Panadol - Parasetamoli
Panadol on Suomen ensimmäinen parasetamolivalmiste
Panadol on suomalaisille tuttu ja suosittu valmiste. Se on yleisesti käytetty ja hyvin siedetty kipulääke tilapäisen kivun ja kuumeen hoidossa. Panadol-valmisteiden vaikuttava aine on parasetamoli eli asetaminofeeni. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että
- parasetamoli auttaa nopeasti akuuttiin kipuun
- parasetamoli ei ärsytä vatsaa eikä suolistoa
- parasetamolilla on hyvä kipua lievittävä ja kuumetta alentava teho.
Parasetamoli on analgeetti (kipulääke), joka alentaa kuumetta. Sen uskotaan toimivan pääasiassa vaikuttamalla keskushermostoon (aivoihin), jossa se vähentää kipusignaalien hermoihin välittymistä ja alentaa kuumetta.
Oikealla annostuksella varmistetaan riittävä ja tehokas kivunlievitys, tutustu pakkausselosteeseen aina huolella ennen käyttöä.
Panadol-tuotteet ja käyttötarkoitukset
- Panadol kalvopäällysteiset tabletit lapsille ja aikuisille. Useita vahvuuksia ja pakkauskokoja.
- Panadol peräpuikot lapsille 60 mg ja 125 mg.
- Panadol oraalisuspensiot lapsille. Useita pakkauskokoja.
- Panadol Forte 1000 mg: vahvin Panadol-valmiste
- Panadol Pore 500 mg: Käytännöllinen Panadol Pore on hygieeninen ja varmistaa täsmällisen annostuksen. Poretabletti vaikuttaa nopeammin kuin tavallinen Panadol-tabletti. Poretabletit voidaan sekoittaa mehun tai virvoitusjuoman sekaan.
- Panadol Zapp 500 mg: Nopea lievitys kipuun. Panadol Zapp sisältää natriumvetykarbonaattia, mikä lisää tabletin liukoisuutta mahassa ja tehostaa parasetamolin kulkua ohutsuoleen.
- Panadol Coffein: Vain aikuisille. Kofeiini tehostaa parasetamolin vaikutusta.
- Panadol Hot 500 mg: Jauhe liuotetaan kuumaan veteen ja juodaan hitaasti. Maistuu mustaherukalta ja tuoksuu mentolilta.
Panadol ja alkoholi
Panadolin annostus
- Aikuisille ½ —1 tablettia 4—6 tunnin välein korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Suurin suositeltu vuorokausiannos on 3 g. Älä Ylitä suositeltua annosta. Käänny lääkärin puoleen, ellet tunne oloasi paremmaksi tai jos tunnet olosi huonommaksi kolmen päivän jälkeen.
- Lapsille (yli 3 kk) 15 mg/painokilo, korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Katso tarkka painonmukainen annostelu pakkausselosteesta.
- Alle 3 kuukauden ikäisille vain lääkärin määräyksellä.
- Ei enempää kuin kolme annosta 24 tunnin aikana. Kerta-annosta ei saa antaa useammin kuin 4 tunnin välein.
Panadol ja raskaus ja imetys
Parasetamolia on ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskaana oleville ja imettäville äideille.
Raskaana olevien naisten on kysyttävä neuvoa lääkäriltä ennen parasetamolin käyttöä. Valmistetta voidaan käyttää raskauden aikana, jos se on kliinisesti tarpeen. On kuitenkin käytettävä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen aikaa ja mahdollisimman harvoin.
Voit käyttää tätä lääkevalmistetta imetyksen yhteydessä.
Panadolin sivuvaikutukset ja varoitukset
- Parasetamolin liiallinen käyttö voi aiheuttaa vakavaa haittaa maksalle.
- Jos sinulla on maksa-tai munuaissairaus, keskustele lääkärin kanssa ennen parasetamolin käyttöä.
- Myös muut kipu-, kuume- ja vilustumislääkkeet voivat sisältää parasetamolia.
- Älä ylitä suositeltua annostusta.
- Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane kolmen päivän jälkeen tai se huononee.
- Lue aina pakkausseloste huolella.
Mitä parasetamoli on?
Parasetamoli on vatsaystävällinen, tehokas ja hyvin siedetty kipulääke. Parasetamoli on oikein annosteltuna turvallinen eikä ärsytä vatsan limakalvoa tulehduskipulääkkeiden tavoin.
Parasetamolilla ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta, eikä myöskään tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittoja. Parasetamolin käytöllä ei ole yleisiä haittavaikutuksia, jos sitä käytetään ohjeen mukaisesti.
Olo-apteekin valikoimista löytyy laaja valikoima parasetamoleja ja esimerkiksi seuraavat tuotemerkkien itsehoitolääkkeet:
Mihin parasetamolia käytetään?
Parasetamolia käytetään tyypillisesti päänsärkyyn, lihassärkyyn ja nivelkipuihin. Lisäksi se laskee kuumetta ja soveltuu flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireiden hoitoon.
Vähäisten haittavaikutusten vuoksi parasetamoli soveltuu tilapäisen kivun ja kuumeen hoitoon myös lapsille, vanhuksille ja verenohennuslääkkeitä käyttäville. Se on ensisijainen lääke lasten ja vanhusten kivun tai kuumeen hoitoon. Pitkäaikaisesta käytöstä on aina keskusteltava lääkärin kanssa.
Parasetamoli on kipulääkevaihtoehto myös
- lapsille
- astmaatikoille
- sydänpotilaille
- verenohennuslääkkeitä käyttäville ja vuotohäiriöistä kärsiville
- mahahaavapotilaille sekä herkkävatsaisille
- raskaana oleville ja imetyksen aikana
Parasetamolia voidaan käyttää myös yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa, mikäli lääkäri näin määrää. Noudata aina lääkärin ohjeistusta.
Parasetamoli kivun ja kuumeen hoitoon
Parasetamolilla on kuumetta alentava vaikutus, joten sitä voi ottaa laskemaan korkeaa kuumetta esimerkiksi nuhakuumeen tai influenssan yhteydessä.
Voiko parasetamolia käyttää raskauden ja imetyksen aikana?
Parasetamolia on ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskaana oleville ja imettäville äideille, ja sitä voidaan käyttää koko raskauden ajan. Lääkettä käytettäessä on aina huomioitava, että sitä käytetään vain todelliseen tarpeeseen, mahdollisimman lyhyen aikaa ja pienimmällä tehokkaalla annoksella.
Vaikka parasetamolin käyttö raskauden ja imetyksen aikana on lähtökohtaisesti turvallista, sitä on hyvä käyttää mahdollisimman vähäisiä määriä. Käytöstä on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Ibuprofeiini ja parasetamoli
Parasetamolia voidaan käyttää myös yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa. Jos kipu on voimakasta, ibuprofeenia ja parasetamolia voidaan käyttää yhdistelmänä. Lääkkeiden vaikutukset voivat olla yhdessä tehokkaampia kuin yksinään. Kahden lääkeaineen käyttö yhdessä on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi se, että kasvattaa tulehduskipulääkkeen annosmäärää. Noudata yhdistelmäkäytössä aina lääkärin ohjeistusta.
Toisin kuin tulehduskipulääke ibuprofeenilla, parasetamolilla ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta.
Vaikutusmekanismiltaan parasetamolin on erilainen kuin tulehduskipulääkkeet, joten sillä ei näin ollen ole tulehdusoireita poistavaa vaikutusta (kuumotus, punoitus, turvotus). Toisaalta parasetamolilla ei myöskään ole tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittavaikutuksia.
Katso täältä ibuprofeiini ja muut tulehduskipulääkkeet.
Milloin parasetamolia ei saa käyttää?
Erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa, jos sinulla on maksasairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, käytät runsaasti alkoholia tai sinulla on sydämen vajaatoiminta. Keskustele tällöin parasetamolin käytöstä lääkärin kanssa. Krapula ja parasetamoli eivät myöskään sovellu yhteen, sillä elimistössä viipyilevä alkoholi yhdessä parasetamolin kanssa voi aiheuttaa maksavaurion.
Mitkä ovat parasetamolin haittavaikutukset?
Parasetamolin haittavaikutukset ovat harvinaisia. Lääkettä tulee kuitenkin käyttää ohjeen mukaisilla annoksilla, jotta haittavaikutuksilta voi välttyä.
Parasetamoli yliannostus?
Yliannostus voi johtaa vakavaan maksavaurioon ja jopa hengenvaaraan. Älä siis ylitä pakkausselosteessa mainittua enimmäisannosta. Myrkytysriski kasvaa, mikäli taustalla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa, rasvamaksa tai maksan aineenvaihduntaan vaikuttavia muita lääkkeitä.
Parasetamolin ja yhtäaikaisen alkoholin käyttö lisää maksavaurion riskiä. Älä siis käytä parasetamolia krapulan oireiden hoitoon, sillä alkoholia viipyy kehossa vielä seuraavana päivänä. Pahimmassa tapauksessa lääkkeen käyttö voi aiheuttaa maksallesi akuutin vajaatoiminnan.
Parasetamolin käyttö on lopetettava seuraavissa tilanteissa:
- allerginen reaktio (kutina, ihottuma, hengitysvaikeus tai turvotusta kielen, huulten, kurkun tai kasvojen alueella)
- haavauma suuhun
- epätavallista verenvuotoa tai mustelmein muodostusta
- iho alkaa kesiä
- hengitystievaikeuksia, joka on aiemmin ilmennyt asetyylisalisyylihappovalmisteiden käytön yhteydessä
Millaisia parasetamolivalmisteita on saatavilla?
Aikuisille valmisteista löytyy tabletteja, suussa liukenevia tabletteja, poretabletteja, jauheita ja peräpuikkoja. Akuutin kivun hoitoon soveltuvat nopeavaikutteiset jauheet, poretabletit ja osa nielaistavista tableteista. Erityisesti flunssan oireiden hoitoon soveltuvat jauhemaiset, kuumaan veteen sekoitettavat valmisteet sekä tabletit, joihin on lisätty kofeiinia.
Lapsille tarkoitettuja valmisteita löytyy parasetamoliperäpuikkoina, suussa liukenevina tabletteina, oraalisuspensiona ja nielaistavina tabletteina. Pienille vauvoille soveltuvat parhaiten peräpuikot tai oraalisuspensio.
Parasetamolin annostus
Itsehoidossa aikuisilla ja yli 12 vuotiailla lapsilla (>40 kg) annostus on yleensä 500-1000 mg 1-3 kertaa päivässä. Maksimiannos on 3 grammaa vuorokaudessa. Kivun lievittyminen ja kuumeen aleneminen ovat suhteessa parasetamolin annokseen.
Lapsilla annos suhteutetaan painoon. Tavallisesti suositellaan 10-15 mg/kg 3 kertaa vuorokaudessa. Vuorokauden kokonaisannos ei tule ylittää 45 mg/kg. Alle 4-vuotiaille lapsille suositellaan peräpuikkoja.
Annostusohje Panadol tai Para-Tabs 500 mg:n tableteille on aikuisille ½–1 tablettia 4–6 tunnin välein korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Lääkettä ei saa ottaa useammin kuin neljän tunnin välein. Yli kolmen päivän yhtäjaksoisesta käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.
Parasetamolia on saatavana itsehoitolääkkeenä yhden gramman vahvuisena (Panadol Forte 1 g, Para-Tabs 1 g, Pamol 1000 mg). Näitä lääkkeitä käytetään tyypillisesti tilapäisten särky- ja kuumetilojen yhteydessä alentamaan kovaa kuumetta tai lievittämään kovaa kipua. Suurien annosten käytöstä on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa, erityisesti jos käyttö jatkuu yli kolme päivää.
Parasetamolin suurin suositeltu vuorokausiannos aikuiselle on 3 grammaa (eli 3000 mg:aa). Tätä vuorokausiannosta ei saa ylittää.
Reseptillä annostus aina lääkärin ohjeen mukaan.