Apovit - Biomed - D-vitamiini

Biomed

Kärsitkö vitamiinien tai kivennäisaineiden puutoksista, tai suoliston toiminnan epätasapainosta? Meiltä löydät kotimaisen Biomedin tuotteet vitamiineista kivennäisainelisiin ja maitohappobakteereihin. Alla opit lisää siitä, mikä on Biomed ja tuotevalikoima. 

Biomed Oy on suomalainen vuodesta 1982 alkaen hyvinvointia tukevia tuotteita valmistava yritys, jonka valikoimaan kuuluvat erilaiset ravintolisät ja erikoisvalmisteet. Yritys tekee yhteistyötä tutkimuslaitosten, yliopistojen ja eri alojen ammattilaisten kanssa kehittääkseen entistäkin parempia tuotteita. 

Esittelyssä Biomed-tuotteet

Olo-apteekin valikoimaan kuuluu Biomed-tuotteista vitamiinilisät, kivennäis- ja hivenainelisät sekä maitohappobakteerit. 

Vitamiinilisät

Valikoimaamme kuuluvat Biomed A-, B-, D- ja E-vitamiinitipat. Nämä sopivat täydentämään ruokavaliotasi ja varmistamaan riittävän vitamiinien saannin. Vitamiineista voi olla pulaa esimerkiksi allergioiden, rajoittuneen ruokavalion, imeytymiseen vaikuttavien sairauksien tai lisääntyneen vitamiinien tarpeen vuoksi. Muistathan, että ravintolisillä ei tule korvata monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. 

A-vitamiinia elimistö käyttää moniin aineenvaihdunnan prosesseihin, kuten solujen uusiutumiseen. Lisäksi A-vitamiinia tarvitaan näkökyvyn ja ihon kunnon ylläpitoon. B-vitamiinit sen sijaan ovat tärkeitä hermoston normaalin toiminnan kannalta.

B-vitamiinien puutosta esiintyy erityisesti kasvissyöjillä, sillä kaikkia B-ryhmän vitamiineja ei löydy kasvikunnan tuotteista.

D-vitamiini on yksi niistä vitamiineista, joista suomalaisilla on usein pulaa vähäisen auringonvalon vuoksi erityisesti talvisin. D-vitamiini on tärkeä luiden ja hampaiden hyvinvoinnin, immuunijärjestelmän ja vireystilan kannalta. E-vitamiini sen sijaan on tärkeää elimistön entsyymien normaalille toiminnalle.

Kivennäis- ja hivenainelisät

Kivennäis- ja hivenaineet ovat vitamiinien ohella tärkeitä hyvinvoinnille. Hivenaine-termillä tarkoitetaan kivennäisainetta, jota elimistössä tarvitaan pieniä määriä. Valikoimaamme kuuluvia Biomed kivennäis- ja hivenainelisiä ovat muun muassa seleeniä, sinkkiä ja kuparia sisältävät ravintolisät.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit, eli laktobasillit ovat maitohappoa tuottavia bakteereja, jotka tukevat suoliston normaalia toimintaa ja hyvinvointia. Maitohappobakteereja voidaan käyttää säännöllisesti tukemaan suolistoa tai kuuriluonteisesti estämään esimerkiksi turistiripulia matkailtaessa tai antibioottien aiheuttamaan ripulia antibioottikuurin aikana.


Mitä D-vitamiini on ja mihin se vaikuttaa?

D-vitamiini on elintoiminnalle sekä lasten kasvulle ja kehitykselle tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy iholle auringonvalossa. Sitä saa myös ravinnosta; ollakseen mahdollisimman tehokasta, sitä tulisi saada sekä auringosta että ravinnosta.

D-vitamiinilla on monta elintärkeää tehtävää ja terveyshyötyä:

  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä.
  • D-vitamiini edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaaleina.
  • D-vitamiini edistää lihasten normaalia toimintaa.

D-vitamiini ravinnosta

  • Kala, ravintoaineista kala sisältää luontaisesti eniten D-vitamiinia. Parhaiten D-vitamiinia saa ankeriaasta ja nahkiaisesta, joissa D-vitamiinia on jopa 25 µg/100 g. Myös tutummat kotimaiset kalat, kuten siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä (13–22 µg/100 g). D-vitamiinia on myös kalan mädissä, noin 10 µg/100 g.

  • Kananmuna, yhdessä kanan­munassa on noin 1,3 µg D-vitamiinia.

  • Maksa, D-vitamiinia saa myös maksasta. Eniten D-vitamiinia sisältävät sian ja naudan maksa (noin 1 µg/100 g).

  • Sienet, sienissä on kasviperäistä D2-vitamiinia. Kotimaisista metsä­sienistä suppilovahverot sisältävät eniten D-vitamiinia, sitä on peräti­ ­15 µg/100 g. Myös kantarelleista ja kangasrouskuista saa D-vitamiinia noin 6 µg/100 g.

  • Maitotuotteet, Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin, lukuun ottamatta joitain luomu- ja tilamaitoja. Maidossa D-vitamiinia on valmisteesta riippuen 1–2 µg/dl ja rasvalevitteissä 20 µg/100 g.

Lue artikkelimme: Mikä on paras D-vitamiini juuri minulle?

Kuinka paljon D-vitamiinia aikuinen tarvitsee?

D-vitamiinia on vaikea saada tarpeeksi ravinnosta, mutta jo muutama minuutti auringonvalossa täydentää tehokkaasti varastoja. Varsinkin talvella suomalaisille on hyvin suositeltavaa käyttää D-vitamiinivalmisteita. 

Aikuisille suositeltava päivittäinen D-vitamiiniannos on 10 mcg, ja tarvittaessa toiset 10 esimerkiksi talvella. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrog vuorokaudessa tukemaan kalsiumin imeytymistä ja ehkäisemään osteoporoosia. 

Vahvoja 50 mcg tai 100 mcg vahvuuksia lääkäri saattaa suositella etenkin, jos D-vitamiiniarvo ovat alhaiset.

Kuinka paljon D-vitamiinia lapsille?

Lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille suositellaan käytettäväksi D-vitamiinilisää kahden viikon ikäisestä aina 18-vuotiaaksi asti. Kaksivuotiaaksi asti D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja siitä eteenpäin 7,5 µg vuorokaudessa

Sopiva D-vitamiini lapselle

D-vitamiinilisää on saatavilla eri muodoissa. Esimerkiksi D-vitamiinisuihke ja -tipat ovat käteviä lapsilla. Lasten d-vitamiini on usein myös hyvänmakuinen. Eri makuisia D-vitamiinitabletteja taas on saatavilla apteekista laaja valikoima.

Lasten monivitamiini voi olla myös hyvä D-vitamiini lähde ja siitä lapsi saa myös muita tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

Tutustu lasten D-vitamiinilisiin tästä

D-vitamiini ja raskaus

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen sekä vauvan luuston kehittymiseen ja kasvuun raskaus- ja imetysaikana. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala sekä vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit.

Raskaana olevilla naisilla D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille äideille ympäri vuoden, ruokavaliosta riippumatta. Ensisijaisesti suositellaan D-vitamiinia D3-muodossa. Katso tästä D3-vitamiinit.

Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiineilla

Tärkein D-vitamiinin saantimuoto on luonnollinen D3-vitamiini eli kolekalsiferoli. Samaa kolekalsiferolia syntyy runsaasti ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB-säteily) vaikutuksesta. Ennen vanhaan kolekalsiferolia kutsuttiin eläinperäiseksi D-vitamiiniksi, koska sitä saatiin ja osattiin valmistaa vain eläinperäisistä lähteistä (kala ja lampaanvilla). Nykyään tämä ei enää pidä paikkaansa ja D3-vitamiinia osataan valmistaa myös kasviperäisestä lähteestä (jäkälä).

Toinen vähemmän tärkeä D-vitamiinin saantimuoto on D2-vitamiini eli ergokalsiferoli. Eräät kasvit tuottavat pieniä määriä ergokalsiferolia. Ennen vanhaan ergokalsiferolia kutsuttiin kasviperäiseksi D-vitamiiniksi ja kasvissyöjät ja vegaanit käyttivät sitä, koska kasviperäistä D3-vitamiinia ei ollut vielä saatavilla.

Tutustu tästä vegaanisiin D-vitamiineihimme.

Voiko D-vitamiinia saada yliannostuksen?

D-vitamiini yliannostus on hyvin harvinaista. D-vitamiinin yliannostuksen voi saada jos D-vitamiinilisää nautitaan säännöllisesti huomattavan suuria määriä. Noudata aina tuoteselosteen ohjeita. Sopivaa D-vitamiinin saantia voi myös testata.

D-vitamiinimittaus

D-vitamiinitason voi mittauttaa laboratoriotutkimuksella. Myös kotikäyttöön on saatavilla testejä, joilla voi seurata riittävän D-vitamiinin saannin.  D-vitamiinin mittaus kotona tehdään ottamalla verinäyte sormenpäästä ja tulos on luettavissa 15 min kuluttua.