Mills hoitaa jalat: vinkit kesän ulkoiluharrastuksiin
Huhtikuu 20, 2023
Kesä on ulkoliikunnan juhla-aikaa! Lenkkeily, pyöräily, vaellus, golf tai jalkapallo voivat kuitenkin pistää jalat koville. Varaudu jalkojen hikoilun, hiertymien ehkäisyn tai kantakivun varalle, ja nautit kesän harrastuksista huolettomin jaloin.
Ehkäise hiertymät ja rakot
Hiertymät, hautumat ja rakot voivat vaivata niin juoksijaa kuin vaeltajaakin. Jalat ovat tietysti kovalla koetuksella niin lenkkeillessä kuin vaeltaessakin. Erityisesti hiertymät ja rakot voivat vaivata kaikentasoisia lenkkeilijöitä ja vaeltajia.
Jos hiertymiltä ja rakoilta haluaa välttyä, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti
-
-
- kenkiin, jotka sopivat omaan jalkaan
- hyviin sukkiin, joiden materiaali siirtää kosteutta
- ihon kosteutukseen
-
Tärkeässä roolissa jalkaterien hyvinvoinnin näkökulmasta ovat erityisesti hyvät, omaan jalkaan sopivat kengät. Panosta siis kenkiin ja totuta jalat uusiin vaellus- tai juoksukenkiin vähitellen ennen pidemmälle vaellukselle tai lenkille suuntaamista.
Käytä tarvittaessa myös ihonsuojia rakkojen ehkäisemiseksi. Jos rakkoja ja hiertymiä kaikesta huolimatta syntyy, kannattaa tutustua ihoon liimattaviin ihonsuojiin, kuten Mills Fleece Ihonsuojalevyyn tai Comforsil Ihonsuojaan.
Lampaanvilla auttaa jalkojen hikoiluun
Kesäiset vaellukset voivat olla pitkiä, jopa useiden kymmenien kilometrien pituisia matkoja. Mitä pidempi matka on kyseessä, sitä tärkeämmäksi jalkojen hyvinvoinnista huolehtiminen nousee.
Yleisimpiä vaeltajan jalkaterän vaivoja ovat varvasvälihautumat ja hiertymät.
Varvasvälihautuma voi vaelluksella saada alkunsa esimerkiksi keinomateriaalista valmistetuista jalkineista tai liian pienistä sukista. Myös varpaiden virheasento voi altistaa ihon hautumille.
Runsas hikoilu sekä tiiviit varvasvälit voivat johtaa myös jalkasieneen tai hautuminen syntymiseen. Avun vaivoihin voi löytää Mills Lampaanvillasta.
Vaeltaessa huomiota kannattaa kiinnittää myös jalkahygieniaan, sillä huono hygienia altistaa hautumille.
Kipua jalkaterässä? Kantapääpehmuste tai päkiäpehmuste apuun
Golfkierroksen aikana kävelyä kertyy helposti jopa kymmenen kilometriä. Golfaajan kannattaakin kiinnittää huomiota jalkojen hyvinvointiin. Pitkä kävely altistaa jalkojen hiertymille ja rakoille. Ihorikot saat parhaiten ehkäistyä hyvin jalkaan istuvilla kengillä ja sukilla sekä kosteutetulla iholla.
Golfaajan yleisimmät jalkaterävaivat liittyvät
-
-
- jalkojen hikoiluun
- rakkoihin ja hiertymiin
- kantapääkipuun
- päkiäkipuun ja
- väsyneisiin tai turvonneisiin jalkoihin.
-
Hikoilua saa hillittyä valitsemalla kengät, jotka on valmistettu hengittävästä materiaalista. Valitse myös sukat, jotka siirtävät tehokkaasti kosteutta. Myös Mills Lampaanvilla on oiva apu hikoileville varvasväleille.
Golfatessa kävellään ja seisoskellaan tuntikaupalla, ja kantapääkipu onkin tuttu vaiva golfin harrastajalle.
Kantapääkipua hillitset
-
-
- lihasten venyttelyllä
- jalkapohjien jumppaamisella sekä
- apuvälineillä, kuten Comforsil Kantapääkupeilla.
-
Pitkään seisominen ja kävely aiheuttavat usein päkiäkipua. Päkiäkipua ehkäisevät hyvin istuvat kengät ja jalkaterän lihasten jumppaaminen. Avun päkiäkipuun voi löytää myös Comforsil Päkiäpehmusteesta.
Pitkät päivät golfkentällä voivat saada jalat väsymään ja turpoamaan. Jalkoja kannattaakin hoitaa kotona. Jalkojen nostaminen ylös vähentää turvotusta, ja jalkojen hierominen ja venyttely tehostavat palautumista.
Jalkaterän iho-ongelmat kuriin
Tyypillisiä aktiiviliikkujan ja esimerkiksi jalkapalloilijan jalkaterän vaivoja ovat mm. kovettumat, sisäänkasvaneet kynnet, varpaiden kynsien irtoamiset, vaivaisenluu tai vasaravarvas.
Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttamia ongelmia voi helpottaa esimerkiksi erottamalla varpaat toisistaan Comforsil Varpaanerottajalla.
Jalkapalloilijan tarvitsee hyvät kengät jalkavaivojen ehkäisemiseksi. Kenkien materiaaliksi kannattaa valita nahka, sillä se muotoutuu helposti jalkaan ja on pehmeä, hengittävä materiaali. Toisaalta synteettisistä materiaaleista valmistetut nappulakengät ovat nahkakenkiä kevyemmät ja vaativat vähemmän hoitoa pysyäkseen hyvinä.
Kokeile kenkiä aina molempiin jalkoihin ja tunnustele, miltä kengät tuntuvat hölkätessä tai ponnistaessa. Kengät kannattaa myös ajaa sisään omiin jalkoihin pikkuhiljaa ennen kuin aloitat niiden aktiivisen käytön.
Pyöräilijän jalkaterävaivat
Hiertymien ja rakkojen lisäksi pyöräilijän jalkaterien vaivoina ovat useimmiten:
-
-
- sisäänkasvaneet kynnet
- jalkasieni
- kovettumat ja
- jalkojen hikoilu.
-
Sisäänkasvaneen kynnen voi aiheuttaa esimerkiksi liian pieni pyöräilykenkä, huono jalkahygienia tai liian lyhyet varpaankynnet. Vaivan taustalla voivat olla myös virheelliset varpaiden asennot tai liian tiukat sukat.
Jalkojen hikoilu pyöräilykengissä on yksi jalkasienelle altistava tekijä. Lisäksi ahdas pyöräilykenkä altistaa kynsi- sekä jalkasienelle, sillä pieni kenkä heikentää verenkiertoa ja voi vahingoittaa kynsiä.
Liian pienet pyöräilykengät voivat aiheuttaa myös kovettumia jalkoihin. Kuiva ihokin voi olla osasyy kovettumiin.
Nappaa laadukkaat tuotteet liikkujan ja kuntoilijan jaloille, ja nauti kesälajeista tervein jaloin!