana ja estää jo syntyneen ientulehduksen tai parodontiitin etenemistä kotona. Muista siis hampaiden säännöllinen harjaus, hammaslangan käyttö äläkä unohda suuvettä!
Voiko parodontiitti parantua?
Parodontiitti voi parantua kokonaan, mikäli se havaitaan ajoissa ja potilas suorittaa kotihoidon riittävän hyvin. Usein parodontiitti on kuitenkin elinikäinen sairaus.
Parodontiitista syntynyt tulehdus on mahdollista pysäyttää. Kudosvaurioita ei välttämättä synny, jos parodontiitti ehditään havaita ajoissa. Tulehduksen pysäyttäminen vaatii hammaslääkärin tekemää puhdistusta sekä hampaiden ja suun huolellista hoitoa kotona. Hammaslääkärin vastaanotolla tulee käydä säännöllisesti koko loppuelämän ajan.
Parodontiitin oireet – tunnista ajoissa
Parodontiitti aiheuttaa erilaisia oireita, joista sen voi tunnistaa. Aina oireita ei kuitenkaan esiinny, vaan parodontiitti voi olla pitkään myös oireeton. Monet parodontiitin oireista muistuttavat ientulehduksen oireita. Ientulehdus on alkavan parodontiitin merkki, mutta aina ientulehdus ei tarkoita parodontiittia tai etene sellaiseksi. Yleisimpiä parodontiitin oireita ovat muun muassa:
- ienverenvuoto
- ikenien punoitus
- ikenien turvotus
- pahanhajuinen hengitys
- paha maku suussa
Vaikeassa parodontiitissa hampaat voivat irrota
Parodontiitti on etenevä sairaus, joten jossain kohtaa hampaat alkavat myös heilua ja irtoilla, mikäli parodontiittia ei hoideta asianmukaisesti. Tämän vuoksi onkin tärkeää tunnistaa parodontiitti ajoissa – mitä nopeammin tulehduksen saa kuriin, sitä vähemmän vaurioita sairaus ehtii aiheuttaa.
Hammaslääkärikäyntiä ei kannata lykätä hammaslääkäripelon tai muun syyn takia, sillä parodontiitti ei parane itsestään, vaan etenee vuosi vuodelta.
Mistä tietää onko parodontiitti?
Verta vuotavat ikenet ovat parodontiitin tavanomainen tunnusmerkki. Usein ikenistä vuotaa verta etenkin hampaiden harjaamisen yhteydessä. Ikenet voivat olla myös punoittavat ja turvonneet. Alkava parodontiitti voi olla oireeton, joten sen tunnistaminen saattaa olla aluksi hankalaa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa parodontiitti havaitaan, sitä helpommin tulehduksen saa hallintaan. Hakeudu hammaslääkärin perustarkastukseen säännöllisesti.
Miten parodontiitti etenee?
Kun bakteeriplakki tunkeutuu ikenen alle, ien tulehtuu. Ennen parodontiittia syntyy ientulehdus, joka hoitamattomana etenee parodontiittiin. Parodontiitti etenee ihmisestä ja kehon oman puolustusjärjestelmän tehosta riippuen joko nopeasti tai hitaammin. Syvät ientaskut, hammasvälien muuttuminen suuremmiksi ja hampaiden heiluminen kertovat jo pitkälle edenneestä parodontiitista. Laajan kudosvaurion syntyminen parodontiitin vuoksi vie kuitenkin yleensä useamman vuoden.
Parodontiitti vaiko sittenkin ientulehdus?
Alkava parodontiitti menee helposti sekaisin ientulehduksen eli gingiviitin kanssa. Parodontiittia ei synny ilman ientulehdusta, mutta ientulehdus voi olla myös ilman parodontiittia. Molemmat näistä aiheuttavat samankaltaisia oireita, kuten verenvuotoa hampaiden harjaamisen yhteydessä ja pahanhajuista hengitystä.
Ientulehdus paranee, kun taas parodontiitti ei välttämättä parane. Edennyt parodontiitti aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita. Ientulehdus ei aiheuta pysyviä kudosvaurioita.
Oireiden perusteella on usein hankalaa erottaa ientulehdus parodontiitista. Parhaimman vastauksen tähän saat hammaslääkäriltä, joka näkee suun todellisen tilan. Vaikka kyse olisikin vain ientulehduksesta, sekin on tärkeää hoitaa. Hoitamaton ientulehdus etenee hyvin herkästi parodontiittiin. Parodontiitti on monissa tapauksissa parantumaton hammassairaus.
Parodontiitin diagnosointi ja hoito
Parodontiitin hoito on ensiarvoisen tärkeää. Sen lisäksi, että me kaikki tarvitsemme hampaitamme, on parodontiitti riski terveydelle myös kokonaisvaltaisemmin. Parodontiitti pitää yllä elimistön matala-asteista tulehdusta, joka lisää mm. sydän- ja aivoinfarktin riskiä.
Milloin hammaslääkäriin?
Hammaslääkäriin kannattaa hakeutua viimeistään silloin, kun ikenet aristavat, punoittavat tai vuotavat verta. Mikäli käyt säännöllisesti hammastarkastuksessa, ehtii hammaslääkäri havaita alkavan tulehduksen ennen kuin se ehtii kehittyä parodontiitiksi. Kun hakeudut hoitoon jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa, voit säästyä merkittäviltä kudosvaurioilta.
Hammaspintojen ja ientaskujen puhdistus
Parodontiitti vaatii aina hammaslääkärin hoitoa. Hammaslääkäri pystyy puhdistamaan syventyneet ientaskut, kun taas kotona hampaita harjaamalla tai hammaslankaa käyttämällä se ei ole mahdollista. Hammaslääkärin suorittamalla puhdistuksella päästään eroon tulehdusta aiheuttavista bakteeripeitteistä ja hammaskivestä.
Kun hammaslääkäri on tehnyt oman osuutensa, tulee sinun pitää suuhygieniasta mahdollisimman hyvää huolta kotona. Parodontiitin aiheuttaman tulehduksen voi saada pidettyä hallinnassa noudattamalla hammaslääkärin ohjeita.
Parodontiitin hoito kotona
Hoito perustuu infektion hallintaan. Se tehdään poistamalla hampaiden pinnoilta bakteeripeitteet hammasharjalla sekä esimerkiksi hammasväliharjalla. Kotona kannattaa käyttää myös Lumoral-laitetta tai muuta hampaita puhdistavaa hoitoa.
Tärkeintä on harjata hampaat kahdesti päivässä kiinnittäen huomiota etenkin ienrajoihin. Hammasvälilangalla tai -tikulla kannattaa käydä läpi hammasvälit. Tehokas apuväline hammasvälien puhdistamiseen on myös hammasväliharja.
Tupakoinnin lopettaminen
Parodontiitin hoito vaatii tupakoinnin lopettamista tai vähintäänkin sen vähentämistä. Tupakointi on parodontiittiin altistava tekijä, joten savukkeet kannattaa suosiolla jättää polttamatta. Pohdi, onko hampaiden pysyminen sinulle tärkeämpää kuin tupakointi?
Hampaan poisto parodontiitin vuoksi
Toisinaan parodontiitti voi olla edennyt niin pitkälle, että hammas on poistettava. Parodontiitti vaikuttaa yleensä useampaan hampaaseen, mutta se voi näkyä myös ainoastaan yhdessä. Hampaan poisto on tarpeen silloin, kun tulehdus on levinnyt ja hampaiden kiinnityskudoksessa on tapahtunut merkittävää tuhoa parodontiitin vuoksi.
Estä parodontiitin eteneminen Lumoral-laitteella
Parodontiitin hoidossa tärkeintä on pysäyttää sairauden eteneminen, jotta kudosvaurioita ei pääse syntymään. Hammaslääkäreiden ja Suomen Suuhygienistiliiton suosittelema Lumoral-hoito vähentää vahingollisten bakteerien määrää suussa ja hoitaa siten ientulehdusta sekä parodontiittia. Lumoral on erinomainen apu parodontiitin kotihoidossa. Lumoral vähentää tehokkaasti parodontiittia ylläpitävää bakteerikantaa.
Voiko parodontiittia ehkäistä?
Kyllä, parodontiittia on mahdollista ehkäistä. Mitä paremmin pidät huolta hampaistasi, sitä tehokkaammin ennaltaehkäiset myös parodontiitin syntymistä. Huolellinen hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja säännöllinen hammaslääkärikäynti on paras tapa huolehtia hampaiden hyvinvoinnista. Lisäksi omalla ruokavaliolla voi vaikuttaa hampaiden terveyteen.
Bakteeriplakin syntymistä voit ehkäistä hampaiden harjaamisen lisäksi puhdistamalla hammasvälit hammasväliharjalla, hammastikulla tai hammaslangalla. Voit käyttää myös muita hampaiden puhtautta ylläpitäviä laitteita, kuten Lumoralia.
Tupakoinnin lopettaminen on myös tapa ehkäistä parodontiitin syntymistä.
Parodontiitti lapsella
Vaikka parodontiittia esiintyy yleensä aikuisilla, saattaa se vaivata myös lapsia ja nuoria. Lapset vasta opettelevat hampaiden hoitoa vanhempiensa ohjeistuksella, eikä tapaa hampaiden harjaamisesta ole vielä muodostunut. Myös jatkuva napostelu ja sokeriset herkut, mehut ja limut voivat kuulua lasten sekä nuorten arkeen.
Jotta hampaat pysyvät terveinä eikä parodontiittia pääse syntymään jo lapsuudessa, on aikuisten antamilla ohjeilla tärkeä rooli. Lasten parodontiittia hoidetaan samaan tapaan kuten aikuistenkin – säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä sekä oikeaoppisella kotihoidolla.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®