Punkin purema - Tunnista puremajälki ja oireet ajoissa
Heinäkuu 27, 2023Punkit ovat iso osa suomalaista luontoa, ja aiheuttavat joka kesä valtavan riesan niin aikuisille, lapsille kuin lemmikeillekin. Punkkien alalajit kuten puutiaiset ja taigapunkit levittävät erilaisia tauteja, joista yleisimpiä ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Nämä taudit voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten sydänoireisiin, neurologisiin sairauksiin ja nivelkipuihin jollei niitä hoideta ajoissa.
Punkin purema ei ole koskaan leikin asia, vaan se on hoidettava niin pian kuin mahdollista. Siksi onkin tärkeää osata tunnistaa punkin purema, poistaa punkki sekä hoitaa puremaa oikein. Nopealla toiminnalla voit välttyä isoiltakin terveysongelmilta.
Tämä artikkeli tarjoaa laajan tietopaketin Suomessa esiintyvistä punkeista, niiden riskeistä, aiheuttamista taudeista sekä levinneisyydestä. Käymme läpi myös yksityiskohtaiset ohjeen punkin pureman tunnistamiseen, ensiapuun, ja punkin oikeaoppiseen poistamiseen iholta.
Puutiaiset - Yleisimmät punkit Suomessa
Suomen luonnossa elää arvioiden mukaan noin 1500 punkkilajia. Niistä yleisin on puutiainen (Ixodes ricinus), joka viihtyy Suomen viileissä ja kosteissa olosuhteissa. Puutiaiset ovat yleisimpiä lounaisessa Suomessa, ja niitä esiintyy aina Oulun ja Kemin korkeudella. Lapissa ja itäisemmässä Suomessa tämä punkkilaji on harvinaisempi, johtuen kuivemmasta ilmasta.
Puutiaisia esiintyy eniten alueilla, joissa on kostea ilma ja runsasta kasvillisuutta. Ranta-alueet, tiheät heinikot sekä tuore kangasmetsä ovat otollisimmat elinympäristöt, sillä puutiainen ei kestä kuivuutta. Jos alueen suhteellinen kosteus laskee alle 80 prosenttiin, eivät puutiaiset selviä.
Punkkien levittämät taudit - Tunnista oireet ajoissa
Borrelioosi on harvinainen, mutta vakavasti otettava punkkien levittämä sairaus. Borrelioosi eli Lymen tauti on yleisin puutiaisten levittämä tauti Suomessa. Se on borrelia-suvun spirokeettabakteerien aiheuttama sairaus, joka voi levitä ihmiseen punkin pureman kautta. Borrelioosin oireet alkavat usein vasta päivien tai jopa viikkojen kuluttua puremasta, usein voimistuen ajan myötä.
Borrelioosin ensioireet tunnistaa usein rengasmaisesta ihottumasta, joka muodostuu pureman ympärille. Muut borrelioosille ominaiset oireet ovat moninaisia, ja ne vaihtelevat flunssamaisista oireista jopa vakavampiin neurologisiin oireisiin. Tauti ja oireet hoidetaan antibioottikuurilla. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kuuri aloitetaan, sitä tehokkaampi ja nopeampi hoito on.
Borrelioosia aiheuttavia bakteereita kantaa keskimäärin 10-30 prosenttia aikuisista puutiaisista. Tautia esiintyy suhteellisesti eniten Ahvenanmaalla, eteläisessä rannikko-Suomessa sekä Pohjanmaalla.
Puutiaisaivotulehdus
Puutiaisaivotulehdus (TBE) on toinen, harvinaisempi puutiaisen levittämä tauti Suomessa. Toisin kuin borrelioosi, se on virusinfektio, jota levittää flavivirusten sukuun kuuluva TBE-virus (tick borne encephalitis).
Puutiaisaivotulehduksen ensimmäisen vaiheen oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin borrelioosissa, mutta voivat ilmetä vakavampina ja voimakkaampina. Tauti voi pahimmassa tapauksessa edetä toiseen vaiheeseen, jossa oireet yltyvät aivokuumeeseen.
Aivokuume voi aiheuttaa flunssamaisten oireiden lisäksi myös neurologisia oireita, kuten kouristuksia, tajunnanhäiriöitä sekä halvausoireita. Tämä aivokuumevaihe on kuitenkin harvinaisempi – vain noin 20-30 prosenttia tapauksesta etenee taudin toiseen vaiheeseen.
Tautia ei voi hoitaa antibiooteilla, mutta sen ehkäisyyn on saatavilla rokote. TBE-rokote on osa kansallista rokoteohjelmaa vuonna 1999 ja sitä aikaisemmin syntyneille. Rokotetta suositellaan erityisesti Suomen lounais- ja länsirannikoilla asuville henkilöille. Esimerkkejä riskialueista ovat muun muassa Simo, Turun saaristo ja Ahvenanmaa, Lappeenranta sekä Kuopion Maaninka. Näillä alueilla havaitaan suhteellisesti eniten puutiasaivotulehdusta vuodessa (noin 15 tartuntaa per 100 000 asukasta).
Missä ja milloin punkkeja esiintyy?
Eri punkkilajeja esiintyy Suomessa metsissä, niityillä sekä tiheiköissä. Punkit vaativat elääkseen riittävän määrän kasvillisuutta ja kosteutta. Punkit viihtyvät rämeiköissä ja heinikossa, mutta esimerkiksi lyhyeksi leikattu nurmikko ei ole niille suotuisa elinympäristö.
Punkit ovat levinneet tasaisesti ympäri Suomea, lukuun ottamatta Lappia. Suurin osa punkeista viihtyy Etelä-Suomessa sekä lähellä rannikkoa, joten liikkuessa sisämaahan tai pohjoiseen punkkien määrä vähenee asteittain. Punkkien esiintyvyyten vaikuttaa paikallinen ilmasto, lämpötila sekä ilmankosteus. Sisämaassa punkkeja esiintyy eniten suurempien vesistöjen lähialueilla.
Punkkikausi määräytyy puhtaasti lämpötilan, ei kalenterin mukaan. Punkit talvehtivat maaperän karikkeessa kunnes lämpötila ylittää +5 celsiusastetta päiväaikaan. Punkit eivät kestä kovaa pakkasta, minkä vuoksi punkkeja esiintyy enemmän alueilla, joissa on leudompi talvi ja enemmän lunta suojana. Siksi poikkeuksellisen kylmä tai vähäluminen talvi voi vähentää tulevan punkkikauden punkkikantoja.
Tunnista punkin puremajälki - Älä jätä puremaa huomiotta
Punkin pureman tunnistaminen on riskien ennaltaehkäisyn ensimmäinen vaihe. Jos epäilet, että ulospäin tavalliselta näyttävä purema voi olla punkin aiheuttama, on tärkeä tarkkailla puremaa ja sitä ympäröivää ihoa muutamien päivien tai jopa viikkojen ajan.
Punkin pureman erottaminen muiden hyönteisten puremista voi olla haastavaa, jos punkki ei ole kiinni ihossa. Punkin purema aiheuttaa harvoin kipua, jolloin se voi helposti jäädä huomaamatta. Muiden hyönteisten puremien ja pistosten tapaan punkin purema voi kutista tai punoittaa, mikä hankaloittaa sen erottamista tavanomaisista hyönteisten puremista.
Jos pureman ympärille ilmestyy muutaman päivän kuluessa punainen rengas, on hakeuduttava lääkäriin välittömästi. Punainen rengas on yleinen borrelioosin ensimmäinen oire, joka on hoidettava mahdollisimman pian taudin leviämisen estämiseksi.
Useissa tapauksissa punkki on edelleen kiinni ihossa. Punkit ovat luonnossa vain muutaman millimetrin kokoisia, mutta imiessään verta ne voivat pullistua jopa senttimetrin paksuiseksi. Kehitysvaiheessa oleva punkki voikin olla haastava nähdä paljaalla silmällä, tai sen voi sekoittaa luomeen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun punkki on imenyt itseensä verta, on punkin pureman havaitseminen väistämätöntä.
Näin tunnistat punkin pureman:
- Musta piste iholla
- Punoitus tai kutina
- Rengasmainen ihottuma
- Purema on kivuton, toisin kuin paarman tai muun hyönteisen purema
- Flunssan kaltaiset oireet pureman jälkeen
Punkin poistaminen iholta - Toimi näin
Jos punkki on kiinni iholla, täytyy se poistaa niin nopeasti kuin mahdollista. Mitä nopeammin punkin saa irti, sitä pienempi on borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen riski. Punkin poisto on helpointa joko punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä, joilla saa tiukan otteen pienemmästäkin punkista.
Punkki irtoaa tehokkaimmin, kun sitä vedetään rauhallisesti ylöspäin. Älä kuitenkaan kierrä punkkia tai purista sitä liikaa. Jossain tapauksissa punkin imukärsä voi jäädä puremakohtaan – siitä ei kannata huolestua, sillä imukärsä poistuu puremasta itsestään muutaman päivän kuluessa.
Punkin poistaminen on helppo toimenpide, joka voidaan suorittaa kotona joko punkkipihdeillä tai punkkilassolla. Nämä työvälineet on tärkeä löytyä joka kodin lääkekaapista. Jos et omista tarvittavia välineitä, epäröit punkin poistamista tai punkki on tiukassa, ota yhteyttä lääkäriin tai terveydenhuollon ammattilaiseen.
Näin poistat punkin:
- Oikeat välineet: Huolehdi että kotoasi löytyy riittävät välineet punkin poistamiseen. Hanki joko punkkilasso tai ohuet pinsetit.
- Tartu punkkiin: Ota tiukka ote punkista mahdollisimman läheltä ihoa. Älä purista liian lujaa - punkki irtoaa helpoiten yhdessä osassa.
- Vedä punkki irti: Poista punkki vetämällä sitä varovasti suoraan ylöspäin. Vältä turhaa kiertämistä – nosta mahdollisimman suoraan. Poistamisen jälkee Iiiskaa tai polta punkki, ettei se pääsE lisääntymään.
- Puhdista puremakohta: Puhdista purema vedellä ja antiseptisellä puhdistusaineella.
- Seuraa oireita: Tarkkaile puremakohtaa seuraavien päivien ja viikkojen ajan mahdollisten oireiden varalta.
Punkin pureman hoito ja tarkkailu - Tarkkaile oireita ja vointia
Pureman ja punkin poiston jälkeen on tärkeää tarkkailla puremakohtaa ja sitä ympäröivää ihoa. Voit helpottaa seuraamista esimerkiksi ottamalla pistoksesta kuvia parin päivän välein, tai kirjoittamalla sen muistiin. Jatkuva seuraaminen mahdollistaa oireiden tunnistamisen hyvissä ajoin ja hakeutumaan hoitoon riittävän ajoissa. Muista pitää myös puremakohta puhtaana välttääksesi tulehdukset ja muut infektiot.
Mikäli huomaat punaisen renkaan pureman ympärillä, on syytä epäillä borrelioosia ja hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian.
Pureman lisäksi on tärkeää tarkkailla omaa vointia borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen oireiden varalta. Opi tunnistamaan oireet, jotta voit aloittaa hoidon mahdollisimman pian.
Punkin puremien ennaltaehkäisy - Vältä vaaralliset puremat
Tehokkain keino välttää punkkien aiheuttamat riskit on riittävä ennaltaehkäisy. Jos ulkoilet alueella jossa voi esiintyä punkkeja, käytä pitkiä vaatteita sekä mielellään kumisaappaita. Voit tehostaa suojausta laittamalla lahkeet sukkiin tai kengänvarteen. Vaaleiden vaatteiden käyttö voi helpottaa punkkien havaitsemista, sillä punkit ovat väriltään tummia.
Voit myös käyttää erilaisia punkkikarkotteita. Ota kuitenkin huomioon, etteivät ne täysin poista punkkien riskiä.
Suojaavan vaatetuksen lisäksi on tärkeä tehdä punkkitarkastus joka kerta, kun olet ulkoillut ranta-alueella tai korkeammassa tiheikössä. Voit tehdä tarkastuksen varmuuden vuoksi myös muun luonnossa tai metsässä liikkumisen jälkeen.
Punkit voivat tarttua mihin tahansa vartalonkohtaan, mutta yleisimmät paikat puremalle ovat kainalot, polvitaipeet, nivuset, niska, sekä päänahka. Käy nämä alueet läpi erityisen tarkasti.
Tarkasta myös vaatteet ettei punkit pääsisi leviämään sisätiloihin. Ravistele vaatteet pihalla ja varmista, ettei niissä lymyile punkkeja.
Älä unohda myöskään lemmikkien punkkisuojausta. Muista hankkia asianmukaiset punkkilääkkeet kissoille ja koirille. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti myös eläinlääkkeitä punkkien karkottamiseen.
Näin ennaltaehkäiset punkkien puremat:
- Käytä suojaavia vaatteita ulkoillessa. Pitkät lahkeet ja kumisaappaat antavat tehokkaan suojan.
- Käytä vaaleita vaatteita helpottaaksesi punkkien tunnistamista
- Vältä tiheiköissä liikkumista
- Tee kattava punkkitarkastus jokaisen ulkoilun jälkeen
Esimerkkejä, milloin on syytä suojautua punkeilta:
- Harrastat vaeltamista tai retkeilyä
- Liikut metsässä tai pururadoilla
- Veneilet saaristossa
- Harrastat esimerkiksi marjastusta, suunnistusta, golfia tai frisbeegolfia
Yhteenveto - Usein kysytyt kysymykset
Mitä tehdä jos punkki puree?
Poista punkki joko pinseteillä tai punkkilassolla vetämällä punkkia rauhallisesti suoraan ylöspäin. Älä kierrä tai purista punkkia liikaa. Punkin poiston jälkee tarkkaile puremaa, sitä ympäröivää ihoa ja vointia.
Missä esiintyy punkkeja?
Punkkeja esiintyy eniten Ahvenanmaalla sekä rannikkoalueilla. Otollisimmat sijainnit punkeille ovat ranta-alueet, tuoreet kangasmetsät sekä korkea heinikot ja tiheiköt.
Miten punkin purema oireilee?
Punkin puremalla tyypillisiä oireita ovat punoitus ja kutina. Jos puremasta aiheutui borrelioositartunta, muodostuu sen ympärille punertava, rengasmainen ihottuma. Muita oireita voivat olla kuume, väsymys sekä lihassärky. Näiden oireiden ilmetessä on tärkeää hakeutua lääkäriin
Minkä näköinen on punkin purema?
Punkin aiheuttama puremajälki voi näyttää tavanomaiselta hyönteisen puremalta. Jos pureman ympärille muodostuu punainen kehä, on kyseessä punkin puremasta johtuva borrelioosi.
Onko punkin purema aina vaarallinen?
Purema ei ole aina vaarallinen, jos punkki saadaan poistettua hyvissä ajoin. On kuitenkin tärkeää osata tunnistaa punkin pureman mahdolliset oireet.
Mitä voidetta punkin puremaan?
Punkin puremaa voi hoitaa esimerkiksi antihistamiinitableteilla tai kortisonivoiteella.
Pitääkö mennä lääkäriin jos punkki puree?
Jos punkki saadaan poistettua eikä purema oireile, välttyy usein lääkärikäynniltä.
Kuinka suojautua punkeilta?
Tehokkain keino suojautua punkeilta on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä kumisaappaita. Ulkoilun jälkeen on tärkeä ravistella vaatteet, sekä tarkastaa iho mahdollisten puremien varalta.
Mitä jos punkki räjähtää tai halkeaa?
Jos punkki hajoaa poiston yhteydessä, voivat bakteerit tai virukset päätyä haavaan. Pyri siis irrottamaan punkki yhtenä kappaleena riskien minimoimiseksi.
Lähteet
- Mehiläinen Oy. (2023). Punkin purema - ensiapu ja hoito.
- Terveyskirjasto. (2023). Punkin purema.
- Rokotesuoja.fi. (2023). Tietoa punkeista.