Vatsatauti on yleinen sairaus, joka aiheuttaa vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Vatsataudin yleisimpiä syitä ovat virukset, bakteerit ja parasiitit, jotka leviävät usein saastuneen ruoan tai veden välityksellä.

Vaikka vatsatauti voi olla varsin epämiellyttävä kokemus, suurin osa tapauksista paranee itsestään muutamassa päivässä asianmukaisella kotihoidolla.

Tässä artikkelissa tarjoamme käytännönläheisiä vinkkejä vatsataudin kotihoitoon ja kerromme, milloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Vatsataudin oireet ja syyt

Vatsataudin yleisimmät oireet ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakivut, päänsärky ja kuume. Oireiden voimakkuus ja kesto voivat olla yksilöllisiä.

Vatsataudin taustalla voi olla muun muassa:

  • Virukset: Yleiset vatsatautia aiheuttavat virukset ovat mm. norovirus ja rotavirus. Norovirus on erityisen tarttuva ja aiheuttaa usein epidemioita esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa.
  • Bakteerit: Salmonella, E. coli ja kampylobakteerit ovat yleisiä bakteeriperäisiä vatsataudin aiheuttajia. Nämä bakteerit leviävät usein saastuneen ruoan tai veden välityksellä.
  • Loiset: Giardia ja Cryptosporidium ovat yleisiä vatsataudin aiheuttajia. Loiset leviävät useimmiten saastuneen veden kautta.

Myös ärtyneen suolen oireyhtymä, keliakia, Crohnin tauti sekä laktoosi-intoleranssi voivat aiheuttaa vatsatautia vastaavia oireita. Lisäksi antibioottikuuri voi aiheuttaa nk. antibioottiripulin. 

Vatsataudin kotihoito – Näin selätät ikävän pöpön

Muista juoda vettä

Yksi tärkeimmistä vatsataudin hoitokeinoista on riittävä nesteytys. Ripuli ja oksentelu voivat aiheuttaa merkittävää nestehukkaa. Vettä tulee juoda rauhalliseen tahtiin, jotta se ehtii imeytyä. Voit myös tehostaa nesteytystä juomalla urheilujuomaa, elektrolyyttijuomaa, apteekista saatavia nesteytysvalmisteita tai laimeaa mehua. Vältä kofeiinia ja alkoholia, sillä ne kuivattavat kehoa entisestään.

Syö kevyesti

Kun pahoinvointi ja oksentelu helpottavat, älä tilaa nälissäsi rasvaista pizzaa vaan aloita syöminen kevyemmin. Raskaat, rasvaiset ja mausteiset ruoat voivat ärsyttää vatsaa ja pahentaa oireita.

Voi olla myös aiheellista välttää maitotuotteita, sillä ne voivat ärsyttää vatsaa ja pahentaa oireita, erityisesti jos olet herkkä laktoosille, tai epäilet vatsaoireiden aiheuttajaksi laktoosi-intoleranssia. 

Lepää riittävästi

Riittävä lepo on olennainen osa toipumista. Pyri nukkumaan mahdollisimman paljon, sillä uni auttaa kehoa palautumaan, korjaamaan itseään ja vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Vältä raskasta fyysistä rasitusta ja stressiä, sillä ne voivat heikentää kehon vastustuskykyä ja hidastaa toipumista.

Hygienia ehkäisee ikävät vatsanväänteet

Käsienpesu

Käsienpesu saippualla on tehokkain tapa ehkäistä vatsatauteja. Kädet tulisi pestä huolellisesti erityisesti ennen ruokailua, ruoan valmistusta sekä varsinkin wc-käynnin jälkeen. Käsienpesu poistaa tehokkaimmin bakteerit ja virukset, jotka voivat aiheuttaa vatsataudin.

Jos olet paikassa, jossa vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä käsidesiä.

Henkilökohtaiset esineet

Vältä henkilökohtaisten esineiden, kuten juomapullojen, ruokailuvälineiden ja pyyhkeiden, jakamista muiden kanssa. Taudinaiheuttajat voivat levitä helposti kosketuksen kautta.

Ruokahygienia

Varmista, että ruoat kypsennetään riittävästi, erityisesti liha, kana ja kala. Riittävä kuumennus tuhoaa bakteerit ja loiset jotka voivat aiheuttaa vatsataudin.

Pidä raaka ja kypsä ruoka erillään toisistaan. Käytä eri leikkuulautoja ja veitsiä raa'an lihan ja kypsän ruoan käsittelyyn välttääksesi ristikontaminaation.

Säilytä ruoat oikeassa lämpötilassa. Jääkaapin tulee olla alle +4°C ja pakastimen alle -18°C. Älä jätä ruokaa huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, sillä se voi edistää bakteerien kasvua ja lisätä ruokamyrkytyksen riskiä.

Voinko syödä pöydälle jäänyttä ruokaa?

Riippuu ruokalajista ja ajasta, kauanko se on ollut huoneenlämmössä. Yleinen nyrkkisääntö on, että yli 4 tuntia huoneenlämmössä ollutta ruokaa ei kannata syödä.

Apua nestetasapainon tukemiseen 

Milloin lääkäriin?

Vaikka vatsataudin oireet ovat yleensä itsestään ohimeneviä ja lievittyvät kotihoidolla, on tilanteita, joissa lääkärin apua tulee hakea viipymättä. Vakavien oireiden tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito voivat ehkäistä komplikaatioita ja nopeuttaa toipumista. Tässä muutamia tilanteita, joissa on syytä hakeutua lääkäriin:

Voimakas kuivuminen ja nestehukka

Elimistön kuivuminen on yksi suurimmista vatsataudin riskeistä, erityisesti lapsilla ja vanhuksilla. Jos riittävän nestetasapainon ylläpitäminen ei onnistu kotikonstein, on hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Tunnista vaaralliset oireet: Krampit, vähäinen virtsaaminen, tumma virtsa, kuiva suu ja iho, voimakas jano, heikotus, huimaus, ja silmien vajoaminen.

Lapsilla: Itku ilman kyyneliä, kuivunut kieli ja suun limakalvot, ärtyisyys, väsymys ja vähentynyt virtsaaminen.

Verenvuoto

Veri ulosteessa tai oksennuksessa vaatii välitöntä lääkärin arviota.

Tunnista vaaralliset oireet: Kirkas punainen veri ulosteessa, musta ja tervamainen uloste tai verioksennus.

Pitkittyneet oireet

Jos vatsataudin oireet kestävät yli muutaman päivän tai ne pahenevat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Tunnista vaaralliset oireet: Jatkuva ripuli tai oksentelu yli 48 tuntia, yli 38,5°C kuume, voimakas vatsakipu, ja jatkuva pahoinvointi vaativat aina lääkärin huomiota.

Poikkeuksellisen korkea kuume

Korkea kuume yhdessä vatsataudin oireiden kanssa voi viitata vakavampaan infektioon.

Jos kuume on yli 38,5 astetta eikä se laske kuumetta alentavilla lääkkeillä, hakeudu lääkäriin.

Riskiryhmät, joiden tulisi hakeutua lääkäriin matalalla kynnyksellä

  • Pienet lapset ja vauvat
  • Iäkkäät henkilöt
  • Immunosuppressiivista lääkitystä käyttävät
  • Diabeetikot
  • Sydänsairaat
  • Henkilöt, joilla on vakavia oireita

Näin vältät matkaripulin

Matkaripuli on yleinen ja ikävä vaiva, joka voi pilata loma- tai työmatkan. Fiksuilla valinnoilla ja valmistautumisella voit kuitenkin välttää tämän kiusallisen ongelman ja nauttia reissusta hotellihuoneen vessassa istumisen sijaan.

Myös matkaripulin ennaltaehkäisyssä, hyvä hygienia on kaiken a ja o.

Älä juo hanavettä (ellet ole aivan varma sen puhtaudesta)

Ennen matkaasi ota selvää, voiko kohdemaassa juoda hanavettä. Jos epäröit vähänkin hanaveden turvallisuutta, vältä turhat riskit ja käytä suosiolla pullovettä.

Jos haluat pelata varman päälle, tilaa ravintolassa juomasi ilman jääpaloja. Valitettavan usein turistiravintoloiden jääpalat tehdään suoraan hanavedestä.

Ruokavalinnat

Saastuneen veden jälkeen yleisin matkaripulin aiheuttaja on saastunut ruoka. Suosi ravintoita, jotka ovat saaneet hyvät arvostelut ja kiinnitä huomiota paikan siisteystasoon. Jos ravintolan tilat ovat likaiset ja sisällä leijailee epäilyttävä  haju, siirry seuraavaan paikkaan.

Turvalliset vaihtoehdot:

  • Korkeat arvostelut saaneet ravintolat, joissa ruoka valmistetaan suoraan tilauksesta ja tarjoillaan kuumana
  • Kuorelliset hedelmät
  • Leipä
  • Huolellisesti kypsennetyt liha- ja kasvisruoat

Vältä näitä, ellet ole aivan varma kohdemaan tai ravintolan hygieniatasosta:

  • Sushi
  • Raa’at kasvikset, myös salaatti
  • Buffetit, joissa ruoka on voinut seistä useita tunteja pöydällä
  • Osterit
  • Katukojut
  • Kalaruoka
  • Majoneesi ja salaatinkastikkeet
  • Kananmunat

Vatsatauti paranee yleensä itsestään

Vatsataudin oireet ovat useimmiten lieviä ja paranevat kotihoidolla. Tietyt oireet ja riskitekijät vaativat kuitenkin lääkärin arviota komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Kuivumisen merkit, verenvuoto, pitkittyneet oireet, korkea kuume ja erityiset riskiryhmät ovat tilanteita, joissa lääkärin puoleen kääntyminen on välttämätöntä.

Tunnistamalla nämä varoitusmerkit voit varmistaa nopean ja asianmukaisen hoidon, mikä auttaa toipumaan.