Syysflunssa on jokaiselle jossain määrin tuttu kiusankappale. Kun auringonvalo vähenee, työpaikat ja koulut täyttyvät ihmisistä sekä arki muuttaa muotoaan leppoisasta lomasta kiireiseksi kaaokseksi, flunssa saa otollisen ympäristön tarttua tehokkaammin. On kuitenkin olemassa muutamia niksejä, joiden avulla sinun ei tarvitse toivottaa syksyä tervetulleeksi sängyn pohjalta – vaan voit jatkaa arkea terveenä.

Terve taas, syysflunssa!

Syysflunssa on yleinen hengitystieinfektio, joka yleistyy kylmien ilmojen alkaessa. Oireita ovat muun muassa nenän tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, aivastelu ja lievä kuume. 

Flunssa johtuu usein rinoviruksesta ja kestää tavanomaisesti 1–2 viikkoa. Sen hoitoon kuuluvat riittävä lepo, nesteytys, oireiden lievittäminen apteekista saatavilla valmisteilla, hyvä ravinto ja stressin välttäminen. Hyvä hygienia ja immuunijärjestelmän tukeminen voivat auttaa sekä ehkäisemään flunssaa että nopeuttamaan toipumista.

Mistä syysflunssa johtuu?

Syksyllä flunssa ja muut hengitystieinfektiot yleistyvät monista syistä, jotka liittyvät sekä ympäristöön että ihmisen immuunijärjestelmään.

  • Kylmempi sää vaikuttaa flunssa-aallon syntymiseen. Kylmä ilma voi kuivattaa nenän limakalvoja, mikä heikentää niiden kykyä suojautua viruksilta.
  • Sisätilat mahdollistavat virusten leviämisen tehokkaammin. Kun ihmiset viettävät enemmän aikaa tiiviisti sisätiloissa, esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa kulkuvälineissä, virusten leviämisen riski kasvaa.
  • Auringonvalon väheneminen vähentää D-vitamiinin saantia. Auringonvalon väheneminen syksyllä voi johtaa D-vitamiinitason laskuun, mikä saattaa heikentää immuunijärjestelmän toimintaa. Huolehdi D-vitamiinilisästä.
  • Stressin ja kiireen lisääntyminen heikentää vastustuskykyä. Rennon kesäloman jälkeen paluu vauhdikkaaseen arkeen yleensä aiheuttaa stressiä ja kiirettä.
  • Virusten kausivaihtelu aiheuttaa sairastumisia. Monet hengitystievirukset, kuten rinovirukset, jotka aiheuttavat flunssaa, ovat aktiivisempia syksyllä ja talvella. Virukset menestyvät paremmin kylmässä ja kuivassa ilmassa.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutus tekee syksystä aikaa, jolloin flunssat ja muut hengitystieinfektiot leviävät tavallista enemmän.

Kauanko syysflunssa kestää?

Syysflunssa kestää tavallisesti 1–2 viikkoa. Nenän vuotaminen ja tukkoisuus sekä yskä voivat kuitenkin vaivata pidempäänkin. 

Flunssan kestoon vaikuttaa etenkin kehon immuunijärjestelmän toiminta ja flunssaa aiheuttavan viruksen tyyppi. Jos immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi stressin, univajeen tai kroonisten sairauksien takia, flunssa voi kestää pidempään. 

Yleisin flunssan aiheuttaja on rinovirus, joka aiheuttaa lievempiä oireita. Koronavirukset, adenovirukset ja enterovirukset voivat aiheuttaa pidempikestoisia oireita. 

Voiko vilustuminen aiheuttaa flunssan?

Vilustuminen ei voi aiheuttaa flunssaa, mutta se voi edesauttaa sen syntymistä. Flunssan aiheuttajana on aina virustartunta, joten ainoastaan kylmälle ilmastoinnille altistuminen tai vaikkapa paljain jaloin kävely lumihangessa ei voi aiheuttaa flunssaa. 

Vilustuminen voi kuitenkin aktivoida kehossa ja olemassa olevia viruksia. Tämän lisäksi kylmässä hengitystiet ovat usein vastaanottavaisemmat virukselle.

Miten erottaa flunssa ja influenssa?

Flunssa ja influenssa ovat molemmat hengitystieinfektioita, mutta ne johtuvat eri viruksista ja niiden oireet sekä vakavuus voivat erota toisistaan. Etenkin oireiden alkamisen nopeus sekä oireilun kesto ja voimakkuus kertovat siitä, onko kyseessä flunssa vai influenssa.

Kiinnitä huomiota jo oireiden alkaessa. Flunssassa oireet kehittyvät yleensä vähitellen. Ensimmäisiä oireita voivat olla kurkkukipu, tukkoisuus ja aivastelu. Influenssan oireet alkavat usein äkillisesti, ja kuume saattaa nousta korkeaksi nopeasti. Monet kokevat, että sairastuminen tapahtuu lähes yhdessä yössä.

Flunssa on tavallinen nuhakuume, kun taas influenssa on harvinaisempi tauti. Flunssan taustalla voi olla erilaisia viruksia. Influenssa puolestaan on A- ja B-virusten aiheuttama hengitysteiden tulehdus.

Kausi-influenssa ja sen oireet

Kausi-influenssa voi alkaa Suomessa jo lokakuussa, mutta aktiivisimmillaan se on yleensä tammi–helmikuussa. Influenssa tarttuu helposti pisaratartuntana. Taudin itämisaika vaihtelee 1–7 päivän välillä. Kausi-influenssa on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, joka voi olla huomattavasti vakavampi kuin tavallinen flunssa. Sen oireet alkavat yleensä äkillisesti ja voivat olla hyvin voimakkaita. Toisinaan oireet ovat samankaltaisia kuin flunssassa.

Kausi-influenssan oireet:

  • Kausi-influenssa aiheuttaa usein nopeasti nousevan korkean kuumeen, joka voi olla yli 38 °C ja kestää useita päiviä.
  • Kuumeeseen liittyy usein vilunväristyksiä ja runsasta hikoilua.
  • Voimakas päänsärky on yksi yleisimmistä oireista.
  • Lihas- ja nivelkipuja voi esiintyä.
  • Yskä on yleensä kuiva ja voi kestää pitkään. Se yleensä pahenee öisin.
  • Kurkkukipu voi olla yksi influenssan oireista.
  • Vaikka influenssa liittyy yleensä vähemmän nenäoireisiin kuin flunssa, vuotava tai tukkoinen nenä saattaa silti vaivata.

Tuotteet syysflunssan hoitoon Olo-apteekilta

Kaikki tuotteet flunssan hoitoon

10 vinkkiä syysflunssan nujertamiseen

Syysflunssan hoitoon on olemassa useita tehokkaita keinoja, jotka voivat lievittää oireita ja nopeuttaa paranemista. Flunssan kestoon ei voi aina täysin vaikuttaa, mutta suosittelemme kokeilemaan alla olevia niksejä oireiden helpottamiseksi ja paranemisen nopeuttamiseksi.

1. Reagoi oireisiin heti

Mitä aikaisemmin havaitset oireet, sitä paremmin pystyt reagoimaan ja tukemaan omaa immuunijärjestelmääsi niin, että syysflunssa iskee lievemmin. Kun tunnet ensioireita, kuten vilunväristyksiä, päänsärkyä tai kurkkukipua, kokeile esimerkiksi Viruseptin suusuihketta. Se on suunniteltu vilustumisen ja influenssan kaltaisten oireiden hoitoon.

2. Lepää riittävästi

Keho tarvitsee aikaa ja energiaa taistellakseen virusta vastaan. Varmista, että saat riittävästi unta ja pidä lepopäiviä, jos mahdollista. Lopeta salilla tai muissa urheiluharrastuksissa käynti jo hyvissä ajoin ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

3. Juo oikeanlaisia nesteitä

Kehon nesteyttäminen on tärkeää. Juo reilusti vettä ja suosi luonnollisia täysmehuja. Voit keittää valmista pussiteetä tai valmistaa teetä itse esimerkiksi inkivääristä, vedestä ja hunajasta. Lämpimät keitot toimivat hyvänä energianlähteenä. Vältä kofeiinia ja alkoholia, sillä ne voivat kuivattaa elimistöä ja siten pahentaa oireita.

4. Lisää juomaan auringonhattu-uutetta

Auringonhattu-uute eli toiselta nimeltään punahattu-uute voi lyhentää syysflunssan kestoa. Uute lievittää myös kurkkukipua, nielun käheyttä ja yskää. Lisää juoman joukkoon 20–25 tippaa uutetta. Auringonhattu-uute tehoaa parhaiten silloin, kun sen käyttö aloitetaan heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

5. Imeskele sinkkiä

Sinkkiasetaatti auttaa taistelemaan syysflunssaa vastaan ja voi lyhentää oireiden kestoa. Tärkeintä sinkin valinnassa on etsiä sinkkiasetaattia sisältävä, imeskeltävä sinkkitabletti. Sinkki muodostaa suojaavan kalvon suun ja nielun alueelle, kun imeskelytablettia imeskellään. Näin sinkki pääsee vaikuttamaan nopeasti suussa ja nielussa vähentäen sen alueen oireita.

Posivil FluZink imeskelytabletit auttavat flunssan ensioireisiin, lievittävät oireita sekä lyhentävät oireiden kestoa. Niitä on saatavilla eri makuisina.

6. Rauhoita mieli

Yritä välttää ylimääräistä stressiä ja ota aikaa rentoutumiseen, sillä stressi heikentää immuunijärjestelmää. Unohda hetkeksi työasiat ja arjen kiireet, jotta voit ottaa aikaa itsellesi ja tehostaa parantumista. Katso esimerkiksi suosikkisarjaasi tai uppoudu uuteen kirjaan.

7. Kostuta sisäilmaa

Virukset pitävät kylmästä ja kuivasta ilmasta. Mikäli mahdollista, pyri pitämään sisäilma sopivan kosteana. Ilmankostuttimet pitävät virukset loitolla paremmin ja auttavat kuiviin limakalvoihin. Myös höyryhengitys voi helpottaa kuivien limakalvojen oireita ja tukkoisuutta.

8. Pidä huolta hygieniasta

Pese kädet säännöllisesti, vältä kasvojen koskettamista ja peitä suusi ja nenäsi aivastaessa tai yskiessä. Tämä estää flunssan leviämistä ja mahdollisia uusia tartuntoja.

9. Kokeile nenähuuhtelukannua

Nenähuuhtelukannu on apu tukkoisuudesta, poskiontelovaivoista, nuhasta, ilmatieallergiasta tai astmasta kärsiville. Nenähuuhtelu haalealla suolavedellä poistaa helposti ja miellyttävästi epäpuhtauksia sieraimista. Nenäkannun käyttö on suositeltavaa toistuvista flunssista ja nenän tukkoisuudesta kärsivillä.

10. Vältä tupakointia

Tupakointi ärsyttää hengitysteitä ja voi pahentaa flunssan oireita. Jos mahdollista, lopeta tai ainakin vähennä tupakointia. 

Paraneeko flunssasta itsestään?

Kyllä, flunssa on itsestään paraneva tauti. Flunssa on yleensä lievä viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, ja terveillä ihmisillä immuunijärjestelmä pystyy useimmiten hoitamaan sen ilman lääkärin apua. Keho taistelee flunssavirusta vastaan tuottamalla vasta-aineita, jotka lopulta poistavat viruksen. Vaikka flunssa paranee itsestään, oireita voi lievittää kotikonstein, kuten lepäämällä, juomalla riittävästi nesteitä ja käyttämällä apteekista saatavia valmisteita tarpeen mukaan. 

Jos oireet kuitenkin pahenevat tai eivät parane odotetusti, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin.Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®