Nivelrikko? Mistä apua nivelrikon hoitoon
Tammikuu 13, 2023Nivelrikko? Mistä apua nivelrikon hoitoon
Nivelrikko eli artroosi on yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy erityisesti polvessa, selkärangassa, isovarpaan tyvessä sekä sormien nivelissä. Jäykkyys, kipu ja toistuva jomotus nivelessä ovat tyypillisimpiä nivelrikon oireita, ja nivel voi olla myös turvoksissa.
Suuri osa nivelrikkodiagnoosin saaneista pärjää vaivan kanssa kohtuullisen hyvin. Oireilua voi myös lievittää, vaikka rikko ei kokonaan paranekaan.
Mikä altistaa nivelrikolle?
Nivelrikko yleistyy ikääntyessä. Vaiva lisääntyy yli 45-vuotiailla, ja eläkeiän ylittäneistä naisista polven nivelrikosta kärsii jo viidennes. Nivelrikko sormissa tai varpaissa syntyy tavallisesti perinnöllisen taipumuksen vuoksi.
Isojen nivelien, kuten lonkan ja polven nivelrikon merkittävimpiä altistavia tekijöitä ovat
- lihominen ja ylipaino
- nivelten vammat, tapaturmat ja murtumat
- erityisen raskas urheilu tai
- pitkään jatkuva, niveliä kuormittava raskas työ
Väestötasolla lihominen aiheuttaa ja pahentaa merkittävästi polven nivelrikkoa.
Nivelrikon itsehoito: mistä apua oireisiin?
Koska nivelrikkoa ei voi parantaa kokonaan, on tärkeää keskittyä niihin keinoihin, joilla nivelen kipua voi lievittää, ja säilyttää nivelen toimintakyky ja mahdollisimman kivuton liikkuminen, sekä estää nivelrikon paheneminen.
Jos nivelrikkoon liittyy ylipainoa, ylipainoisen nivelrikkopotilaan kannattaa pyrkiä normaalipainoon. Painon keventäminen voi helpottaa kipuja, ja auttaa ehkäisemään vaivan pahenemista.
Nivelrikon hoidossa kipulääkkeenä käytetään ensisijaisesti parasetamolia. Jos parasetamoli ei tuo riittävästi apua, seuraavaksi siirrytään tulehduskipulääkkeisiin. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti kivun hoitoon tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä.
Lääkkeiden käytössä ja annostelussa noudatetaan tarkoin niiden annosteluohjeita. Suun kautta otettavan lääkkeen lisäksi nivelen alueella voi käyttää myös kipugeeliä. Jos käytössä on myös muita lääkkeitä, antaa lääkäri ohjeet oikean kipulääkkeen käyttöön.
Leikkaushoitoa voidaan harkita, jos muut apukeinot eivät enää auta. Lonkka- ja polvinivel voidaan korvata tekonivelillä, ja pienempiä niveliä voidaan jäykistää.
Nivelten hyvinvointiin on saatavilla myös glukosamiini- ja kondroitiinivalmisteita.
Glukosamiini on nivelen rustossa esiintyvää ainetta, joka osallistuu rustokudoksen aineenvaihduntaan. Ikääntyessä ja nivelrikossa glukosamiinin määrä vähenee rustossa vähenee. Ravintolisänä käytetty glukosamiini voi lisätä ruston muodostumista, ja näin ehkäistä ruston vähenemistä nivelrikossa.
Polven nivelrikko: täsmäapua apteekin valikoimasta
Nivelrikko polvessa tai lonkassa on nivelrikon muodoista sellainen, joka voi aiheuttaa eniten terveydellistä tai taloudellista haittaa. Polven nivelrikon tulehdusvaiheessa polveen saattaa kertyä nestettä. Tämä näkyy ja tuntuu polven turvotuksena ja kuumotuksena.
Kylmä- ja lämpöhoito voivat lievittää nivelkipua ja tulehdusta. Kylmähoito sopii akuuttiin kipuun, kun nivel on turvonnut ja arka. Lämpöhoito sopii krooniseen kipuun, kun nivel on jäykkä ja kireä. Voit käyttää esimerkiksi kylmä- tai lämpöpussia, geeliä tai haudetta. Polven nivelrikon kanssa liikkuvaa voi auttaa puolestaan polvituki.
Polven nivelrikon oireita ovat:
- Kipu, joka ilmaantuu kävellessä, rappusissa tai pitkään liikkuessa. Kipu voi tuntua myös sääressä, reidessä ja lonkassa.
- Jäykkyys, joka on pahimmillaan aamulla tai istumisen jälkeen. Jäykkyys vaikeuttaa polven taivuttamista ja ojentamista.
- Turvotus, joka johtuu niveltulehduksesta tai nesteestä polvessa. Turvotus voi lisätä kipua ja jäykkyyttä.
Polviniveleen voidaan myös käyttää ruiskeena hyaluronaattia (kukonhelttauutetta) tai hylaania. Hyaluronaattia voisi kuvailla nivelen voiteluöljyksi, sillä sitä on nivelrustossa ja nivelnesteessä. Hyaluronaatti toimii nivelen liukasteena ja ehkäisee kipua ja jäykkyyttä rasituksessa. Kortisonipistos auttaa erityisesti nivelen turvotuksen laskemiseen.
Millainen polvituki nivelrikkoon?
Paras apu polven nivelrikkoon on painonhallinta, sekä lihasvoiman ylläpitäminen voimaharjoittelulla. Polvituki tuo apua nivelrikkoon siten, että sen avulla liikunta ja voimaharjoittelu onnistuu helpommin.
Polvituki ei itsessään korjaa nivelrikkoa, vaan apu perustuu liikunnan lisäämiseen. Tuki tuo vakautta ja tukea polvinivelelle, jolloin liikkuminen on helpompaa. Tuki voi myös puristaa polvea sopivasti, jolloin turvotus ja kipu lievittyvät.
Polvituen valintaan vaikuttaa se, miten sitä aikoo käyttää. Tuen pitäisi olla helppo pukea ja riisua, eikä sen pitäisi olla liian raskas tai epämukava. Tuen pitäisi sopia sekä arkeen että urheiluun. Arkikäyttöön sopiva tuki mahtuu hyvin housunlahkeen alle.
Nivelrikko ja liikunta sopivat yhteen
Kun nivel on pahasti ärtynyt, kannattaa sille antaa hetken aikaa lepoa ja ottaa rauhallisesti. Pitkäksi ajaksi ei kuitenkaan kannata jäädä lepäilemään, vaan pyrkiä liikkumaan kivun sallimissa rajoissa.
Nivelkipuiselle sopivaa liikuntaa on mm. kävely, pyöräily, vesijuoksu, uinti tai rauhallinen hiihto. Näissä lajiessa niveleen ei kohdistu voimakasta vääntöä tai iskuja. Riippuen omasta tilanteesta, jotkin lajit saattavat aiheuttaa kipuja. Tärkeintä onkin löytää itselleen sopiva laji, joka ei aiheuta kipuja vaan tukee nivelten liikkuvuutta.
Tosin minkäänlainen liikunta ei ole kiellettyä. Pääasia on, että liikkuu säännöllisesti, ja halutessasi meno voi olla vauhdikkaampaakin.
Voimistelu tai fysioterapia auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta. Kiinnitä huomiota siihen, että saisit ojennettua nivelen, kuten lonkan tai polven täysin suoraksi.
Nivelrikon oireena on usein jäykkyys, erityisesti liikkeelle lähtiessä. Alkujäykkyys menee yleensä ohi, kun jatkaa liikkumista.
Nivelrikon oireet saattavat esiintyä myös aaltomaisesti, välillä oireet helpottavat ja toisinaan pahenevat. Jos nivelrikko on vaikea, voi liikkuminen olla hankalaa. Apuvälineet, kuten keppi tai kyynärsauvat voivat tällöin auttaa liikkumisessa.
Nivelrikon ehkäisy kannattaa: muista nämä
Nivelrikon ehkäisyssä tärkeintä on normaalipainoisena ja liikkua säännöllisesti.
Nivelrikon ehkäisy on mahdollista, jos noudattaa muutamia yksinkertaisia ohjeita. Tässä niistä muutama:
- Pidä huolta painostasi. Ylipaino rasittaa niveliä ja lisää nivelrikon riskiä. Pyri siis syömään terveellisesti ja välttämään liikaa kaloreita.
- Liiku monipuolisesti. Nivelille hyviä lajeja ovat esimerkiksi kävely, pyöräily, uinti ja vesijumppa. Liikunta vahvistaa lihaksia, jotka tukevat niveliä. Liikunta myös edistää nivelruston aineenvaihduntaa ja hapensaantia.
- Vältä liiallista kuormitusta. Nivelrikko voi johtua myös nivelvammoista tai yksipuolisesta rasituksesta. Jos harrastat kovaa tai kilpailullista urheilua, huolehdi riittävästä lämmittelystä, venyttelystä ja palautumisesta. Käytä myös asianmukaisia varusteita ja suojia.
- Kuuntele kehoasi. Jos nivelesi ovat kipeät tai turvonneet, lepää ja hakeudu tarvittaessa lääkäriin. Älä jatka liikuntaa, jos se aiheuttaa kovaa kipua tai vaurioittaa niveliäsi.
Liikunta tekee hyvää nivelille. Liikkuessa nivelruston ominaisuudet paranevat, kun nivel saa sopivasti kuormitusta. Liikunta on siksi tärkeää myös kasvuikäiselle lapselle.