Syylät ja känsät
Syylät ja känsät
Syylä on viruksen aiheuttama hyvänlaatuinen kasvain ihossa. Känsä tai liikavarvas taas muodostuu, kun esimerkiksi kenkä hankaa samaa kohtaa jalasta pitkän aikaa. Hankaamisen seurauksena iho ärsyyntyy ja kovettuu. Känsiä voi muodostua jalan lisäksi muuallekin, jos iho altistuu jatkuvalle hankaukselle.
Syylän aiheuttaa papilloomavirus (HPV)
Papilloomavirus eli HPV on virus, jota on noin 130 alatyyppiä. Osa alalajeista on täysin harmittomia.
Syylät tarttuvat kosketuksen kautta. Virus pääsee kehoon helposti rikkinäisen ihon kautta, mutta syylille altistaa myös esimerkiksi ekseema ja heikko vastustuskyky. Syyliä esiintyy useimmiten lapsilla ja nuorilla, mutta ne voivat tarttua myös aikuisiin.
Suurin osa ihmisistä saa syylätartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Arvioiden mukaan jopa 13% maailman ihmisistä on tälläkin hetkellä syylä.
Syylän hoito
Suurin osa syylistä katoaa itsestään, mutta siinä voi kestää jopa vuosia. Perusterveelle ihmisille syylät eivät yleensä ole vaarallisia, mutta ne voivat kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi kosmeettisia tai käytännön ongelmia. Siksi syyliä on hyvä yrittää hoitaa kotikonstein heti, kun ne huomaa. Syyliä voi hoitaa monella eri tavalla; yleisimmät tavat ovat lääkeainehoito ja jäädytyshoito.
Lääkeainehoidoissa käytetään yleensä erilaisia happoja, joilla kuivatetaan syylää kunnes se irtoaa ihosta. Happohoitoja käytetään usein monta kertaa esimerkiksi kerran viikossa, kunnes syylä irtoaa.
Jäädytyshoidossa syylä jäähdytetään nestemäisellä typellä. Syylän ja sen alla olevan ihokerroksen väliin muodostuu rakko, ja syylä ja päällimäinen ihokerros putoaa pois. Hoitokertoja vaaditaan yleensä 3-4, mutta kovettuneella iholla olevat syylät, kuten jalkapohjien plantaariset syylät, voivat vaatia jopa kymmeniä hoitokertoja.
Jos käytät syylähoitoa tuoteselosteen ohjeiden mukaan mutta syylät eivät parane tai syyliä tulee lisää, kysy neuvoa lääkäriltä.
Känsien hoito
Känsät eivät ole vaarallisia, mutta sijainnista riippuen ne voivat olla hyvinkin kivuliaita. Känsiä voi hoitaa lääkeaineilla, joita on sekä kynissä suoraan iholle asetettavaksi että laastareissa, tai tyynyillä, jotka lieventävät känsään kohdistuvaa hankausta ja helpottavat siten kipua.
Lääkäri voi myös jäädyttää tai leikata vaikeat känsät irti, mutta tätä ei kannata kokeilla kotona, sillä väärin tehtynä känsä kasvaa vain takaisin.