
Milloin ummetus on vaarallista? Tunnista riskit
Maaliskuu 03, 2025Toisinaan vatsa tuntuu ilmapallolta ja olo on tukala. Ummetus on yleinen, useimmiten ohimenevä vaiva. Ummetus voi kuitenkin olla myös vaarallista – onkin syytä tunnistaa riskit ja osata hakeutua ajoissa lääkärin vastaanotolle. Pitkään jatkunut ummetus voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, joten hoidon aloittaminen varhain on ensiarvoisen tärkeää.
Ummetus
Ummetus tarkoittaa sitä, että ulostaminen on epäsäännöllistä, vaikeaa tai epämukavaa. Ummetuksessa tavanomaista on kovat, kuivat ulosteet ja tunne siitä, että suoli ei tyhjene kokonaan. Ummetukseen liittyy usein myös ponnistelun tarve ulostamisen aikana.
Ummetuksen oireet voivat kuitenkin vaihdella tapauskohtaisesti.
Yleisesti ummetuksesta puhutaan, jos ulostuskertoja on alle kolme viikossa. Ummetus voi olla tilapäistä tai pitkäaikaista. Ummetusta voi aiheuttaa esimerkiksi vähäkuituinen ruokavalio, liikunnan puute, stressi, tietyt lääkkeet tai taustalla olevat sairaudet.
Milloin ummetus on vaarallista?
Ummetus voi olla vaarallista, jos siihen liittyy voimakasta vatsakipua, oksentelua, verenvuotoa peräaukosta tai mustia ulosteita, sillä nämä voivat viitata suolistotukokseen tai muihin vakaviin suoliston alueen ongelmiin.
Tunnista vaarallinen ummetus:
- Voimakas vatsakipu
- Mustat ulosteet
- Oksentelu
- Verenvuoto ulostamisen yhteydessä
Myös äkillinen ulostamisen loppuminen voi olla merkki suolitukoksesta, joka vaatii välitöntä hoitoa. Pitkittynyt ummetus voi johtaa peräsuolen vaurioihin, kuten peräaukon haavaumiin tai peräsuolen esiinluiskahdukseen.
Jos ummetukseen liittyy laihtuminen, voimattomuus, kuume tai jatkuva pahoinvointi, on tärkeää hakeutua lääkäriin perussyyn selvittämiseksi.
Äkillinen ummetus
Äkillinen ummetus tarkoittaa tilannetta, jossa suolen toiminta hidastuu tai pysähtyy yhtäkkiä ilman aiempaa taipumusta ummetukseen.
Äkillinen ummetus voi johtua esimerkiksi ruokavalion tai nesteiden saannin äkillisestä muutoksesta, stressaavasta elämänmuutoksesta, lääkkeistä tai liikkumattomuudesta. Se voi myös olla merkki vakavammasta tilasta, kuten suolitukoksesta tai jopa suolistosyövästä.
Äkillisen ummetuksen hoidossa tärkeintä on pohtia, onko jokin omissa elintavoissa muuttunut vastikään. Suolen toimintaa voi vauhdittaa syömällä kuitupitoista ruokaa ja juomalla nestettä, käymällä reippaan kävelylenkin tai nopeavaikutteisella pienoisperäruiskeella. Mikäli ummetus vaivaa itsehoidosta huolimatta, hakeudu lääkäriin.
Suolen toiminta on tärkeää
Ummetus ei aina ole vaarallista. On kuitenkin tärkeää, että vatsa toimii ja uloste poistuu säännöllisesti, koska se on kehon tapa päästä eroon jätteistä ja kuona-aineista. Jos suolen toiminta hidastuu, haitalliset aineet voivat jäädä suolistoon liian pitkäksi aikaa.
Säännöllinen suolen toiminta auttaa myös ylläpitämään suolistomikrobiston tasapainoa ja ehkäisemään ummetuksen aiheuttamia komplikaatioita, kuten peräpukamia. Lisäksi suoliston hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon, mukaan lukien aineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja jopa mielialaan.
Ummetuksen riskit
Pitkään jatkunut ummetus voi aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja. Yleisimpiä riskejä ovat peräpukamat ja peräaukon haavaumat, jotka syntyvät ponnistelun seurauksena.
Pitkittynyt ummetus voi myös johtaa peräsuolen esiinluiskahdukseen (rektumprolapsi). Se on harvinaisempi tila, jossa osa peräsuolesta työntyy ulos peräaukon kautta. Peräsuolen esiinluiskahdukselle altistavia tekijöitä ovat krooninen ummetus sekä ponnistelu ulostaessa.
Lisäksi ummetus voi pahentaa virtsatievaivoja, kuten virtsankarkailua, koska täysi suoli voi painaa virtsarakkoa. Vakavammista komplikaatioista mainitsemme suolitukoksen. Ummetus voi myös olla merkki vakavasta sairaudesta, kuten suolistosyövästä.
Ummetus voi kertoa sairaudesta
Ummetus voi kertoa sairaudesta tai muusta terveydellisestä tilasta, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä, keliakiasta, suolistosyövästä, suolitukoksesta tai Crohnin taudista.
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
IBS on toiminnallinen suolistosairaus, joka aiheuttaa vatsakipuja, turvotusta, ilmavaivoja ja muutoksia suolen toiminnassa, kuten ummetusta, ripulia tai niiden vuorottelua. Sen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta stressi, ruokavalio ja suoliston hermoston poikkeavuudet voivat vaikuttaa oireisiin. IBS ei ole vaarallinen, mutta se voi heikentää elämänlaatua merkittävästi.
Keliakia
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Se voi aiheuttaa vatsavaivoja, ripulia tai ummetusta sekä imeytymishäiriöitä, jotka johtavat esimerkiksi laihtumiseen ja väsymykseen. Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka auttaa suoliston paranemista ja ehkäisee vakavampia komplikaatioita.
Suolistosyöpä
Suolistosyöpä, erityisesti paksu- ja peräsuolen syöpä, voi oireilla ummetuksena, verisenä ulosteena, vatsakipuina ja selittämättömänä laihtumisena. Syöpä voi ahtauttaa suolta, mikä vaikeuttaa ulostamista. Suolistosyövän riskiä lisäävät perinnölliset tekijät, ruokavalio, tulehdukselliset suolistosairaudet ja elämäntavat. Varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä hoitamattomana suolistosyöpä voi levitä muihin elimiin.
Suolitukos
Suolitukos aiheuttaa sen, että suolen sisältö ei pääse etenemään normaalisti. Suolitukoksen tavanomaisia oireita ovat ummetus, voimakas vatsakipu, turvotus ja oksentelu. Suolitukos on hengenvaarallinen tila, joka vaatii usein kiireellistä leikkaushoitoa.
Crohnin tauti
Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), joka voi vaikuttaa mihin tahansa osaan ruoansulatuskanavassa. Se aiheuttaa vatsakipuja, ripulia, ummetusta, väsymystä ja laihtumista. Crohnin tauti voi myös johtaa suolistotukokseen ja muihin komplikaatioihin. Hoitona käytetään lääkitystä, ruokavaliomuutoksia ja vaikeissa tapauksissa leikkaushoitoa.
Toistuvan tai pitkittyneen ummetuksen taustalla voi siis olla monia erilaisia sairauksia. Pitkään jatkuneen ummetuksen syy on hyvä selvittää etenkin, jos siihen liittyy muita oireita, kuten vatsakipua, laihtumista tai verenvuotoa ulostamisen yhteydessä.
Vakavan ummetuksen hoito
Vakavan ummetuksen hoito riippuu sen syystä ja kestosta. Ensisijaisesti pyritään pehmentämään ulostetta ja edistämään suolen liikettä.
- Runsaskuituinen ruokavalio (täysjyväviljat, kasvikset, hedelmät ja siemenet) useimmiten auttaa pehmentämään ulostetta.
- Riittävä nesteen saanti (vähintään 1,5–2 litraa vettä päivässä) ehkäisee ulosteen kuivumista. Jos arjessa on paljon liikuntaa, nesteen määrää tulee lisätä.
- Liikunta voi vilkastuttaa suolen toimintaa.
- Kuituvalmisteet lisäävät massaa suolessa ja helpottavat ulostamista.
- Makrogoli ja laktuloosi pehmentävät ulostetta.
- Peräruiskeet ja peräpuikot voivat auttaa, jos ummetus on pitkittynyt ja uloste on kovettunut peräsuoleen.
Vaarallinen ummetus vie lääkäriin
Itsehoito ei aina riitä ummetuksen hoidossa. Jos ummetus on vaikea ja siihen liittyy kipua, oksentelua tai suolitukoksen epäily, tarvitaan lääkärin arvio. Jos ummetus jatkuu pitkään tai pahenee, on tärkeää hakeutua lääkäriin syyn selvittämiseksi ja sopivan hoidon saamiseksi.