Siitepölytiedote 2024 on luotu auttamaan allergikkoja varautumaan kevään siitepölymäärien kasvuun. Seuraa allergiakauden kehittymistä ja hanki tarvitsemiasi itsehoitotuotteita ajoissa Olo-apteekin laajasta allergiatuotteiden valikoimasta, ja nauti kesästä ilman huolia allergiaoireista.

Siitepölyennusteet perustuvat kuluvan vuoden mittaustuloksiin, havaintoihin kukinnan etenemisestä luonnossa sekä siitepölyn kulkeumamalleihin. Viikottain päivittyvä siitepölytiedote haetaan Turun Yliopiston siitepölytiedotuksesta.

Siitepölytiedote 2024

Tilanne

29.7.2024

Ennuste 

30.7.-1.8.2024

Selite


Tilanne 29.7.2024

Heinät kukkivat koko maassa.

Pujo kukkii koko sen levinneisyysalueella maan etelä- ja keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa.

Heinien siitepölymäärät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan länsiosissa ja vähäisistä kohtalaisiin maan itäosissa. Maan pohjoisosissa määrät ovat pääasiassa vähäisiä, mutta ne voivat nousta hetkittäin kohtalaisiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Pujon siitepölyä esiintyy ilmassa enimmäkseen kohtalaisesti maan etelä- ja keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etelä-Lapissa pujon siitepölyä on ilmassa vähän.

Cladosporium-homesienten itiöpitoisuudet ovat kohtalaisia maan etelä- ja keskiosissa.

Ennuste 30.7.-1.8.2024

Heinien ja pujon kukinta jatkuu.

Heinien siitepölyä on ilmassa runsaita ja kohtalaisia määriä maan länsiosissa. Muualla maassa heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin, lukuun ottamatta Lappia, missä määrien odotetaan jäävän vähäisiksi.

Pujon siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin pujon koko levinneisyysalueella lukuun ottamatta Etelä-Lappia, missä määrät pysyvät vähäisinä.

Sateet laskevat ilman siitepölymääriä.


Siitepöly aiheuttaa allergian oireita joka puolella Suomea

Siitepölyallergia aiheuttaa oireita, kuten aivastelua, nenän tukkoisuutta, kutinaa, silmien punoitusta ja vetistystä. Oireet johtuvat immuunijärjestelmän yliherkkyydestä siitepölylle, joka voi vaihdella eri kasvilajien mukaan. Suomessa siitepölykausi alkaa usein maalis–huhtikuussa, ja siitepölytilanteen seuraaminen on tärkeää allergikoille. Ennakoimalla ja hankkimalla allergialääkkeet ajoissa voi lievittää oireita. Olo-apteekin allergiatuotteiden valikoimasta saat apua siitepölyallergian oireiden hallintaan. 

Heinänuha aiheuttaa tukkoisuutta ja kutinaa heinäkuussa

Heinänuha, eli allerginen nuha, on yleinen vaiva erityisesti kevät- ja kesäkuukausina, jolloin siitepölymäärät ovat korkeimmillaan. Heinäallergia johtuu immuunijärjestelmän virheellisestä reaktiosta heinäkasvien siitepölyyn, mikä aiheuttaa oireita osalla ihmisistä.  

Kun allerginen henkilö altistuu siitepölylle, keho tulkitsee sen haitallisena aineena ja vapauttaa histamiinia, joka käynnistää tulehdusreaktion. Helpotusta heinänuhaan saat seuraamalla siitepölytiedotetta, pitämällä kotisi siistinä sekä huolehtimalla allergialääkkeet hyvissä ajoin haltuusi. 

Apua allergiaan Olo-apteekin verkkokaupasta

Olo-apteekki tarjoaa apua allergiakauden oireisiin. Asiantuntevat farmaseuttimme antavat vinkkejä oireiden lievitykseen, ja valikoimastamme löydät kattavat tuotteet joka oireeseen. Tuotteita voi tilata joko pakettiautomaatista tai Postista noudettaviksi, sekä suoraan kotiinkuljetuksella.

Siitepölytiedote – seuraa kukinnan etenemistä

Turun yliopiston siitepölytiedotus 2024 tarjoaa sinulle viikottain päivittyvää tietoa kevään ja kesän siitepölytilanteesta.

Siitepölykartta 2024

Katso ylhäältä löytyvästä kartasta viikon siitepölytiedote, ja varaudu kevään ja kesän siitepölykauteen ajoissa. Lähteenä käytämme Norkko.fi -sivustoa, joka on Turun Yliopiston muodostama tiedote.

Siitepölykausi 2024 Suomessa

Siitepölykauden ennustetaan alkavan Etelä-Suomessa maalis–huhtikuussa. Kukinnan alkamisajankohdat voivat vaihdella sääolosuhteiden mukaan, kuten takatalven tai kovan kevään vuoksi. Runsaasti siitepölyä odotetaan tietyillä alueilla tiettyinä ajankohtina. Heinän kukinnan aiheuttama siitepöly on erityisesti juhannuksen jälkeen runsasta.

Siitepölytilanne 2024 – Varaudu siitepölymääriin ajoissa

Siitepölytilanne 2024 tarjoaa säännöllisesti päivittyviä tietoja, jotka auttavat valmistautumaan siitepölykauteen. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, joilla on siitepölyallergioita. Pysy ajan tasalla siitepölytiedotuksista ja minimoi oireet. Käytettävissä on ajankohtaista ja tarkkaa tietoa.

Siitepölykauden alkaminen 2024

Valmistaudu allergiakauteen ja ennakoi kukinta ja siitepölyn kaukokulkeuma.

Allergikoiden on suositeltavaa seurata siitepölyennustetta ja tarkkailla allergisoivien kasvien kukinnan alkamista. Vuonna 2024 siitepölykausi voi alkaa aiheuttaa oireita jo varhain keväällä siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi. Varmistamalla ajoissa tarvittavien allergiatuotteiden hankinnan pystyy helpottamaan tukalaa kautta itselle ja perheelle.

Vinkit siitepölystä selviytymiseen:

  • Seuraa siitepölyennustetta säännöllisesti.
  • Valmistele koti ja ympäristö siitepölykauden varalle.
  • Hanki allergialääkkeet ja -tuotteet ajoissa.