Raudanpuute: Diagnostiikka, syyt ja hoito
Maaliskuu 25, 2024Vetämätön olo, hiustenlähtö ja hauraat kynnet kertovat siitä, että jokin on vialla – syy moninaisten oireiden taustalla voi olla raudanpuute. Mikäli raudanpuutetta ei korjata eli elimistö ei saa riittävästi rautaa, kehittyy raudanpuutteesta usein raudanpuuteanemia.
Mistä raudanpuute johtuu?
Raudanpuute voi johtua monista eri syistä, kuten riittämättömästä raudan saannista ruokavaliosta, raudan imeytymishäiriöstä, runsaasta verenvuodosta esimerkiksi kuukautisten tai ruoansulatuskanavan ongelmien vuoksi, tai lisääntyneestä raudan tarpeesta esimerkiksi raskauden aikana tai aktiivisesti urheilevan arjessa.
Raudanpuute voi johtua useista eri syistä:
- Riittämätön raudan saanti ruokavaliosta: Jos ruokavaliossa ei ole riittävästi rautaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten punaista lihaa, palkokasveja, täysjyväviljaa ja vihreitä lehtivihanneksia, voi kehittyä raudanpuute. Ruokavaliosta saatava rauta on nimeltään hemirautaa (eläinperäiset tuotteet) tai non-hemirautaa (kasviperäiset tuotteet). Näitä molempia raudan muotoja tulisi saada päivittäin ruoan mukana.
- Raudan imeytymishäiriöt: Tietyt haasteet terveydentilassa tai ruoansulatuskanavan sairaudet voivat estää raudan imeytymisen ruoasta. Esimerkkejä näistä raudan imeytymistä häiritsevistä vaivoista ovat keliakia, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus ja mahalaukun limakalvon tulehdus.
- Runsas veren menetys: Verenvuoto voi johtua esimerkiksi kuukautisista, ruuansulatuskanavan verenvuodoista (kuten haavaumista tai suolistosyövästä), virtsarakon tai munuaisten verenvuodosta tai vamman aiheuttamasta verenvuodosta. Toistuva tai runsas veren menetys voi aiheuttaa raudanpuutetta ajan mittaan. Raudanpuute on yleisempää naisilla kuin miehillä kuukautisten vuoksi.
- Lisääntynyt raudan tarve: Raudan tarve voi kasvaa esimerkiksi raskauden, imetyksen tai nopean kasvun aikana lapsilla. Myös aktiivinen urheilu kuluttaa kehon rautavarastoja, jonka vuoksi runsaasti liikkuvan ja urheilevan tulee kiinnittää entistäkin enemmän huomiota riittävään raudan saantiin.
Raudanpuutteen vakavin muoto on anemia
Rauta on tärkeä ravintoaine, jota tarvitaan punasolujen muodostumiseen ja hapen kuljettamiseen elimistössä. Raudanpuuteanemia on tila, jossa elimistön rautavarastot ovat niin alhaiset, että ne eivät riitä punasolujen normaaliin muodostumiseen. Koska punasolut kuljettavat happea kehossa, niiden vähäinen määrä voi aiheuttaa monenlaisia oireita.
Raudanpuuteanemia on raudanpuutteen vakavin muoto. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin syntyy raudanpuute, josta kehittyy anemia, mikäli elimistön rautavarastot eivät syystä tai toisesta pääse täyttymään. Onkin tärkeää diagnosoida raudanpuute ajoissa, jotta tilanteen voi korjata ennen raudanpuuteanemian syntymistä.
Raudanpuutteen diagnostiikka
Raudanpuutteen ensisijainen diagnostiikka tehdään ottamalla verikokeet. Verikokeilla voidaan mitata hemoglobiini- ja ferritiinipitoisuudet, jotka kertovat raudan määrästä.
Hemoglobiini
Hemoglobiini on proteiini, joka kuljettaa happea punasoluissa. Hemoglobiinin määrä veressä saattaa olla alhainen raudanpuutteen yhteydessä. Hemoglobiiniarvo voi kuitenkin olla raudanpuutostilassa myös normaalilla tasolla, jonka vuoksi ferritiinin eli varastoraudan mittaus on tärkeää raudanpuutteen diagnosoinnissa. Raudanpuutteesta kehittynyt raudanpuuteanemia näkyy matalana hemoglobiinitasona.
Hemoglobiinin viitearvot
Normaalin hemoglobiinin viitearvot ovat naisilla 117–155 grammaa litraa kohden ja miehillä 134–167 g/l. Viitearvot alittavat lukemat kertovat raudanpuutteesta ja anemiasta. Liian korkea hemoglobiini taas voi kertoa elimistön hapenpuutteesta, perinnöllisistä sairauksista ja liian paksusta verestä.
Hemoglobiiniarvoihin vaikuttavat tekijät
Hemoglobiiniarvoihin vaikuttavat useat eri tekijät, joista tärkeimpänä mainittakoon raudan riittämätön saanti. Raudan riittävä saanti ruokavaliosta on välttämätöntä hemoglobiinitason ylläpitämiseksi. Raskaana olevilla naisilla hemoglobiinitasot voivat helposti laskea, jos raudan saanti on tarpeeseen nähden vähäistä. Myös tietyt elämäntavat, kuten tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, voivat vaikuttaa hemoglobiinitasoihin.
Ferritiini
Ferritiini sitoo rautaa ja vapauttaa sitä tarpeen mukaan elimistön käyttöön. Se on rautavarastoja ilmaiseva proteiini, ja sen määrä veressä kertoo elimistön rautavarastoista. Alhainen ferritiini on usein merkki raudanpuutteesta. Jos elimistössä ei ole riittävästi rautaa, ferritiinitaso laskee. Korkea ferritiini puolestaan voi kieliä kehossa olevasta tulehduksesta.
Ferritiinin viitearvot
Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 15–125 µg/l, kun taas miehillä ne ovat 20–195 µg/l.
Ferritiiniarvoihin vaikuttavat tekijät
Kuten hemoglobiiniarvoihin, myös ferritiiniarvoihin voivat vaikuttaa useat eri tekijät. Raudanpuute johtaa yleensä alhaisiin ferritiinitasoihin. Krooniset tulehdustilat, kuten nivelreuma tai tulehdukselliset suolistosairaudet, voivat nostaa ferritiinitasoja. Raskaana olevilla naisilla ferritiinitasot voivat laskea luonnollisesti raskauden aikana, koska rauta siirtyy sikiöön. Lisäksi myös ikääntyminen saattaa aiheuttaa ferritiinitasojen laskua.
Miksi rauta-arvojen mittaus kannattaa?
Rauta-arvojen mittaus auttaa tunnistamaan raudanpuutteen varhaisessa vaiheessa. Tämä on tärkeää, koska raudanpuute saattaa aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, heikkoutta ja huimausta. Lisäksi hoitamattomana raudanpuute voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten raudanpuuteanemiaan.
Rautalisien ostaminen ja käyttäminen on turhaa, mikäli elimistössä on riittävästi rautaa. Rautavalmisteista saatu ylimääräinen rauta kertyy elimistöön, jonka vuoksi rautalisän käyttö ilman todettua raudanpuutosta ei ole suositeltavaa. Rauta-arvojen mittaus kannattaa, jotta tiedät, onko sinulla puutetta raudasta – eli tarvitsetko rautalisää tai muita tutkimuksia.
Raudanpuutteen hoito
Raudanpuute ja siitä syntynyt anemia on mahdollista hoitaa. Hoitoon kuuluu usein rautalisän käyttö, joka otetaan suun kautta tai vakavimmissa tapauksissa suonensisäisesti (rautainfuusio). Hoidon lisäksi on tärkeää selvittää ja korjata raudanpuutteen taustalla olevat syyt, kuten yksipuolinen ruokavalio tai sisäinen verenvuoto.
Rautalisän käyttö
Kun raudanpuute on todettu, täytyy ryhtyä täyttämään puutteellisia rautavarastoja. Suun kautta otettava rautalisä on tehokas tapa lisätä raudan määrää kehossa. Rautalisän käyttö on aiheellista silloin, kun raudanpuute johtuu riittämättömästä raudan saannista tai imeytymishäiriöstä. Rautalisien käyttöön liittyy usein sivuvaikutuksia, kuten vatsan turvotusta ja ummetusta. Sukrosomiaalinen rauta ei kuitenkaan yleensä aiheuta lainkaan vatsavaivoja.
Ruokavalion muuttaminen
Raudanpuutteen hoidossa tulee kiinnittää huomiota ruokavalioon. Monipuolinen ruokavalio mahdollistaa riittävän raudansaannin. Rautaa sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi punainen liha, palkokasvit, täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet sekä vihreät lehtivihannekset.
Raudan imeytymistä voi tehostaa nauttimalla C-vitamiinia sisältäviä ruokia tai juomia yhdessä rautapitoisen aterian kanssa. Raudan imeytymistä heikentävät muun muassa maitotuotteet, kahvi ja tee, sekä tupakka ja alkoholi.
Taustalla olevien syiden hoito
Jos raudanpuutteen taustalla on esimerkiksi verenvuoto tai ruoansulatuskanavan sairaus, hoidetaan ensisijaisesti näitä taustatekijöitä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi verenvuodon lähteen paikantamista ja korjaamista tai tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoa.
Seuranta ja jatkohoito
Raudanpuutteen hoidon tehokkuutta seurataan yleensä säännöllisin verikokein, joilla mitataan hemoglobiini- ja ferritiinipitoisuudet. Tämä on tärkeää, jotta huomataan, kuinka hoito tehoaa. Tarvittaessa hoitoa muutetaan tai jatketaan tilanteen mukaan.
Hyvä rautavalmiste herkkävatsaiselle
Raudanpuutteen hoidon oleellinen osa on rautalisän käyttö. Kuitenkin monet rautavalmisteet aiheuttavat vatsavaivoja etenkin herkkävatsaisille. Onneksi nykyisin on olemassa erilaisia rautalisiä, jotka sopivat myös herkän vatsan omaaville. Vatsaystävällinen rauta ei aiheuta vatsan turvotusta, ilmavaivoja, ripulia tai muita rautavalmisteille tyypillisiä oireita.
Sukrosomiaalinen rauta
SiderAL® FORTE sopii myös niille, jotka eivät siedä tavanomaisia rautavalmisteita. Sukrosomiaalisessa raudassa itse rautamolekyyli on suojattu kahdella eri kerroksella, mikä takaa raudan hyvän imeytyvyyden ilman rautavalmisteille tyypillisiä vatsavaivoja.
Puhdistamo Pharma Tripla Rauta
Erittäin vatsaystävällinen Puhdistamo Pharma Tripla Rauta on vahva rautavalmiste, joka sisältää raudan ja C-vitamiinin lisäksi uniikkina komponenttina laktoferriiniä. Laktoferriini on raudan imeytymistä tehostava, luonnollinen maidon ainesosa.
Vahva rautasuusuihke
Nordic Health Vahva Rauta on suun limakalvolle suihkutettava rautasuusuihke. Rautasuusuihke ei aiheuta vatsavaivoja kuten useimmat nieltävät rautalisät. Suusuihkeessa nerokasta on myös se, että tietyt ruoka-aineet tai lääkkeet eivät häiritse raudan imeytymistä.
Toimi näin, jos epäilet raudanpuutetta
Jos epäilet raudanpuutetta tai anemiaa, pysähdy hetkeksi miettimään omaa vointiasi menneinä viikkoina. Oletko usein väsynyt, vaikka olet nukkunut kunnon yöunet? Ovatko kuukautisesi runsaat? Onko ruokavalio ollut menneinä kuukausina puutteellinen? Lohkeilevatko kyntesi tai tuntuvatko ne haurailta?
Mikäli sinulla on raudanpuutteeseen viittaavia oireita tai sille altistavia tekijöitä, keskustele lääkärisi kanssa. Lääkäri voi määrätä verikokeita, kuten hemoglobiini- ja ferritiinimittauksia, arvioidakseen raudanpuutteen mahdollisuutta. Nämä testit auttavat tunnistamaan raudanpuutteen ja sen vakavuuden.
Raudanpuutteen toteamisen jälkeen noudata saamiasi ohjeita. Rautalisän käyttö eli niin sanottu rautakuuri on usein tarpeen elimistön rautavarastojen täyttämiseksi.