C-vitamiini
C-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja vähentää väsymystä
Askorbiinihappo eli C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kehossa muun muassa luuston, hampaiden, ihon ja muiden kudosten kasvua ja uusiutumista.
Kudosten kasvun ja uusimisen lisäksi C-vitamiini on antioksidantti, mikä tarkoittaa, että se estää solujen hapettumisen. Tämä on tärkeää, sillä liika hapettuminen voi johtaa ketjureaktioihin, jotka tuhoavat soluja.
C-vitamiini on myös tärkeä osa kehon immuniteettia eli vastustuskykyä, minkä vuoksi sen saannista kannattaa olla tarkkana etenkin syksyllä ja talvella, kun kausiflunssat leviävät.
C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa, edistää kollageenin muodostumista ja sitä kautta esimerkiksi ihon ja ienten terveyttä, edistää aineenvaihduntaa, edistää normaaleja psykologisia toimintoja, ja vähentää uupumusta. Lue lisää C-vitamiinin vaikutuksesta anti-aging ihonhoidossa.
C-vitamiini on vesiliukoinen, joten se ei varastoidu kehoon. Tämän takia sitä on tärkeä saada tarpeeksi päivittäin. Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan askorbiinihappoa, joten on kaikkien omalla vastuulla hankkia riittävä C-vitamiiniannostus ravinnosta tai ravintolisistä.
Vitamiinit A:sta K:hon - lue lisää.
Millainen C-vitamiinin annostus on tarpeen?
Useimpien ihmisten C-vitamiinin tarve on melko maltillinen. Tarve kasvaa iän myötä. Alla yleiset C-vitamiinin saantisuositukset. Huomaa, että tarve on korkeampi, jos imetät, olet raskaana, tupakoit, tai asut taloudessa, jossa muut tupakoivat.
- vauvoille noin 30 mg/vrk
- lapsille noin 40-50 mg/vrk
- teineille ja sitä vanhemmille 75 mg/vrk
- raskaana oleville 85 mg/vrk
- Imettäville 100 mg/vrk
C-vitamiini raskaus ja imetys
Raskausaikana vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa 15-50 prosenttia normaaliin tarpeeseen verrattuna.
C-vitamiinin hyöty tulee siitä, että se tehostaa raudan imeytymistä. Ruokailun yhteydessä on syytä varmistaa, että saa riittävästi C-vitamiinia. Ruokailulla tähänkin on helppo vaikuttaa, mutta tarvittaessa myös ravintolisät ovat tarpeen.
Raskaana ollessa elimistön raudantarve kasvaa verimäärän lisääntyessä. Sikiön kehityksen kannalta riittävän raudan saanti on välttämätöntä.
Jos elimistössä ei ole riittävästi rautaa, elimistö asettaa sikiön etusijalle, jolloin äidin rautavarastot ehtyvät. Tämä taas aiheuttaa väsymystä ja anemiaa. Tsekkaa Olo-apteekin rautavalmisteet.
Imetyksen aikana C-vitamiinin tarve on edelleen normaalia suurempi. Äidin keho on kovilla ja vastustuskyvystä on erityisen tärkeää pitää huolta myös riittävän C-vitamiinin saannilla.
C-vitamiini lapselle
Alle kuusikuukautiset lapset saavat riittävän C-vitamiiniannoksen äidinmaidosta. Ravintosuositusten mukainen syöminen on tärkeintä riittävän C-vitamiinin saamisen kannalta. Monissa lasten monivitamiineissa on myös C-vitamiinia.
C-vitamiini flunssan ehkäisyyn ja hoitoon
C-vitamiinin vaikutuksesta flunssan ehkäisyyn ja hoitoon ei ole olemassa yksiselitteistä suositusta. Selkein tutkimusnäyttö C-vitamiinin hyödyistä on se, että se lyhentää flunssan kestoa. Flunssassa tai oireiden alkaessa C-vitamiinia voi ottaa jopa 6 grammaa päivässä. Se on tutkittu ja turvalliseksi todettu.
C-vitamiini ja sinkki täsmähoitona syysflunssaan
Mistä sitä C-vitamiinia oikein saa riittävästi?
C-vitamiinia voi saada monista lähteistä syömällä monipuolisesti. Tämän lisäksi C-vitamiinia voi hankkia lisäravinteista.
Esimerkiksi syömällä riittävästi hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voit huolehtia C-vitamiinitarpeistasi helposti.
C-vitamiinin määrä 100 grammassa eri vihanneksia, hedelmiä ja marjoja
Parhaat vihannekset c-vitamiinin lähteenä:
- keltainen paprika 205 mg (punainen 185 mg, vihreä 120 mg)
- ruusukaali 108 mg
- lehtikaali 66 mg
- parsakaali 65 mg
- kukkakaali 52 mg
Parhaat hedelmät c-vitamiinin lähteenä:
- guava 228 mg
- kiivi 67 mg
- papaija 61 mg
- appelsiini tai sitruuna 51 mg
- greippi 33 mg
Parhaat marjat c-vitamiinin lähteenä:
- ruusunmarja 600 mg
- tyrni 140 mg
- mustaherukka 128 mg
- lakka 62 mg
- pihlajanmarja 60 mg
- mansikka 46 mg
Kannattaa huomioida, että kuumentaminen ja kypsentäminen saattaa vähentää ruoan C-vitamiinipitoisuutta, joten hedelmät, vihannekset ja marjat kannattaa nauttia tuoreena. Moniin kaupasta ostettaviin tuotteisiin lisätään C-vitamiinia, joten pakkausselosteita kannattaa lueskella.
C-vitamiinin yliannostus ilmenee yleensä vatsavaivoina
C-vitamiini on vesiliukoisena turvallinen vitamiini. Ylimääräinen vitamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana.
C-vitamiinia ei kuitenkaan kannata tankata liikaa. Ylisuuret annokset voivat pitkäkestoisesti nautittuna heikentää vitamiinin imeytymistä. Ravitsemussuositusten mukaan suomalaisen aikuisen päiväsaanti on 75 mg.
Liiallinen C-vitamiini saattaa lisätä virtsahappoa elimistössä. Tästä syystä se voi saada aikaan virtsakiviä näihin taipuvaisilla ihmisillä.
Kerta-annoksena suuri määrä C-vitamiinia saattaa aiheuttaa vatsavaivoja kuten ripulia ja ilmavaivoja. Älä siis ota yliannostusta ennen treffejä!
C-vitamiinin puutos ja sen oireet
C-vitamiinin puutostilan yleisimmät oireet ovat väsymys ja uupumus, ja se saattaa esiintyä runsaana sairasteluna, jos vastustuskyky on heikolla tasolla.
Keripukki on Suomessa harvinainen sairaus, joka johtuu C-vitamiinin vakavasta puutoksesta
Vakava C-vitamiinin puutostila aiheuttaa keripukin. Keripukki on tauti, jonka oireita ovat muun muassa veren punasolujen katoaminen, heikkous, ientaudit, hiustenkasvun muutos, ja haavojen hidas paraneminen. Keripukki on vakava tauti joka voi johtaa jopa kuolemaan, ellei sitä hoida, mutta hyvä uutinen on, että keripukin voi parantaa pienelläkin määrällä C-vitamiinia, ja sen voi estää syömällä tarpeeksi C-vitamiinia päivittäin. Muutaman päivän huono ruokavalio ei myöskään aiheuta keripukkia, vaan siihen vaaditaan suunnilleen kuukausi kokonaan ilman C-vitamiinipitoista ruokaa.
Suomessa useimmat ihmiset saavat tarpeeksi C-vitamiinia omasta ruokavaliostaan kiinnittämättä siihen enempää huomiota. Keripukkia esiintyykin käytännössä vain ihmisillä, joilla on esimerkiksi mielenterveysongelmien, alkoholismin, dementian, tai muun vastaavan syyn takia epäsäännöllisen tai muuten varsin huono ja yksipuolinen ruokavalio, tai ruoansulatusjärjestelmän häiriö, joka estää ravintoaineiden imeytymisen.
Keripukin tutkiminen johti C-vitamiinin löytymiseen ja nimeämiseen
Tutkijat löysivät C-vitamiinin 1900-luvun alkupuolella tutkiessaan keripukkia parantavia ja ehkäiseviä tekijöitä. Samat tutkijat osoittivat vuonna 1913, että keripukkia ehkäisevää vitamiinia on kasveissa. He antoivat vitamiinille nimen C-vitamiini, koska se oli A- ja B-vitamiinien jälkeen kolmantena löydetty vitamiini. Askorbiinihapponimitys on peräisin myöhemmin 1920- ja -30-luvuilla tehdyistä tutkimuksista, jolloin sen kemialliseksi nimeksi otettiin ascorbic acid eli askorbiinihappo.
Suosituimmat C-vitamiinibrändit
Olo-apteekista löytyy laaja kattaus C-vitamiineja. Asiakkaamme ovat valinneet erityisesti seuraavien brändien c-vitamiineja ostoskoreihinsa:
- Suomalainen Puhdas+ tarjoaa terveys- ja hyvinvointituotteita ilman ylimääräisiä lisäaineita
- Orionin Multivita on myös suomalainen brändi, josta löytyy laajasti ravintolisiä ja vitamiineja täydentämään ruokavaliota
- Minisun täydentää suomalaista tarjontaa vitamiineissa laajalla kattauksella vitamiineja ja ravintolisiä. Mukana esimerkiksi lasten suosikki Minisun Junior C-vitamiini mansikka
- Niin ikään kotimainen Puhdistamo syntyi intohimosta terveyteen ja superfoodeihin. Valikoimassa myös C-vitamiineja.