Punoittava, kutiseva ihottuma iholla voi olla nokkosihottumaa. Ihottumaa voi ilmetä sekä vartalolla että kasvoilla. Se voi olla akuutti eli ohimenevä reaktio tai krooninen, pitkäaikainen vaiva.

Yleensä siitä kärsivät nuoret aikuiset, mutta myös lapset voivat saada nokkosihottuman. Seuraavaksi kerromme syitä nokkosihottuman taustalla, käymme läpi yleisimmät oireet sekä annamme kotihoito-ohjeet ihottuman hoitamista varten.

Nokkosihottuma eli urtikaria

Nokkosihottuma eli urtikaria on ihottuma, jonka taustalla on yleensä virusinfektio tai allergia. Ihottuma saa nimensä siitä, että se muistuttaa iholla nokkosen (urtica dioica) polttamaa. Ihottuma itsessään ei kuitenkaan liity nokkoseen – vaan yleensä virukseen tai allergiaan.

Nokkosihottumassa keho vapauttaa ihoon histamiinia, joka aiheuttaa nokkosen pistoa muistuttavat kohoumat. Nokkosihottuman ensisijaisena hoitona onkin antihistamiini.

Nokkosihottuman oireet

Nokkosihottuma on iholla ilmenevä reaktio, jonka tunnistaa yleensä kutiavista ja punertavista kohoumista iholla. Kasvoilla voi olla myös turvotusta. Jos nokkosihottumaan liittyy hengitysvaikeuksia tai voimakasta turvotusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. 

Oireiden kesto vaihtelee. Nokkosihottuma voi olla äkillinen (akuutti) tai pitkäaikainen (krooninen). Akuutin nokkosihottuman kesto on alle kuusi viikkoa. Krooninen nokkosihottuma on kyseessä silloin, kun oireet jatkuvat yli kuuden viikon ajan.

Kutiavat kohoumat iholla

Iholle nousee kutiavia, punoittavia alueita, jotka muistuttavat nokkosen polttamia. Kohoumien keskusta voi olla vaaleampi kuin reuna-alueet. Yksittäiset läiskät häviävät yleensä muutamassa tunnissa, mutta uusia saattaa ilmestyä nopeasti tilalle.

Laikut voivat olla pieniä tai yhdistyä suuremmiksi alueiksi. Ihottuma voi muuttua ja siirtyä paikasta toiseen. Akuutissa nokkosihottumassa kohoumat häviävät yleensä vuorokaudessa.

Silmien ja huulten turvotus

Silmien ja huulten turvotus nokkosihottuman yhteydessä on melko yleistä ja liittyy usein angioedeemaan. Sillä tarkoitetaan syvempien ihokudosten turvotusta. Turvotusta voi esiintyä erikseen tai yhdessä ihon pintapuolisten paukamien kanssa.

Turvotus ei yleensä kutia kuten nokkosihottuman paukamat, mutta voi olla kivulias tai aiheuttaa epämukavuutta. Hakeudu välittömästi hoitoon, jos turvotukseen liittyy:

  • Hengitysvaikeuksia.
  • Kurkun tai kielen turvotusta.
  • Voimakasta kipua tai oireiden nopeaa pahenemista.
  • Pyörtymisen tunnetta.

Nämä oireet voivat olla merkki hengenvaarallisesta allergisesta reaktiosta (anafylaksia).

Mikä laukaisee nokkosihottuman?

Nokkosihottuman laukaisee yleensä kehon oman puolustusjärjestelmän toimintahäiriö. Siinä solut erittävät aineita, jotka nostavat iholle kutiavia paukamia. Puolustusjärjestelmän toimintahäiriön takana saattaa olla esimerkiksi virusinfektio.

Nokkosihottuman taustalla voi olla myös allerginen reaktio (ruoka-aineallergia, hyönteisten pistosta aiheutuva allergia, eläinallergia, home ja muut sisäilmaongelmat).

Stressi yleensä pahentaa nokkosihottuman oireita, ja yhdessä esimerkiksi virusinfektion kanssa se voi aiheuttaa nokkosihottuman syntymisen.

Ulkoiset ärsykkeet saattavat myös aiheuttaa nokkosihottumaa. Tällöin puhutaan fysikaalisesta nokkosihottumasta tai fysikaalisesta urtikariasta.

Voiko home laukaista nokkosihottuman?

Kyllä. Home voi olla yksi nokkosihottuman aiheuttajista, erityisesti silloin, kun henkilö on herkkä homeille tai homeen itiöille. Altistuminen homeelle voi aiheuttaa joko suoran allergisen reaktion tai pahentaa olemassa olevia iho-ongelmia.

Homeiden itiöt voivat aiheuttaa ylireaktion kehon immuunijärjestelmässä, mikä johtaa nokkosihottuman oireisiin. Home kasvaa erityisesti kosteissa ja huonosti tuuletetuissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa, kellareissa, ilmanvaihtojärjestelmissä sekä huonekaluissa.

Mikäli kyse on homeen laukaisemasta ihottumasta, oireet ilmenevät etenkin niissä paikoissa, joissa epäillään olevan hometta. Iho- tai verikokeilla voidaan selvittää, onko kyseessä homeallergia. Jos epäilet homeen aiheuttavan nokkosihottumaa, on tärkeää selvittää sekä mahdollinen allergia että homeongelman laajuus. Pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa oireita ja johtaa muihin terveysongelmiin.

Stressi voi pahentaa nokkosihottumaa

Stressi voi pahentaa nokkosihottumaa tai jopa laukaista sen yhdessä esimerkiksi virusinfektion kanssa. Tämä johtuu siitä, että stressi vaikuttaa suoraan kehon immuunijärjestelmään ja voi lisätä histamiinin tuotantoa, mikä pahentaa nokkosihottumaan liittyviä oireita, kuten kutinaa ja ihon turvotusta.

Stressi usein johtaa vaikeasti hallittavaan kierteeseen: kutina lisää stressiä, mikä taas pahentaa oireita. Näin voi syntyä krooninen nokkosihottuma.

Fysikaalinen urtikaria

Fysikaalinen urtikaria poikkeaa hieman tavanomaisesta nokkosihottumasta. Erilaiset ärsykkeet, kuten kylmä, kuumuus, paine, auringonvalo ja hikoilu voivat laukaista oireet. Tällöin iholle saattaa ilmaantua punaisia, kutisevia kohoumia, jotka muistuttavat tavallista nokkosihottumaa. 

Esimerkiksi kylmänokkosihottumassa (cold urticaria) ihottuma ja kutina ilmenevät kylmän vaikutuksesta, kuten jäisen veden tai kylmän ilman kosketuksesta iholle. 

Fysikaalista urtikariaa hoidetaan yleensä kuten tavanomaista urtikariaa: ensisijainen hoitokeino on antihistamiini. On myös tärkeää välttää oireita laukaisevia tekijöitä. Näitä tekijöitä voivat olla esimerkiksi liiallinen kylmyys tai kuumuus.

Nokkosihottuma kasvoissa

Nokkosihottuma kasvoissa on erityisen häiritsevä vaiva, koska se esiintyy näkyvällä alueella ja yleensä aiheuttaa kutinaa, turvotusta ja punoitusta koko kasvojen alueella.

Kasvojen iho on herkkä, joten nokkosihottuman oireet kasvoissa voivat tuntua voimakkaammilta kuin oireet muualla kehossa. Ensisijainen hoitokeino on antihistamiini. Ihonhoidossa kannattaa käyttää hajusteettomia ja hypoallergeenisia tuotteita. 

Minkä näköinen on nokkosihottuma kasvoissa?

Nokkosihottumassa kasvojen ihoon muodostuu kutisevia ja punertavia kohoumia.
Paukamien koko voi vaihdella pienistä pisteistä suurempiin, yhdistyneisiin alueisiin.

Silmien, poskien ja huulten turvotus on tavallista ja liittyy usein angioedeemaan. Kasvojen iho voi tuntua kuumalta tai punoittaa voimakkaasti.

Mikä aiheuttaa oireita kasvoihin?

Erilaiset allergiat ovat nokkosihottuman tavanomaisia aiheuttajia – etenkin puhuttaessa kasvojen alueesta. Kosmetiikka, kuten ihonhoitotuotteet, aurinkovoiteet tai hiustenhoitotuotteet voivat aiheuttaa allergiaa. Allergisoivat ruoka-aineet syötynä tai niiden kosketus kasvoihin (esim. mausteet, hedelmät) saattavat aiheuttaa allergisen reaktion. 

Allergian lisäksi nokkosihottumaa kasvoihin voi aiheuttaa myös esimerkiksi virusinfektio.

Nokkosihottuma lapsella

Nokkosihottuma on yleinen lapsilla ja voi ilmetä äkillisesti. Punoittavat paukamat lapsen iholla saattavat huolestuttaa vanhempia, mutta useimmiten nokkosihottuma on vaaraton ja menee itsestään ohi. Lapsella nokkosihottuman syy on yleensä virusinfektio tai allergia. Pistiäiset (ampiainen, mehiläinen, kimalainen) voivat aiheuttaa nokkosihottumaa. 

Iholle ilmestyy kutisevia ja punaisia kohoumia. Paukamat voivat olla pieniä tai suuria ja joskus yhdistyä laajemmiksi alueiksi. Paukamien koko ja sijainti voivat muuttua nopeasti, jopa minuuteissa. Voimakas kutina voi tehdä lapsesta levottoman tai ärtyneen.

Nokkosihottuma lapsella hoidetaan samalla tavalla kuin vastaava aikuisella.

Nokkosihottuman hoito

Nokkosihottuman hoito riippuu sen syystä ja oireiden vakavuudesta. Useimmat tapaukset ovat lieviä ja häviävät itsestään, mutta oireita voidaan lievittää tehokkaasti etenkin antihistamiinilla. Vakavammat tai krooniset tapaukset saattavat vaatia lääkärin hoitoa.

Antihistamiini ensisijaisena hoitona

Nokkosihottuman ensisijainen hoito on antihistamiini. Histamiini on kehon tuottama yhdiste, joka vapautuu allergisen reaktion tai infektion yhteydessä ja aiheuttaa nokkosihottuman oireet. Antihistamiinit estävät histamiinin vaikutuksia ja lievittävät kutinaa sekä ihottumaa. Antihistamiinit vähentävät oireita, mutta eivät poista itse syytä.

Vältä ihottuman raapimista

Nokkosihottuman aiheuttama kutina voi olla voimakasta. Raapiminen voi kuitenkin pahentaa ihottumaa ja aiheuttaa ihoärsytystä, joten raapimista kannattaa yrittää välttää. Raapiminen johtaa helposti kierteeseen, jossa kutina lisääntyy raapimisesta ja tarve raapia kasvaa. Rauhoittavat voiteet tai kylmägeelit iholle levitettynä voivat tuoda tilapäistä helpotusta.

Pidä oirepäiväkirjaa

Oirepäiväkirjan avulla saatat havaita esimerkiksi tietyssä paikassa oleskelun, eläimen läsnäolon tai jonkin ruoan syömisen välisen yhteyden oireisiin. 

Ruokapäiväkirjan avulla voit selvittää sen, onko nokkosihottumalla yhteys johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen. Tällöin kyseessä saattaa olla ruoka-aineallergia. Ruoka-aineallergiassa oireet ilmaantuvat yleensä noin puolen tunnin sisällä tietyn ruoka-aineen syömisestä. Etenkin lapsilla nokkosihottuman laukaisijana on usein allergia jollekin ruoka-aineelle.

Valitse ihonhoitotuotteet viisaasti

Nokkosihottuman vuoksi iho on yleensä varsin kutiseva ja punoittava. Valitse ihonhoitotuotteet, jotka tukevat ihon suojakerrosta. Kasvoille ja vartalolle on saatavilla hajusteettomia, hypoallergeenisia tuotteita, jotka on suunniteltu kuivalle ja kutisevalle iholle. 

Pidä iho hyvin kosteutettuna miedolla, hajusteettomalla kosteusvoiteella, jotta iho pysyy suojattuna. Käytä ihon pesuun hellävaraisesti puhdistavaa tuotetta. 

Nokkosihottuman ennaltaehkäisy – onko se mahdollista?

Nokkosihottuman ennaltaehkäisy keskittyy oireiden laukaisijoiden tunnistamiseen ja välttämiseen sekä ihon ja immuunijärjestelmän hyvinvoinnin tukemiseen. Koska nokkosihottuma voi johtua monista eri syistä, kuten allergioista, stressistä, infektioista tai näiden yhdistelmästä, tehokas ennaltaehkäisy vaatii yksilöllistä lähestymistapaa.

Jos tiedät altistuvasi laukaisevalle tekijälle (esimerkiksi allergiaa aiheuttava paikka tai ruoka-aine), voit ottaa antihistamiinin ennakkoon lääkärin ohjeen mukaan.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®, Lääkärikeskus Aava