Onko vatsa kovalla? Ummetus on yleinen vaiva, josta moni kärsii hiljaisuudessa. Se saattaa tehdä arjesta piinaavan vaikeaa, mutta miten ummetusta hoidetaan?

Äkillinen ummetus voi olla erityisen huolestuttavaa. Älä enää kärsi yksin, vaan lue nämä tärkeät vinkit, joiden avulla saat vatsasi taas toimimaan normaalisti.

Olitpa sitten satunnainen ummetuksesta kärsivä tai pitkäaikaisen ummetuksen vaivaama, tämä blogi tarjoaa sinulle arvokasta tietoa ja ohjausta terveytesi parantamiseksi. Olo-apteekin valikoimasta löydät kattavasti itsehoitolääkkeitä ummetuksen hoitoon.

Ummetuksen syyt

Ummetuksen syitä on monia ja ne vaihtelevat yksilöstä toiseen. Ummetusta voidaan yleensä epäillä, mikäli suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Normaalisti ihmisen suoli tyhjenee 8-72 tunnin välein.

Aloitetaan käymällä läpi yleisimpiä ummetuksen aiheuttajia, jotta sinä voit tunnistaa mahdolliset ongelman lähteet ja parantaa hyvinvointiasi.

 

  1. 1. Riittämätön kuitujen saanti: Kuidut ovat tärkeitä suoliston toiminnalle, ja niiden puute saattaa johtaa ummetukseen.
  2. 2. Nesteytyksen laiminlyönti: Riittävä nesteen saanti on avainasemassa suoliston toiminnassa, joten on tärkeää juoda tarpeeksi vettä päivän aikana ehkäistäkseen ummetusta ja edistääkseen suoliston terveyttä.
  3. 3. Liikunnan puute: Säännöllinen liikunta edistää suoliston toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Pyri liikkumaan ainakin puoli tuntia päivässä, jotta suolistosi pysyy kunnossa.
  4. 4. Lääkitys: Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta sivuvaikutuksena. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi opioidikipulääkkeet, rautavalmisteet ja jotkin masennuslääkkeet.
  5. 5. Stressi ja psyykkiset tekijät: Myös stressi ja psyykkiset tekijät voivat vaikuttaa suoliston toimintaan.
  6. 6. Suolistosairaudet: Joissain tapauksissa ummetuksen taustalla saattaa olla suolistosairaus, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) tai tulehduksellinen suolistosairaus.

Tunnista ummetus: oireet

Selkein oire ummetuksesta on tarve ulostaa useammin kuin kykenee. Myös ummetus ja vatsakipu kulkee käsi kädessä. Muita suolen toimintaa häiritseviä oireita voi olla myös muun muassa:

  • kova uloste
  • ilmavaivat
  • painon tunne vatsassa

Ummetus ei ole harvinaista, ja usein sen taustalla olevat syyt ovat helposti korjattavissa oikeilla elämäntapamuutoksilla. Muista, että jokainen meistä on yksilö, ja ummetuksen syyt ja oireet voivat vaihdella henkilökohtaisesti.

Jos olet kokeillut yleisiä keinoja ummetuksen hoitoon mutta vaiva ei hellitä, on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin, joka osaa tutkia tilannettasi tarkemmin ja auttaa löytämään juuri sinulle sopivan hoito ratkaisun.

Ummetuksen itsehoito – lisää kuituja ja liikuntaa

Ummetuksesta kärsiville onneksi on olemassa useita itsehoitokeinoja, joilla voi helpottaa oloaan ja edistää suoliston terveyttä. Mikäli vaivat ovat lieviä, ummetuksen hoito aloitetaan elämäntapamuutoksilla. Näiden keinojen avulla voit ehkäistä ja hoitaa ummetusta tehokkaasti.

 

Lisää kuitua ruokavalioosi

Kuitupitoiset ruuat auttavat parantamaan suoliston toimintaa ja siten ehkäisevät ummetusta. Kuitupitoinen ruokavalio myös lisää ulostemassan tilavuutta ja pehmeyttä, mikä helpottaa ulostamista.

Kuituja on kahta erilaista: liukenevia ja liukenemattomia kuituja. Molemmilla on tärkeä rooli suoliston toiminnassa.

Liukenevat kuidut sitovat vettä, mikä tekee ulosteesta pehmeämpää ja helpommin ulostettavaa. Liukenemattomat kuidut taas lisäävät ulosteen määrää ja nopeuttavat sen kulkua läpi suolistossa. Kuitupitoisia ruokia ovat esimerkiksi:

  • Täysjyväviljatuotteet, kuten leipä, pasta ja puuro
  • Vihannekset, kuten parsakaali, kaali ja porkkanat
  • Hedelmät, kuten omenat, päärynät ja marjat
  • Pähkinät ja siemenet

Suositeltu päivittäinen kuitumäärä aikuisille on 25–35 grammaa. Voit lisätä kuitujen saantia esimerkiksi korvaamalla valkoisen leivän täysjyväleivällä tai lisäämällä kasviksia lisää jokaiselle aterialle.

 

Säännöllinen rytmi ylläpitää suolen toimintaa

Säännöllinen ateriarytmi voi auttaa ylläpitämään suolen toimintaa paremmin kunnossa ja ehkäisemään ummetusta.

Pyri syömään samaan aikaan joka päivä ja anna myös itsellesi riittävästi aikaa aterioiden nauttimiseen. Älä myöskään pidättele ulostamista, vaan mene vessaan heti, kun tunnet tarvetta.

 

Tehosta ruoansulatusta apteekista saatavilla tuotteilla

Jos ummetus ei helpota elintapamuutoksilla, voit kokeilla apteekista saatavia itsehoitovalmisteita tilapäiseen apuun. Ummetuksen hoitoon yleisesti suositeltuja ummetuslääkkeitä ovat makrogolivalmisteet, jotka auttavat pehmentämään ulostetta lisäämällä paksusuolessa olevan nesteen määrää.

Jos makrogolivalmiste ei ole sopiva vaihtoehto, voit kokeilla erilaisia kuituvalmisteita ja peräruiskeita. On tärkeää valita itsehoitovalmiste, joka on yhteensopiva mahdollisen muun lääkityksen kanssa ja helppo käyttää.

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta noin kuukauden käytön jälkeen, tilanne pahenee tai vointi heikkenee, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tutkia ummetuksen taustalla olevia syitä, neuvoa itsehoitotuotteiden käytössä ja tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä.

Apteekista saatavia ummetuslääkkeitä ovat esimerkiksi:

 

Lisää liikuntaa: reipas kävelykin riittää

Säännöllinen liikunta voi auttaa ehkäisemään vatsan ummetusta, sillä se stimuloi suoliston liikkeitä ja nopeuttaa ulosteen kulkua suolistossa. Liikunta voi olla esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä, uintia tai joogaa – tärkeintä on valita itselle mieluinen liikuntamuoto ja tehdä siitä osa arkea.

Tavoitteena tulisi olla vähintään puolen tunnin liikunta päivittäin. Voit usein aloittaa pienin askelin, esimerkiksi kävelemällä lyhyitä matkoja tai ottamalla portaat hissin sijaan. Pikkuhiljaa voit lisätä liikunnan määrää ja tehoa, kunnes saavutat sopivan tason.

 

Nesteytys

Riittävä nesteen saanti on erittäin tärkeää suoliston toiminnalle. Veden puute kuitenkin voi joskus aiheuttaa tai pahentaa ummetusta, joten on tärkeää juoda riittävästi päivän aikana.

Suositeltu nestemäärä aikuisille on noin kaksi litraa päivässä, mutta tämä voi vaihdella yksilöllisesti. Muista juoda säännöllisesti ja kuunnella kehosi tarpeita.

 

Vauvan ummetus – Mitä tehdä, kun pienokainen kärsii kovasta vatsasta?

Vauvan ummetus voi olla huolestuttavaa vanhemmille, mutta onneksi se on harvinaista. Vaikka vauvan ulostusväli saattaa joskus venyä pitkäksi, kyseessä ei yleensä ole ummetus, eikä siitä tarvitse olla huolissaan, kunhan vauva on hyvävointinen.

Lähes 95 prosenttia lasten ummetuksesta on toiminnallista, eli se ei johdu sairaudesta. Näin ollen vauvan ummetuksen esiintymisestä ei tarvitse huolestua.

Useimmiten vauvan ummetus liittyy siirtymävaiheeseen kiinteisiin ruokiin. Tässä vaiheessa vauva saattaa nauttia runsaasti maitoa, mutta veden juonti unohtuu, mikä voi johtaa ummetukseen.

Vauvalla saattaa olla ummetus, jos:

  1. 1. Vauva ulostaa harvemmin kuin kolme kertaa viikossa.
  2. 2. Uloste on liisterimäistä tai tahmeaa. Tässä tilanteessa vauva voi ulostaa jopa päivittäin, mutta ulosteen pyyhkiminen ja peseminen voi olla hankalaa.
  3. 3. Vauva ulostaa kerralla runsaasti.
  4. 4. Ruokahalu heikkenee, mikä johtuu siitä, että vauvan suoli on täynnä ulostetta.

Kuitenkin, jos ulostaminen tapahtuu syntymästä lähtien harvoin, vain kerran tai kaksi viikossa, on asia hyvä ottaa puheeksi neuvolassa.

 

Vauvan ruokavalio

Vauvan vatsan toiminnassa on tärkeää varmistaa, että ruokavalio sisältää ummetuksen hoidossa sopivia ruokia, kuten raasteita, täysjyväpuuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Ummetuksen aikana lapsen juomaksi kannattaa suosia vettä ja laimeaa mehua. Hoidon tavoitteena on, että lapsen uloste olisi pehmeää ja sitä tulisi vähintään joka toinen päivä.

Jos lapsen ummetus ei helpotu kotikonstein, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, joka auttaa sekä lääkkeen valinnassa että sen annostuksessa.

 

Milloin ummetus on vaarallista?

Yleensä ummetus aiheuttaa vain epämukavuutta, mutta jos seuraavat oireet jatkuvat pitkään, on syytä hakeutua lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten:

  • Ummetuksesta on tullut pitkäaikainen ongelma, joka heikentää elämänlaatuasi merkittävästi.
  • Ummetukseen liittyy kipua aiheuttavia vatsakouristuksia, ja vessassa käynti on hyvin epämiellyttävää.
  • Ummetuksesta johtuen sinulla saattaa olla peräpukamia. Jos joudut jatkuvasti ponnistelemaan voimakkaasti ulostaessasi, suolistosi voi vaurioitua.
  • Ummetustila kestää yli viikon ajan.
  • Ummetuksesi saattaa myös vaihdella ummetuksen ja ripulin välillä.