Akuutti poskiontelontus on sitkeä vaiva, joka seuraa usein tavallisen flunssan tai allergisen nuhan jälkitautina. Kun nenän limakalvot turpoavat ja poskionteloihin kertyy limaa, tulehdus voi kehittyä.

Tulehdus aiheuttaa painetta poskissa, paksua vuotoa nenästä ja jopa päänsärkyä, jotka voivat häiritä arkea merkittävästi. Vaikka suurin osa poskiontelotulehduksista paranee itsestään, pitkittyneet ja toistuvat tulehdukset vaativat lääkärin hoitoa.

Miten poskiontelotulehdus syntyy ja mitä voit tehdä sen hoitamiseksi kotona? Tässä artikkelissa käymme läpi poskiontelotulehduksen oireet, tehokkaat hoitokeinot ja vinkit sen ennaltaehkäisyyn, jotta voit helpottaa oireitasi ja ehkäistä tulehduksen uusiutumista.

Keskeistä

  • Poskiontelotulehdus on yksi sinuiitin muodoista. Samaan kategoriaan kuuluu mm. otsaontelotulehdus. 
  • Lapsilla poskiontelontulehdus on harvinaisempi
  • Poskiontelotulehdus on yleinen flunssan jälkitauti
  • Poskiontelotulehdus paranee usein itsestään, ellei kyseessä ole krooninen tai bakteerin aiheuttama tulehdus
  • Poskiontelotulehdus voidaan jakaa neljään kategoriaan: akuutti, toistuva, subakuutti sekä krooninen
  • Poskiontelontulehdus voi olla myös hammasperäinen, eli johtua hoitamattomista hammasongelmista

Mistä poskiontelotulehdus johtuu?

Poskiontelotulehdus saa usein alkunsa tavallisen flunssan tai allergisen nuhan seurauksena. Virusperäinen flunssa voi turvottaa nenän limakalvoja, mikä estää liman normaalin kulun poskionteloista ja luo otollisen ympäristön bakteerien kasvulle.

Poskiontelotulehdus kehittyy usein vasta 5-7 vuorokauden kuluessa flunssan oireiden alkamisesta. 

Poskiontelotulehduksista noin 90 % on virusperäisiä ja paranevat itsestään. Bakteeriperäinen tulehdus on harvinaisempi, ja vaatii lääkärin diagnoosin ja antibiootit.

Akuutin poskiontelotulehduksen oireet

Poskiontelontulehduksen yleisimmät oireet ovat:

  • Tukkoinen nenä ja sitkeä räkä ja lima
  • Paineen tunne poskissa, joskus myös painekipu
  • Haju- ja makuaistin heikkeneminen
  • Päänsärky ja joskus myös hammassärky

Poskiontelotulehduksen oireet voivat olla häiritseviä ja vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämään. Yleisimpiä oireita ovat nenän tukkoisuus ja paineen tunne poskipäissä, joka voi pahentua erityisesti eteenpäin kumartuessa tai voimakkaasti käveltäessä. Paineen tunne johtuu siitä, että poskionteloihin kertyy limaa, joka ei pääse poistumaan normaalisti.

Toinen tavallinen oire on päänsärky, joka paikantuu usein otsalle tai poskien yläpuolelle. Joillakin ihmisillä tulehdus voi aiheuttaa myös hammassärkyä, koska poskiontelot sijaitsevat lähellä yläleuan hampaita.

Kuume on harvinainen oire, ellei tulehdukseen liity pitkittyneitä flunssaoireita. Tulehdukseen voi liittyä myös voimakasta yskimistä, koska liman valuminen nieluun ärsyttää hengitysteitä, erityisesti öisin.

Vaikka virusperäiset poskiontelotulehdukset paranevat usein itsestään, oireiden pitkittyessä tai pahentuessa on syytä hakeutua lääkäriin.

Pitkittynyt ja krooninen poskiontelotulehdus

Kun poskiontelotulehdus kestää yli 12 viikkoa tai toistuu useasti, kyseessä voi olla krooninen poskiontelotulehdus. Tällaisessa tapauksessa oireet, kuten nenän tukkoisuus, paksun liman eritys ja poskipäiden paine, jatkuvat pitkään, eikä perinteinen hoito auta täysin.

Hoitoon tarvitaan usein kortisonisuihkeita, jotka vähentävät tulehdusta ja turvotusta poskionteloissa. Lääkehoidon lisäksi säännölliset suolavesihuuhtelut voivat myös auttaa liman poistumisessa ja oireiden lieventämisessä.

Jos tilanne ei parane kotikonsteilla ja antibiooteilla, lääkäri voi harkita järeämpiä toimenpiteitä, kuten poskiontelon punktiota.

Riskitekijöitä kroonisen poskiontelotulehduksen kehittymiselle ovat muun muassa tupakointi, allergiat ja ylähampaiden tulehdukset.

Milloin lääkäriin?

  • Oireet ovat poikkeukselliset voimakkaat ja häiritsevät merkittävästi elämää
  • Oireet eivät lopu parissa viikossa
  • Poskiontelotulehdukseen liittyy voimakkaita flunssaoireita
  • Tulehdus toistuu usein

Poskiontelontulehdusta voi hoitaa erityisesti sarvikuonokannulla ja apteekista saatavilla nenäsumutteilla.

Poskiontelotulehduksen diagnosointi

Tyypillisen akuutin poskiontelotulehduksen diagnosointi perustuu ensisijaisesti oireiden arviointiin.

Jos oireet ovat vakavampia, on syytä epäillä bakteeriperäistä tulehdusta, jonka diagnoosi vaatii kuvantamisen. Bakteeriperäistä poskiontelotulehdusta ei voi diagnosoida pelkän subjektiivisen oirekuvauksen perusteella.

Lääkäri voi tehdä diagnoosin poskiontelon ultraääni- tai röntgenkuvauksella, jotka auttavat havaitsemaan eritteiden kertymisen poskionteloihin. 

Kliiniset löydökset, kuten märkäinen erite nenäkäytävässä, viittaavat bakteeriperäiseen tulehdukseen.

Oikean diagnoosin varmistaminen on tärkeää, jotta vältytään tarpeettomilta antibioottikuureilta ja hoito voidaan kohdentaa oikein.

Poskiontelotulehduksen hoito

Poskiontelotulehduksen hoito riippuu tulehduksen syystä ja oireiden vakavuudesta. Yleisin syy on virusperäinen tulehdus, joka paranee yleensä itsestään parin viikon kuluessa ilman erityistä lääkitystä.

Tavallinen akuutti poskiontelotulehdus paranee kotihoidolla

Akuutti poskiontelotulehdus kestää noin 2-3 viikkoa. Oireet helpottavat yleensä jo ensimmäisen viikon jälkeen.

Kotona oireita voidaan lievittää tehokkaasti käyttämällä nenäsumutteita ja nenäkannua, jotka auttavat poistamaan limaa ja avaamaan tukkeutuneita poskionteloita.

Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja päänsärkyä sekä paineen tunnetta poskipäissä.

Jos poskiontelotulehdukseen liittyy voimakasta yskää ja limaa kurkussa, voit kokeilla myös höyryhengitystä.*

*Höyryhengitys tulee toteuttaa asianmukaisilla välineillä ja turvallisesti. Älä polta itseäsi yrittäessäsi hengittää höyryä kiehuvasta kattilasta. Kotikonstein höyryhengitys onnistuu helpoiten joko laakeasta astiasta, kuumassa suihkussa tai miedoissa löylyissä.

Mikä pitkittää akuutin poskiontelotulehduksen oireita?

  • Astma
  • Allergiat
  • Ahtaat sivuonteloiden ilmastointikanavat ja muut nenän rakenteelliset ongelmat
  • Toistuva flunssa
  • Nenäpolyypit
  • Huono sisäilma

Bakteeriperäinen poskiontelotulehdus vaatii reissun lääkäriin

Jos tulehdus on bakteeriperäinen, oireet voivat olla vakavampia ja kestää jopa 12 viikon ajan. Bakteeriperäisen tulehduksen hoitoon tarvitaan lääkärin määräämä antibioottikuuri.

Lääkäri voi määrätä myös reseptillä saatavaa kortisoninenäsuihketta. Kortisonisuihkeilla on vähemmän haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä, kun taas avaavia suihkeita ei tule käyttää pitkiä aikoja, koska ne voivat aiheuttaa nenän limakalvojen turvotuksen pahenemista. 

Lievissä tapauksissa antibiootteja ei yleensä tarvita, ja liiallinen käyttö voi heikentää niiden tehoa pitkällä aikavälillä.

Vakavissa tapauksissa, joissa oireet ovat erityisen kivuliaita tai tulehdus uusiutuu toistuvasti, voidaan harkita poskiontelopunktiota. Punktiossa poskiontelo puudutetaan ja huuhdellaan sisäpuolelta suolaliuoksella. Toimenpide poistaa liman ja suurimman osan bakteereista.

Jos punktiokaan ei auta pitkittyneeseen poskiontelotulehdukseen, on viimeinen vaihtoehto poskionteloleikkaus. Leikkauksessa avataan poskiontelon tyhjennyskanavaa ja luodaan suotuisat olosuhteet riittävälle ilmankierrolle.

Poskiontelotulehdus lapsilla

Poskiontelotulehdus on yleinen vaiva myös lapsilla, ja sen oireet voivat vaihdella aikuisten oireisiin verrattuna. Lapsilla tulehdus kehittyy usein pidemmän  flunssan tai allergian jälkitautina.

Pienillä lapsilla poskiontelotulehdus on harvinaisempaa, koska poskionteloiden rakenne kehittyy vähitellen. Pienemmillä lapsilla erite ei pääse kerääntymään samalla tavalla onteloihin, joten bakteeriperäiset tulehdukset ovat harvinaisia. Poskionteloiden rakenne alkaa muistuttaa aikuisten vastaavaa vasta teini-iässä, jolloin tulehdusriski kasvaa.

Lapsen flunssaan voi liittyä sivuonteloihin kertyvää eritettä, joka kuitenkin häviää itsestään ilman hoitoa. Flunssan pitkittyessä tai oireiden pahentuessa voidaan epäillä bakteeriperäistä tulehdusta, erityisesti jos oireet kuten märkäinen nuha, yskä ja kuume jatkuvat yli 10 päivää. Antibioottihoito tulee harkintaan, jos oireet eivät helpota tai pahenevat nopeasti.

On tärkeää erottaa tavallinen flunssa vakavammasta tulehduksesta, joka vaatii lääkärin hoitoa. Hälyttäviä oireita ovat esimerkiksi otsan tai poskien turvotus, näön hämärtyminen tai voimakas päänsärky. Näissä tapauksissa tulee hakeutua välittömästi lääkäriin.

Hoitoon kuuluvat yleensä oireiden lievittäminen kotona suolavesihuuhtelulla ja kipulääkkeillä. Antibiootteja käytetään vain, jos on syytä epäillä bakteeriperäistä tulehdusta. Ultraääni- ja röntgenkuvaukset ovat harvoin tarpeen diagnoosin varmistamisessa.

Yhteenveto

Poskiontelotulehdus on yleinen vaiva, joka syntyy usein flunssan tai allergian jälkitautina. Oireita ovat nenän tukkoisuus, kasvojen paineen tunne, paksu erite nenästä ja päänsärky. Useimmissa tapauksissa tulehdus paranee itsestään kotikonstein, kuten nenäsumutteilla ja höyryhengityksellä.

Pitkittyneissä tai bakteeriperäisissä tapauksissa tarvitaan lääkärin apua ja mahdollisesti antibioottihoitoa. Krooninen poskiontelotulehdus vaatii usein pidempiaikaista hoitoa.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko poskiontelotulehduksen saada ilman flunssaa?

Kyllä, vaikka flunssa on yleisin aiheuttaja, myös allergiat, nenän rakenneongelmat tai hammasperäiset tulehdukset voivat aiheuttaa poskiontelotulehduksen.

Miten voin erottaa poskiontelotulehduksen tavallisesta nenän tukkoisuudesta?

Poskiontelotulehduksessa esiintyy usein paineen tunnetta kasvoilla ja paksua märkäistä vuotoa nenästä, mitä tavallisessa tukkoisuudessa ei yleensä ole

Voiko poskiontelotulehdus aiheuttaa hammassärkyä?

Kyllä, tulehdus voi säteillä poskionteloista yläleuan hampaisiin ja aiheuttaa hammassärkyä.

Pitääkö poskiontelotulehdusta aina hoitaa antibiooteilla?

Ei aina. Virusperäinen tulehdus paranee usein itsestään, ja antibiootteja tarvitaan vain bakteeriperäisessä tulehduksessa.

Auttaako nenäkannu poskiontelotulehduksen hoidossa?

Kyllä, suolavesihuuhtelu nenäkannulla voi helpottaa oireita puhdistamalla limakalvoja ja vähentämällä liman kertymistä poskionteloihin.

Voiko poskiontelotulehdus parantua itsestään?

Kyllä, lievät tulehdukset paranevat usein itsestään ilman lääkitystä, etenkin jos kyseessä on virusperäinen tulehdus.

Voiko poskiontelotulehdus vaikuttaa hajuaistiin?

Kyllä, tukkoisuus ja liman kertyminen voivat heikentää hajuaistia tulehduksen aikana.

Onko poskiontelotulehdus tarttuva?

Poskiontelotulehdus ei itsessään ole tarttuva, mutta tulehduksen taustalla oleva flunssavirus voi tarttua ihmisestä toiseen.

Voiko liikunta pahentaa poskiontelotulehdusta?

Kevyt liikunta voi olla hyödyllistä, mutta raskas urheilu tulehduksen aikana voi pahentaa oireita.

Voiko krooninen poskiontelotulehdus aiheuttaa pysyviä vaurioita?

Kyllä, pitkään hoitamaton krooninen tulehdus voi vaurioittaa limakalvoja ja aiheuttaa rakenteellisia ongelmia nenän sivuonteloissa.