Huomaatko ihollasi itsepäisiä näppylöitä, jotka eivät ota kadotakseen, vaikka kuinka yrittäisit? Tai onko lapsesi iho täynnä kutiavia paukamia? Saattaa olla, että kyseessä on ontelosyylät.

Mutta mikä ihme ontelosyylä oikein on? Ontelosyylä, jota monesti kutsutaan myös nimellä molluska, on pikkuriikkinen muutos iholla, jonka aiheuttaa ovela ontelosyylävirus, tai tuttavallisemmin MCV.

Molluskat ovat yleisiä erityisesti lapsilla, ja ne ovat tavallista yleisempiä atoopikoilla, eli ihmisillä, joilla on taipumus allergioihin ja iho-ongelmiin. Ne esiintyvät usein ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa, ja ne ilmaantuvat yleensä rykelmissä. Olo-apteekin valikoimassa on itsehoitolääkkeitä ontelosyylien hoitoon.

 

Syylä vai ontelosyylä

Syylä ja ontelosyylä ovat erilaisia ihomuutoksia, jotka johtuvat eri viruksista. Syylä on karhea ja koholla oleva ihokasvain, joka voi esiintyä missä tahansa kehon osassa. Ontelosyylä on pyöreä ja ihon värinen näppylä, jossa on keskellä pieni kuoppa. Lisäksi ontelosyylien kohdalla näppylöitä on enemmän kuin tavallisia syyliä, ja ne ilmaantuvat kehoon tavallisesti rykelmissä.

Ontelosyylän aiheuttaa virus, joka tarttuu ihokosketuksessa, ja virus voikin olla varsin sitkeä: se voi elää iholla pitkään, ja ontelosyylät voivat uusiutua tai levitä muihin kehon osiin, vaikka ne olisi poistettu​. Suuri määrä ontelosyyliä aikuisella on myös usein merkki vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Ontelosyyliä on yleensä paljon ja ne voivat kutista tai tulehtua. Ontelosyylien sisällä on puuromaista massaa, joka koostuu viruksen infektoimista ihosoluista.

 

Miten molluskat saa pois

Molluskat eivät ole vaarallisia, mutta voivat aiheuttaa kutinaa ja kosmeettista haittaa. Molluskat häviävät yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa tai vuodessa. Mikäli ne kuitenkin häiritsevät, niitä voi myös yrittää hoitaa eri tavoin. 

Yksi tapa on nyppiä molluskat pois puudutusvoiteen avulla. Tämä voi kuitenkin olla kivuliasta ja aiheuttaa arpia tai tulehduksia. Nyppimistä ei suositella enää nykyään, sillä se voi pahentaa oireita ja levittää virusta. 

Toinen tapa on käyttää lääkeaineita, jotka tuhoavat molluskoita tai stimuloivat elimistön vastustuskykyä. Näiden teho vaihtelee ja niillä voi olla sivuvaikutuksia, kuten ärsytystä, punoitusta tai allergisia reaktioita. 

Paras tapa ehkäistä molluskoiden leviämistä on pitää iho puhtaana ja kuivana, välttää hikoilua ja raapimista, käyttää omia pyyhkeitä ja vaatteita, sekä peittää molluskat laastarilla tai vaatteella jos mahdollista. Molluskoiden tarttumista toisiin ihmisiin ei voi täysin estää, mutta hyvä hygienia vähentää riskiä.

 

Molluskan hoito

Ontelosyylän hoito riippuu sen sijainnista, koosta ja määrästä. Hoitovaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

Itsehoito: Ontelosyylää voi yrittää poistaa kotona käyttämällä apteekista saatavia valmisteita, jotka nopeuttavat tulehtumista ja edistävät sen irtoamista. Itsehoito vaatii usein pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä, sillä syylän häviäminen voi kestää viikkoja tai kuukausia.

Lääkärin hoito: Jos itsehoito ei auta tai ontelosyylät ovat hankalassa paikassa, kuten kasvoissa tai sukuelimissä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi poistaa ontelosyylän mekaanisesti pinseteillä tai kemiallisesti jäädyttämällä. Lääkärin hoito on yleensä tehokkaampaa ja nopeampaa kuin itsehoito.

Ontelosyylän paraneminen voi vaihdella yksilöllisesti. Joillakin ihmisillä ontelosyylät häviävät itsestään ilman hoitoa muutamassa kuukaudessa tai vuodessa. Toisilla ihmisillä ontelosyylät voivat uusiutua tai levitä muihin kehon osiin. Ontelosyylän poistaminen ei takaa, että se ei tule takaisin, sillä virus voi jäädä piileväksi ihoon.

 

Voiko molluskan puristaa?

Molluskan puristaminen ei ole suositeltavaa, sillä se voi aiheuttaa tartunnan leviämistä, tulehdusta tai arpia. Näppylän sisällä on runsaasti virusta sisältävää vaaleaa solumassaa, joka puristaessa voi levitä iholle ja tarttua muihin ihoalueisiin tai pinnoille. 

Puristaminen voi myös ärsyttää ihoa ja lisätä kutinaa. Jos molluskat tulehtuvat voimakkaasti, niitä voi hoitaa antibakteerisella voiteella. Jos molluskat ovat runsaita, kiusallisia tai haittaavat elämää, niitä voi hakeutua poistattamaan lääkäriltä.

 

Pahasti tulehtunut molluska

Joskus kun syylät alkavat parantua, osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska voi olla kipeä, punainen ja kutiava, mutta se on yleensä merkki siitä, että molluska alkaa parantua. Tulehtunut molluska voi johtua myös bakteeri-infektiosta, jolloin sitä voi hoitaa antibakteerisella voiteella

Tulehtuneet molluskat eivät ole mitään, mistä tulisi huolestua. Päinvastoin, tulehdus on merkki siitä, että ne alkavat parantua ja häviävät itsestään ajan myötä. Tulehtuneet molluskat ovat yleisiä lapsilla, etenkin atoopikoilla, ja ne tarttuvat ihokosketuksessa.

 

Molluska lapsella

 

Molluskoja esiintyy yleisimmin leikki-ikäisillä lapsilla, mutta voivat esiintyä myös vauvoilla ja aikuisilla. Atooppinen iho altistaa myös molluskoille. Niiden hoitoon ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan se riippuu oireista ja sijainnista. 

Usein molluskoita ei tarvitse hoitaa lainkaan, sillä ne häviävät itsestään muutamassa kuukaudessa tai vuodessa. Tarpeen vaatiessa lapsen ihon voi kuitenkin puuduttaa puudutusvoiteella tai -laastarilla, jonka jälkeen molluska voidaan nyppiä irti. 

Joskus molluskoita voidaan poistaa mekaanisesti tai kemiallisesti lääkärin vastaanotolla, mutta tämä voi olla kivuliasta ja jättää arpia. Virustartuntaa voi ehkäistä välttämällä suoraa ihokontaktia syylän kanssa ja käyttämällä omia pyyhkeitä ja vaatteita. Molluskat eivät kuitenkaan ole este päiväkotiin tai kouluun menolle tai harrastuksille.

Ontelosyylät - Usein Kysytyt Kysymykset

Ontelosyylät - Usein Kysytyt Kysymykset