Tyrä eli hernia on tila, jossa vatsaontelon sisältöä työntyy kehon jonkin heikon kohdan läpi. Tyrät voivat esiintyä eri kehon osissa, mutta yleisimpiä ovat napatyrät ja nivustyrät. Tyrät muodostuvat tyypillisesti heikon kudoksen kohdalta, ja ne näkyvät kehossa pullistumana.

Mistä tyrä tulee?

Tyrän muodostuminen johtuu kudosten heikkenemisestä ja paineen lisääntymisestä.

  • Heikot kudokset: Synnynnäiset kudosheikkoudet tai ikääntymisen aiheuttama lihasten ja sidekudosten rappeutuminen voivat altistaa tyrälle.
  • Vatsaontelon paine: Vatsaontelon paineen lisääntyminen voi työntää sisäelimiä heikkojen alueiden läpi. Useimmiten painetta aiheuttavat esimerkiksi ylipaino, krooninen yskä, ummetus tai raskaudet.
  • Vammat tai leikkausarvet: Aiemmat vammat tai kirurgiset arvet voivat luoda heikkoja kohtia kudoksiin. Arpityrä voi syntyä esimerkiksi vatsaleikkauksen jälkeen.
  • Ylipaino: Ylipaino aiheuttaa jatkuvaa painetta vatsan alueelle.
  • Geneettinen alttius: Perinnölliset sidekudossairaudet voivat lisätä riskiä.

Tyrät eri puolella kehoa

Tyrä voi esiintyä lähes missä tahansa kehon osassa, jossa on rakenteellisesti heikentynyt kudos. Useimmiten tyrät kuitenkin liittyvät vatsaontelon paineeseen ja lihasrakenteiden luonnollisiin heikkoihin kohtiin, kuten nivusiin tai napaan.

Nivustyrä tai reisityrä

Nivustyrä (Inguinal hernia) on yleisin tyrätyyppi, ja se esiintyy erityisesti miehillä, mutta myös naisilla. Se syntyy, kun vatsaontelon sisältö – kuten suolisto tai rasvakudos – työntyy nivuskanavan kautta ulos heikentyneestä kohdasta lihasseinämässä.

Nivustyrän voit huomata pullistumasta nivusalueella. Pullistuma näkyy erityisesti seisoma-asennossa tai rasituksen aikana (esimerkiksi nostettaessa raskasta esinettä).

Reisityrä (Femoral hernia) on harvinaisempi tyrätyyppi, joka esiintyy useimmiten naisilla, erityisesti iäkkäillä ja synnyttäneillä. Se syntyy, kun vatsaontelon sisältö työntyy heikon kohdan läpi reisikanavaan, joka sijaitsee nivusen alapuolella, reiden yläosassa.

Pullistuma näkyy tai tuntuu nivusen alapuolella, reisivaltimon ja nivusnivelen lähellä.

Napatyrä

Napatyrä (Umbilical hernia) on tyrätyyppi, jossa vatsaontelon sisältö, kuten suolisto tai rasvakudos, työntyy navan alueen läpi. Tämä johtuu siitä, että napa on luonnollinen "heikko kohta" vatsan alueella.

Vastasyntyneillä ja pienillä lapsilla napatyrä on melko yleinen. Se johtuu siitä, että napanuoran läpikulkuaukko vatsalihaksissa ei sulkeudu täysin syntymän jälkeen. Lapsen napatyrä paranee lähes aina itsekseen.

Aikuisilla napatyrä johtuu yleensä lisääntyneestä vatsaontelon paineesta tai sidekudosten heikkenemisestä. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, raskaudet ja krooninen yskä.

Napatyrä näkyy pullistumana navan alueella.

Arpityrä

Arpityrä (Ventral hernia) saattaa syntyä vatsaleikkauksen jälkeen. Vatsaleikkauksessa tehty leikkausviilto vatsan ihon ja lihaskerrosten läpi lisää riskiä tyrälle. Leikkauksen seurauksena vatsaontelon sisäelin tai rasvakudos saattaa työntyä leikkausarven läpi ulospäin. Arpityrä voi kehittyä vasta viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia leikkauksen jälkeen.

Infektio leikkaushaavassa tai haava-alueeseen kohdistuva, liian suuri rasitus (esimerkiksi yskiminen tai raskas fyysinen rasitus pian leikkauksen jälkeen) voivat olla syynä. Myös etenkin ylipaino, raskaudet ja ummetus altistavat tyrälle.

Arpityrä voi olla varsin pieni. Yleensä sen tunnistaa pullistumasta leikkausarven kohdalla.

Iso tyrä vatsassa – vatsanpeitteiden tyrä

Vatsapeitteiden tyrä tarkoittaa sitä, että vatsaontelon sisältö, kuten suolisto tai rasvakudos, työntyy vatsanpeitteiden läpi. Vatsanpeitteiden tyrä voi ilmetä missä tahansa vatsan alueella, mutta yleensä se esiintyy esimerkiksi navan alueella (napatyrä) tai leikkausarvessa (arpityrä). Tyrä näkyy pullistumana iholla ja voi tuntua kipeältä.

Pienestä tyrästä voi ajan myötä kasvaa iso, jos sitä ei hoideta. Iso tyrä vatsassa voi olla sekä oireellinen että toiminnallisesti häiritsevä. Tyrä voi olla niin suuri, että se häiritsee liikkuvuutta tai päivittäistä toimintaa. Suurikokoinen tyrä vaatii usein kirurgista hoitoa.

Urheilijan tyrä

Urheilijan tyrä on yleinen termi, vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti tyrä. Sillä tarkoitetaan nivusalueen kiputilaa, joka syntyy yleensä lonkan yliojennuksen aiheuttamasta lihas-jänneyksikön revähdyksestä. Urheilijan tyrää esiintyy etenkin niissä lajeissa, joissa joudutaan ponnistelemaan voimakkaasti tai tekemään äkillisiä liikkeitä.

Urheilijat, jotka tekevät raskaita nostoja, kyykkyjä, juoksuja tai muita voimakasta vatsalihastyötä vaativia liikkeitä, voivat altistua tyrälle.

Vatsan seinämään kohdistuu jatkuvaa painetta, mikä heikentää lihaksia ja sidekudosta, jolloin sisäelimet voivat työntyä ulos vatsaontelosta. Urheilijalla tyrä on tyypillisesti nivustyrä tai vatsanpeitteiden tyrä, mutta se voi esiintyä myös muualla kehossa.

Mitä oireita tyrä aiheuttaa?

Tyrä voi aiheuttaa monenlaisia oireita riippuen sen sijainnista, koosta ja siitä, onko se kuroutunut. Oireet voivat vaihdella täysin oireettomasta tilasta aina vakaviin oireisiin.

  • Yleisin ja ensimmäinen merkki tyrästä on pullistuma. Pullistuma on näkyvä tai tuntuva uloke kehon pinnalla, joka suurenee usein seisoma-asennossa tai rasituksen aikana. Pullistuma voi pienentyä tai jopa hävitä makuuasennossa. Yleisiä sijainteja ovat nivuset, napa, vatsanpeitteet tai leikkaushaavan alue.
  • Tyrä voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta. Kipua tuntuu yleensä paikallisesti tyrän kohdalla erityisesti fyysisessä rasituksessa, yskimisen tai raskaan esineen nostamisen yhteydessä. Kipua saattaa esiintyä myös levossa, etenkin suurempien tyrien tai pitkään hoitamattomien tyrien kohdalla. Monet kuvaavat tyräaluetta painavaksi tai epämukavaksi.
  • Tyrästä voi olla haittaa myös suolistolle, jolloin oireet saattavat liittyä ruoansulatuskanavaan. Turvotusta, pahoinvointia ja ummetusta saattaa esiintyä etenkin silloin, kun tyrä painaa suolistoa.

Kuroutunut tyrä

Tyrä voi joskus muuttua akuutiksi ja vaaralliseksi. Kuroutunut tyrä tarkoittaa tilaa, jossa tyräaukko kuroutuu ahtaaksi ja välissä oleva suolen osa joutuu puristuksiin. Kun verenkierto kudokseen estyy, kudos voi vaurioitua tai mennä kuolioon. Kuroutuneesta tyrästä seuraa äkillistä ja voimakasta kipua tyräalueella. Kipu voi levitä laajemmalle vatsaan.

Kuroutunut tyrä tuntuu usein kovalta, turvonneelta ja kipeältä, eikä sitä saa painettua takaisin. Tyräalueen iho voi muuttua punaiseksi, sinertäväksi tai tummaksi.

Yleistilan heikkeneminen ja ruoansulatusoireet voivat liittyä vakavaan tilaan.

Mikäli huomaat näitä oireita, hakeudu välittömästi lääkärin vastaanotolle.

Vatsapeitteiden tyrän oireet

Vatsapeitteiden tyrän yleisin oire on pullistuma. Pullistuma näkyy tai tuntuu tyrän kohdalla, esimerkiksi vatsan keskiviivassa, navan alueella tai leikkaushaavan kohdalla. Pullistuma voi suurentua seistessä, yskiessä tai rasituksen aikana. Se saattaa jopa kadota kokonaan makuuasennossa. Pullistuma voi olla kooltaan pieni tai suuri.

Tyrä voi aiheuttaa myös epämukavuutta ja paineen tunnetta. Tunne on usein paikallista tyrän kohdalla, etenkin rasituksen yhteydessä. Jos tyrä painaa suolistoa, oireita voivat olla myös esimerkiksi turvotus, ummetus tai pahoinvointi.

Onko vatsatyrä vaarallinen?

Kuroutunut tyrä on yksi vakavimmista vatsatyrän komplikaatioista. Se tapahtuu, kun tyräalueen kudos jää puristuksiin eikä palaa takaisin vatsan sisälle. Tällöin kudoksen verenkierto voi estyä, mikä johtaa kudosvaurioihin tai kuolioon. Kuroutunut tyrä vaatii välitöntä leikkaushoitoa. Se on vakava tila. Voimakas kipu, turvotus ja ihon värimuutokset tyräalueella kertovat yleensä kuroutuneesta tyrästä.

Suolitukos on mahdollinen. Jos tyrä puristaa suolistoa, se voi estää ruoansulatuskanavan normaalin toiminnan. Tämä voi aiheuttaa suolitukoksen. Suolitukos oireilee esimerkiksi ummetuksena, oksenteluna ja vatsan turvotuksena. Suolitukos voi johtaa vakaviin infektioihin ja kudosvaurioihin, jos sitä ei hoideta ajoissa.

Tyrän laajeneminen on riski silloin, kun tyrää ei havaita ja hoideta ajoissa. Jos vatsatyrä jää hoitamatta, se voi kasvaa suuremmaksi. Iso tyrä on yleensä vaikeampi korjata ja voi aiheuttaa lisääntynyttä painetta ympäröiville elimille, kuten suolistolle tai virtsarakolle.

Milloin hakeutua lääkäriin?

On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos:

  • Huomaat vatsassa näkyvän tai tuntuvan pullistuman.
  • Pullistuma aiheuttaa kipua tai epämukavuutta.
  • Vatsan alue turpoaa ja kiristyy, erityisesti rasituksen, yskimisen tai raskaiden esineiden nostamisen jälkeen.
  • Tyrä ei palaa takaisin sisälle makuulla tai se tuntuu kovettuneelta.
  • Olet huolissasi mahdollisista komplikaatioista.

Varhainen diagnoosi ja hoito voivat estää vakavien ongelmien kehittymisen, joten jos epäilet tyrää tai koet oireita, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Tyrän hoito

Tyrä ei yleensä parane itsestään. Hoitamattomana tyrä voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten kuroutumista tai suolitukoksen. Pienet ja oireettomat tyrät voidaan usein hoitaa konservatiivisesti, mutta suuret, kivuliaat tai komplisoituneet tyrät vaativat kirurgista hoitoa. Hoidetun tyrän uusiutuminen on mahdollista.

Konservatiivinen hoito (ei-kirurginen)

Lepo ja kuormituksen välttäminen voivat auttaa ehkäisemään oireiden pahenemista, mutta eivät poista itse tyrää. Tyrän poistaminen vaatii leikkaushoitoa.

Fysioterapeutin ohjeistamat harjoitukset voivat auttaa vahvistamaan vatsalihaksia ja ehkäisemään tyrän pahenemista. Harjoitteet eivät kuitenkaan poista jo ilmaantunutta tyrää. Lihasharjoitukset voivat myös auttaa tuki- ja liikuntaelimistön tasapainottamisessa, mikä voi estää vatsan seinämän heikkenemistä.

Tyrän leikkaus

Jos tyrä aiheuttaa kipua tai se on kooltaan hyvin suuri, tyräleikkaus on usein tarpeen. Leikkauksessa pyritään sulkemaan tyrä ja estämään sen uusiutuminen.

Leikkauksessa voidaan asentaa verkkoprotseesi eli synteettinen verkko, joka tukee vatsan seinämää ja ehkäisee tyrän uusiutumista. Tämä on yleinen ja tehokas menetelmä.

Kuroutunut tyrä vaatii aina kiireellistä leikkaushoitoa. Kirurginen toimenpide tarvitaan nopeasti puristuneen kudoksen vapauttamiseksi ja verenkierron palauttamiseksi.

Tyrän ennaltaehkäisy

Tyrien syntymistä ei nykytiedon mukaan voida ennaltaehkäistä. Vaikka tyrän syntymistä ei voida estää, sen riskiä voi olla mahdollista vähentää elämäntavoilla ja toimenpiteillä, jotka tukevat vatsalihaksia ja ehkäisevät vatsan alueen liiallista painetta – terveelliset elämäntavat ja ylipainon välttäminen ovat loistavia keinoja tukea terveyttä.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®