Ummetus oireet – Milloin lääkäriin?
Helmikuu 15, 2024Ummetus voi vaivata ketä tahansa – etenkin kiireistä arkea elävät työikäiset sekä paljon istuvat ikäihmiset kärsivät suoliston toiminnan häiriöistä. Turvonnut olo, painon tunne vatsassa ja häiritsevät ilmavaivat ovat tuttuja meistä monelle. Ummetuksen oireet voivat vaivata elämää niin paljon, että hoitoon täytyy hakeutua. Tässä artikkelissa kerromme ummetuksen yleisimmistä oireista sekä siitä, milloin lääkäriin on syytä mennä.
Mistä tietää, että on ummetusta?
Ummetus on mahdollista tunnistaa siitä, että ulostaminen on vaikeaa tai ulostuskertojen määrä on vähäistä. Mikäli vatsa tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, voidaan puhua ummetuksesta. Ummetuksessa uloste on usein myös kovaa, jolloin ulostaminen vaikeutuu. Ummetuksen vaivatessa vatsa voi olla turvonnut tai kipeä.
Ummetuksen oireet
Joskus vatsa toimii hyvin, kun taas toisinaan mikään ei pelitä. Ummetus on ikävä vaiva, joka voi pahimmillaan olla osa jokaista päivää. Ummetuksen oireet on hyvä tunnistaa, jotta hoitoon on mahdollista hakeutua tarpeen vaatiessa. Pitkään jatkunutta ummetusta ei kannata jättää huomiotta, sillä ummetus voi olla merkki hoitoa vaativasta sairaudesta.
Ummetuksen yleisimpiä oireita:
- vatsakivut
- ilmavaivat
- turvotus
- kova uloste
- suoli ei tyhjene kunnolla
- ulostamisvaikeudet
Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Mikäli ulostaminen tapahtuu harvemmin kuin kolmen vuorokauden välein, on kyse ummetuksesta. Ummetuksen oireet ovat yksilöllisiä, mutta yleensä siihen liittyy vatsakipua, turvotusta ja ulostamisvaikeuksia.
Ummetuksen oireet lapsella
Aikuisten lisäksi myös lapset voivat kärsiä ummetuksesta. Ummetuksen oireet lapsella ovat samankaltaisia kuin aikuisella – tarve ulostaa on vähäistä, uloste on kovaa ja vessassa käyminen voi olla epämiellyttävää. Lapsen ummetus alkaa tavallisimmin 2–4 vuoden iässä.
Lapsen ummetuksen hoidossa on ensisijaisesti keskityttävä ruokavaliohoitoon. Esimerkiksi porkkanaraaste, luumu- tai mangosose sekä muut kuitua sisältävät, helposti imeytyvät ruoat sopivat ummetuksen hoitoon. Myös nesteiden saantiin tulee kiinnittää huomiota.
Milloin ummetuksesta pitää huolestua?
Pitkään jatkuneet ulostamisvaikeudet ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ummetus voi olla myös tilapäistä, esimerkiksi jostain sinulle sopimattomasta ruoka-aineesta johtuvaa, jolloin oireet menevät ohi yleensä päivässä tai parissa. Mikäli oireet jatkuvat pidempään, uloste on veristä tai ummetusta alkaa esiintyä useammin, kannattaa käydä tutkimassa tilanne. Hoitamaton ummetus voi aiheuttaa esimerkiksi peräpukamia.
Onko ummetus vaarallista?
Ummetus on usein hyvin häiritsevä vaiva – turvotus ja pierut aiheuttavat häpeää. Suoliston toiminta on yhteydessä koko kehon hyvinvointiin. Ummetus voi olla myös vaarallista, mutta yleensä se ei sitä ole, vaan enemmänkin ummetus on vain epämiellyttävää.
Toisinaan ummetus on merkki suoliston sairaudesta. Esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS, keliakia, suolistosyöpä tai Crohnin tauti saattaa oireilla muun muassa ummetuksena. Myös suolitukos on leikkaushoitoa vaativa tila, jossa ilmenee ummetuksen ohella erilaisia vatsaoireita, kuten vatsakipua, turvotusta ja oksentelua. Toistuvan tai pitkään jatkuvan ummetuksen syy kannattaa siis aina selvittää. Hoitamaton ummetus voi aiheuttaa muita terveyshaittoja.
Milloin ummetus on vaarallista?
Ummetus voi olla vaarallista silloin, kun ulostamisvaikeudet ovat jatkuneet pidempään ja ummetuksesta on tullut krooninen tila. Se saattaa kertoa vakavammasta asiasta myös silloin, kun vuosia normaalisti toiminut suoli muuttuu nopeasti epänormaaliksi. Ummetuksen ohessa esiintyvät muut oireet, kuten veriulosteet, mustat ulosteet, väsymys, laihtuminen ja oudot vatsakivut, saattavat kertoa esimerkiksi suolistosairaudesta.
Ummetuksen hoito kotikonstein
Ummetuksen hoito kotikonstein vaatii usein muutoksia elämäntapoihin sekä ripauksen pitkäjänteisyyttä. Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, että liikuntaa tulee harrastettua, eikä pitkänkään etätyöpäivän jälkeen jämähdä samalle sohvalle istumaan illaksi. Myös kuitupitoisesta ruokavaliosta ja riittävästä nesteiden saannista tulee pitää huolta.
Ummetusta voi hoitaa itse erilaisilla kuituvalmisteilla tai muilla Olo-apteekin valikoiman itsehoitolääkkeillä. Esimerkiksi päivittäiseen käyttöön sopiva Vi-Siblin tai nopean avun tuova pienoisperäruiske usein helpottaa oloa. Itsehoitolääkkeet sopivat tilapäisen ummetuksen hoitoon.
Milloin lääkäriin kannattaa hakeutua?
Ensin ummetusta voi kokeilla hoitaa elämäntapoja muuttamalla sekä itsehoitolääkkeillä. Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, kun itsehoidosta huolimatta ummetus vaivaa tai siihen liittyvät oireet pahenevat. Hoitoa on syytä hakea myös siinä tapauksessa, jos ulostamiseen liittyy muita oireita, kuten:
- kipua
- veriulosteita
- mustia ulosteita
- väsymystä
- tahatonta laihtumista.
Mikäli muutos normaalista suolen toiminnasta ummetukseen on äkillinen, eli tapahtuu kahdessa viikossa tai jopa nopeammin, on ehdottomasti tarpeen käydä lääkärillä.
Ummetuksen syy on tärkeä selvittää
Ummetus voi johtua monesta eri syystä. Kehnot elämäntavat, kuten vähäinen liikunta, ruoan alhainen kuitupitoisuus ja liian vähäinen nesteiden saanti saattavat aiheuttaa ummetusta. Myös jotkin lääkkeet sekä sairaudet voivat olla ummetuksen taustalla.
Lääkärin vastaanotolla selvitetään ummetuksen syy. Lääkäri voi tutkia vatsan, peräaukon seudun sekä peräsuolen loppuosan. Perä- ja paksusuoli voidaan myös tähystää.
Ummetusta ja sen oireita voi ennaltaehkäistä
Ummetuksen oireet voivat häiritä elämää merkittävästi – sosiaaliset tilanteet saattavat jäädä vähemmälle ja mieluisat vaatteet pysyä kaapissa. Ummetusta on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä. Ummetuksen ennaltaehkäisy vaatii usein muutoksia elämäntapoihin.
Näin ehkäiset ummetusta:
- Liiku mahdollisimman paljon, pysy aktiivisena. Paikallaan olo hidastaa suolen toimintaa. Istumatyössä kannattaa suosia pieniä kävelylenkkejä taukojen aikana.
- Pidä huolta ulostamisrytmistä. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa johtaa ummetukseen, kun taas säännöllinen ulostamisrytmi helpottaa suolen toimintaa.
- Huolehdi riittävästä nesteen saannista. Osa nesteestä tulee ruoasta, mutta nestettä tulisi myös juoda päivittäin noin 1,5–3 litraa.
- Pyri syömään kuitupitoista ruokaa. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa suolistoa pysymään toiminnassa. Marjat, hedelmät ja täysjyväviljat sisältävät kuituja.
Jos ummetuksen oireita alkaa esiintyä, kokeile ensin lisätä liikuntaa sekä tehdä parannuksia ruokavalioon. Jo pelkästään kävelylenkki saattaa riittää vilkastuttamaan suolen toimintaa sen verran, että ulostaminen onnistuu pienen reippailun jälkeen.
Mikäli ummetus ei helpota, kannattaa ottaa käyttöön apteekista saatava kuituvalmiste tai itsehoitolääke. Hakeudu lääkäriin, jos ummetus vaivaa itsehoidosta huolimatta tai oireet pahenevat. Ummetuksen syy kannattaa aina selvittää lääkärin vastaanotolla.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®