Rauta on elimistölle tärkeä hivenaine, jota elimistö käyttää polttoaineena useissa tärkeissä reaktioissa ja prosesseissa. Riittävä raudan saanti mahdollistaa elimistön ja kudosten optimaalisen toiminnan. 

Rauta sitoo happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa, ja edistää hapen kulkeutumista keuhkoista kudoksiin ja elimistön perustoimintoihin.

Valtaosa ihmisistä saa riittävän määrän rautaa ruokavaliosta, mutta usein on myös tilanteita, jolloin tarvitaan rautalisää. Runsaat kuukautiset, raskausaika tai ruokavalion puutteet ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin lisärauta voi olla tarpeen. Erilaisia rautavalmisteita on tarjolla lukuisia, jolloin itselleen sopivimman tuotteen löytäminen voi olla haastavaa.

Tämä artikkeli on kattava opas parhaan rautavalmisteen valintaan, sekä tarjoaa laajan tietopaketin raudan merkityksestä jokapäiväiseen hyvinvointiimme.

Kuinka valita paras rautavalmiste? - Ota nämä seikat huomioon

Oikean rautavalmisteen valinta voi osoittautua haastavaksi, sillä markkinoilla on lukuisia tuotteita, jotka eroavat toisistaan niin raudan muodon, annostuksen, imeytymismekanismin kuin valmisteen sisältämien muiden ainesosien suhteen. Itselleen sopivimman valmisteen valinta on tärkeää, jotta raudan saanti on riittävää eikä toisaalta aiheuta sivuoireita.

Ennen rautavalmisteen valintaa ja käytön aloittamista on tärkeää keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen määrittää raudanpuutteen syyn sekä suosittelee sopivaa rautavalmistetta ja annostusta. On myös tärkeää muistaa, että liiallinen raudan saanti voi olla haitallista, joten rautavalmisteita tulisi käyttää vain tarpeen vaatiessa ja suositellun annostuksen mukaisesti.

Raudan muoto ja ainesosat

Rautaa on saatavilla eri muodoissa. Jotkin valmisteet voivat lisäksi sisältää C-vitamiinia, mineraaleja tai aminohappoja, jotka tehostavat raudan imeytymistä.

Annostus

Rautavalmisteita on saatavilla eri vahvuisina. On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeistusta ja suosituksia. Liiallinen raudansaanti voi olla haitallista, minkä vuoksi on tärkeää valita valmiste, jonka vahvuus vastaa päivittäistä raudantarvettasi. 

Aloita rautakuuri pienemmillä kerta-annoksilla minoimoidaksesi mahdolliset sivuoireet. Rauta-annosta lisätään muutaman päivän kuluessa jos sivuvaikutuksia ei ilmene.

Huomioi mahdolliset sivuvaikutukset

Osalle ihmisistä rautavalmisteet voivat aiheuttaa vatsaongelmia, kuten kipua ja ummetusta. Jos valitsemasi rautalisä aiheuttaa vatsavaivoja, suosittelemme kokeilemaan toista valmistetta tai ottamaan rautalisän aterian yhteydessä.

Olo-apteekin rautavalmisteet vertailussa

Sideral Forte

  • Annostus: 30 milligrammaa
  • Yksi markkinoiden pidetyimmistä rautalisistä
  • Sisältää sukrosomiaalista rautaa ja C-vitamiinia
  • Tehokkaasti ohutsuolessa imeytyvä tabletti
  • Sopii myös herkkävatsaisille
  • Gluteeniton ja vegaaninen

Tutustu Sideral Forteen

Sideral Folic

  • Annostus: 30 milligrammaa
  • Jauhemainen suussa sulava koostumus
  • Sisältää sukrosomiaalista rautaa, foolihappoa sekä B6-, B12-, D3- ja C-vitamiineja
  • Foolihapon ja vitamiinien ansiosta soveltuu erityisesti naisille

Tutustu Sideral Foliciin

Puhdas+ Rauta & Folaatti

  • Annostus: 20 milligrammaa
  • Sisältää raudan lisäksi B12-vitamiinia, C-vitamiinia ja folaattia
  • Erittäin vatsaystävällinen
  • Kasviperäinen
  • Helposti nieltävä kapseli

Tutustu Puhdas+ Rauta & Folaattiin

Ferrodan Fe2+

  • Annostus: 100 milligrammaa
  • Vahva ja pitkävaikutteinen
  • Ei aiheuta vatsavaivoja
  • C-vitamiini edistää raudan imeytymistä

Tutustu Ferrodan Fe2+

Ferrion

  • Annostus: 100 milligrammaa / tabletti, 1 - 2 tabl vuorokaudessa
  • Erittäin vahva ja pitkävaikutteinen
  • 60 milligrammaa C-vitamiinia
  • Helposti nieltävä ja puolitettava tabletti
  • Sopii myös vegaaneille

Tutustu Ferrioniin

APTEEKKI Rautasuihke

  • Annostus: 15 suihkausta sisältää 20 milligrammaa rautaa
  • Miedosti mansikanmakuinen suusuihke
  • Mikrokapseloitu rauta
  • Sopii myös lapsille
  • Vatsaystävällinen
  • Laktoositon, gluteeniton, vegaaninen

Tutustu APTEEKKI Rautasuihkeeseen

Raudan merkitys elimistölle

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, joka vaikuttaa merkittävästi terveyteen. Raudan merkitys elimistölle on monipuolinen, ja se on kriittinen osa useissa kehon biokemiallisissa reaktioissa ja prosesseissa.

  • Rauta edistää normaalia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista.
  • Rauta edistää normaalia hapenkuljetusta kehossa.
  • Rauta edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

Hemoglobiini ja myoglobiini

Raudan tärkein tehtävä on hemoglobiinin ja myoglobiinin muodostaminen. Hemoglobiini on veren punasolujen proteiini, joka sitoo happea keuhkoissa ja kuljettaa sen kudoksiin. Kun veri kiertää keuhkojen läpi, sitoo hemoglobiini itseensä happiatomeita ja kuljettaa ne kudoksiin. Kudoksissa hemoglobiini sitoo itseensä hiilidioksidia ja kuljettaa sen keuhkoihin.

Matala ferritiini ja hemoglobiini voi johtaa anemiaan, joka vaatii aina rautalääkityksen.

Myoglobiini varastoi happea lihassoluissa ja vapauttaa sitä tarpeen mukaan. Se sitoo itseensä happea, kun lihakset ovat levossa tai toimivat matalalla teholla, ja vapauttaa happea, kun lihakset tarvitsevat lisää energiaa esimerkiksi voimakkaan fyysisen rasituksen aikana.

Ilman riittävää rautavarastoa näiden molekyylien toiminta heikentyy, mikä voi johtaa kudosten hapenpuutteeseen.

Kuinka paljon rautaa tarvitaan? – Päivittäiset saantisuositukset

Raudan tarve on yksilöllistä, ja se vaihtelee muun muassa iän, sukupuolen ja terveydentilan mukaan. Yleiset raudan saantisuositukset varmistavat, että kehon rautavarastot pysyvät riittävinä ja elimistö kykenee toimimaan optimaalisesti. Eri rautavalmisteiden imeytymistavassa on myös eroja, joten varmista aina valmisteen suositeltu päiväannos pakkauksen tuoteselosteesta.  

Aikuiset

Raudan saantisuositus aikuisilla riippuu sukupuolesta. Aikuisilla miehillä suositus on 9 milligrammaa vuorokaudessa. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla päivittäinen suositus on 15 milligrammaa johtuen kuukautisten aiheuttamasta rautavajeesta.

Raskaana olevat ja imettävät

Raskauden aikana raudan tarve nousee huomattavasti, sillä raskaana oleva joutuu tuottamaan enemmän verta sekä itselleen että kasvavalle sikiölle. Raskauden aikana raudan saantisuositus on 27 milligrammaa päivässä. Imetyksen aikana raudan tarve on hieman matalampi kuin raskauden aikana, mutta silti suurempi kuin ei-imettävillä äideillä.

Lapset ja nuoret

Lapsilla ja nuorilla raudan tarve kasvaa iän myötä. Painoonsa suhteutettuna suurin tarve on vauvoilla ja taaperoilla, sillä he kasvavat nopeasti. Murrosikäisillä tytöillä raudan tarve voi nousta alkaneiden kuukautisten myötä.

Milloin tarvitaan rautalisää?

Vaikka suuri osa ihmisistä saa riittävästi rautaa ruokavaliosta, on olemassa tilanteita, jolloin rautalisän käyttö on välttämätöntä.

On tärkeä ottaa huomioon, että elimistö ei kykene hyödyntämään kaikkea ravinnon sisältämää rautaa: Eläinperäisestä raudasta imeytyy noin 25 prosenttia, kun taas kasviperäisestä raudasta vain 6-13 prosenttia.

Anemia

Raudanpuuteanemia on yleisin syy rautavalmisten käytölle. Anemia kehittyy. kun elimistön rautavarastot eivät kata punasolujen riittävää tuotantoa. Raudanpuuteanemian yleisimpiä oireita ovat hengenahdistus, väsymys, kalpeus sekä sydämentykytys. Raudanpuuteanemian hoito vaatii lähes poikkeuksetta rautavalmisteen käyttöä.

Anemia parantuu rautavalmisteella yleensä muutamassa kuukaudessa. Rautakuuria jatketaan 2–3 kuukauden anemian paranemisen jälkeen, jotta elimistön rautavarastot saadaan palautettua optimaaliselle tasolle.

Raskaus

Kuten aiemmin mainittiin, raskauden aikana raudan tarve voi lähes tuplaantua. Vaikka osa kasvaneesta raudantarpeesta voidaan kattaa ruokavaliomuutoksilla, vaaditaan usein rautalisän käyttöä optimaalisen rautavaraston ylläpitämiseksi.

Runsaat kuukautiset

Poikkeuksellisen runsaat kuukautiset voivat johtaa merkittävään raudan menetykseen, jolloin suositellaan rautavalmisteen käyttöä.

Vegaaninen ruokavalio

Kasvipohjainen vegaaniruokavalio sulkee pois kaikki eläinperäiset tuotteet, jotka ovat merkittäviä raudan lähteitä lähteitä. Vegaaniruokavaliota noudattavien on tärkeä seurata rauta-arvojaan ja varmistaa, että he saavat riittävästi rautaa kasviperäisistä lähteistä tai tarvittaessa rautavalmisteista.

Krooniset sairaudet

Eräät sairaudet, kuten keliakia, tulehduksellinen suolistosairaus tai krooninen munuaissairaus voivat heikentää raudan imeytymistä.

 

Usein kysyttyä rautavalmisteista

Miksi rautavalmisteita käytetään?

Rautavalmisteita käytetään korvaamaan kehon rautavajetta, joka voi johtua monista esimerkiksi yksipuolisesta ruokavaliosta, sairauksista tai elämäntilanteista (esim. raskaus).

Voiko rautavalmisteista saada liikaa rautaa?

Kyllä, liiallinen raudan saanti voi olla haitallista ja johtaa raudan liikasantiin. Siksi on tärkeää noudattaa suositeltua annostusta ja keskustella lääkärin kanssa ennen rautavalmisteen käytön aloittamista.

Miksi jotkut rautavalmisteet aiheuttavat vatsavaivoja?

Joillakin ihmisillä rauta voi ärsyttää vatsaa, mikä voi johtaa ummetukseen, ripuliin tai vatsakipuun. Tämän välttämiseksi valmistetta voi kokeilla ottaa aterian yhteydessä.

Voinko ottaa rautavalmisteen muiden lääkkeiden tai lisäravinteiden kanssa?

Jotkut lääkkeet ja lisäravinteet voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen. On tärkeää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa rautavalmisteen yhteisvaikutuksista muiden tuotteiden kanssa.

Mikä on paras aika ottaa rautavalmiste?

Usein rautavalmiste suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan, koska tietyt ruoka-aineet, kuten maitotuotteet tai kahvi, voivat heikentää raudan imeytymistä. Jos valmiste aiheuttaa vatsavaivoja, sen voi kuitenkin ottaa aterian yhteydessä.

Miksi joissakin rautavalmisteissa on C-vitamiinia?

C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä suolistosta, minkä vuoksi sitä lisätään moniin rautavalmisteisiin.

Voivatko lapset käyttää rautavalmisteita?

Kyllä, mutta lasten rautavalmisteiden annostus on erilainen kuin aikuisilla. On tärkeää noudattaa suositeltua annostusta ja keskustella lastenlääkärin kanssa ennen rautavalmisteen antamista lapselle.

Miten säilytän rautavalmisteeni?

Useimmat rautavalmisteet tulee säilyttää viileässä, kuivassa paikassa suojattuna suoralta auringonvalolta. On tärkeää pitää rautavalmisteet poissa lasten ulottuvilta.

Kuinka kauan voin käyttää rautavalmistetta?

Rautavalmisteen käytön kesto riippuu yksilöllisestä raudan tarpeesta. On tärkeää seurata rauta-arvoja säännöllisesti ja keskustella lääkärin kanssa rautavalmisteen käytön jatkamisesta.

Mistä tiedän, tarvitsenko rautavalmistetta?

Raudan tarvetta voidaan arvioida verikokeilla, jotka mittaavat hemoglobiinia ja ferritiiniä. Jos epäilet raudanpuutetta, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen rautavalmisteen käytön aloittamista.