Ummetus
Ummetus – tuotteet oireiden helpotukseen
Ummetus vaivaa monia suomalaisia. Onko liikunta jäänyt vähiin arjessa tai unohditko juoda riittävästi vettä kiireisenä viikkona? Onko ruokailu ollut yksipuolista?
Toisinaan muun muassa näiden asioiden seurauksena vatsa saattaa olla kovana ja aiheuttaa tukalaa oloa. Ei hätää, sillä meiltä löydät apua ummetuksen helpottamiseen.
Säännöllinen suolen toiminta on olennainen osa hyvinvointia arjessa, ja suolen toimintaa voi auttaa monin tavoin kotikonstein. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti itsehoitolääkkeitä ummetuksen hoitoon.
Kuitulisä Vi-Siblin kuidun saannin lisäämiseen
Vi-Siblin on suosittu kuitulisä, joka sopii toistuvan ummetuksen hoitoon sekä päivittäisen kuidun saannin lisäämiseen. Tuotteen sisältämä ispagulansiemenkuori sitoo itseensä vettä, jolloin suolen sisällön tilavuus kasvaa ja suolen toiminta normalisoituu.
Helppokäyttöiset rakeet voi sekoittaa veteen, maitoon, mehuun tai muuhun juomaan, tai myös ruokaan, mikäli samalla nautitaan vähintään lasillinen nestettä.
Pegorion tuo nopean helpotuksen ummetukseen
Pegorion on makrogolia sisältävä valmiste ummetuksen hoitoon.
Makrogoli eli polyetyleeniglykoli lisää ulostuskertoja auttaen ummetuksen hoidossa. Makrogolin vaikutus perustuu siihen, että se sitoo vettä, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy, ulostemassa pehmentyy ja suoli alkaa toimia.
Vaivaako vaikea ummetus? LAXOBERON auttaa
Kun tuntuu siltä, ettet saa helpotusta ummetukseen, voit kokeilla LAXOBERON-valmistetta. Sen teho perustuu natriumpikosulfaattiin, joka muodostaa paksusuolessa suoliston liikehdintää kiihdyttävää ainetta.
Pehmeät kapselit on helppo niellä. Kätevät tipat voi sekoittaa juomaan tai ruokaan.
Pienoisperäruiske tehoaa jopa 5 minuutissa
Mikä auttaa nopeasti ummetukseen? Pienoisperäruiske tuo avun ummetukseen lähes välittömästi – jopa 5 minuutissa. MICROLAX pehmittää ulostemassaa ja helpottaa suolen tyhjentymistä kuitenkaan ärsyttämättä suolta.
Oraaliliuos ummetuksen hoitoon – LEVOLAC
Oraaliliuos on helppo tapa hoitaa ummetusta. Oraaliliuoksen voi ottaa joko laimentamattomana tai laimennettuna johonkin nesteeseen.
LEVOLAC sisältää laktuloosia, joka pehmentää ulostetta ja helpottaa ulostamista sitomalla vettä suolen sisältöön.
Mitä ummetus on?
Normaalisti ihminen ulostaa 8–72 tunnin välein. Ummetus tarkoittaa sitä, että ihminen ulostaa harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai uloste on niin kovaa, että ulostaminen on haastavaa tai aiheuttaa jopa kipua.
Ummetus on yleinen ja epämiellyttävä vaiva, jota esiintyy arviolta 8–26 %:lla, eli jopa neljäsosalla terveistä aikuisista.
Ummetuksen oireet ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Ummetus yleistyy iän myötä. Enimmäkseen paikallaan olevista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta.
Ummetus on yleistä myös pienillä 2–4 vuoden ikäisillä lapsilla, mutta harvemmin vauvoilla.
Mistä ummetus johtuu ja miten sitä voi ehkäistä?
Ummetus on yleensä vaaratonta ja liittyy perinnölliseen taipumukseen saada ummetusta, vähäiseen liikuntaan tai vähäkuituiseen ruokavalioon. Myös ulostuksen pidättäminen toistuvasti saattaa johtaa ummetukseen, kun suoli oppii tyhjenemään vain harvoin. Elintavoista johtuvaa ummetus on nk. toiminnallinen ummetus.
Myös lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta
Ummetus voi johtua myös lääkkeistä. Lääkkeet, kuten voimakkaat opioidi-kipulääkkeet, voivat aiheuttaa ummetusta. Muita ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat tietyt sydänlääkkeet, jotkin psyykenlääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, sekä rauta- ja kalsium-tuotteet ja nesteenpoistolääkkeet eli diureetit.
Diabetes ja muut sairaudet ummetuksen syynä
Ummetus voi liittyä myös sairauteen, kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan, MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, masennukseen, anoreksiaan tai suoliston syöpään.
Ummetuksen ehkäisy
Ummetusta voi ehkäistä säännöllisen liikunnan, riittävän veden juomisen ja terveellisen, runsaskuituisen ruokavalion avulla. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tulisi välttää ummetusta aiheuttavia ja pahentavia lääkeaineita, kuten voimakkaita opiaattipohjaisia kipulääkkeitä – keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa ennen muutoksia lääkitykseesi.
Aikuisilla ummetuksen yleisimpiä syitä ovat elämäntavat, kuten:
- riittämätön ravintokuitujen saanti
- riittämätön nesteen saanti ja
- liikunnan puute.
Myös lääkkeet ja rakenteelliset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.
Ummetuksen ensisijainen hoitokeino on aina pysyvä elämäntapamuutos, johon kuuluvat:
- kuitupitoinen ruokavalio
- riittävä nesteensaanti
- säännöllinen ulostusrytmi ja
- riittävä liikunta.
Jos elintapojen muutos ei tuo riittävästi apua, suositellaan itsehoitolääkkeistä ensisijaisesti makrogolia. Ummetuksen hoitoon voi käyttää myös kuituvalmisteita tai laktuloosia.
Kuinka ummetusta hoidetaan? Ummetuksen itsehoito
Ummetusta tulisi ensisijaisesti hoitaa korjaamalla ummetusta aiheuttava syy. Toisin sanoen, tyypillisesti paras hoito ummetukseen on pysyvä elintapojen korjaus, jossa ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään, varmistetaan riittävä nesteensaanti, lisätään arkeen liikuntaa ja huolehditaan säännöllisestä ulostusrytmistä.
Mikäli taustalla on ummetusta aiheuttava lääkehoito, tulee lääkärin kanssa keskustella, onko lääkettä mahdollista vaihtaa tai lopettaa.
Kuitupitoinen ruokavalio ummetuksen hoitona
Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta. Kuidut lisäävät suolen sisältöä, ja sitovat suolessa vettä pehmentäen ulostetta.
Kaikissa kasvikunnan tuotteissa on kuituja. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi:
- viljat
- kasvikset
- hedelmät ja
- marjat.
Parhaiten suolen sisältöä lisää viljakuitu mm. täysjyväleivissä ja -puuroissa.
Suomalaiset saavat ruoasta keskimäärin 20 grammaa kuituja päivässä. Kuidun saantisuositus on kuitenkin tätä suurempi, 25 - 35 grammaa päivässä. Ummetuspotilaan tulisi saada vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä, ja tarve voi olla tätäkin suurempi.
Normaalin ruuan lisäksi lisää kuitua saa mm. kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista.
On hyvä huomata, että kuitulisä saattaa aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä tai vatsavaivoja. Siksi kuitupitoiseen ruokaan siirtyminen tai leseiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen pienillä annoksilla. Leseet voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan.
Älä unohda vettä
Riittävä nesteen saanti on erittäin tärkeää suoliston toiminnalle. Veden puute kuitenkin voi joskus aiheuttaa tai pahentaa ummetusta, joten on tärkeää juoda riittävästi päivän aikana.
Suositeltu nestemäärä aikuisille on noin kaksi litraa päivässä, mutta tämä voi vaihdella yksilöllisesti. Muista juoda säännöllisesti ja pieniä määriä päivän mittaan.
Opeta suoli säännölliseksi
Myös suolen toimintaa voi opettaa säännölliseksi. Aamulla kannattaa juoda lasi vettä, ja aamupalan jälkeen käydä rauhassa WC:ssä. Harjoittelua kannattaa jatkaa useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.
Hyvä ulostamisasento auttaa suolen tyhjenemistä. Paras asento on, kun WC-pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkia korkeammalla. WC-istuin on tähän usein liian korkea. Tällöin voi käyttää jalkojen alla koroketta.
Ota säännöllinen liikunta osaksi arkea
Säännöllinen liikunta voi auttaa ehkäisemään vatsan ummetusta, sillä se stimuloi suoliston liikkeitä ja nopeuttaa ulosteen kulkua suolistossa.
Liikunta voi olla esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä, uintia tai tanssimista – tärkeintä on valita itselle mieluinen liikuntamuoto ja tehdä siitä osa arkea.
Tavoitteena tulisi olla vähintään puolen tunnin liikunta päivittäin. Voit usein aloittaa pienin askelin, esimerkiksi kävelemällä lyhyitä matkoja tai ottamalla portaat hissin sijaan. Pikkuhiljaa voit lisätä liikunnan määrää ja tehoa, kunnes saavutat sopivan tason.
Ummetuslääkkeet
Mikäli elintapamuutokset eivät yksinään korjaa tilannetta, voi ummetuksen hoitoon tilapäisesti käyttää apteekista ostettavia itsehoitovalmisteita.
Makrogoli ummetuksen hoidossa
Ensisijainen apu ummetusvaivoihin ovat makrogolivalmisteet, jotka lisäävät paksusuolessa olevan nesteen määrää ja pehmentävät näin ulostetta.
Esimerkiksi Pegorion, Macrogol Ratiopharm ja MAKROGOLI ORION sisältävät makrogolia.
Natriumpikosulfaatti kiihdyttää suoliston liikehdintää
Toinen tehokkaasti ummetukseen vaikuttava aine on natriumpikosulfaatti, mikä muodostaa paksusuolessa ainetta, joka kiihdyttää suoliston liikehdintää. Natriumpikosulfaattia käytetään etenkin vaikean ummetuksen hoitoon.
Esimerkiksi LAXOBERON sisältää natriumpikosulfaattia.
Kuituvalmisteet ja peräruiskeet helpottavat oloa
Mikäli makrogoli- tai natriumpikosulfaattivalmisteet eivät auta tai sovi sinulle, voit kokeilla myös erilaisia kuituvalmisteita ja peräruiskeita.
Kuituvalmisteet sopivat päivittäiseen kuidun saannin lisäämiseen. Esimerkiksi Vi-Siblin on kuituvalmiste, jonka teho perustuu ispagulansiemenkuoreen.
Hankalan ummetuksen laukaisemisessa voi auttaa pienoisperäruiske.
Itsehoitovalmisteiden valinta ja käyttö
Itsehoitovalmisteen valintaan vaikuttavia keskeisiä eroja ovat tuotteen yhteensopivuus mahdollisen muun lääkityksen kanssa sekä tuotteen annostelutapa – onko tuote esimerkiksi tabletti, jauhe tai peräruiske? Onko valmiste helppo ja miellyttävä käyttää? Vain sellainen valmiste auttaa, jonka muistat ottaa.
Huomaathan, että ulostuslääkkeitä ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti päivittäin tai pitkiä ajanjaksoja ilman, että ummetuksen syy on selvitetty.
Mikäli itsehoitovalmisteilla ei noin kuukaudessa tule apua ummetukseen, tilanne vaikeutuu tai vointi menee huonoksi, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi selvittää ummetuksen taustaa, ohjeistaa itsehoitotuotteiden käytössä sekä tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.
Ummetuslääkkeet helposti netistä
Ummetuksen hoitoon tarkoitettuja Itsehoitovalmisteita ovat mm.
Mikäli ummetukseen liittyy myös peräpukamat, voi peräpukamia hoitaa elintapamuutosten lisäksi itsehoitovalmisteilla.
Ummetuslääkkeiden haittavaikutukset
Ummetuslääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä, kun niitä käytetään oikein ja ohjeiden mukaan. Kuitenkin, kuten kaikkien lääkkeiden kohdalla, myös ummetuslääkkeillä voi olla joitain mahdollisia haittavaikutuksia. Näitä ovat muun muassa ruuansulatuskanavaan liittyvät oireet, kuten alavatsan turvotus, ilmavaivat, lisääntyneet suolistoäänet ja pahoinvointi.
Hoidon alussa saattaa esiintyä myös ripulia, etenkin jos lääkkeen maksimivuorokausiannos ylitetään.
Lapsen ja vauvan ummetus
Lapsilla ummetus on yleisintä 2–4-vuotiailla. Vauvoilla ummetus on harvinaista. Vaikka vauvan ulostusväli voi venyä pitkäksi, ei kyseessä yleensä ole ummetus, eikä asiasta tarvitse huolestua vauvan ollessa hyvävointinen.
Jos ulostaminen tapahtuu syntymästä lähtien harvoin, vain kerran tai kaksi viikossa, on asia kuitenkin hyvä ottaa puheeksi neuvolakäynnillä.
Lapsen ummetuksen syynä voi olla esimerkiksi protesti pottaharjoittelua vastaan. Vaikuttavia asioita voivat olla myös kipu tai kiire ulostaessa, ulostamisesta kieltäytyminen, vaipoista vieroitus tai muu lapselle merkittävä muutos.
Jos lapsen tapauksessa kyseessä on ummetus, hoito kannattaa aloittaa lisäämällä ruokavalioon ulostemassaa ja sen kosteuspitoisuutta lisääviä ruokia, kuten raasteita.
Vanhemmille lapsille kuitupitoiset täysjyväpuurot ja -leipä ovat hyviä vaihtoehtoja. Vihannesten ja hedelmien määrää kannattaa myös lisätä. Ummetuksen aikana juomana kannattaa suosia vettä ja laimeaa mehua.
Hoidon tavoitteena on, että uloste olisi pehmeää, ja sitä tulisi vähintään joka toinen päivä. Jos ummetus ei helpotu kotikonstein, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, joka auttaa sekä lääkkeen valinnassa että sen annostuksessa.
Milloin lääkäriin?
Jos ummetus jatkuu häiritsevänä osana arkielämääsi itsehoitokeinoista, kuten kuitujen saannin lisäämisestä, nesteytyksen lisäämisestä tai säännöllisestä liikkumisesta huolimatta, on viisasta hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Lääkäri voi selvittää, onko taustalla jokin sairaus tai tarvitsetko reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.
Mikäli koet pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua, se voi viitata vakavampaan ongelmaan, joka vaatii lääkärin tarkastusta. Kivut voivat olla merkkejä esimerkiksi tulehduksesta tai suoliston toiminnan häiriöistä.
Ummetuksen lisäksi esiintyvät muut oireet, kuten veriset ulosteet, musta uloste, jatkuva uupumus, laihtuminen tai epätavalliset vatsakivut voivat olla merkkejä taustalla olevasta sairaudesta, joka vaatii tarkempaa tutkimusta ja hoitoa.
Jos suolistosi normaali toiminta muuttuu vuosien jälkeen yllättävän nopeasti (esimerkiksi muutamassa viikossa) ummetukseksi, se voi olla merkki terveysongelmasta, joka vaatii lääkärin huomiota. Lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset ja määrittää sopivan hoidon tällaisissa tilanteissa.
Unohda ummetus – ummetuslääkkeet Olo-apteekista
Eikö olisikin helpottavaa vaihtaa tukala olo hieman kevyempään? Olo-apteekista löydät itsehoitolääkkeet ummetuksen hoitoon, kuten kuituvalmisteet, pienoisperäruiskeet, laktuloosivalmisteet sekä makrogoli- ja natriumpikosulfaattivalmisteet.