Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu
Marraskuu 04, 2024Synnytyksestä palautuminen on jokaiselle naiselle erilainen kokemus. Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu on yleinen vaiva – tavanomaisia ovat myös esimerkiksi hormonaaliset muutokset ja jälkivuodot. Seuraavaksi asiantuntijamme perehtyy kanssasi siihen, mitä voit odottaa synnytyksen jälkeiseltä ajalta ja kuinka palaudut parhaalla mahdollisella tavalla.
Synnytyksestä palautuminen
Synnytyksestä palautuminen on pitkä prosessi, ja jokaisen äidin kokemus on erilainen. Kehon palautuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen, mutta kokonaisvaltaiseen toipumiseen voi mennä useita viikkoja tai jopa kuukausia. On tärkeää olla itselleen armollinen ja hakea tarvittaessa tukea apua palautumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Kohdun palautuminen
Heti synnytyksen jälkeen kohtu alkaa supistua takaisin normaaliin kokoonsa eli raskautta edeltävään kokoon. Tämä prosessi kestää noin 6 viikkoa, ja siihen voi liittyä jälkisupistuksia. Imettämisen seurauksena erittyvä oksitosiini auttaa kohtua palautumaan. Noin parissa viikossa kohdunkaulan kanava on palautunut raskautta edeltävään tilaan.
Jälkivuoto synnytyksen jälkeen
Jälkivuoto on yleensä normaalia, eikä sitä tarvitse säikähtää. Synnytyksen jälkeen kohtu erittää verta ja kudosta. Tämä vuoto voi kestää jopa useamman viikon ja vähenee itsestään vähitellen. Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa jälkivuodon loppuessa. Imetys usein viivästyttää kuukautisten alkamista prolaktiini-hormonin vaikutuksesta.
Repeämät ja sektiohaava
Toisinaan synnytyksestä seuraa repeämä. Jos synnytyksessä on tullut repeämiä, niiden paraneminen voi viedä aikaa. Ensimmäisten viikkojen aikana kannattaa välttää liiallista rasitusta. Etenkin liikunnan aloittamisen suhteen tulee olla varovainen. Sektiohaava vaatii erityistä huolenpitoa, ja haavan paranemiseen voi mennä useita kuukausia.
Lantionpohjan lihakset
Lantionpohjan lihakset sijaitsevat lantion alueella muodostaen pohjan koko lantion alueelle. Lantionpohjan Lihakset tukevat lantion elimiä, kuten virtsarakkoa, peräsuolta ja naisilla myös kohtua. Lantionpohjan lihakset auttavat hallitsemaan virtsaamista, ulostamista sekä seksuaalista toimintaa. Näillä lihaksilla on siis useita tärkeitä tehtäviä naisen kehossa.
Synnytyksen aiheuttama äärimmäinen rasitus voi heikentää lantionpohjan lihasten kuntoa. Heikot lantionpohjanlihakset eivät kykene esimerkiksi pidättämään virtsaa kuten pitäisi, josta voi seurata virtsankarkailua.
Hormonaaliset muutokset
Raskauden aikana hormonitasot muuttuvat voimakkaasti, ja synnytyksen jälkeen hormonit alkavat vähitellen palautua normaalille tasolle. Tämä voi aiheuttaa mielialan vaihteluita, unettomuutta ja myös synnytyksen jälkeistä masennusta. Synnytyksen jälkeinen masennus aiheuttaa erilaisia oireita, kuten aloitekyvyttömyyttä, ärtyneisyyttä, syyllisyyden ja alemmuuden tunnetta sekä yleistä alakuloa.
Hormonitoiminta vaikuttaa myös rintojen herkkyyteen. Imettävän naisen rinnat saattavat olla aristavat, kipeät tai turvonneet estrogeenitason laskun vuoksi. Tämä ei koske kaikkia synnyttäneitä naisia yhtä voimakkaasti, erityisesti niitä, jotka eivät imetä lainkaan tai imettävät osittain.
Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu
Raskaus ja synnytys voivat heikentää lantionpohjan lihasten antamaa tukea virtsarakolle ja virtsaputkelle. Raskauden ja synnytyksen aiheuttama fyysinen rasitus saattaa myös venyttää lantionpohjan lihaksia. Tämän vuoksi synnyttäneet naiset voivat kärsiä virtsankarkailusta synnytyksen jälkeen.
Miksi virtsankarkailua tapahtuu synnytyksen jälkeen?
Virtsankarkailu synnytyksen jälkeen voi johtua monesta eri syystä – joskus myös useammasta samanaikaisesta tekijästä. Yleisimmät syyt synnytyksen jälkeiselle virtsankarkailulle ovat:
- Lantionpohjan lihasten venyminen ja heikkeneminen
- Synnytyksestä johtuvat hermovauriot
- Raskauden aiheuttama paine virtsarakossa
- Hormonaaliset muutokset
Syy synnytyksen jälkeiseen virtsankarkailuun on yleensä lantionpohjan lihasten venyminen ja heikkeneminen. Synnytys, erityisesti alatiesynnytys, saattaa venyttää lantionpohjan lihaksia merkittävästi. Tämä voi heikentää kykyä hallita virtsanpidätystä, koska virtsarakkoa tukevat lihakset eivät toimi yhtä tehokkaasti.
Myös synnytyksestä johtuvat hermovauriot ovat mahdollisia. Synnytyksen aikana hermot, jotka kontrolloivat lantionpohjan lihaksia, voivat vaurioitua. Tämä puolestaan heikentää lihasten toimintaa ja voi johtaa virtsankarkailuun.
Hormonaaliset muutokset voivat myös aiheuttaa virtsankarkailua. Raskauden ja synnytyksen jälkeiset hormonitasojen muutokset, erityisesti estrogeenin väheneminen, saattaa heikentää lantionpohjan lihaksia ja sidekudoksia.
Raskaus aiheuttaa lisääntynyttä painetta virtsarakkoon ja lantionpohjan lihasten alueelle. Tämä paine voi jatkua jonkin aikaa synnytyksen jälkeen, mikä lisää virtsankarkailun riskiä.
Virtsankarkailuun tarkoitetut suojat Olo-apteekilta:
Lantionpohjan lihasten Kegel-harjoittelu
Lantionpohjan lihasten harjoittelu synnytyksen jälkeen on tärkeä osa synnytyksestä palautumista. Näiden lihasten vahvistaminen auttaa ehkäisemään virtsankarkailua, tukee lantion elimiä, parantaa ryhtiä ja voi edistää seksuaalista nautintoa.
Näin vahvistat lantionpohjan lihaksia
Voit aloittaa kevyillä lantionpohjan harjoituksilla heti synnytyksen jälkeen, jos et tunne kipua tai epämukavuutta. Hyvissä ajoin aloitettu harjoittelu edistää palautumista.
Kegel-harjoitukset ovat yksinkertaisia ja tehokkaita lantionpohjan harjoituksia.
- Löydä oikeat lihakset: Kuvittele yrittäväsi estää virtsan valumista tai pidättäväsi suolen liikettä. Pidä supistusta muutaman sekunnin ajan ja rentouta sitten.
- Tee supistusharjoituksia: Suorita 5–10 sekunnin supistuksia, ja rentoudu 5–10 sekunnin ajan.
- Toista supistuksia10 kertaa yhdessä sarjassa. Tee 3–4 sarjaa päivässä.
Kun lihaksesi vahvistuvat, pidennä supistusten kestoa ja lisää toistojen määrää. Voit myös harjoitella lantionpohjan lihaksia eri asennoissa (makuulla, istuen, seisten).
Mitä hyötyä lantionpohjan lihasten harjoittelusta on?
Lantionpohjan lihasten harjoittelulla on useita hyötyjä. Kegel-harjoittelusta on apua etenkin synnytyksen jälkeisen virtsankarkailun hoidossa.
Lantionpohjan lihakset tukevat virtsarakkoa ja virtsaputkea. Harjoittelun avulla vahvistuneet lihakset auttavat kontrolloimaan virtsaamista. Säännöllinen harjoittelu tehostaa synnytyksestä palautumista auttaen palauttamaan lihakset synnytystä edeltävään kuntoon.
Vahvat lantionpohjan lihakset voivat myös lisätä seksuaalista nautintoa.
Tuloksia säännöllisellä harjoittelulla
Lantionpohjan lihasten harjoittelun tulosten näkymiseen tarvittava aika vaihtelee henkilökohtaisesti – siihen vaikuttaa esimerkiksi lihasten kunto, harjoituksen säännöllisyys ja tekniikka. Oikean tekniikan löytäminen on tärkeää, jotta harjoitukset olisivat tehokkaita.
Monet naiset alkavat huomata ensimmäisiä muutoksia noin 4–6 viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen. Haluamme painottaa säännöllisyyttä. Kuukauden harjoittelun jälkeen virtsankarkailun määrä saattaa vähentyä, ja lantionpohjan lihakset voivat tuntua vahvemmilta. Saatat myös huomata, että harjoitusten tekeminen alkaa tuntua helpommalta.
Jatkaessasi harjoittelua säännöllisesti useimmat naiset kokevat merkittäviä parannuksia 3–6 kuukauden aikana. Virtsankarkailu saattaa vähentyä huomattavasti tai loppua kokonaan, ja lantionpohjan lihasten hallinta ja voima paranevat.
Tärkeintä on säännöllisyys. Ei siis riitä, että harjoituksia tekee muutamia kertoja silloin tällöin, vaan kuten muidenkin treenien suhteen, kehitys tapahtuu pidemmällä aikavälillä.
Entä jos Kegel-harjoitukset eivät tuo tuloksia?
Jos harjoitukset eivät tuo tuloksia säännöllisyydestä huolimatta, kyse saattaa olla oikean tekniikan puutteesta tai esimerkiksi lihasten ylijännityksestä.
- Joskus lantionpohjan lihasten sijainnin ja käytön tunnistaminen voi olla vaikeaa. Apua voit saada esimerkiksi pilates-tunnilta tai fysioterapeutilta.
- Syynä voi olla myös lihasten heikkous tai jännitys. Lantionpohjan lihakset voivat olla sekä heikot että ylijännittyneet. Jos lihakset ovat liian jännittyneet, pelkkä Kegel-harjoittelu ei välttämättä auta – se voi jopa pahentaa tilannetta. Tällöin tehokkaampi apu voi olla Tenscare, joka rentouttaa ylikireää lantionpohjaa.
- Synnytyksen aikana lantionpohjan lihakset saattavat vaurioitua, jolloin Kegel-harjoitukset eivät riitä yksinään korjaamaan tilannetta.
Lantionpohjan fysioterapeutti on erikoistunut arvioimaan lantionpohjan lihaksia ja niiden toimintaa. Asiantuntija voi auttaa tunnistamaan, onko kyseessä lihasten heikkous, ylijännitys tai jokin muu ongelma. Fysioterapeutti osaa myös opastaa sinua tekemään oikeanlaisia harjoituksia ja varmistaa, että teet Kegel-harjoitukset oikealla tekniikalla. Tens-laitteiden käytöstä on myös hyvä keskustella ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, erityisesti jos lantionpohjassa on ylijännitystä tai synnytyksen jälkeisiä komplikaatioita.
Tenscare lantionpohjan harjoittaja
Lantionpohjan lihaksia on mahdollista harjoittaa myös siihen tarkoitetulla laitteella, jolloin harjoittelu onnistuu helposti ilman keskittymistä itse harjoitukseen – voit siis katsoa samalla vaikkapa suosikkisarjaasi televisiosta.
Tenscare Perfect PFE Woman on tutkitusti tehokas lantionpohjan harjoittaja. Se on lantionpohjan fysioterapeuttien suosittelema hoitomuoto.
Tämä monien suomalaisten naisten rakastama laite sopii lantionpohjan lihasten vahvistamiseen, virtsankarkailun hoitoon sekä ylikireän lantionpohjan rentouttamiseen.
Keskivartalon lihasten yhteys lantionpohjaan
Keskivartalon lihaksilla on selvä yhteys lantionpohjaan. Keskivartalon, eli vatsan ja selän alueen lihasten, vahvistaminen on erittäin tärkeää virtsankarkailun hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lantionpohjan lihaksia ja keskivartaloa tulisi ajatella yhtenä kokonaisuutena, sillä ne toimivat yhdessä tukien kehoa ja lantion alueen elimiä kuin tukiliivi. Vahva keskivartalo auttaa myös parantamaan ryhtiä ja tukee lantionpohjan toimintaa.
Syvien vatsalihasten merkitys
Syvät vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset tekevät yhteistyötä luoden "tukivyön" vatsan ja lantion ympärille. Kun syvät vatsalihakset ovat vahvat, ne auttavat vähentämään virtsarakkoon syntyvää painetta.
Vahvojen selkälihasten vaikutus
Vahvat selkälihakset tukevat ryhtiä ja vähentävät lantionpohjaan kohdistuvaa kuormitusta, mikä auttaa vähentämään virtsankarkailun riskiä.
Ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen tehtävät keskivartalon lihasten harjoitukset voivat tehostaa palautumista. Lantionpohjan lihasten harjoitukset kannattaakin yhdistää keskivartalotreeniin. Harjoitusten aikana aktivoi sekä lantionpohja että vatsalihakset saadaksesi treenistä parhaan hyödyn.
Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen
Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen on tärkeä osa synnytyksestä toipumista ja kehon hyvinvoinnin ylläpitämistä. On kuitenkin tärkeää aloittaa liikunta rauhallisesti ja kuunnella omaa kehoa, sillä synnytyksen jälkeinen palautuminen on hyvin yksilöllistä.
Aloita kevyellä liikunnalla, kuten kävelyllä ja venyttelyllä. Synnytyksen jälkeen lantionpohjan ja syvien vatsalihasten vahvistaminen on erityisen tärkeää. Keskity näihin lihaksiin ennen kuin siirryt vaativampiin harjoituksiin. Voimakastempoinen liikunta tulee aloittaa varoen.
Jos tunnet kipua, epämukavuutta tai huomaat lisääntynyttä vuotoa liikunnan aikana, hidasta tahtia tai lopeta harjoittelu ja keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Kuuntele omaa kehoasi – se tietää parhaiten.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®