D-vitamiini
Mitä D-vitamiini on ja mihin se vaikuttaa?
D-vitamiini on elintoiminnalle sekä lasten kasvulle ja kehitykselle tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy iholle auringonvalossa. Sitä saa myös ravinnosta; ollakseen mahdollisimman tehokasta, sitä tulisi saada sekä auringosta että ravinnosta.
D-vitamiinilla on monta elintärkeää tehtävää:
- Tukee kalsiumin imeytymistä, tärkeää luuston terveyden kannalta
- Ylläpitää vireyttä
- Tukee vastustuskykyä
- Säätelee veren sokeripitoisuutta
- Pitää huolta hermoston toiminnasta ja tukee esimerkiksi aivotoimintaa.
- Parantaa unen laatua ja auttaa ehkäisemään niin kutsuttua kaamosmasennusta, mikä johtuu pohjoisen pallonpuoliskon pimeistä talvista.
D-vitamiini ravinnosta
- Kala, ravintoaineista kala sisältää luontaisesti eniten D-vitamiinia. Parhaiten D-vitamiinia saa ankeriaasta ja nahkiaisesta, joissa D-vitamiinia on jopa 25 µg/100 g. Myös tutummat kotimaiset kalat, kuten siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä (13–22 µg/100 g). D-vitamiinia on myös kalan mädissä, noin 10 µg/100 g.
- Kananmuna, yhdessä kananmunassa on noin 1,3 µg D-vitamiinia.
- Maksa, D-vitamiinia saa myös maksasta. Eniten D-vitamiinia sisältävät sian ja naudan maksa (noin 1 µg/100 g).
- Sienet, sienissä on kasviperäistä D2-vitamiinia. Kotimaisista metsäsienistä suppilovahverot sisältävät eniten D-vitamiinia, sitä on peräti 15 µg/100 g. Myös kantarelleista ja kangasrouskuista saa D-vitamiinia noin 6 µg/100 g.
Maitotuotteet, Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin, lukuun ottamatta joitain luomu- ja tilamaitoja. Maidossa D-vitamiinia on valmisteesta riippuen 1–2 µg/dl ja rasvalevitteissä 20 µg/100 g.
Lue artikkelimme: Mikä on paras D-vitamiini juuri minulle?
Kuinka paljon D-vitamiinia aikuinen tarvitsee?
D-vitamiinia on vaikea saada tarpeeksi ravinnosta, mutta jo muutama minuutti auringonvalossa täydentää tehokkaasti varastoja. Varsinkin talvella suomalaisille on hyvin suositeltavaa käyttää D-vitamiinivalmisteita.
Aikuisille suositeltava päivittäinen D-vitamiiniannos on 10 mcg, ja tarvittaessa toiset 10 esimerkiksi talvella. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrog vuorokaudessa tukemaan kalsiumin imeytymistä ja ehkäisemään osteoporoosia.
Vahvoja 50 mcg tai 100 mcg vahvuuksia lääkäri saattaa suositella etenkin, jos D-vitamiiniarvo ovat alhaiset.
Kuinka paljon D-vitamiinia lapsille?
Lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille suositellaan käytettäväksi D-vitamiinilisää kahden viikon ikäisestä aina 18-vuotiaaksi asti. Kaksivuotiaaksi asti D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja siitä eteenpäin 7,5 µg vuorokaudessa
Sopiva D-vitamiini lapselle
D-vitamiinilisää on saatavilla eri muodoissa. Esimerkiksi D-vitamiinisuihke ja -tipat ovat käteviä lapsilla. Lasten d-vitamiini on usein myös hyvänmakuinen. Eri makuisia D-vitamiinitabletteja taas on saatavilla apteekista laaja valikoima.
Lasten monivitamiini voi olla myös hyvä D-vitamiini lähde ja siitä lapsi saa myös muita tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.
Tutustu lasten D-vitamiinilisiin tästä
D-vitamiini ja raskaus
D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen sekä vauvan luuston kehittymiseen ja kasvuun raskaus- ja imetysaikana. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala sekä vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit.
Raskaana olevilla naisilla D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille äideille ympäri vuoden, ruokavaliosta riippumatta. Ensisijaisesti suositellaan D-vitamiinia D3-muodossa. Katso tästä D3-vitamiinit.
Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiineilla
Tärkein D-vitamiinin saantimuoto on luonnollinen D3-vitamiini eli kolekalsiferoli. Samaa kolekalsiferolia syntyy runsaasti ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB-säteily) vaikutuksesta. Ennen vanhaan kolekalsiferolia kutsuttiin eläinperäiseksi D-vitamiiniksi, koska sitä saatiin ja osattiin valmistaa vain eläinperäisistä lähteistä (kala ja lampaanvilla). Nykyään tämä ei enää pidä paikkaansa ja D3-vitamiinia osataan valmistaa myös kasviperäisestä lähteestä (jäkälä).
Toinen vähemmän tärkeä D-vitamiinin saantimuoto on D2-vitamiini eli ergokalsiferoli. Eräät kasvit tuottavat pieniä määriä ergokalsiferolia. Ennen vanhaan ergokalsiferolia kutsuttiin kasviperäiseksi D-vitamiiniksi ja kasvissyöjät ja vegaanit käyttivät sitä, koska kasviperäistä D3-vitamiinia ei ollut vielä saatavilla.
Tutustu tästä vegaanisiin D-vitamiineihimme.
Miten tunnistan D-vitamiinin puutteen?
D-vitamiinin puutoksen oireita ovat muun muassa unihäiriöt, mielialan lasku ja alakuloisuus, muistin ja oppimisen heikentyminen, veren kalsiumpitoisuuden lasku, ja väsymys. D-vitamiinin puutos voi myös altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille. D-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää jos olet raskaana, ylipainoinen, kasvissyöjä tai vegaani, tai tummaihoinen ihminen pohjoisessa.
Voiko D-vitamiinia saada yliannostuksen?
D-vitamiini yliannostus on hyvin harvinaista. D-vitamiinin yliannostuksen voi saada jos D-vitamiinilisää nautitaan säännöllisesti huomattavan suuria määriä. Noudata aina tuoteselosteen ohjeita. Sopivaa D-vitamiinin saantia voi myös testata.
D-vitamiinimittaus
D-vitamiinitason voi mittauttaa laboratoriotutkimuksella. Myös kotikäyttöön on saatavilla testejä, joilla voi seurata riittävän d-vitamiinin saannin.
D-vitamiinin mittaus kotona tehdään ottamalla verinäyte sormenpäästä ja tulos on luettavissa 15 min kuluttua.