Burana - Flunssan hoito
Burana on suomalaisten luottotuote kivunhoitoon
Suomalainen Burana on tuttu ja luotettu särkylääke. Se on eniten käytetty tulehduskipulääke. Buranaa käytetään erilaisia kiputiloja kuten kuumetta, tulehdusta, flunssaa ja särkyä vastaan.
Ensimmäistä kertaa Burana tuli apteekkeihin vuonna 1986, kun Burana 200 mg -tabletit lanseerattiin Suomessa. Suomi ja Burana olivat edelläkävijöiden joukossa, kun ibuprofeenia sisältävä valmiste tuotiin itsehoitoon USA:n ja Iso-Britannian jälkeen yhtenä ensimmäisistä maista.
Suomalaiset luottavat Buranaan. Siitä osoituksena se on valittu 22-vuotta peräkkäin Luotetuin Merkki -kuluttajatutkimuksessa Suomen luotetuimmaksi särkylääkemerkiksi. Harvinaiseksi kunnianosoituksen tekee se, että Burana on valittu oman tuotekategoriansa luotetuimmaksi merkiksi jokaisena vuonna.
Buranan vaikuttava aine on ibuprofeeni
Burana on tulehduskipulääke. Sen vaikuttava aine on ibuprofeeni, joka estää kivuntunteen välittymistä keskushermostoon vähentämällä tulehdusta ja kipua voimistavien välittäjäaineiden muodostumista kaikkialla kehossa. Ibuprofeenin käyttö alentaa kuumetta, sillä se vähentää kuumetta nostattavien välittäjäaineiden muodostumista.
Kipugeelejä käytetään paikallisesti. Tällöin ihon läpi imeytyvä ibuprofeeni lievittää kipua ja tulehdusta vaikuttaen samalla tavalla kuin suun kautta otettuna, mutta paikallisemmin.
Burana ja muut itsehoitokipulääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen kivun hoitoon. Lue pakkausohjeet tarkasti ja käytä lääkkeitä ohjeen mukaan. Oikein käyttämällä vältyt haittavaikutuksilta. Väärin käytettynä tulehduskipulääkkeillä voi olla merkittäviä haittavaikutuksia.
Käänny lääkärin puoleen, jos kipu jatkuu tai tai siitä tulee toistuvaa.
Lue lisää tulehduskipulääkkeistä.
Burana auttaa moneen vaivaan
Särkylääke kipuun ja särkyyn
Burana auttaa tehokkaasti tilapäiseen kipuun, kuumeeseen ja tulehdukseen.
- Burana 400 mg tabletit sopivat aikuisille ja yli 4-vuotiaille.
- Burana-Caps 400 mg on nopeavaikutteinen lääke aikuisille ja yli 12-vuotiaille.
- Burana 200 mg tabletit sopivat aikuisille ja yli 10 kg painaville lapsille.
Burana 600 mg ja Burana 800 mg vain reseptillä
Voimakkaammat 600 mg ja 800 mg -valmisteet on saatavilla ainoastaan lääkärin määräyksestä reseptillä.
Kipugeelit paikallisen kivun hoitoon
Buranagel 50 mg/g geeli on Suomen ainoa ibuprofeenia sisältävä kipugeeli lyhytaikaisen, paikallisen kivun hoitoon, joka on aiheutunut esim. äkillisestä nyrjähdyksestä, venähdyksestä tai ruhjeesta (kuten urheiluvammat). Hajusteeton Buranagel-geeli on helppo levittää iholle, tahraamatta.
Burana flunssan oireisiin ja hoitoon
Burana soveltuu flunssan oireiden hoitoon. Burana-C 400/300 mg ja Burana 400 mg jauhe auttavat lievittämään tilapäisiä kipu- ja kuumetiloja, kuten virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan oireita. Burana-tuotevalikoimasta löytyy flunssan hoitoon niin tabletit kuin lämpimään veteen sekoitettavat jauheet.
Burana toimii myös lasten vaivoihin
Burana-valikoimasta löytyy lapsille sopivat kipu- ja kuumelääkkeet.
- Nestemäiset ja mansikanmakuiset Burana 20 mg/ml ja Burana 40 mg/ml sopivat yli kolmen kuukauden ikäisille ja yli 5 kg painaville lapsille.
- Appelsiininmakuiset Burana 100 mg purukapselit sopivat yli 4-vuotiaille (yli 21 kg) lapsille.
- Burana 200 mg tabletit sopivat yli 10 kg painaville lapsille.
Lue annosteluohjeet pakkausselosteista.
Burana annostus
Ibuprofeenin suositusannostus:
- Aikuiselle 400–600 mg 3–4 kertaa vuorokaudessa. Vaikeissa kiputiloissa maksimiannos enintään 3200 mg vuorokaudessa ja maksimikerta-annos 1600 mg
- Alle 12-vuotiaille lapsille vuorokausiannos on 20–40 mg/kg jaettuna 3–4 annokseen. Kerta-annos on enintään 10 mg/kg.
Lue aina suositeltu annostus kunkin tuotteen omasta pakkausselosteesta.
Burana ja alkoholi
Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet, kuten Burana, Ibumax, Ketorin tai Aspirin, eivät ohjeiden mukaisesti käytettyinä annoksina aiheuta yleensä ongelmia.
Alkoholin ja ibuprofeenin yhteiskäyttöä on kuitenkin hyvä välttää. Alkoholi lisää ibuprofeenin ruoansulatuskanavaan kohdistuvia haittavaikutuksia, mikä saattaa lisätä haittavaikutuksia. Haitat eivät kuitenkaan yleensä tule esiin satunnaisesti kipulääkettä käytettäessä. Burana, kuten muutkin kipulääkkeet itsehoidossa, on tarkoitettu tilapäiseen ja satunnaiseen käyttöön.
Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytön vaikutuksesta lääkitys voi jäädä teholtaan hyödyttömäksi tai vähäisemmäksi, maksa voi ylikuormittua, myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita voi muodostua tai lääkeaineiden teho kasvaa. Lääkkeet ja ja runsas alkoholi eivät sovi koskaan yhteen.
Lääkeyhtiö Orion on Buranan kehityksen taustalla
Orion on maailmanlaajuisesti toimiva suomalainen lääkeyhtiö. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Espoossa. Kaikki Orionin tehtaat ja valtaosa tuotekehitystoiminnoista sijaitsevat myös Suomessa.
Tuotteita on markkinoilla yli 100 markkinalla. Suomi on edelleen yhtiön päämarkkina-alue ja täällä Orion onkin selvä markkinajohtaja.
Orion kehittää ja valmistaa lääkkeitä ja lääkkeiden vaikuttavia aineita ihmisille ja eläimille. Yhtiössä panostetaan jatkuvasti uusien lääkkeiden sekä hoitotapojen tutkimiseen ja kehittämiseen. Orionin lääketutkimuksen ydinterapia-alueet ovat kipu ja syöpäsairaudet.
Orionilla on paljon suomalaisille tuttuja sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä itsehoitotuotteita. Suosituimpia tuotemerkkejä ovat:
- Burana-valmisteet
- Allergian hoitoon mm. Histec
- Vatsalääkkeet mm. Pegorion, Pyrvin
- Sebamed-pesunesteet
- Vitamiinit ja ravintolisät: Multivita, Devisol, Fiilus, Calsorin
- Hiustenhoitoon: Biorion
- Perusvoiteet: Aqualan, Ceralan, Carbalan
Kivunhoidon historiaa - Burana syntyi vuonna 1986
Buranan vaikuttava aine ibuprofeeni syntetisoitiin vuonna 1961 Bootsin lääketehtaassa Isossa-Britanniassa. Patentin se sai vuotta myöhemmin 1962. Ibuprofeenin kehittäneeseen työryhmään kuuluivat tohtori Stewart Adams, kemisti John Nicholson ja teknikko Colin Burrows. Ensimmäisenä lääke tuotiin markkinoille reseptilääkkeenä nimellä Brufen Iso-Britanniassa vuonna 1969. Itsehoitolääkkeenä eli ilman reseptiä myytävänä lääkkeenä se tuli ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 1983.
Suomessa ensimmäinen Buran-valmiste, Burana 200mg tabletit, lanseerattiin vuonna 1986. Tuote sai hyvän vastaanoton sekä apteekkien että kuluttajien keskuudessa. Burana on voittanut käyttäjien luottamuksen ja uudistanut kivunhoitoa ja siihen liittyviä asenteita. Burana on usein käytetty yleisnimitys kipulääkkeille suomalaisten keskuudessa.
Voimakkaampi 400 mg:n Burana-valmiste tuli saataville vuonna 1989.
Lääkeyhtiö Orion tekee jatkuvaa Burana-tuotteiden kehitystyötä. Tuoteperhettä on laajennettu vuosien varrella mm. nopeasti vaikuttavilla Burana-Caps -valmisteilla, paikallishoitoon tarkoitetuilla Buranagel-kipugeeleillä sekä lasten kivun ja kuumeen hoitoon soveltuvilla lääkkeillä.
Flunssan hoito
Flunssa eli nuhakuume on yksi yleisimmistä sairauksista, johon suurin osa meistä törmää vuosittain. Flunssaa aiheuttavia viruksia on yli 200, mukaan lukien RS-virukset, ja se tarttuu pisaratartuntana aivastaessa tai yskiessä sekä käsien kautta. Flunssan itämisaika vaihtelee viruksittain, mutta flunssa tarttuu ihmisestä toiseen jo sen itämisaikana ennen oireiden ilmaantumista. Flunssan oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, mutta tyypillisesti ne sisältävät nenän tukkoisuutta, kurkkukipua, yskää, päänsärkyä, lihaskipuja ja väsymystä. Usein flunssa alkaa äkillisesti ja voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Vaikka flunssa on yleensä itsestään ohimenevä sairaus, se voi aiheuttaa komplikaatioita erityisesti riskiryhmiin kuuluville, kuten vanhuksille, pikkulapsille tai henkilöille, joilla on kroonisia sairauksia.
Flunssan ehkäisyssä tärkeimmät keinot ovat hyvä käsihygienia, kuten säännöllinen käsien pesu saippualla ja vedellä, sekä tartunnan saaneiden ihmisten välttäminen. Rokotukset eivät valitettavasti vaikuta flunssaan, sillä ne kohdistuvat pääasiassa influenssaviruksiin, mutta ne ovat tärkeitä influenssan ehkäisyssä.
Kun flunssa iskee, on tärkeää levätä ja juoda tarpeeksi nesteitä. Lievissä tapauksissa oireita voidaan hoitaa kotihoidolla, kuten särkylääkkeillä ja nenänhuuhtelulla. Jos oireet kuitenkin pahenevat tai kestävät pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Flunssan hoitoon ei ole erityisiä antiviraalisia lääkkeitä, mutta oireita voidaan lievittää eri lääkkeillä ja hoitomuodoilla.
Flunssan oireet
Flunssan oireet vaihtelevat, mutta tyypillisiä oireita ovat päänsärky, kurkkukipu, vilunväristykset, nenän tukkoisuus ja nuha. Nenän tukkoisuus johtuu siitä, että flunssavirukset aiheuttavat tulehduksen nenän limakalvoille, mikä saa limakalvot turpoamaan ja erittämään enemmän limaa. Tämä voi johtaa myös yskään, kun limaa valuu nielun takaseinämää pitkin alas.
Yskä on yleinen flunssan oire, ja se voi olla kuivaa tai limaa irrottavaa. Äänen käheyttä voi esiintyä, kun flunssavirukset ärsyttävät kurkunpään limakalvoja. Myös kuume on yleinen flunssan oire, mutta joillakin flunssaa sairastavilla sitä ei esiinny ollenkaan. Joskus flunssa voi aiheuttaa korkean kuumeen, mikä voi olla merkki siitä, että elimistö taistelee aktiivisesti flunssavirusta vastaan.
Vilustumisen oireet alkavat yleensä äkillisesti ja pahenevat parin päivän aikana. Oireet kestävät yleensä noin viikon, mutta yskä voi jatkua pidempään. Flunssan oireet vaihtelevat myös sen mukaan, mikä virus aiheuttaa taudin. Esimerkiksi RS-viruksen aiheuttamassa flunssassa yskä on yleisin oire.
Flunssan oireet voivat muistuttaa monien muiden sairauksien, kuten influenssan ja koronaviruksen, oireita. Jos oireet ovat vakavia tai ne eivät lievity viikon kuluessa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Tuotteet flunssaan
Flunssan hoitoon kuuluu oireiden lievitys ja kehon huolellinen hoito. Flunssan oireita tulee hoitaa hyvin, jottei tauti pitkittyisi eikä siitä seuraisi jälkitauteja. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä flunssan hoitoon. Flunssalääkkeet, kuten Finrexin tai Otrivin, ovat tarkoitettu tilapäiseen käyttöön ja ne voivat auttaa lievittämään flunssan oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja yskää. Nenän limakalvoille tarkoitetut limakalvoja supistavat nenäsuihkeet voivat myös helpottaa oloa.
Lisäksi flunssan hoitoon kuuluu lepo, kuumeen alentaminen lääkkeillä, riittävä nesteytys, nenäkannun ja nenäsuihkeiden käyttö, yskän hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käyttö ja keuhkoista liman liikkeelle saaminen pulloon puhaltamalla.
Pitkittynyt flunssa ja jälkitaudit
Vaikka flunssa on useimmiten itsestään ohimenevä tauti, joka paranee viikon tai kahden kuluessa, joissakin tapauksissa flunssa voi pitkittyä ja oireet voivat jatkua yli kaksi viikkoa. Tällöin puhutaan pitkittyneestä flunssasta. Pitkittynyt flunssa voi johtua monista tekijöistä, kuten toistuvista flunssavirustartunnoista, allergiasta tai sinuiitista eli poskiontelotulehduksesta.
Pitkittyneen flunssan oireita ovat esimerkiksi jatkuva yskä, nenän tukkoisuus ja nuha, kurkkukipu sekä väsymys. Jos flunssan oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri voi tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia, kuten röntgenkuvauksen tai laboratoriokokeita, taudin syyn selvittämiseksi.
Flunssaan voi joskus liittyä myös jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelontulehdus ja keuhkokuume. Nämä ovat usein bakteerin aiheuttamia jälkitauteja, jotka vaativat antibioottihoitoa. Jälkitaudit voivat olla vakavia ja ne voivat vaatia sairaalahoitoa, joten niiden tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää.
Flunssan ehkäisy
Flunssan tarttumisaika on aika, joka kuluu flunssaviruksen saamisesta oireiden alkamiseen. Tämä aika vaihtelee viruksittain, mutta yleensä se on 1-3 päivää. Flunssa tarttuu ihmisestä toiseen jo sen itämisaikana ennen oireiden ilmaantumista. Tämä tarkoittaa, että voit tartuttaa flunssaa toisiin ihmisiin jo ennen kuin itse tunnet oireita.
Flunssa tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Virukset voivat levitä myös käsien kautta, jos kosket sairastuneen käsiä tai esineitä, joita sairastunut on koskettanut.
Flunssan ehkäisyyn kuuluu hyvä käsihygienia. Käsien pesu saippualla ja vedellä useita kertoja päivässä voi auttaa vähentämään flunssan tarttumista. Käsidesi voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun käsien pesu ei ole mahdollista.
Kättelemisen välttäminen flunssakaudella voi myös auttaa ehkäisemään flunssan leviämistä. Samoin flunssaisten ihmisten tapaamisen välttäminen voi olla tärkein flunssan ehkäisykeino.
Myös terveelliset elämäntavat, kuten riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja siten suojautumaan flunssalta.
Muista, että vaikka flunssaa ei voi aina välttää, sen oireita voi lievittää ja kestoa voi lyhentää oikeanlaisella hoidolla.
Erota flunssa muista taudeista
Flunssan, influenssan ja koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan, mikä voi tehdä näiden tautien erottamisen toisistaan haastavaksi. Kaikille näille taudeille on tyypillistä esimerkiksi kuume, yskä ja kurkkukipu.
Flunssa on kuitenkin usein lievempi tauti kuin influenssa. Influenssassa oireet ovat yleensä voimakkaampia ja alkavat äkillisemmin. Influenssaan voi liittyä myös lihaskipuja ja -särkyjä, päänsärkyä sekä äkillistä väsymystä, jotka ovat flunssaoireiden tyypillisiä ilmentymiä.
Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti voi puolestaan alkaa lievin oirein tai oireettomana, mutta se voi myös johtaa vakavaan tautimuotoon. Koronaviruksen oireisiin kuuluu usein myös haju- tai makuaistin menetys.
On tärkeää muistaa, että flunssa on viruksen aiheuttama tauti, joka eroaa bakteerin aiheuttamista taudeista, kuten poskiontelotulehduksesta tai keuhkokuumeesta.
Jos oireet ovat vakavia, ne eivät lievity viikon kuluessa tai ne pahenevat, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä laboratoriokokeita taudinaiheuttajan selvittämiseksi.
Muista, että me Olo-apteekilla olemme aina apunasi flunssan hoidossa. Meiltä löydät laajan valikoiman flunssalääkkeitä sekä muita tuotteita flunssan oireiden lievitykseen ja nuhan hoitoon.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä aiheuttaa flunssan?
Flunssan aiheuttaa yleensä virus, joita on yli 200 erilaista. Yleisimpiä ovat rhinovirukset, mutta myös RS-virukset voivat aiheuttaa flunssan.
Miten flunssa tarttuu?
Flunssa tarttuu pisaratartuntana aivastaessa tai yskiessä sekä käsien kautta. Flunssa tarttuu ihmisestä toiseen jo sen itämisaikana ennen oireiden ilmaantumista.
Mitkä ovat flunssan tyypilliset oireet?
Flunssan tyypillisiä oireita ovat päänsärky, kurkkukipu, vilunväristykset, nenän tukkoisuus ja nuha, yskä, äänen käheytyminen ja kuume.
Kuinka kauan flunssan oireet kestävät?
Flunssan oireet kestävät yleensä noin viikon, mutta yskä voi jatkua pidempään. Jos oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.
Miten flunssaa hoidetaan?
Flunssan hoitoon kuuluu oireiden lievitys ja kehon huolellinen hoito. Flunssalääkkeet, kuten Finrexin, voivat auttaa lievittämään oireita. Lisäksi lepo, kuumeen alentaminen lääkkeillä, riittävä nesteytys, nenäkannun ja nenäsuihkeiden käyttö, yskän hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käyttö ja liman liikkeelle saaminen pulloon puhaltamalla voivat auttaa.
Miten saa nopeasti flunssan pois?
Flunssa on yleinen vaiva, jota aiheuttavat pääasiassa rinovirukset ja influenssavirukset. Flunssa kestää yleensä 1–2 viikkoa, mutta oireet, kuten kuumetta, kurkkukivun ja nenä vuotaa, voivat olla epämiellyttäviä. Paras hoito flunssan aikana on levätä ja huolehtia nesteytyksestä. Parasetamoli voi auttaa oireiden lievittämiseen, ja yskänlääkkeiden käyttöä voidaan suositella flunssaan liittyvän yskän hoitoon. Kotikonstein flunssan hoitoa voi tehostaa myös probiootit, jotka voivat hyötyä flunssan ehkäisyssä.
Kun flunssaoireet pahenevat, on syytä hakeutua lääkäriin, sillä poskiontelotulehdus voi kehittyä. Puhumisen välttäminen ja lyhytaikaisesti käytettävät lääkkeet voivat helpottaa oloa. Lue lisää flunssan hoidosta ja siitä, miten nuhakuumeen hoitoon voidaan käyttää eri keinoja. On tärkeää muistaa, että flunssa paranee yleensä itsestään, mutta oloa voi helpottaa tarvittaessa.
Flunssa on yleinen vaiva, jota aiheuttavat pääasiassa virusten, kuten rinovirusten, aiheuttamat infektiot. Valkosipuli ja sinkki ovat saaneet huomiota niiden mahdollisista terveysvaikutuksista. Esimerkiksi sinkin käyttöä flunssaan liittyvän yskän hoitoon on tutkittu, ja se voi lievittää oireita, mutta sen rutiininomaista käyttöä flunssaan liittyvän yskän hoidossa ei suositella. Flunssaan voi liittyä myös uupumusta, jolloin on tärkeää levätä ja käyttää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla lievittämään oireita. Käypä hoito flunssaan on usein itsestä huolehtiminen, mutta käyttää lyhytaikaisesti lääkkeitä oireiden hallintaan voi olla tarpeen.
Vaikka flunssan ehkäiseminen on vaikeaa, on tärkeää huolehtia omasta terveydestään. Nenä kannattaa pitää puhtaana ja kosteana, mikä voi auttaa vähentämään oireita. 2–3 päivän lepo ja riittävä nesteen saanti ovat myös avainasemassa toipumisessa. Erityisesti silloin, kun flunssa vaikuttaa uupumukseen, on tärkeää kuunnella kehoa ja levätä riittävästi. Muista, että vaikka lievittävät lääkkeet voivat auttaa, on parasta keskittyä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja antaa kehon toipua rauhassa.
Tutustu valikoimaamme ja löydä juuri sinulle sopivat tuotteet flunssan hoitoon.