Ruusufinni – Hoito, oireet ja tunnistaminen
Touko 08, 2024Me suomalaiset olemme punaisten poskien kansaa. Kylmä pakkastuuli saa posket punoittamaan, mutta joskus kyse on jostain muusta. Ruusufinni eli rosacea on varsin yleinen ihotauti, joka saa aikaan poskien punoituksen ja ihon pinnalle kohoavat näppylät. Seuraavaksi asiantuntijamme kertoo ruusufinnin hoidosta, oireista ja sen tunnistamisesta.
Ruusufinni eli rosacea
Ruusufinni eli rosacea on krooninen ihotauti, joka vaikuttaa kasvojen keskiosaan, erityisesti poskiin, nenään, otsaan ja leukaan. Ruusufinni aiheuttaa punoitusta, näppylöitä ja joskus myös silmien alueen oireita (silmän ruusufinni). Iholla voi tuntua lisäksi kuumottelua.
Vaikka ruusufinnin tarkka syy ei ole täysin selvä, uskotaan, että se voi johtua useista tekijöistä, kuten ihon tulehduksesta, verisuonten laajenemisesta, immuunijärjestelmän häiriöistä ja geneettisistä tekijöistä. Ruusufinni ei ole bakteerin tai viruksen aiheuttama.
Ruusufinni kasvoissa
Yleensä rosaceaa esiintyy keskikasvoissa (posket, nenä, otsa, leuka). Ruusufinni-iho on usein kuiva ja herkästi ärtyvä. Sen hoidossa tulee kiinnittää huomiota siihen, että tuotteet ovat mahdollisimman hellävaraisia ja hoitorutiini on yksinkertainen.
Silmän ruusufinni
Silmän ruusufinni (okulaarinen rosacea) ilmenee yleensä punoituksena, turvotuksena, kutinana tai jopa näppylöinä silmien ympärillä. Silmien ruusufinni on usein osa yleistä ruusufinnin ilmenemistä kasvojen alueella, mutta se voi olla myös erillinen tila.
Mikä laukaisee ruusufinnin?
Ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä tarkasti, mutta on olemassa tekijöitä, jotka voivat laukaista punoituksen. Ruusufinnin oireita pahentaa yleensä auringon UV-säteily, lämpötilanvaihtelu (kuumuus ja kylmyys), mausteinen ruoka, kuuma juoma, alkoholi sekä stressi. Näitä välttämällä voit ennakoida oireilua ja vähentää sitä.
Ruusufinnin oireet
Yleensä ruusufinnin oireet alkavat aikuisiällä, 30-50-vuotiaana. Ruusufinnin oireet voivat vaihdella yksilöittäin ja tilan vakavuudesta riippuen, mutta yleisimmät oireet ovat:
- Punoitus: Kasvojen keskiosassa, erityisesti poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa esiintyy punoitusta. Punoitus voi vaihdella lievästä voimakkaaseen.
- Näppylät: Kasvojen alueella esiintyy näppylöitä tai finnejä, jotka yleensä ovat punaisia tai märkiviä. Näppylöitä voi olla eri kokoisia.
- Herkkä iho: Iho on usein herkkä ja ärtynyt, ja siihen voi liittyä kirvelyä.
- Silmiin liittyvät oireet: Joillakin ihmisillä ruusufinni voi aiheuttaa silmiin liittyviä oireita, kuten kuivuutta, ärsytystä, turvotusta tai punoitusta.
- Rinofyyma miehillä: Etenkin miehillä saattaa esiintyä rinofyymaa. Nenä alueen talirauhasten voimakas suurentuminen tekee nenästä muhkuraisen.
On tärkeää huomata, että ruusufinnin oireet voivat muistuttaa muiden ihotautien, kuten aknen tai ihottuman, oireita. Siksi on tärkeää saada oikea diagnoosi ja hoito ihotautilääkäriltä, joka voi auttaa erottamaan ruusufinnin muista mahdollisista sairauksista ja laatimaan asianmukaisen hoitosuunnitelman.
Ruusufinnin tunnistaminen
Luotettavin tapa tunnistaa ruusufinni on käydä ihotautilääkärin vastaanotolla. Lääkäri tarkastelee ihoa ja tekee arvion oireiden perusteella. Verikokeita ei tarvita.
Ruusufinni vai akne?
Nämä kaksi yleistä ihotautia menevät helposti sekaisin. Ruusufinnissä iho reagoi usein voimakkaasti ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten pakkastuuleen tai auringonvaloon. Iho selvästi punoittaa ja saattaa myös kuumottaa. Kasvojen punastuminen kestää kauemmin kuin tavallinen punastuminen. Akneiholla esiintyy mustapäitä ja/tai valkopäitä, kun taas ruusufinnissä näitä ei ole. Ihotautilääkäri osaa erottaa taudit toisistaan.
Rosacea vai couperosa?
Rosacea ja couperosa ovat nimelliset kaimat, mutta myös iholla hyvin samankaltaiset. Couperosassa iho punoittaa etenkin urheillessa, lämpötilanvaihteluiden aikana sekä muutaman viinilasin jälkeen. Rosaceaan kuuluu yleensä finnit, kun taas couperosassa niitä ei esiinny. Couperosa on synnynnäinen tila, jonka vuoksi iho näyttää aina samalta. Rosacea voi puolestaan vaihdella kausittain – joskus oireillen vähemmän ja toisinaan enemmän.
Ruusufinnin hoito
Punoittavien poskien ja häiritsevien näppylöiden hoitoon on onneksi olemassa runsaasti vaihtoehtoja. Ruusufinnin hoito voi vaihdella yksilöllisesti oireiden vakavuuden, potilaan ihotyypin ja yleisen terveydentilan perusteella. Alla ohjeita ruusufinnin hallintaan:
- Olo-apteekin valikoimasta saatavat itsehoitolääkkeet: Voit kokeilla itsehoitolääkkeenä metronidatsolivoidetta. Kortisonivoiteita ei tule käyttää.
- Suun kautta otettavat lääkkeet: Jos oireet ovat vakavia, ihotautilääkäri voi määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten antibiootteja (tetrasykliini) tai isotretinoiinia, jotka voivat auttaa hallitsemaan tulehdusta ja vähentämään näppylöitä.
- Ihonhoitotuotteet: Rosacea-iholle sopivat ihonhoitotuotteet, jotka eivät sisällä ärsyttäviä ainesosia, voivat auttaa vähentämään ihon ärsytystä ja punoitusta. Suositellaan käytettäväksi miedosti puhdistavia ja kosteuttavia tuotteita.
- Ihon laserhoito: Rosacea-iholla esiintyy yleensä laajentuneita verisuonia. Laserhoito häivyttää laajentuneet verisuonet varsin tehokkaasti.
- Sääolosuhteilta suojautuminen: Aurinkovoide voi auttaa vähentämään oireilua aurinkoisella säällä. Käytä korkeaa aurinkosuojaa (SPF 30-50). Valitse herkälle iholle soveltuva aurinkosuojavoide. Kylmällä pakkasella ja tuulisella säällä kasvot kannattaa suojata esimerkiksi huivilla.
- Elämäntapamuutokset: Joillakin potilailla ruusufinnin oireita pahentavat tietyt laukaisevat tekijät, kuten stressi, alkoholi, mausteinen ruoka tai kuumat juomat. Elämäntapamuutokset voivat auttaa vähentämään oireita. Oireiden hallitsemiseksi väliin kannattaa jättää myös sauna ja avanto.
Antibioottivoide ruusufinnin hoidossa
Lääkärin määräämää antibioottihoitoa voidaan käyttää monenlaisten bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon. Ruusufinni on ihotauti, joka aiheuttaa kasvojen punoitusta sekä tulehdusta. Antibioottihoito voi auttaa lievittämään ruusufinnin oireita vähentämällä tulehdusta ihossa. Se voi myös torjua iholla eläviä bakteereja, jotka saattavat pahentaa tilannetta. Yleisesti ihonhoitoon tarkoitettu antibiootti määrätään voiteina tai geelinä, suoraan iholle levitettävässä muodossa.
Suun kautta otettavat antibiootit
Paikallishoitojen lisäksi ruusufinniä voidaan hoitaa lääkärin määräyksen mukaisesti suun kautta otettavilla antibiooteilla, joita käytetään yleisesti vaativimpien akneongelmien hoitoon, mutta myös vaikeimmissa ruusufinnin tapauksissa. Hoito vaikuttaa ihon talirauhasten toimintaan, vähentäen talin tuotantoa ja estäen tukkeutumia, jotka voivat johtaa tulehduksiin. Se saattaa myös auttaa vähentämään ihon punoitusta ja tulehdusta.
Ihonhoitorutiini rosacea-iholle
Päivittäisellä ihonhoidolla voit tehdä paljon: tukea ihon toimintaa tai puolestaan vahingoittaa sitä. Rosacea-iho on punoittava, tulehtunut ja usein myös herkkä, joten sen hoidossa on tärkeää käyttää mahdollisimman hellävaraisia tuotteita. Suosi hajusteettomia tuotteita.
Kokeile tätä ihonhoitorutiinia iltaisin:
- Hellävarainen puhdistusmaito tai -voide. Mikäli sinulla on meikkiä, voit hyödyntää kaksoispuhdistusta. Siinä ideana on puhdistaa iho ensin puhdistusöljyllä ja viimeistellä puhdistus maitomaisella tai voidemaisella tuotteella.
- Kosteuttava kasvovesi. Kuiva iho tuottaa talia runsaammin kompensoidakseen kuivuutta, joten pidä huolta ihon kosteutuksesta. Valitse kasvovesi, jossa on hyvin vähän raaka-aineita, esimerkiksi ruusuvesi.
- Rosacea-hoitovoide. Kasvoveden tuoma kosteus tulee lukita ihoon hoitovoiteella tai kasvoöljyllä. Suosittelemme ruusufinni-ihon tarpeisiin luotua rosacea-hoitovoidetta.
Verisuonimuutosten laserhoito
Ruusufinnin laserhoito on yksi vaihtoehto hoitaa ruusufinnin oireita, erityisesti kasvojen punoitusta ja verisuonimuutoksia. Laserhoidon tarkoituksena on kohdistaa laser ihon pinnalla oleviin laajentuneisiin verisuoniin, aiheuttaen niiden supistumisen ja vähentäen siten ihon punoitusta. Laserhoito voi myös vähentää ihon tulehdusta.
Ruusufinni ja aurinko
Aurinko voi vaikuttaa ruusufinniin monin tavoin, ja useimmiten se pahentaa tilannetta. Ruusufinni-ihon altistuminen auringon UV-säteilylle voi aiheuttaa lisääntyvää punoitusta, tulehdusta ja ärsytystä. Tämä johtuu siitä, että auringonvalo laajentaa ihon pintaverisuonia ja aiheuttaa ihon punoitusta, mikä on yksi ruusufinnin keskeisistä oireista.
Lisäksi auringonvalo saattaa lisätä ihon herkkyyttä ja altistaa sen lisääntyneelle ärsytykselle. Tämä voi johtaa ruusufinnin oireiden pahenemiseen, kuten lisääntyneeseen punoitukseen, ihon kuumotukseen ja tulehdukseen.
On tärkeää, että ruusufinnistä kärsivät henkilöt suojautuvat auringolta asianmukaisesti. Käytä aurinkosuojavoidetta ja/tai auringolta suojaavaa vaatetusta. Lisäksi on suositeltavaa välttää pitkäaikaista altistumista suoralle auringonvalolle, erityisesti keskipäivän auringossa.
Elämäntapamuutokset
Elämäntapojen muuttaminen on usein hyödyllinen osa ruusufinnin hallintaa. Terveellisiä elämäntapoja noudattamalla pystyt madaltamaan kehosi tulehdustilaa ja näin myös vaikuttamaan ihosi kuntoon. Katso alta tärkeimmät elämäntapamuutokset.
- Valitse hellävaraiset ihonhoitotuotteet, jotka eivät ärsytä ihoa. Vältä tuotteita, jotka sisältävät voimakkaita hajusteita tai alkoholia. Käytä mieluummin kosteuttavia ja rauhoittavia tuotteita. Mahdollisimman yksinkertainen rutiini sopii rosacealle.
- Suojaudu auringolta asianmukaisesti käyttämällä aurinkosuojatuotteita, hattuja ja aurinkolaseja. Auringon UV-säteily voi pahentaa ruusufinnin oireita, joten on tärkeää suojautua auringolta.
- Kiinnitä huomiota ruokavalioon. Yritä tunnistaa omat laukaisevat tekijäsi ja vältä niitä tarvittaessa. Lisäksi terveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja terveellisiä rasvoja, edistää ihon terveyttä.
- Stressi voi pahentaa ruusufinnin oireita. Kokeile stressinhallintamenetelmiä, kuten joogaa, meditaatiota, hengitysharjoituksia tai rentoutumista, auttaaksesi hallitsemaan stressiä ja sen vaikutuksia ihoon. Muista liikkua säännöllisesti.
- Vältä äärimmäisiä sääolosuhteita, kuten kylmää tai kuumaa säätä, ja suojaa ihoasi sopivalla vaatetuksella ja ihonhoitotuotteilla. Sauna ja avanto edustavat juurikin näitä äärimmäisiä olosuhteita, joten ne saattavat pahentaa ruusufinnin oireita.
- Alkoholi ja tupakointi voivat pahentaa ihon tilaa ja aiheuttaa tulehdusta. Yritä välttää niitä tai vähentää niiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan.
Paras voide ruusufinniin
Paras voide ruusufinniin on hajusteeton ja mahdollisimman yksinkertaisista raaka-aineista valmistettu, kuten esimerkiksi ACO Rosacea hoitovoide. Suosittelemme lisäksi Atopik Balance Rosacea Hoitovoidetta, joka on suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Itsehoitolääkevoiteiden ainesosaluettelosta kannattaa etsiä myös metronidatsolia – sillä on tulehdusta lievittävä ja bakteereja tappava vaikutus. Kokeile myös Rosazol 1 % emulsiovoidetta.
Mikä ruoka pahentaa ruusufinniä?
Tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa ruusufinniä. Esimerkiksi mausteinen ruoka, jossa on käytetty chiliä tai itämaisia mausteita, yleensä nostaa punan kasvoille. Tämä johtuu siitä, että mausteet aiheuttavat verenkierron lisääntymistä ihossa.
Mikäli ihossa on ongelmia, oli kyse sitten aknesta tai ruusufinnistä, kannattaa ehdottomasti tehdä katsaus omaan ruokavalioon. Näin voit välttää ruokia ja juomia, jotka pahentavat oireita. Tässä muutamia yleisiä ruoka-aineita ja juomia, joita kannattaa tarkkailla:
- Mausteiset ruoat: Mausteiset ruoat voivat laukaista ihon punoitusta ja tulehdusta ruusufinnistä kärsivillä, sillä mausteet voimistavat verenkiertoa ihossa.
- Kuumat juomat: Kuumat juomat, kuten kahvi ja tee, voivat aiheuttaa ihon punoitusta ja tulehdusta. Lisäksi kofeiini voi olla laukaiseva tekijä joillekin ihmisille.
- Alkoholi: Alkoholin käyttö voi laajentaa verisuonia ja aiheuttaa ihon punoitusta ja tulehdusta. Jotkut ihmiset huomaavat, että alkoholi pahentaa ruusufinnin oireita.
- Happamat ruoat ja juomat: Happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, tomaatit, etikka ja alkoholipohjaiset juomat, voivat lisätä punoitusta ihossa.
Huomaa, että ruusufinnistä kärsivät henkilöt tarkkailevat omia reaktioitaan ja välttävät ruokia ja juomia, jotka aiheuttavat oireita. Jotkut ihmiset voivat huomata, että tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen auttaa hallitsemaan ruusufinnin oireita, kun taas toiset eivät välttämättä koe ruokavalion vaikuttavan heidän tilaansa.
Rosacean hoito, oireet ja tunnistaminen
Ruusufinnin yleisimpiä oireita ovat punoitus, laajentuneet hiusverisuonet sekä näppylät ja finnit, jotka voivat joskus olla märkäpäisiä. Nämä oireet ilmenevät useimmiten kasvojen alueella, erityisesti poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa. Iholla voi tuntua kuumottelua.
Oireilu saattaa olla kausittaista. Rosacea menee usein sekaisin etenkin aknen ja suomalaisille tyypillisen couperosan kanssa. Ihotautilääkärin vastaanotolla käyminen on suositeltavaa, sillä lääkäri osaa arvioida ihon tilanteen ja suositella sopivaa hoitoa.
Rosacean hoidossa tärkeintä on kiinnittää huomiota ihonhoitorutiiniin ja omiin elämäntapoihin. Hellävarainen, mahdollisimman yksinkertainen ihonhoitorutiini yhdessä terveellisen ruokavalion sekä stressin hallinnan kanssa auttavat hallitsemaan oireita.
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto®, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry