Onko läheiselläsi todettu varhainen Alzheimerin tauti? Riittävä ja monipuolinen ravitsemus on olennainen osa muistisairaan toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämistä. Lue lisää kliinisistä Souvenaid-ravintovalmisteista. 

Tässä artikkelissa kerromme 

  1. Mikä on Souvenaid
  2. Kenelle Souvenaid on tarkoitettu 
  3. Kuinka Souvenaidia käytetään
  4. Souvenaidin hyödyt
  5. Souvenaid kokemuksia ja vinkit
  6. Souvenaid maut
  7. Ruokavalion merkitys Alzheimerin taudissa
  8. Tahaton laihtuminen voi olla merkki Alzheimerista
  9. Miten Alzheimerin taudin tunnistaa?

Mikä on Souvenaid

Souvenaid on kliininen ravintovalmiste, joka on kehitetty ruokavaliohoitoon varhaiseen Alzheimerin tautiin. Mietitkö, mitä kliininen ravintovalmiste tarkoittaa? Kliininen ravintovalmiste on erityisesti valmistettu ja tarkoitettu potilaiden ruokavaliohoitoon. Kliinisiä ravintovalmisteita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa. Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi Alzheimerin tautia, juttele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voisiko Souvenaidista olla apua juuri sinulle. 

Souvenaid sisältää uridiinia, koliinia, omega-3-rasvahappoja, B-, C-, ja E-vitamiineja sekä seleeniä. Juomien ravintoaineet imeytyvät kehoon samoin kuin ruuastakin saatavat ravintoaineet. Souvenaidin vaikutus ei  näy välittömästi, sillä ravintoaineiden imeytyminen ja varastoituminen elimistöön tarvitsee aikaa. Souvenaidin tuomia muutoksia on huomattu 3-6 kuukauden päivittäisellä käytöllä.

Kenelle Souvenaid on tarkoitettu

Souvenaid on tarkoitettu varhaista Alzheimerin tautia sairastaville. 

Kuinka Souvenaidia käytetään

Souvenaidia nautitaan yksi 125 ml pullo päivässä. Pieni pullollinen Souvenaidia sisältää tarvittavat ravintoaineet varmistamaan varhaista Alzheimerin tautia sairastavien ravitsemuksellisten erityistarpeiden täyttymisen. Pieni pullo on helppo nauttia, ja sen jaksaa juoda myös henkilö jonka ruokahalu on pienentynyt. 

Avaamattomat Souvenaid-pullot säilyvät kuivassa, normaalissa huoneenlämmössä. Avattu pullo puolestaan säilyy jääkaapissa korkeintaan 24 tuntia. 

Souvenaid on hyvin siedetty ja sen käyttöä ja turvallisuutta on selvitetty myös potilailla, joilla on ollut monilääkitystä eikä haittavaikutuksia ole havaittu. Muista aina keskustella Souvenaidin käytöstä lääkärin tai apteekin henkilökunnan kanssa, jos käytät myös lääkkeitä. 

Souvenaid sisältää maitoproteiinia, mutta se on gluteeniton ja vähälaktoosinen. Älä käytä Souvenaidia, mikäli sinulla on kala-, soija- tai maitoallergia. 

Souvenaidin hyödyt

  • Souvenaid on kliinisesti tutkittu
  • Souvenaid on turvallinen
  • Souvenaidia on helppo käyttää
  • Souvenaidia saa apteekista ilman reseptiä

Souvenaid kokemuksia ja vinkit

  • Juoma maistuu parhaalta kylmänä  
  • Yksi pullo päivässä riittää 

 

Asiakkaamme kertovat Souvenaid-juomien käyttökokemuksista seuraavasti: 

Maut ovat hyviä, olemme kokeilleet kaikkia, ja tuote on mukavasti juotavilla aamupalan jälkeen.”

“Suosittelen tuotetta: hyvän makuisia aamupalalla.”

“Hyvän makuinen, ja tuntuisi vaikuttavan vireyteen jonkin verran.”

“94-vuotias isäni juo Souvenaid-pullon päivässä. Ei paranna muistisairautta, on kuitenkin hyvä lisä muiden lääkkeiden ohessa. Antaa pirteyttä ja sitä kautta laatua elämään ja ehkä sen ansiosta muistaakin asioita paremmin.”

 

Souvenaid maut

Souvenaidia on saatavilla kolme herkullista makua: mansikka, kahvi ja vanilja. Souvenaid maistuu kaikkein parhaimmalta viileänä suoraan jääkaapista otettuna. Muista ravistaa pulloa hyvin ennen käyttöä! 

 

Olo-apteekin verkkokaupassa voit myös itse koostaa isomman erän useammalla makuvaihtoehdolla, eikä sinun tarvitse valita vain yhtä makua. Isoihin Souvenaid-pakkauksiin voit nimittäin valita vaikka kaikkia herkullisia makuja! Isoihin pakkauksiin tarjoamme sinulle myös ilmaisen kotiinkuljetuksen.  

Ruokavalion merkitys Alzheimerin taudissa 

Jo Alzheimerin taudin alkuvaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota potilaan ruokailuun ja riittävään ravinnonsaantiin, sillä sairaus aiheuttaa usein ongelmia ruoanlaitossa tai ruokailussa jo alkuvaiheessa. Varhaista Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä onkin todettu olevan vähemmän tiettyjä ravintoaineita kuin samanikäisillä terveillä henkilöillä.

Muistisairaan heikentyvä toimintakyky hankaloittaa ruuan valmistamista, ja muistiongelmien vuoksi syöminen saattaa jopa unohtua. Sosiaalisista suhteista vetäytyvän vanhuksen ruokailu onkin riskissä jäädä tällöin liian niukaksi ja yksipuoliseksi. 

Muistisairauden varhaisessa vaiheessa ruokailun tulisi olla riittävän monipuolista ja energiapitoista, sisältäen erityisesti proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja sekä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Esimerkiksi Välimerellinen tai Itämeren ruokavalio sisältävät runsaasti kalaa ja hyvänlaatuisia rasvoja, ja sopivat hyvin myös varhaisen sairauden vaiheen ruokavalioiksi.  

Monipuolinen ruokavalio yhdessä muiden terveellisten  elintapojen kanssa voi hidastaa varhaisvaiheen muistisairauden etenemistä ja pitää yllä toimintakykyä. 

Kaikkiaan ruokavaliossa kannattaa suosia

  • hyvien rasvahappojen lähteinä pähkinöitä, kasviöljyjä ja kalaa
  • Vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin turvaamiseksi täysjyvätuotteita, marjoja ja kasviksia
  • Monipuolista ruokaa, jottei sokerin tai suolan saanti kasva liialliseksi. Myös eineksistä voi koostaa vaihtelevia aterioita.  

Tahaton laihtuminen voi olla merkki Alzheimerista

Ikääntyvän ihmisen tahattoman laihtumisen mahdollisena syynä tulee huomioida muistisairauden mahdollisuus. Joskus sairauden ensimmäinen oire voi olla juuri painonlasku, jonka seurauksena nopea lihaskato voi heikentää toimintakykyä. Tahaton tai nopea painonlasku ikäihmisellä onkin aina huolestuttava merkki, ja ravinnonsaantia tulee tehostaa. 

Miten Alzheimerin taudin tunnistaa? 

Muistihäiriöt ovat Alzheimerin taudin  tyypillisiä ensimmäisiä merkkejä, jotka vaikeutuvat pikkuhiljaa sairauden edetessä. Ensimmäisenä Alzheimer-potilaalla heikkenee usein lähimuisti. Viimeaikaisten tapahtumien muistaminen vaikeutuu, uuden oppiminen on hankalaa tai monimutkaiset tehtävät vaikeutuvat.

Alzheimerin taudin tunnistamiseen laadittu tyypillisten oireiden lista voi auttaa tilanteen arvioinnissa 

  • Muisti heikkenee
  • Arkisten askareiden suorittaminen käy vaikeaksi 
  • Kielellinen ilmaisu muuttuu, ja tavanomaiset sanat ja termit unohtuvat 
  • Paikan ja ajan taju heikkenee, ja ihminen saattaa eksyä ennestään tutuissa paikoissa 
  • Arviointi- ja päätöksentekokyky heikkenee
  • Abstraktien asioiden hahmottaminen vaikeutuu 
  • Tavaroiden hukkaaminen yleistyy, ja esineet päätyvät epäloogisiin paikkoihin
  • Käyttäytymisessä ja luonteenpiirteissä tapahtuu muutoksia tai voimakasta ailahtelua
  • Persoonallisuus muuttuu, usein hämmennyksen tai epäilysten ja pelkojen kokeminen lisääntyy
  • Oma-aloitteisuus ja mielenkiinto vähenee aiemmin iloa tuottaneita, mielekkäitä asioita kohtaan  

Tutustu Souvenaid-juomiin ja tilaa helposti kotiovelle asti.