Mistä johtuu rintakipu? Tunnista riskit
Lokakuu 21, 2024Rintakipu voi olla esimerkiksi pistävää, paikallista tai muualle kehoon säteilevää. Oli kyse sitten lievästä tai vakavammasta kivusta, herättää se aina pelkoa – mistä rintakipu johtuu ja mitä pitää tehdä seuraavaksi? Käydään nyt yhdessä läpi yleisimpiä syitä rintakivun taustalla. Opit myös tunnistamaan rintakivulle altistavat riskit asiantuntijamme opastuksella.
Miltä rintakipu tuntuu?
Se, miltä rintakipu tuntuu, riippuu merkittävästi rintakivun aiheuttajasta. Rintakipu voi olla esimerkiksi sydänperäistä, keuhkoperäistä tai lihas- ja luustoperäistä. Rintakivun syynä saattaa olla myös ruoansulatuskanavan häiriöt tai psyykkiset tilat.
Puristava tai ahdistava tunne
Puristava tai ahdistava tunne on yleistä sydänperäisessä kivussa, kuten sydänkohtauksessa. Kipu voi tuntua siltä, kuin rintakehän päällä olisi raskas paino.
Pistävä rintakipu
Tämän tyyppinen kipu on terävää ja paikallista. Yleensä kyse on muusta kuin sydänperäisestä rintakivusta. Kipu on mahdollista paikantaa pienelle alueelle.
Polttava tunne
Joskus rintakipu tuntuu polttavalta, ja se voi johtua esimerkiksi närästyksestä tai refluksitaudista. Polttava rintakipu voi kuitenkin kertoa myös sydänperäisestä tilasta.
Vihlova tai säteilevä kipu
Rintakipu voi säteillä muualle kehoon, kuten käsivarsiin, leukaan, selkään tai vatsaan. Tämä saattaa olla merkki sydänkohtauksesta tai muusta vakavasta tilasta.
Hengittämiseen liittyvä kipu
Jos kipu liittyy hengittämiseen tai pahenee hengittäessä, se yleensä liittyy keuhkoihin. Tällöin asennon tai hengityksen muuttaminen vaikuttaa tuntemuksiin.
Jatkuva tai ajoittainen kipu
Kipu voi olla jatkuvaa tai tulla ja mennä. Ajoittainen kipu voi viitata johonkin vähemmän vakavaan, kuten lihasjännitykseen, mutta jatkuva kipu voi olla merkki vakavammasta ongelmasta.
Rintakivun syyt
Rintakipu voi johtua monesta eri syystä, kuten sydämen hapenpuutteesta, närästyksestä tai paniikkikohtauksesta. Kipu rinnan alueella ei siis aina ole merkki sydänkohtauksesta. Syy rintakivun taustalla tulee kuitenkin aina selvittää, sillä kyse voi olla vakavasta tilasta.
Sydänperäiset syyt
Vaarallinen rintakipu voi johtua piilevästä sepelvaltimotaudista tai käynnissä olevasta sydänkohtauksesta (sydäninfarkti), joka syntyy sydänlihaksen hapenpuutteesta tukkeutuneen verisuonen vuoksi. Kipu on usein puristavaa, painavaa tai polttavaa. Kipu voi säteillä käsivarteen, leukaan tai selkään. (Amsterdam et al., 2014)
Sydänkohtauksen sijaan kyse saattaa olla myös sydämen hapenpuutteesta (Angina pectoris). Kipu on usein samanlaista kuin sydänkohtauksessa, mutta yleensä lievempää ja ohimenevää. Sydämen hapenpuute voi olla esimerkiksi sepelvaltimotaudin oire, jolloin angina pectoris voi olla vakava ja ennakoida sydäninfarktia.
Rintakivun syyksi saattaa selvitä myös aortan repeäminen. Aortta on sydämestä alkava iso valtimo. Aortan repeämässä rintakipu on äkillistä, voimakasta ja repivää.
Sydänlihastulehdus (myokardiitti) on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus sydänlihaksessa. Kipu voimistuu tietyissä asennoissa ja siihen saattaa liittyä muita oireita, kuten väsymystä ja kuumetta. Ylähengitystieinfektion sairastamisen jälkeen alkanut rintakipu saattaa kertoa sydänlihastulehduksesta.
Puristava rintakipu saattaa olla oire hengenvaarallisesta sydäninfarktista, ja vaatia pikaista hoitoa. Tutustu Duodecimin videoon aiheesta:
Keuhkoperäiset syyt
Rintakivun syy voi paikantua myös keuhkojen alueelle. Keuhkoemboliassa veritulppa tukkii keuhkovaltimon, aiheuttaen äkillistä rintakipua, hengenahdistusta ja toisinaan yskää.
Pistävä rintakipu saattaa johtua keuhkokuumeesta, varsinkin jos siihen liittyy kuumetta, yskää ja hengitysvaikeuksia.
Toisinaan syynä voi olla ilmarinta. Ilmarinnan aikana keuhko romahtaa, aiheuttaen äkillistä ja terävää rintakipua. Ilmarinta on usein seurausta esimerkiksi kovasta iskusta tai rinnan läpäisevästä vammasta.
Ruoansulatuskanavan syyt
Ruoansulatuskanavan oireita voi olla hankala yhdistää kipuihin rinnan alueella. Rintakivun taustalla saattaa kuitenkin olla esimerkiksi närästys (refluksitauti). Mahahapon nousu ruokatorveen voi aiheuttaa polttavaa rintakipua, joka muistuttaa sydänperäistä kipua. Refluksitaudin aiheuttamaa rintakipua voi pahentaa makuulle meno tai runsas ateria, mikä voi auttaa erottamaan sen sydänperäisestä kivusta.
Lisäksi ruokatorven kouristus aiheuttaa voimakasta rintakipua, joka voi olla vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta.
Syynä voi olla myös sappirakon tulehdus tai sappikivet. Sappirakon ongelmista johtuva kipu voi säteillä ylävatsasta rintakehään ja jäljitellä sydänperäistä kipua.
Lihas- ja luustoperäiset syyt
Rintakipu saattaa aiheutua myös esimerkiksi vammasta. Rintakehän lihasten tai kylkiluiden vammat voivat aiheuttaa kipua, erityisesti liikkeessä tai syvään hengitettäessä.
Murtuma voi olla syynä rintakivulle. Murtunut kylkiluu saattaa aiheuttaa hyvin terävää rintakipua, joka pahenee hengitettäessä tai liikkuessa.
Rintakivun aiheuttajana voi olla myös interkostaalinen neuralgia. Se on hermokipu, joka johtuu kylkiluiden välissä olevien hermojen ärsytyksestä tai vaurioitumisesta.
Näiden syiden lisäksi jopa stressi saattaa aiheuttaa rintakipua. Stressin seurauksena lihaksiin voi kehittyä jännitystiloja, jotka tuntuvat kipuna rinnan alueella. Pitkäaikainen stressi tai ahdistuneisuushäiriö voivat vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja sydämen toimintaan, mikä voi johtaa stressiperäisiin sydänoireisiin, kuten rintakipuun ja sydämen tykyttelyyn.
Psyykkiset syyt
Psyykkisistä syistä etenkin paniikkikohtaus on yleinen syy kivulle tai paineen tunnulle rinnan alueella. Paniikkikohtaukset voivat aiheuttaa rintakipua, hengenahdistusta ja sydämentykytystä, ja oireita voi joskus olla vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta.
Tunnista vaarallinen rintakipu
Vaarallinen rintakipu tarkoittaa sydänperäistä rintakipua. Se on yleensä voimakasta ja pitkäkestoista. Oireet alkavat usein äkillisesti. Myös keuhkoveritulppa (keuhkoembolia) tai aortan repeämä voivat myös aiheuttaa vaarallista rintakipua, joka vaatii välitöntä hoitoa.
Vaaralliseen kipuun voi liittyä esimerkiksi hengenahdistusta, rytmihäiriöitä tai huonovointisuutta. Tällöin on soitettava viipymättä hätänumeroon.
- Näin tunnistat vaarallisen rintakivun
- Vaarallinen rintakipu alkaa äkillisesti.
- Kipu on voimakasta ja pitkäkestoista.
- Rintakipua esiintyy rasituksessa.
- Kipu säteilee käsivarteen, leukaan tai selkään.
- Kipuun voi liittyä hengenahdistusta, rytmihäiriöitä tai huonovointisuutta.
- Rintakipu ei poistu levossa itsestään, vaan tuntemukset jatkuvat.
Tunnista vaaraton rintakipu
Vaaraton rintakipu tarkoittaa kipua, joka ei ole peräisin sydämestä. Tällöin rintakipu saattaa johtua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista.
Vaarattoman rintakivun tunnistaa siitä, että kipu muuttuu asennon tai hengityksen tahdin vaihtuessa. Tämän lisäksi kipu on usein hyvin paikallista.
Näin tunnistat vaarattoman rintakivun
- Kipu on mahdollista paikantaa muutaman senttimetrin alueelle.
- Syvään hengittäminen tai rintakehän asennon muutos vaikuttaa kipuun.
- Rintakipu menee levätessä ohi itsestään.
Korkea verenpaine, diabetes ja muut riskitekijät
Rintakivulle altistavia tekijöitä on paljon. Useimmasta niistä johtuvat elintavoista – rintakipua aiheuttavia sairauksia on yleensä mahdollista ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Myös geneettiset tekijät voivat lisätä riskiä sydänsairauksiin ja siten rintakipuun.
- Korkea verenpaine: Pitkäaikaisesti koholla oleva verenpaine rasittaa sydäntä ja verisuonia, mikä lisää sydänkohtauksen riskiä.
- Korkea kolesteroli: Korkea LDL-kolesteroli voi aiheuttaa plakkien kertymistä valtimoihin, mikä supistaa niitä ja lisää sydänsairauksien riskiä.
- Diabetes: Diabetes saattaa vahingoittaa verisuonia ja hermoja. Tämä lisää erilaisten sydänsairauksien riskiä.
- Tupakointi: Tupakointi vaurioittaa verisuonia ja sydäntä, jonka vuoksi tupakoitsijoilla on korkeampi riski sairastua sydänsairauksiin.
- Ylipaino: Ylipaino kuormittaa sydäntä ja lisää verenpaineen, diabeteksen sekä korkean kolesterolin riskiä.
- Liikkumattomuus: Vähäinen fyysinen aktiivisuus heikentää sydän- ja verisuoniterveyttä ja lisää sydänsairauksien riskiä.
- Rasvainen ja mausteinen ruoka: Tietyt ruoka-aineet, kuten rasvaiset ja mausteiset ruoat, voivat lisätä närästyksen ja refluksitaudin oireita.
- Fyysinen rasitus: Raskaiden esineiden nostaminen tai äkilliset liikkeet voivat aiheuttaa rintakehän lihasten venähdyksiä tai vammoja.
- Krooninen stressi: Pitkäaikainen stressi saattaa johtaa lihasjännitykseen ja sydän- ja verisuonijärjestelmän kuormittumiseen, mikä voi aiheuttaa rintakipua.
- Ahdistus ja paniikkihäiriöt: Ahdistus ja paniikkihäiriöt voivat aiheuttaa rintakipua sekä fyysisen että psyykkisen reaktion kautta.
- Infektiot: Keuhkojen ja sydämen tulehdukset, kuten keuhkokuume tai sydänpussin tulehdus (perikardiitti), usein aiheuttavat ikävää rintakipua.
Rintakipu nuorella
Rintakipu nuorella voi johtua samasta syystä kuin aikuisella. On kuitenkin olemassa muutamia syitä, jotka ovat todennäköisempiä nuoren rintakivun taustalla.
Nuoret yleensä liikkuvat ja urheilevat enemmän kuin aikuiset. Rintakipu nuorilla liittyy usein lihasjännitykseen tai vammaan, joka voi johtua esimerkiksi rasituksesta. Kipu on yleensä paikallista ja pahenee liikkeessä tai syvään hengitettäessä.
Nuorilla rintakipua voi usein esiintyä stressin tai ahdistuksen yhteydessä. Tämä kipu on usein puristavaa ja siihen voi liittyä muita ahdistusoireita, kuten hengenahdistusta tai sydämentykytystä. Paniikkikohtaukset voivat myös aiheuttaa rintakipua.
Vaikka sydänperäiset rintakivun syyt ovat nuorilla harvinaisia, ne ovat silti mahdollisia. Esimerkiksi sydänlihastulehdus voi aiheuttaa rintakipua etenkin infektioiden jälkeen.
Milloin rintakivusta pitää huolestua?
Jos rintakipu on äkillistä, voimakasta tai siihen liittyy hengenahdistusta, pahoinvointia, huimausta, hikoilua tai kipu säteilee käsivarteen, leukaan tai selkään, on syytä hakeutua heti päivystykseen tai soittaa hätänumeroon.
Jos kipu on lievää ja liittyy selkeästi esimerkiksi vammaan, rasitukseen tai stressiin, sen seuraaminen ja tarvittaessa ajan varaaminen lääkärille usein riittää.
Rintakipu ei ole "normaalia", vaan se on oire. Kipu voi johtua monista eri syistä, joista osa on vakavia ja vaativat välitöntä hoitoa, kun taas osa voi olla lievempiä ja itsestään paranevia.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto®
Amsterdam et.al., Pubmed 2019 (Linkki)